Discover Greek Contemporary Art

Art Profiles

Discover Greek Contemporary Art

Επιτυχία και Παράταση έως 10 Σεπτεμβρίου για την την έκθεση σύγχρονης τέχνης της Τζαν Λιοδάκη με τίτλο "Πριν τη Μικροφυσική: Ζωγραφίζοντας οικισμούς μικροοργανισμών".


Επιτυχία και Παράταση έως 10 Σεπτεμβρίου για την την έκθεση σύγχρονης τέχνης της Τζαν Λιοδάκη με τίτλο "Πριν τη Μικροφυσική: Ζωγραφίζοντας οικισμούς μικροοργανισμών"

Η γκαλερί ΜΟΡΦΕΣ παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης της Τζαν Λιοδάκη με τίτλο "Πριν τη Μικροφυσική: Ζωγραφίζοντας οικισμούς μικροοργανισμών".

Διάρκεια έκθεσης έως τις 30 Αυγούστου

Επιμέλεια: Ηλίας Ηλιάκης

Θεωρητική Τεκμηρίωση: Μυρτώ Κοντομιτάκη

Η νέα σειρά έργων της εικαστικού Τζαν Λιοδάκη είναι αφιερωμένη στην αρτιότητα συνύπαρξης των αντιθέτων που συναντάμε στη φύση, με το πλέον σύνηθες να είναι ο θάνατος που είτε συμβαδίζει, είτε γεννά τη ζωή. Έχοντας για χρόνια διανύσει μια εικαστική πορεία με επίκεντρο τη φύση και τις αέναες ροές που αποτυπώνονται ή και αλλοιώνονται από αυτήν, τώρα επιλέγει κομμάτια αγαπημένων φυσικών στοιχείων, όπως η πέτρα, το φυτό και το χώμα. Δεν υπάρχει νερό, ούτε ουρανός, τα οποία πρωτοστατούσαν σε παλαιότερα έργα της. Με γενναιότητα και επιλεκτικότητα, η Λιοδάκη στρέφεται στη γη, στη φαινομενικά άγονη και γεμάτη πέτρες εκδοχή της, για να αποτυπώσει εικαστικά και να μας βοηθήσει να κάνουμε ένα πρώτο βήμα αναγνώρισης του μεγαλείου της.

Οι πέτρες της Λιοδάκη έχουν σχήματα και μορφές που η αρχιτέκτων Ζάχα Χαντίντ είχε τολμήσει, φανατική της αποτύπωσης ενεργειακών ροών κι εκείνη, καθώς και ο εικαστικός σκηνογράφος Χανς Ρούντολφ Γκίγκερ, λάτρης μιας φουτουριστικής πολυπλοκότητας. Εκπληκτικό το πώς οι απόλυτα φυσικές φόρμες, μέσα από το ζωγραφικό έργο της Λιοδάκη, απέκτησαν μια σχεδόν αλλόκοσμη, αυτόνομη ύπαρξη.

Τα δύο τελευταία χρόνια ζωγράφισε έργα κάτι σαν "εικαστικές αεροφωτογραφίες" ιδιόμορφων, επιτυχημένων φυσικών εγκαταστάσεων. Είναι όμως στην πραγματικότητα η εικαστική ματιά της Λιοδάκη σε οικισμούς αθέατων μικροοργανισμών, που με κάθε αλλαγή, με κάθε πέτρα που θα κυλήσει, σε κάθε σκιά που θα παραμείνει για όσο παραμείνει, δημιουργείται ένα νέο σύστημα μικροοργανισμών με την τελειότητα που κάθε ανθρώπινο οικιστικό σύστημα θα ζήλευε.

Είμαστε λοιπόν ως θεατές, μπροστά σε μια διπλή αποκάλυψη: αυτήν της μετεξέλιξης του έργου της Λιοδάκη, από την αποτύπωση του φυσικού σε απόδοση τέτοια που να το καθιστά σχεδόν μεταφυσικό και την ίδια στιγμή βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την Μικροφυσική, εστιάζοντας στις άγονες για εμάς πέτρες με τα φυτά να ξεπηδούν και τα γκρίζα έξυπνα κενά, να μας δημιουργούν την αίσθηση του αυτόνομου και του "άλλου". Να μας θυμίζουν την αναγκαιότητα της εικαστικής αποτύπωσης, ώστε να καταφέρουμε να δούμε αυτό το "άλλο", το οποίο δεν αναγνωρίζουμε με την πρώτη ματιά.

Μυρτώ Κοντομιτάκη Μουσειολόγος, Ιστορικός Τέχνης

«ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΜΟΡΦΕΣ» Γοβατζιδάκη 18, Παλιά Πόλη, Ρέθυμνο, Κρήτη

Τηλ: +30 28310 50271 E-mail: iliasmorfes@gmail.com

Our Festival 5


Our Festival 5 | ERXETAI!!!

Το Our Festival 5 θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο πλαίσιο του “Φεστιβάλ Ρεματιάς” στο Χαλάνδρι.

Πότε: Το Our Festival 5, θα διαρκέσει 8 ημέρες, 3 - 8 και 14 - 15 Σεπτεμβρίου

Συμμετοχές

Οι δράσεις που θα συμμετάσχουν στο Our Festival 5 θα είναι 25. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, συναυλίες, σινεμά, τσίρκο, παιδικές παραστάσεις, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Ο αριθμός των συμμετεχόντων καλλιτεχνών υπολογίζεται να ανέλθει στους 140 - 160.

Προσβασιμότητα

Το Our Festival 5, όπως και τα Our Festival 2, 3 και 4 θα είναι προσβάσιμο ως προς το περιεχόμενό του σε Κ(κ)ωφούς και βαρήκοους θεατές, ενώ στην φετινή διοργάνωση επιθυμούμε να εντάξουμε και την υπηρεσία της ακουστικής περιγραφής για τυφλούς και με μειωμένη όραση θεατές. 

Συντελεστές Διοργάνωση:

Ομάδα συλλογικού πολιτισμού “Εμείς”

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Θάνος, 6937097172

Διεύθυνση παραγωγής: Χρίστος Παπαμιχαήλ, 6993076378

Οργανωτική ομάδα: Νάντια Περιστεροπούλου, Ελεάννα Σταθοπούλου, Νίκος Αξιώτης, Δήμητρα Σύρου, Μελίσσα Κοτσάκη, Μαρία Θρασυβουλίδη, Χριστίνα Στουραΐτη

Ιστότοπος: www.emeis.net.gr

Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλ. Διεύθυνση: omadaemeis@gmail.com, festival.our@gmail.com

Τηλέφωνα: 6937097172 (Χρήστος Θάνος), 6993076378 (Χρίστος Παπαμιχαήλ)

Με μεγάλη επιτυχία έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης “Ένα λουλούδι για ένα Ποίημα” στην Aqua Gallery στο ξενοδοχείο Art Hotel στον Πύργο.

Λουλούδια και ποιήματα για την Aqua Gallery στη Σαντορίνη

Με μεγάλη επιτυχία έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης “Ένα λουλούδι για ένα Ποίημα” στην Aqua Gallery στο ξενοδοχείο Art Hotel στον Πύργο.

Συνεχίζοντας το πρόγραμμα Πολιτιστικού Τουρισμού, ο όμιλος διαχείρισης ξενοδοχείων Aqua Vista Hotels, παρουσίασε στο φιλότεχνο κοινό τη δεύτερη κατά σειρά έκθεση για φέτος στον βραβευμένο χώρος Τέχνης που δημιούργησε και επιμελείται ο φορέας Πολιτιστικού Τουρισμού Restart.

Για το διάστημα από Παρασκευή 20 Ιουνίου έως Πέμπτη 23 Αυγούστου, η Aqua Gallery φιλοξενεί τα ζωγραφικά έργα 29 καλλιτεχνών.

H επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός Τέχνης κα. Αννίτα Πατσουράκη σημειώνει:

«Η εικαστική θεματική έκθεση «Ένα λουλούδι για ένα ποίημα» περικλείει καλλιτεχνικές δημιουργίες, παραστατικής, αφαιρετικής και συμβολικής υπόστασης σε έκφραση συλλογικότητας. Αναζητά την έκφραση της ανθρώπινης εσωτερικής ανάγκης, την υποσυνείδητη διάσταση και ψυχοσύνθεση που εκφράζονται εικαστικά, σχηματοποιούνται μορφικά, καθορίζονται χρωματικά, ταυτίζονται και ερμηνεύονται εννοιολογικά μέσα από απεικονίσεις φυτών, λουλουδιών και τοπιογραφικών απόψεων. Αποσκοπεί στη διήγηση της περιγραφής της φύσης με σύγχρονη ματιά και επίκαιρη άποψη, σε ακολουθία σκέψεων και στοχασμών μεγάλων ποιητών και συγγραφέων, αφήνοντας έντονα συναισθήματα συγκίνησης και ευαισθησίας στο θεατή. Το λουλούδι ως σύμβολο διαχρονικό της συναισθηματικής έκφρασης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε όλους τους πολιτισμούς, σε μύθους, σε παραμύθια και σε θρυλικούς έρωτες της ιστορίας, γίνεται πνευματική ενσάρκωση της φύσης, εξυψώνεται και υμνείται, στοχεύοντας στην πρόκληση δέους και συγκίνησης!»

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Νινέτα Βρετού, Πηνελόπη Γαϊτη, Νίκη Γαργαλιάνου, Σπύρος Γεώργας, Έλενα Γκαρστέα, Βασίλης Γκίζας, Βούλα Δασκαλοπούλου, Εύα Διβάρη, Λίδα Δίδου, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Μάτω Ιωαννίδου, Εβίτα Κανέλλου, Άννα Κατιμερλή, Δέσποινα Κουβάτσου, Μάγδα Κούρκουλου, Βασίλης Κρέλιος, Στέλλα Μιμίκου, Μιχάλης Μιναριτζόγλου, Δημήτρης Μηλιώτης, Ανδρέας Μητρόπουλος, Αλέξανδρος Μουστάκας, Μαίρη Μπακογιάννη, Νάντια Μπαράκου, Λίνα Μπάρμπα, Γεωργία Μπλιάτσου, Βασιλική Ξηράκη, Αντιγόνη Παγώνα, Αλεξάνδρα Παλάσκα, Έφη Σούτογλου

https://www.facebook.com/restartcontemporary/

http://www.aquavistahotels.com/

http://restartplatform.com/

 

Από δεξιά προς τα αριστερά: Ντιράν Καλαϊτζιάν, Ιωάννα Κατσουλάκη, Νάσος Βασιλογιάννης,Θεανώ Μανουδάκη, Δημήτρης Χανιώτης, Έμμα Μπαρμπαρήγου, Μαρία Καππάτου,Γεώργιος Κουτσουβέλης, Βαλασία Καπιτσίνου (διευθύντρια του Aphrodite Beach Resort), Αντώνης Τσουμάκης (επιχειρηματίας), Κέλλυ Αθανασιάδου (managing director της Restart)

Την Κυριακή 16 Ιουνίου, το φιλότεχνο κοινό του νησιού και φυσικά οι ένοικοι του ξενοδοχείου, είχαν την ευκαιρία ξεναγηθούν στην έκθεση “Reflect on Me” από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες που βρέθηκαν στο νησί για την έκθεση τους

Με επιτυχία τελέστηκαν τα εγκαίνια της δεύτερης έκθεσης για τον εντυπωσιακό χώρο Τέχνης Venus Gallery του ξενοδοχείου Aphrodite Beach Resort, στον Καλαφάτη Μυκόνου.

Την Κυριακή 16 Ιουνίου, το φιλότεχνο κοινό του νησιού και φυσικά οι ένοικοι του ξενοδοχείου, είχαν την ευκαιρία ξεναγηθούν στην έκθεση “Reflect on Me” από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες που βρέθηκαν στο νησί για την έκθεση τους. Η έκθεση φωτογραφίας που επιμελήθηκε η φωτογράφος και εικαστικός Μαρία Καππάτου, ενθουσίασε τους επισκέπτες.

Οι 19 καταξιωμένοι φωτογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι:

Κωνσταντίνος Αρβανίτης, Νάσος Βασιλογιάννης, Γεώργιος Βουτσινάς, Αντώνης Γιακουμάκης, Γαρυφαλιά Δημοπούλου, Νίκη Γκλεούδη, Ντιράν Καλαϊτζιάν, Μαρία Καππάτου, Ιωάννα Κατσουλάκη, Γεώργιος Κουτσουβέλης, Θεανώ Μανουδάκη, Paul Mei, Έμμα Μπαρμπαρήγου, Αχιλλέας Νάσιος, Τζένη Ντόκου, Χρύσα Τσοβίλη, Στεφανία Τσουπάκη, Δημήτρης Χανιώτης, Άκης Χρήστου.

Η επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει:

Reflect on me

Τα πάντα στο σύμπαν υπόκεινται σε μια συνεχή συνδιαλλαγή , στο υλικό, ψυχικό και νοητικό πεδίο. Η αντανάκλαση, είναι μια αμοιβαία διαδικασία μεταμόρφωσης. Το είδωλο που προσπίπτει στην επιφάνεια ανάκλασης, διαμορφώνει και διαμορφώνεται, ως παρατηρητής και παρατηρούμενο. Το βλέμμα, η ύπαρξη, λειτουργεί σαν πομπός και δέκτης του περιβάλλοντος. Μετά από μια τέτοια διάδραση, τίποτα δεν μένει αναλλοίωτο. Με κοιτάς, άρα υπάρχουμε.

Μαρία Καππάτου

Επενδύοντας στον Πολιτιστικό Τουρισμό, στη σύγχρονη παγκόσμια τάση στη διαχείριση ξενοδοχείων, το ξενοδοχείο Aphrodite Beach Resort, αναβαθμίζει το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν στο κοσμοπολίτικό νησί της Μυκόνου. Οι ένοικοι του ξενοδοχείου, ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας της γκαλερί “Venus” απολαμβάνουν τη διαφοροποιημένη εμπειρία που τους παρέχει η διαμονή τους. Με αμείωτο ενδιαφέρον επισκέπτονται τον ευρωπαϊκών προδιαγραφών χώρο Τέχνης που επιμελήθηκε ο φορέας πολιτιστικών δράσεων Restart Cultural Tourism.

Η Restart - ο μόνος κεντρικός συντονιστικός φορέας που εξειδικεύεται στον Πολιτιστικό Τουρισμό, συνεχίζει να προβάλλει τις δουλειές των Ελλήνων καλλιτεχνών αξιοποιώντας τα πολυτελή καταλύματα των δημοφιλών ταξιδιωτικών προορισμών, αποτελώντας αξιόπιστο εργαλείο Πολιτιστικής διαχείρισης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

http://restartplatform.com/

http://aphrodite-mykonos.com/ https://www.facebook.com/restartcontemporary/

 

Πολιτιστικός Τουρισμός στη Σαντορίνη | Ένα λουλούδι για ένα Ποίημα – Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής

Πολιτιστικός Τουρισμός στη Σαντορίνη | Ένα λουλούδι για ένα Ποίημα – Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής

Το Σάββατο 22 Ιουνίου εγκαινιάζεται η δεύτερη έκθεση του προγράμματος Πολιτιστικού Τουρισμού της 24ωρης λειτουργίας Aqua Gallery στο ξενοδοχείο Art Hotel στον Πύργο.

Στην τρίτη χρονιά λειτουργίας του, ο βραβευμένος χώρος Τέχνης που δημιούργησε και επιμελείται ο φορέας Πολιτιστικού Τουρισμού Restart για λογαριασμό του γνωστού ομίλου διαχείρισης ξενοδοχείων Aqua Vista Hotels, παρουσιάζει 3 ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις.

Για το διάστημα από Παρασκευή 20 Ιουνίου έως Πέμπτη 23 Αυγούστου, η Aqua Gallery φιλοξενεί τα ζωγραφικά έργα 29 καλλιτεχνών στην έκθεση με τίτλο “Ένα λουλούδι για ένα Ποίημα”.

H επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός Τέχνης κα. Αννίτα Πατσουράκη σημειώνει:

«Η εικαστική θεματική έκθεση «Ένα λουλούδι για ένα ποίημα» περικλείει καλλιτεχνικές δημιουργίες, παραστατικής, αφαιρετικής και συμβολικής υπόστασης σε έκφραση συλλογικότητας. Αναζητά την έκφραση της ανθρώπινης εσωτερικής ανάγκης, την υποσυνείδητη διάσταση και ψυχοσύνθεση που εκφράζονται εικαστικά, σχηματοποιούνται μορφικά, καθορίζονται χρωματικά, ταυτίζονται και ερμηνεύονται εννοιολογικά μέσα από απεικονίσεις φυτών, λουλουδιών και τοπιογραφικών απόψεων. Αποσκοπεί στη διήγηση της περιγραφής της φύσης με σύγχρονη ματιά και επίκαιρη άποψη, σε ακολουθία σκέψεων και στοχασμών μεγάλων ποιητών και συγγραφέων, αφήνοντας έντονα συναισθήματα συγκίνησης και ευαισθησίας στο θεατή. Το λουλούδι ως σύμβολο διαχρονικό της συναισθηματικής έκφρασης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε όλους τους πολιτισμούς, σε μύθους, σε παραμύθια και σε θρυλικούς έρωτες της ιστορίας, γίνεται πνευματική ενσάρκωση της φύσης, εξυψώνεται και υμνείται, στοχεύοντας στην πρόκληση δέους και συγκίνησης!»

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Νινέτα Βρετού, Πηνελόπη Γαϊτη, Νίκη Γαργαλιάνου, Σπύρος Γεώργας, Έλενα Γκαρστέα, Βασίλης Γκίζας, Βούλα Δασκαλοπούλου, Εύα Διβάρη, Λίδα Δίδου, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Μάτω Ιωαννίδου, Εβίτα Κανέλλου, Άννα Κατιμερλή, Δέσποινα Κουβάτσου, Μάγδα Κούρκουλου, Βασίλης Κρέλιος, Στέλλα Μιμίκου, Μιχάλης Μιναριτζόγλου, Δημήτρης Μηλιώτης, Ανδρέας Μητρόπουλος, Αλέξανδρος Μουστάκας, Μαίρη Μπακογιάννη, Νάντια Μπαράκου, Λίνα Μπάρμπα, Γεωργία Μπλιάτσου, Βασιλική Ξηράκη, Αντιγόνη Παγώνα, Αλεξάνδρα Παλάσκα, Έφη Σούτογλου.

Το #Rest@rt - ο μόνος κεντρικός συντονιστικός φορέας που εξειδικεύεται στον Πολιτιστικό Τουρισμό, συνεχίζει να προβάλλει τις δουλειές των Ελλήνων καλλιτεχνών αξιοποιώντας τα πολυτελή καταλύματα των δημοφιλών ταξιδιωτικών προορισμών.

Ενισχύοντας τον Πολιτιστικό Τουρισμό, διοργανώνει και παρουσιάζει εικαστικές εκθέσεις -ζωγραφική, γλυπτική, video art, installations, performing- μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, χοροθέατρο, βραδιές ποίησης και άλλα αξιόλογα πολιτιστικά δρώμενα, αποτελώντας αξιόπιστο εργαλείο Πολιτιστικής διαχείρισης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ. https://www.facebook.com/restartcontemporary/

http://www.aquavistahotels.com/

http://restartplatform.com/

 

Την Κυριακή16 Ιουνίου2019, το A for Ar t| DesignHotel | Thassos πραγματοποιεί την έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Καδήρογλου με τίτλο, «Η ΑΝΙΣΤΙ ΧΡΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ»

Την Κυριακή16 Ιουνίου2019, το A for Ar t| DesignHotel | Thassos πραγματοποιεί την έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Καδήρογλου με τίτλο, «Η ΑΝΙΣΤΙ ΧΡΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ»

Επιμέλεια έκθεσης:

ΒασίλειοςΜακέδος, ιστορικός τέχνης

ΑντώνηςΒαρβατσούλιας, πολιτισμικός ερευνητής

Εγκαίνια:16/6 Ώρα:19:30 Τόπος: A for Art | Design Hotel (Λιμένας Θάσου).

Διάρκεια έκθεσης: 16/6 ως 30/6

Λίγα Λόγια για την Έκθεση

Εκκινώντας από την ίδια ακριβώς αφετηρία με όλους του συνεπείς υπερρεαλιστές, την επιδίωξη αποδέσμευσης της διαδικασίας της ζωγραφικής από τον έλεγχο του συνειδητού, ο Γιώργος Καδήρογλου μορφοποιεί και προφέρει το δικό του, ιδιαίτερο και συνάμα ολοζώντανο και δυναμικό, εικαστικό ιδίωμα. Ένα ιδίωμα απόλυτα πνευματικό, εξαϋλωμένο, άυλο. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Έχοντας παραδοθεί ολοκληρωτικά στη κυριαρχία του ασυνείδητου, ο καλλιτέχνης παράγει μορφές που αν και καμωμένες από ύλη την απαρνούνται, καταφέρνουν να αποδεσμευτούν από αυτήν και τελικά να την ξεπεράσουν, φθάνοντας στο Υπερβατικό. Δημιουργούν με τον τρόπο αυτό μια δική τους πραγματικότητα, μια δική τους άυλη – ύλη απόλυτα συμβατή με τις θεωρητικές και φιλοσοφικές αρχές του δημιουργού τους, παρέχοντας τη δυνατότητα σύνδεσης και συναλλαγής μαζί της. Η Άνοιξη έρχεται ως φυσικό επόμενο όλων αυτών ή ως δημιουργός αιτία τους… σε αυτήν οφείλονται τα πάντα… χάρη σε αυτήν δημιουργήθηκαν. Η Άνιστι Χροιά της Άνοιξης είναι τελικά τόσο η δημιουργός αιτία όσο και το αποτέλεσμα…

Βέβαια, η κυριαρχία της πνευματικότητας σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί σαν αυτόματο συλλήβδην απόρριψης του υλικού στοιχείου. Το υλικό είναι αυτό που θα σχηματοποιήσει τις υποδείξεις του πνευματικού. Για το λόγο αυτό στα έργα του Γιώργου Καδήρογλου η φροντίδα για τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι πρόδηλη. Έχοντας ως βασική του αρχή την επεξεργασία από τον ίδιο τόσο της εικαστικής του επιφάνειας όσο και των χρωμάτων του, καταφεύγει σε ιδιαίτερες λύσεις. Η επιφάνεια δουλεύετε ξανά και ξανά με υλικά δικής του επινόησης μέχρι να φθάσει στην επιθυμητή κατάσταση, στην κατάσταση όπου θα είναι έτοιμη για ζωγραφική.

Πιστά στην ίδια αρχή και τα χρώματά του. Αποφεύγοντας να χρησιμοποιεί λάδια ή ακρυλικά, δουλεύει με διάφορες σκόνες χρώματος τις οποίες επεξεργάζεται προσθέτοντας ρητίνες για να μπορούν να δουλευτούν αλλά και να αποδώσουν το επιθυμητό εικαστικό αποτέλεσμα. Είναι αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα που προσφέρει τη χαρά στον παρατηρητή να απολαύσει χρώματα μοναδικά, αποχρώσεις πρωτότυπες, ιριδισμούς καθόλα αιρετικούς.

Το αποτέλεσμα; Και αυτό Υπερβατικό. Μια σπονδή στο υπερβατικό στοιχείο που όλοι κρύβουμε μέσα μας, σε αυτό το “άλλο” που συγκατοικεί μαζί μας, το τόσο απόμακρο αλλά και τόσο κοντινό. Ο κάθε παρατηρητής του έργου του Γιώργου Καδήρογλου έχει τη δυνατότητα να διακρίνει δικά του – κατάδικά του – στοιχεία μέσα σε αυτό, μια που το Υπερβατικό αποτελεί κοινό τόπο όλων μας, την κοινή, παγκόσμια κατανοητή γλώσσα μας.

 

 

Δεύτερη ομαδική έκθεση για τη Venus Gallery στη Μύκονο

Τη συνέχεια του πολιτιστικού του προγράμματος θα μας παρουσιάσει την Κυριακή 16 Ιουνίου το ξενοδοχείο Aphrodite Beach Resort, στην παραλία του Καλαφάτη στη Μύκονο.

Η εντυπωσιακή γκαλερί “Venus” που δημιούργησε η πλατφόρμα πολιτιστικών δράσεων Restart Cultural Tourism παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Reflect on Me” σε επιμέλεια της εικαστικού και φωτογράφου Μαρίας Καππάτου.

19 καταξιωμένοι φωτογράφοι απεικονίζουν με το φακό τους το φαινόμενο της Αντανάκλασης.

Η επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει: Reflect on me Τα πάντα στο σύμπαν υπόκεινται σε μια συνεχή συνδιαλλαγή, στο υλικό, ψυχικό και νοητικό πεδίο. Η αντανάκλαση, είναι μια αμοιβαία διαδικασία μεταμόρφωσης. Το είδωλο που προσπίπτει στην επιφάνεια ανάκλασης, διαμορφώνει και διαμορφώνεται, ως παρατηρητής και παρατηρούμενο. Το βλέμμα, η ύπαρξη, λειτουργεί σαν πομπός και δέκτης του περιβάλλοντος. Μετά από μια τέτοια διάδραση, τίποτα δεν μένει αναλλοίωτο.

Με κοιτάς, άρα υπάρχουμε.

Μαρία Καππάτου

Στην έκθεση συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Κωνσταντίνος Αρβανίτης, Νάσος Βασιλογιάννης, Γεώργιος Βουτσινάς, Αντώνης Γιακουμάκης, Γαρυφαλιά Δημοπούλου, Νίκη Γλεούδη, Ντιράν Καλαϊτζιάν, Μαρία Καππάτου, Ιωάννα Κατσουλάκη, Γεώργιος Κουτσουβέλης, Θεανώ Μανουδάκη, Πωλ Μέϊ, Έμμα Μπαρμπαρήγου, Αχιλλέας Νάσιος, Τζένη Ντόκου, Χρύσα Τσοβίλη, Στεφανία Τσουπάκη, Δημήτρης Χανιώτης, Άκης Χρήστου. Επενδύοντας στον Πολιτιστικό Τουρισμό, στη σύγχρονη παγκόσμια τάση στη διαχείριση ξενοδοχείων, το ξενοδοχείο Aphrodite Beach Resort, αναβαθμίζει το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν στο κοσμοπολίτικό νησί της Μυκόνου. Οι ένοικοι του ξενοδοχείου, ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας της γκαλερί “Venus” απολαμβάνουν τη διαφοροποιημένη εμπειρία που τους παρέχει η διαμονή τους. Με αμείωτο ενδιαφέρον επισκέπτονται τον ευρωπαϊκών προδιαγραφών χώρο Τέχνης που επιμελήθηκε ο φορέας πολιτιστικών δράσεων Restart. Η Restart - ο μόνος κεντρικός συντονιστικός φορέας που εξειδικεύεται στον Πολιτιστικό Τουρισμό, συνεχίζει να προβάλλει τις δουλειές των Ελλήνων καλλιτεχνών αξιοποιώντας τα πολυτελή καταλύματα των δημοφιλών ταξιδιωτικών προορισμών, αποτελώντας αξιόπιστο εργαλείο Πολιτιστικής διαχείρισης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ. http://restartplatform.com/ http://aphrodite-mykonos.com/ https://www.facebook.com/restartcontemporary/

 

Η εντυπωσιακή γκαλερί “Venus” που δημιούργησε η πλατφόρμα πολιτιστικών δράσεων Restart Cultural Tourism παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Reflect on Me” σε επιμέλεια της εικαστικού και φωτογράφου Μαρίας Καππάτου.

Η εντυπωσιακή γκαλερί “Venus” που δημιούργησε η πλατφόρμα πολιτιστικών δράσεων Restart Cultural Tourism παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Reflect on Me” σε επιμέλεια της εικαστικού και φωτογράφου Μαρίας Καππάτου.

«Συγγένειες»: Εικαστική έκθεση με αφορμή τον νέο διαδικτυακό τόπο της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου «16 Φωκίωνος Νέγρη», 12-30 Ιουνίου 2019 | Εγκαίνια: Τετάρτη 12 Ιουνίου, 8 μ.μ.

«Συγγένειες»: Εικαστική έκθεση με αφορμή τον νέο διαδικτυακό τόπο της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου «16 Φωκίωνος Νέγρη», 12-30 Ιουνίου 2019 | Εγκαίνια: Τετάρτη 12 Ιουνίου, 8 μ.μ.

Η ενότητα «Συγγένειες» του νέου, επανασχεδιασμένου site της Συλλογής Σωτήρη Φελιού (www.felioscollection.gr) αποτελεί μια μοναδική καινοτομία και στάθηκε η αφορμή για την πραγματοποίηση της ομώνυμης εικαστικής έκθεσης που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 12 Ιουνίου, 8.00 μ.μ., στην «16 Φωκίωνος Νέγρη» (www.16fokionosnegri.gr).

Στην εικαστική έκθεση «Συγγένειες», είκοσι τέσσερις καλλιτέχνες από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου αποκαλύπτουν πνευματικές συγγένειες που αναγνωρίζουν σε ζωγραφικά καθώς και θεατρικά, κινηματογραφικά, μουσικά, λογοτεχνικά και άλλα δημιουργήματα του σύγχρονου διεθνούς καλλιτεχνικού χώρου.

Μέσα από έναν άτυπο διάλογο με έργα που γεννήθηκαν σε διαφορετικές χωροκοινωνικές συνθήκες, ο κάθε καλλιτέχνης εκμυστηρεύεται προσωπικά σημεία αναφοράς, επισημαίνει αναζητήσεις κοινές με τις δικές του, ή υποδεικνύει υπόγεια νήματα που αποτελούν σύνθετα πεδία επιρροών. Με σκαριφήματα, σκίτσα, σχέδια, μικρές ζωγραφιές και πολύ λίγα λόγια οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν εδώ την εικόνα της συγκίνησης που τους προκαλεί η πνευματική ταύτισή τους με ένα άλλο έργο, ενός άλλου περιβάλλοντος, απαντώντας στη δημιουργία με τη δημιουργία.

Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν τα μικρά αυτά έργα και κείμενα των καλλιτεχνών, καθώς και τα ανάλογα έργα τους στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου με τα οποία οι δημιουργοί τους επιθυμούν να τα συσχετίσουν.

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση: Ηώ Αγγελή, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Στέφανος Δασκαλάκης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Κώστας Λαλές, Αλέκος Λεβίδης, Αφροδίτη Λίτη, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάσος Μισούρας, Βάλλυ Νομίδου, Αχιλλέας Παπακώστας, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Ρόρρης, Άννα Μαρία Τσακάλη, Μαρία Φιλοπούλου, Παντελής Χανδρής, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Μαρία Χατζηανδρέου.

Είσοδος ελεύθερη

Ωράριο λειτουργίας:

Τετάρτη – Παρασκευή 6-9 μ.μ.

Σάββατο 12-8 μ.μ.

Κυριακή 12-3 μ.μ.

Κλειστά 15 & 16 Ιουνίου

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτιστικών δράσεων Restart Contemporary Art Platform παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καλλιτεχνική συλλογικότητα “Barbares d’ Esprit”.

«Συγγένειες»: Εικαστική έκθεση με αφορμή τον νέο διαδικτυακό τόπο της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου «16 Φωκίωνος Νέγρη», 12-30 Ιουνίου 2019 | Εγκαίνια: Τετάρτη 12 Ιουνίου, 8 μ.μ.

Η εικαστική ομάδα “Barbares d’ Esprit” στη Σαντορίνη

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» σε συνεργασία με την πλατφόρμα πολιτιστικών δράσεων Restart Contemporary Art Platform παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καλλιτεχνική συλλογικότητα “Barbares d’ Esprit”.

Οι επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού της Σαντορίνης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εικαστική έκθεση “Barbares d’ Esprit 2019” και να εισαχθούν στη λογική της εργογραφίας του καινοτόμου μετα-σύγχρονου διεθνούς εικαστικού ρεύματος.

Από τις 22 Ιουνίου και μέχρι τέλος Σεπτέμβρη, ζωγραφικά έργα και οξυγραφίες της ομάδας θα παρουσιάζονται στον εντυπωσιακό χώρο Τέχνης του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας «Δ.Νομικός» στην παραλία της Βλυχάδας.

Τα μέλη της ομάδας συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Artists in Residence” και θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο από τις 9 έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα αυτό, οι “Barbares d’ Esprit” θα εργαστούν στο χώρο και θα δημιουργήσουν μια νέα σειρά έργων σε διάδραση με τον ηφαιστειακό χαρακτήρα του νησιού. Τα εργαστήρια της ομάδας θα είναι ανοιχτά για το κοινό, ώστε να δημιουργηθεί μια άμεση σχέση με τον πρωτοποριακό τρόπο έκφρασης του συγκεκριμένου εικαστικού κινήματος.

Ιστορία: Το 2016 στην Ολλανδία, δημιουργήθηκε το μετα-σύγχρονο καλλιτεχνικό ρεύμα “Barbares d’ Esprit” που βασίζεται στις εικαστικές τέχνες. Οι διακεκριμένοι Ολλανδοί καλλιτέχνες Ad Arma και Bert Van Santen, είναι οι ιδρυτές του συγκεκριμένου κινήματος που έχει διεθνή χαρακτήρα. Προσκάλεσαν και άλλους καλλιτέχνες να εργαστούν μαζί τους στην ομάδα. Ο Mohammed Quraiseh, διάσημος Ιρακινός εικαστικός που μένει στο Τορόντο του Καναδά, συνεργάστηκε από νωρίς μαζί τους. Τον Ιανουάριο του 2019 στην ομάδα μπήκε και η Ελληνίδα γλύπτρια Kelly.

Οι “Barbares d‘ Esprit” εργάζονται σαν ένας καλλιτέχνης- ένας δημιουργός. Δύο και παραπάνω μέλη της ομάδας δουλεύουν μαζί σε ένα έργο. Δουλεύουν συμπληρωματικά- συνθετικά ή αντιθετικά πάνω στο ίδιο έργο, σε έναν πραγματικό διάλογο εναλλασσόμενων χειρονομιών. Η εργογραφία των «Βαρβάρων του Πνεύματος» βασίζεται στη συγχρονισμένη δυναμική όλων των μελών της ομάδας. Και αυτό είναι το καινοτόμο στοιχείο του συγκεκριμένου τρόπου εργασίας. Ο μοναδικός, ενιαίος και ευδιάκριτος υφολογικός χαρακτήρας που αποκτά το έργο. Η αδιαίρετη ταυτότητα ενός δημιουργού που στην πραγματικότητα αποτελείται από τις ενέργειες δύο, τριών ή τεσσάρων ατόμων πάνω στον καμβά.

Η συνεργασία ανάμεσα στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» και τον φορέα Πολιτιστικού Τουρισμού Restart, είναι στη βάση του κοινού οράματος διοργάνωσης και προώθησης πρωτοποριακών καλλιτεχνικών θεαμάτων με διεθνή χαρακτήρα που συμβάλλουν στην επανεκκίνηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για την πολιτιστική δυναμική της Ελλάδας.

Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 έως τις 18:00 εκτός Δευτέρας. https://www.santoriniartsfactory.gr/en/museum

https://www.facebook.com/lesbarbaresdesprit/

https://restartplatform.com/

 

H GalleryKourd εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Τάσου Δήμου με τίτλο StartingPoint

H GalleryKourd εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Τάσου Δήμου με τίτλο StartingPoint.

Τα εγκαίνια θα πραγµατοποιηθούν την Τρίτη 11 Ιουνίου, ώρα 8 μ.μ. στην GalleryKourd, Κασσιανής 2 και Φαναριωτών, Αθήνα.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου 2019.

Ο ιστορικός τέχνης και επιµελητής της έκθεσης Κωνσταντίνος Παπαχρίστου σηµειώνει:

« Ο Τάσος Δήμος εκθέτει στην KourdGalleryέργα, το καθένα από τα οποία αποτελεί στιγμιότυπο ενός ή περισσότερων κολυμβητών ακριβώς πριν τη βουτιά στην πισίνα. Με την πρώτη ματιά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο ζωγράφος ξαφνιάζει ευχάριστα το κοινό του: Η ρομαντική αίσθηση, η τάση εξαΰλωσης των μορφών, η λανθάνουσα μυστικιστική διάθεση είναι στοιχεία που σταδιακά εγκαταλείπονται, τουλάχιστον με τη μορφή που είχαμε ως τώρα γνωρίσει στα έργα του. Είναι επίσης ευδιάκριτη μια νέα αντίληψη στη δομή και τη σύνθεση, η οποία, μαζί με την ηθελημένη έλλειψη εντυπωσιασμού και τη φωτογραφική διάθεση, δημιουργούν μια εικαστική επιφάνεια που γοητεύει με την απλότητά της.[…] Η ανθρώπινη μορφή κατέχει πρωταγωνιστική θέση στο έργο του Τάσου Δήμου, τόσο στα παλαιότερα, όσο και στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση της KourdGallery. Ταυτόχρονα όμως, ο Δήμος παραμένει πιστός μελετητής της, προσπαθώντας κάθε φορά να την αποδώσει με διαφορετικούς τρόπους. Στα τελευταία του έργα, κάνει τη συνειδητή επιλογή να επιστρέψει στις βασικές αρχές της ζωγραφικής «ελευθερώνοντας» τον καμβά του από τις εξωτερικές αναφορές, το έντονο φυσικό φως και τις ονειρικές-μεταφυσικές τάσεις που συχνά ενυπήρχαν σε παλαιότερα έργα. Καταφέρνει με τον τρόπο αυτό να παρουσιάσει μια πιο απλή και καθαρή ζωγραφική, στην οποία είναι ακόμη πιο ευδιάκριτη η δύναμη της προσωπικής του γραφής. »

Καλλιτέχνης: Τάσος Δήμος

Τίτλος: Starting Point

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, ώρα 8 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 11 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου 2019

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη - Παρασκευή 11 π.μ. – 3 μ.μ. & 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Για οποιαδήποτε άλλη ώρα, κατόπιν rendez-vous

KourdGallery: Κασσιανής 2 &Φαναριωτών 114 71, Αθήνα | τηλ 210 6426573 Υπεύθυνος: Χάικ Ι. Κουρδογλανιάν.

 

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΟΥΤΑΛΙΕΡΗ | Τόποι & Μνήμες @ ART GALLERY, Παραλία Ελευσίνας

2η Ατομική Έκθεση της ψηφιδογράφου Αναστασίας Νικολάου

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΟΥΤΑΛΙΕΡΗ | Τόποι & Μνήμες @ ART GALLERY, Παραλία Ελευσίνας

Εγκαίνια: Σάββατο 11 Μάη 2019 | ώρα : 20.30μμ

Διάρκεια έκθεσης : 11 – 21 Μάη 2019

"Η βιωσιμότητα και εξοικονόμηση ενέργειας είναι μια επιταγή όχι μόνο ηθική αλλά και πολιτιστική για τους καλλιτέχνες. Τα δημιουργήματά τους χτισμένα πάνω στην έννοια της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, μεταφέρουν από γενιά σε γενιά και από τόπο σε τόπο: συναίσθημα, μνήμες, παρελθόν_θεμελιώνουν το μέλλον.

Η Αντιγόνη Κουταλιέρη, κινείται βιωματικά μέσα στο χώρο, δίπλα από τα καρφιά και το εύκαμπτο μέταλλο, τα καλώδια και τους μετασχηματιστές, τα κομμάτια παλαιομένου ξύλου και το σκουριασμένο σίδερο. Απολαμβάνει την απροσδόκητη έκπληξη που της χαρίζουν τα αντικείμενα, καθώς ανοίγει τα συρτάρια της αποθήκης του δικού της παρελθόντος. Αφουγγράζεται την ενέργεια, πειραματίζεται με τα στοιχεία που βρίσκει στα κουτιά και ως κατάθεση ψυχής τα μετατρέπει σε έργα τέχνης. Η βιωσιμότητα σε επίπεδο σχεδιασμού, υλοποίηση και σχέσης των έργων της με την κοινωνία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την παιδεία, αποτέλεσε πυρήνα της δημιουργικότητάς της. Μέσα στα χρόνια, η ιδέα πήρε σάρκα και οστά, θέτοντας τις βάσεις για τον τρόπο που το εικαστικό της έργο θα προσέγγιζε το κοινό.[...]

" Επιμέλεια έκθεσης: Anastasia Dalma - Αρχιτέκτων Μηχανικός Υπεύθυνη Εικαστικών Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας

Χώρος έκθεσης: ΑRT Gallery: Κανελλοπούλου 4 & Νικολαίδου, 19 200 Παραλία Ελευσίνας (Έναντι Κινηματογραφικής Λέσχης Ελευσίνας)

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Τετάρτη – Πέµπτη 10:30 - 14:00 και 18:00 - 20:30 Σάββατο 10:00 - 14:00

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11 Μαϊου 2019, στις 20:30 μμ στον νέο (μικρής διάρκειας) εκθεσιακό χώρο του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας , ART Gallery : Κανελλοπούλου 4 & Νικολαίδου, 19 200, Παραλία Ελευσίνας | Έναντι της Κινηματογραφικής Λέσχης Ελευσίνας.

Διοργάνωση: ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΑ Δήμου Ελευσίνας

Ευγενική χορηγία :Τρεις Πλαγιές, Σ.Σ. Λογοθέτης,Οινοποιείο

Συνεργασία: Κινηματογραφική Λέσχη Ελευσίνας

 

 

2η Ατομική Έκθεση της ψηφιδογράφου Αναστασίας Νικολάου

Έκθεση των αναγνωρισμένων και βραβευμένων έργων της ψηφιδογράφου Αναστασίας Νικολάου,8-12 Μαΐου στο Πολιτιστικό Μέγαρο Γλυφάδας (Ποσειδώνος & Σάκη Καράγιωργα 2 Γλυφάδα).

Παρουσιάζονται τα πρώτα αγάλματα από την νέα συλλογή «Κούροι» και ψηφιδωτά έργα από τις συλλογές: «Ενθαλπία», «Σπιρίτης», «Ασταίες/Ακταίες».

Θα προσφερθούν για τους επισκέπτες προγραμματισμένες δράσεις, παρουσιάσεις θεωρίας και πρακτικής της εικαστικής ψηφιοποίησης και εκδηλώσεις ψηφιδοτοποθέτησης κοινού και σπουδαστών, για έργο που θα δωριστεί σε κοινωφελή στέγη.

Η θεματολογία των δράσεων αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών στην αξία της ανακύκλωσης. Μέσα από την τέχνη της ψηφιδογραφίας, χρησιμοποιώντας υλικά που αβίαστα καταλήγουν στους κάδους, όπως, γυαλί, σίδερο, πλαστικό, ξύλο , ξεπηδούν δημιουργικές ωφέλιμες, τέχνες και τεχνικές, που ωθούν την φιλοσοφία της ανακύκλωσης, να γίνεται καθημερινότητα.

Το ωράριο λειτουργίας 11:00-21:00 και η είσοδος των επισκεπτών στην έκθεση και σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.

Σύντομο Βιογραφικό

Η εικαστικός ψηφιδογραφίας Αναστασία Νικολάου γεννήθηκε το 1974 Ζει στη Γλυφάδα και δημιουργεί έργα σύγχρονου ψηφιδωτού τα τελευταία 16 χρόνια. Η αγάπη της για το περιβάλλον και τη φύση και οι ατελείωτες ώρες περισυλλογής γυαλιών και σίδερων από τις παραλίες της Αθήνας, την ενέπνευσαν στις πρώτες της κατασκευές, με μεικτή τεχνική sea glass. Στην πορεία τα έργα της υιοθέτησαν ψηφίδες από μάρμαρο, βότσαλο, σμάλτο, γυαλί, ξύλο, μέταλλο. Από το 2011 έχει συμμετάσχει σε 20 ομαδικές εκθέσεις.

Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές, στο Δήμο Γλυφάδας, στο Δήμο Αργυρούπολης, στο Ωδείο Ωρίων, στο σχολείο Α.Μ.Ε.Α Καλός Σαμαρίτης και άλλου. Έχει διακριθεί το 2018 από το φιλολογικό σύλλογο Παρνασσού και το 2019 συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμού Αbsolute Creative Competition με σημαντικούς καλλιτέχνες και curators εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Διοργανώνει εκθέσεις και διδάσκει σε παιδιά, ενήλικες και Α.Μ.Ε.Α.

Πρόγραμμα

8/5 19:00 - Εγκαίνια. Μουσική εκδήλωση ωδείο Ωρίωνας

9/5 14:00 - Ψηφιδοτοποθέτηση επισκεπτών. Παράλληλες δράσεις, Σύλλογος Κάλλιστα & Στελέχη κατασκηνώσεων

10/5 14:00 - Ψηφιδοτοποθέτηση μαθητών, σπουδαστών. Συντονιστής Κ.Στοφόρος συγγραφέας

11/5 19:00 - Βραδιά ποίησης & χορού. Συμμετέχουν Α.Γαλάνης, Β.Κοκώνης, Μ.Κόντη 12/5 19:00 - Τελετή Λήξης. Μουσική βραδιά με τους Γ.Αλεβίζος, Γ.Κάλλη, Μ.Κόντη https://www.facebook.com/events/1859792624126659/

 

Ομαδική έκθεση "Οι εξόριστοι Θεοί" @ μελάνυθρος

Ομαδική έκθεση "Οι Εξόριστοι θεοί" @ Μελάνυθρος

Λένε ότι οι ιερές τοπικές παραδόσεις ενός λαού (όσο αυτός ο λαός ακόμα υπάρχει) δεν πεθαίνουν ποτέ, αντιθέτως βρίσκονται πάντα ανάμεσά του, κατάλληλα μεταμφιεσμένες ώστε να περάσουν απαρατήρητες και να επιβιώσουν τις νέες συνθήκες και τάσεις των καιρών, που για τον έναν ή για τον άλλο λόγο, τις (εξ)ορίζουν ανεπιθύμητες. Κατά τον Γερμανό ποιητή του 19ου αιώνα Xάϊνριχ Χάϊνε, οι αρχαιοελληνικοί θεοί έκαναν ακριβώς αυτό: παίζοντας ρόλους, κρύφτηκαν κάτω από προσωπεία χαρακτήρων που η εκάστοτε σύγχρονη κοινωνία αποδέχεται και θεωρεί οικείους, έως ότου το έθνος που κάποτε τους λάτρεψε και για χρόνια τους λησμόνησε, τους ξανακαλέσει.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από το βιβλίο του Χάϊνε (γραμμένο το 1835) που πραγματεύεται, με πολύ αγάπη, τη μοίρα των αρχαιοελληνικών θεών και συγκεκριμένα τη δυσδιάκριτη εμφάνιση τους σε Γερμανικές λαϊκές ιστορίες και θρύλους. Ως ντεντέκτιβ της φαντασίας, οι εικαστικοί καλούνται από τον Μελάνυθρο με την αποστολή να εντοπίσουν τους θεούς της Ελλάδας στη δική τους εποχή (έτος 2019) χρησιμοποιώντας όποια μέσα ή τεχνική θεωρούν κατάλληλη. Ο θεός της επιλογής τους μπορεί να έχει πάρει τη μορφή θνητού, ζώου ή στοιχείου της φύσης, ή κάποιας άλλης θεότητας (ή αγίου). Στα έργα είναι απαραίτητο να υπάρχουν ορατά αποδεικτικά στοιχεία που να αποκαλύπτουν στον θεατή την ταυτότητα του θεού.

Μελάνυθρος | Χώρος Τέχνης

Ζάππα 4, 11635 Καλλιμάρμαρο

T +30 2103636904 F +30 2106236976

www.melanithros.gr

 

"Primadonna" έκθεση ζωγραφικής του Γρηγόρη Κούκη @ Chili Art Gallery

 "Primadonna" έκθεση ζωγραφικής του Γρηγόρη Κούκη

Η Chili Art Gallery σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Primadonna», του εικαστικού Γρηγόρη Κούκη, την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019 και ώρα 8.00μμ., σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Νικολένας Καλαϊτζάκη.

Ο Γρηγόρης Κούκης είναι νέος ανερχόμενος ζωγράφος με δύο ατομικές εκθέσεις στο ενεργητικό του και συμμετοχή σε αρκετές ομαδικές.

Η Νικολένα Καλαϊτζάκη σημειώνει για το έργο του Γρηγόρη Κούκη: «Ο Γρηγόρης Κούκης, εμπλουτίζει την εικαστική του αφήγηση αναδεικνύοντας τις πρωταγωνίστριες των κορυφαίων αριστουργημάτων της παγκόσμιας οπερατικής αυλαίας, με το συνολικό του έργο να αποτιμάται ως μια νοερά ενορχηστρωμένη όαση, που από το ρεαλιστικό παρόν μας, μαγνητικά μας βυθίζει σε ένα διαχρονικά πολύτιμο μουσικοθεατρικό ταξίδι, μελόδραμα για πολλούς, που έχει φωνή βαθύφωνη, φωνή τενόρου, σοπράνο ή μέτσο κι έχει πλοκή δοσμένη στον ανίκητο έρωτα και τον ανίκητο θάνατο σε συγχρονία. Έτσι λοιπόν, στην ατομική αυτή έκθεση του καλλιτέχνη που φέρει τον τίτλο: "Primadonna" (μτφρ.: "Η Πρώτη Κυρία της Όπερας") παρελαύνουν, μεταξύ άλλων, η σκυθρωπή "Aria", η πρωταγωνίστρια του τετράπρακτου "La Boheme" καθώς και η "Madama Butterfly" του Πουτσίνι, η μάγισσα "Medea" του Κερουμπίνι και η προκλητική κυρία του Καταλάνι "La Wally". Με την σχεδιαστική προσέγγιση των γυναικείων μορφών να ακολουθεί σπασμένα πρότυπα της τεχνόσφαιρας των κόμικ, της pop-art, του φωβισμού και του φωτορεαλισμού, ο εικαστικός αναπτύσσει τις φιγούρες του με έναν τρόπο προσωπικό που συνενώνει στοιχεία και επιρροές από τα παραπάνω ρεύματα, χρησιμοποιώντας άφθονο χρώμα σε αντιθετική εναλλαγή γεννώντας ένταση. Κοινό σημείο που μπορεί κανείς να παρατηρήσει στα έργα είναι η τοποθέτηση της πάντοτε σαγηνευτικής και προσεγμένης γυναικείας φιγούρας, η οποία εκφράζεται άλλοτε δραματική και άλλοτε μοιραία, σε πρώτο πλάνο στο κέντρο της σύνθεσης. Ο χώρος που περιβάλλει τις φιγούρες, είναι πλασμένος ακόμα με έναν τρόπο αφαιρετικό που όμως σχηματοποιεί και διαμορφώνει ένα δωμάτιο ή ένα φυσικό τοπίο που αποτελείται από δέντρα, νερά, ζώα, πουλιά. Τα ζώα βέβαια, όπως και τα πουλιά, διαδραματίζουν συμβολικό ρόλο στα έργα, καθώς τα φύσει διακριτικά χαρακτηριστικά τους συσχετίζονται με τον ψυχικό κόσμο και τις προσωπικές ιστορίες των ηρωίδων που απεικονίζονται.»

Σχετικά με την Chili Art Gallery Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Βασικός στόχος της Chili Art Gallery είναι η υποστήριξη ανερχόμενων αλλά και καταξιωμένων Ελλήνων και Ξένων Καλλιτεχνών. Περισσότερες πληροφορίες: www.chiliart.gr

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, κατά τις μέρες και ώρες: Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00 – 18.00 και Σάββατο 11.00 – 15.00.

Χορηγός Φωτογράφισης: Studio Kotsireas | www.studiokotsireas.gr

Chili Art Gallery Δημοφώντος 13-15, 11851 Θησείο, Αθήνα Τηλ.2107292564 marychiliart@gmail.com

 

TO STAND UP COMEDY TOUR ΤΟΥ BLINK MIKE ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ JAZZPOINT!


TO STAND UP COMEDY TOUR ΤΟΥ BLINK MIKE ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ JAZZPOINT!

Αυτή την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 21.00, υποδεχτείτε ένα παιδί-φαινόμενο της γενιάς του, στον χώρο του Stand up Comedy. Τον Blink Mike! Μετά από ένα επιτυχημένο tour σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα έρχεται να κάνει ένα δυνατό ‘κλείσιμο’ στη σκηνή του Jazzpoint! Ετοιμαστείτε για μια δυνατή, κωμική βραδιά! Μαζί του ο νεαρός, ταλαντούχος κωμικός Σπήλιος Φλώρος!

Μετά, από 6 χρόνια πορείας στον χώρο του Stand up Comedy με διακρίσεις και εκατοντάδες παραστάσεις σε Αθήνα και επαρχία, ο Blink Mike κάνει μια εκρηκτική στάση στο αγαπημένο σας στέκι. Θα παρουσιάσει τα καλύτερα κωμικά του κείμενα, αλλά και δικά του τραγούδια με… κωμικό στυλ που τον έφτασαν δικαίως μέχρι τον τελικό στο «Ελλάδα Έχεις Ταλέντο». Μην χάσετε μια από τις πιο ανατρεπτικές, κωμικές βραδιές με ένα Stand up Show που υπογράφει ο ανεπανάληπτος Blink Mike!

Γιατί γελάει καλύτερα, όποιος απολαμβάνει τις καλύτερες κωμικές νύχτες της χρονιάς στο Jazzpoint!

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:21.00

ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΟΔΟΥ: 5 ευρώ

Jazz Point

Ακαδημίας 18, Σύνταγμα

phone 2109803398 mob.6942022500 (booking)

https://www.facebook.com/JAZZ-POINT-102658879853966/

μέλος του αθηνόραμα club

24ωρο συνεργαζόμενο parking (PARKING ZALOKOSTA -κλειστό) Κριεζώτου και Ζαλοκώστα 8, με 30% έκπτωση τις ώρες του Live.

 

"Planet Files" Έκθεση γλυπτικής της Μαρικίτας Μανωλοπούλου @ European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum: Museum Of Architecture and Design | 12/4 - 12/5/2019


"Planet Files" Έκθεση γλυπτικής της Μαρικίτας Μανωλοπούλου @ European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum: Museum Of Architecture and Design | 12/4 - 12/5/2019

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα Πραγματοποιηθ0ύν την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 στις 19.30.

Η εικαστικός και συγγραφέας Ράνια Καπελιάρη αναφέρει για το έργο της καλλιτέχνιδας:

" ... κατασκευάζει ιστορίες από ανοξείδωτο χάλυβα και φως , υλικά τα οποία μελετά και εξελίσσει διαρκώς. Το ενδιαφέρον της είναι η σχέση των αντικειμένων με τον Χώρο επιδιώκει όμως με κάθε τρόπο την διατήρηση του απλού και καθαρού χαρακτήρα της φόρμας".

Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα Πραγματοποιηθ0ύν δράσεις στον χώρο της έκθεσης για το κοινό.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και  την Κυριακή 12 Μαΐου.

Την βραδιά των εγκαινίων θα την συνοδέψουν εξαιρετικά κρασιά προς τιμή των προσκεκλημένων.

Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, 19.30 - 22.00

Διάρκεια έκθεσης: 12/4/2019- 12/5/2019

Ημέρες & Ώρες: Τετάρτη έως Κυριακή 14.00-21.ΟΟ

Ελεύθερη είσοδος.

Ιστοσελίδα καλλιτέχνη : https://www.marikitamanolopoulou.gr

Μητροπόλεως 74, 10563, Πλάκα, Αθήνα

Mail: konstadina@europeanarch.eu

Τηλέφωνο: 210 342 8511- Fax: 210 342 8512

R I T U A L S 2019 C O L L E C T I O N / Έκθεση design της Faye Tsakalides στο Μαρούσι | Εγκαίνια: Παρασκευή 29/3/2019, ώρα 18.30 | Διάρκεια έκθεσης έως 20/4/2019


R I T U A L S 2019 C O L L E C T I O N / Έκθεση design της Faye Tsakalides @ Coco-mat Αμαρουσίου | Εγκαίνια: Παρασκευή 29/3/2019, ώρα 18.30 | Διάρκεια έκθεσης έως 20/4/2019

R I T U A L S 2019 C O L L E C T I O N / Έκθεση design της Faye Tsakalides στο Μαρούσι | Δελτίο Τύπου

Featuring Tomas Alvertis - Alto sax

Λίγα λόγια για τη White Cubes και την Faye Tsakalides

Η White Cubes | Faye Tsakalides είναι ένα δημιουργικό γραφείο design με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα

Προσπαθώντας να προσεγγίσει της ομορφιά, τον μινιμαλισμό και το φίνο στη φόρμα, η Faye Tsakalides, δημιουργεί έργα - γλυπτά και έπιπλα, που καταρρίπτουν τους κανόνες του εφήμερου και εγκαθιδρύουν μια γλώσσα πρωτοποριακού σύγχρονου σχεδιασμού. Δεχόμενη το design σα μια φιλοσοφική και πνευματική προσέγγιση πάνω στη φόρμα, μας δίνει κομμάτια που χαρακτηριζονται από ηρεμία (tranquility), γραμμικότητα (linearity), γλυπτική καθαρότητα (sculptural purity), χωρίς να αγνοήσουμε την ευθραυστότητα (fragility) και την ελαφρότητα (lightweightness).

Η Faye Tsakalides|White Cubes ενσαρκώνει την εμπειρία - άυλη - των συναισθημάτων στη φυσική υπόσταση των πραγμάτων /αντικειμένων, δημιουργώντας μινιμαλισμό και διαφάνεια, προκαλώντας την λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ «Functional avant garde Art» και «Sculptural long lasting design». Η Faye Tsakalides αρχιτέκτονας και designer, με σπουδές στην Ευρώπη (Edinburgh College of Art, Ecole Nationale Superieure d'Architecture de Paris-Belleville) αλλά με μια καθολική ματιά πάνω στην αισθητική, παίζει πάνω στην έννοια του μοντερνισμού και της καθαρότητας της γραφής, σχεδιάζοντας αντικείμενα, που προκαλούν και τις πέντε αισθήσεις με μεγάλη δόση ποιητικής διάθεσης.

Η έμφαση στη σειρά ''Rituals'' 2019 - Τελετουργίες 2019” δίνεται στις καθημερινές μικρές στιγμές μας: Η τελετουργία του σερβιρίσματος του φαγητού, η τελετουργία ενός ωραίου ζεστού μπάνιου, η τελετουργία της μεταμόρφωσης του δικού μας χώρου σε ένα ζεστό και χαλαρό περιβάλλον μακριά από τον θόρυβο, η τελετουργία να μετατρέψουμε το γραφείο μας σ΄ένα δημιουργικό χώρο εργασίας. Το νόημα είναι να περιβάλλουμε τους εαυτούς μας με αντικείμενα με ιδιαίτερο ρόλο και αξία, που δίνουν νόημα στην ''κάθε'' στιγμή της ζωής μας, μετατρέποντας τις μικρές καθημερινές μας ρουτίνες σε στιγμές ιδιαίτερης σημασίας. Σε έναν κόσμο που τρέχει σε τέτοιους φρενήρεις ρυθμούς, η σειρά «Rituals» μας προκαλεί - προσκαλεί να κόψουμε ταχύτητα, να αναπνεύσουμε, να αναζωογονήσουμε τον εαυτό μας με καθημερινές μικρές εμπειρίες ερχόμενοι πιο κοντά στον βαθύτερο εαυτό μας.

Βασικό υλικό είναι το Ελληνικό Μάρμαρο. Η συλλογή ενσαρκώνει τις υπέρτατες ιδιότητες ενός από τα πιο ευγενή και αρχαία υλικά του κόσμου.

Η συλλογή ξεκίνησε από το Trade Center Dubai στα πλαίσια της Index Exhibition 2018 για να φιλοξενηθεί λίγο αργότερα στο φημισμένο Salone del mobile του Μιλάνου, τον Απρίλιο του 2018. Έργα της ίδιας έχουν βραβευτεί και φιλοξενηθεί στην εβδομάδα design της Στοκχόλμης, στην εβδομάδα design του Λονδίνου, στο Paris Now le off design, στο Milan Salone del Mobile & Milan Fuorisalone, στο μουσείο μοντέρνας τέχνης του Ρέικιαβικ, στη Μπιέναλε Design στο Kortrijk του Βελγίου, στο φεστιβάλ design του Βερολίνου, στην εβδομάδα design της Βιέννης και τελευταία στην Νέα Υόρκη στην φημισμένη ICFF και στο Wanted Design Manhattan καθώς και στο Los Angeles Design Festival.

Εγκαίνια: Παρασκευή 29/3/2019, ώρα 18.30

Διάρκεια έκθεσης έως 20/4/2019

COCO-MAT Αμαρουσίου Κηφισίας 193, Μαρούσι

Τηλ. 2106122272

E-mail: maroussi@coco-mat.com

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Domenica Μαντέλη & Αλέξανδρος Ναθαναήλ | Πέμπτη 28 Μαρτίου στο JAZZPOiNT!


Domenica Μαντέλη & Αλέξανδρος Ναθαναήλ | Πέμπτη 28 Μαρτίου στο JAZZPOiNT!

Με πάνω από 14 χρόνια συνεργασίας, ένα κοινό άλμπουμ με τίτλο “Night Breeze” που εισέπραξε εξαιρετικές κριτικές και εμφανίσεις σε μερικά από τα πιο γνωστά στέκια της Αθήνας (Half Note, Holywood Stage, Πόρτες, Al Pino, Captain House) η Domenica Μαντέλη ιδιαίτερα γνωστή σε όσους αρέσει η Jazz μουσική και ο μουσικός και συνθέτης Αλέξανδρος Ναθαναήλ, συναντιώνται για άλλη μια φορά δίνοντας ραντεβού, στη σκηνή του JAZZPOiNT για μια μοναδική βραδιά με τίτλο “L'appuntamento” σε μια μουσική αναδρομή και διαδρομή στην ιταλική μουσική.

“L'appuntamento” 28 Μαρτίου 

Γνωστά τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε θα ερμηνεύσει με την ιδιαίτερα εκρηκτική και αισθαντική φωνή της η Domenica Manteli, ενώ στους ήχους του πιάνου που θα τη συνοδέψει θα βρίσκεται ο έμπειρος μουσικοσυνθέτης Αλέξανδρος Ναθαναήλ με εκατοντάδες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Domenica Μαντέλη & Αλέξανδρος Ναθαναήλ 

Μια φωνή υψηλών προδιαγραφών, με μια χαρακτηριστική άνεση στην ερμηνεία και εξαιρετική σκηνική παρουσία, συναντά σκηνικά και μουσικά για άλλη μια φορά τον έμπειρο μουσικό σε μια βραδιά γεμάτη από ήχους και στίχους της Ιταλικής μουσικής και κουλτούρας.

Πληροφορίες:

Vocals: Domenica Μαντέλη

Piano: Alexandros Nathanail

Saxophone: Thomas Mousialofski

Info

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Doors open: 21:00

The show begins: 21:30

Τιμές:

Είσοδος : 15Ε συμπεριλαμβάνει 1 ποτό

Προπώληση εισητηρίων Viva.gr

Jazz Point

Ακαδημίας 18,

Σύνταγμα

phone 2109803398 mob.6942022500 (booking)

https://www.facebook.com/JAZZ-POINT-102658879853966/ μέλος του αθηνόραμα club 24ωρο συνεργαζόμενο parking (PARKING ZALOKOSTA -κλειστό) Κριεζώτου και Ζαλοκώστα 8, με 30% έκπτωση τις ώρες του Live.

 

Η ‘’Εισαγωγή στη Βαβέλ’’ της Μαριλένας Φωκά στο χώρο του πρώην Δημαρχείου Υμηττού | 23 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2019


Η ‘’Εισαγωγή στη Βαβέλ’’ της Μαριλένας Φωκά στο χώρο του πρώην Δημαρχείου Υμηττού | 23 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2019

Από τις 23 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου 2019 διαρκεί το εικαστικό αφιέρωμα - δρώμενο της Μαριλένας Φωκά με τίτλο ’Εισαγωγή στη Βαβέλ’’ που παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης του πρώην Δημαρχείου Υμηττού (Πλατεία Ηρώων) στα πλαίσια της έκθεσης για την Παγκόσμια ποίηση που διοργανώνεται από την Ένωση Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης, από τον πρόεδρο της Στέλιο Μαρούλη και τον Δήμο Δάφνης- Υμηττού.

Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που θα προλογίσει την έκθεση επισημαίνει: ‘’Στην μορφική ιδιαιτερότητα των επιτευγμάτων της Μαριλένας Φωκά που συγκροτούν την συγκεκριμένη κατάθεση τονίζεται με ευκρίνεια, αυτάρκεια και αμεσότητα η αλήθεια που ενέχει το ιστορικό γεγονός. Η συνολική προσέγγιση με δύναμη παγκοσμιότητας και θρησκευτικής ανάλυσης παρέχει στον θεατή την απτότητα μιας πολιτικότητας και μιας αναγνώρισης που προέρχεται από την ανεξάντλητη σχετικότητα και την αρμονία της πρόθεσης . Μέσα από τις εκρήξεις των χρωμάτων και των σχημάτων παρατηρούμε πως εκδηλώνεται το ιδεατό στοιχείο της διευκρινιστικής περιήγησης στην χρονική περίοδο μιας εποχής που συνεπικουρεί με τους συνδυασμούς της έκφρασης. Η σχετικότητα των οσμώσεων επιτρέπει στις αυθύπαρκτες ολοκληρώσεις να καταλήγουν με αφομοιωτική οντότητα σε μια οικουμενική διαδικασία αυθόρμητων εντάσεων και κινήσεων . Πρόκειται για οικείες καταστάσεις που εκπέμπουν την απαιτούμενη βιωματική υφή, τον συλλογισμό και την βούληση που υπερακοντιστεί το ατομικό στοιχείο και ενώνεται με την συμπαντική νομοτέλεια. Μέσω της λειτουργικής τεχνικής η συνείδηση και η επίγνωση της σύναξης αγγίζει τον στόχο μιας θεμελιώδους πρότασης που αυτοδύναμα επιδέχεται επεμβάσεις. Εμπνέεται από αντανακλάσεις της πραγματικότητας σε πεπερασμένο χωροχρόνο . Ο δέκτης της προοπτικής που ακολουθεί η δημιουργός προσανατολίζει τον θεατή σε μια στοιχειώδη δόμηση που εμπεριέχει την γραμμική ένταση και την σειριακή θέαση του αντικειμένου. Η επικράτηση της απόλυτης τεχνικής εμβαθύνετε επιδέξια χάρη στον πολλαπλασιασμό της αινιγματικής τάσης που διαθέτουν οι συνθέσεις. Πολυσήμαντα γοητεύει η μεστότητα που ενσωματώνεται με σαφή τρόπο στην δυναμικά εκλεπτυσμένη αναζήτηση . Διατηρώντας τις αναγκαίες λεπτές ισορροπίες έχει υπέρτατο προσδιορισμό αναφοράς την μεταλλαγή της διήθησης.’’

Η έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηλιούπολης θα εγκαινιαστεί επίσημα στις 23 Μαρτίου 2019.


«Η ματιά του Συλλέκτη. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου», σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» @ Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου Βασιλική Αγίου Μάρκου

Ο Δήμος Ηρακλείου και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Εθελοντισμού και Μνημείων διοργανώνει την εικαστική έκθεση με τίτλο

«Η ματιά του Συλλέκτη. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου»,

σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία».

Στο πλαίσιο της έκθεσης, επιλέχθηκαν ζωγραφικά και γλυπτά έργα της συλλογής με κοινή θεματική, τα οποία δημιουργήθηκαν την περίοδο 1988-2018. Εξαίρεση αποτελούν τα δύο παλαιότερα έργα της έκθεσης του Τάκη (1954) και του Εγγονόπουλου (1975).

Μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό φάσμα, ο θεατής έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει γραφές Ελλήνων καλλιτεχνών τριών γενεών, εξερευνώντας την εικαστική δημιουργία και το προσωπικό ιδίωμα του κάθε καλλιτέχνη.

Θα εκτεθούν 111 έργα 49 καλλιτεχνών.

Η Αριστέα Πλεύρη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Εθελοντισμού και Μνημείων του Δήμου Ηρακλείου σημειώνει στον κατάλογο: «Η σύγχρονη εικαστική δημιουργία της Ελλάδας βρήκε χώρο φιλοξενίας, αλλά και ανάδειξης, στο Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», εμπνευστής και δημιουργός του οποίου υπήρξε ο Σωτήρης Φέλιος. Σημαντικοί Έλληνες εικαστικοί, ζωγράφοι και γλύπτες, περιλαμβάνονται στην αξιόλογη αυτή συλλογή. Με μεγάλη χαρά λοιπόν ο Δήμος Ηρακλείου υποδέχεται στον ιστορικό χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, σημαντικό μέρος της.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Ηώ Αγγελή / Δάφνη Αγγελίδου / Μανώλης Αναστασάκος / Καλλιόπη Ασαργιωτάκη / Γιώργος Αυγέρος / Μαριλίτσα Βλαχάκη / Μαρία Γιαννακάκη / Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου / Στέφανος Δασκαλάκης / +Νίκος Εγγονόπουλος / Ηλίας Καρράς / Θεόφιλος Κατσιπάνος / Λήδα Κοντογιαννοπούλου / Αλέξης Κυριτσόπουλος / Πένυ Κωνσταντίνου /Κώστας Λαλές / +Γιώργος Λάππας / Αλέκος Λεβίδης / Αφροδίτη Λίτη / Θανάσης Μακρής / Μιχάλης Μανουσάκης / Τάσος Μαντζαβίνος / Αλεξία Μαρούλη /Τάσος Μισούρας / +Γιάννης Μόραλης / Νίκος Μόσχος / Ξενοφών Μπήτσικας / Εμμανουήλ Μπιτσάκης / Χρήστος Μποκόρος / Χρόνης Μπότσογλου / Βάλλυ Νομίδου / Αχιλλέας Παπακώστας / Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος / Βασίλης Παπανικολάου /Κώστας Παπανικολάου / Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος /Φάνης Παρασκευουδάκης /Γιώργος Ρόρρης / Εδουάρδος Σακαγιάν / Αντώνης Στάβερης / Takis / Δημήτρης Τάταρης /Άννα Μαρία Τσακάλη / Μαρία Φιλοπούλου / Παντελής Χανδρής / Δημήτρης Χαντζόπουλος / Μαρία Χατζηανδρέου / Αντώνης Χουδαλάκης / Γιάννης Ψυχοπαίδης

Μέρος της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου έχει εκτεθεί στο Μουσείο Μπενάκη (2002, 2009, 2018 και 2019), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας (Πύλη Αμμοχώστου 2003), στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη 2003), στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμούπολης (Σύρος 2008), στο Σισμανόγλειο Μέγαρο (Κωνσταντινούπολη 2010), στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (Βενετία 2011), στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο (Βόλος 2012), στο Βιττοριάνο (Ρώμη 2012), στα Παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης (Ναύπλιο και στη Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης 2013), στο Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Re-Culture III (Σκαγιοπούλειο, Πάτρα 2014), στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (Χανιά 2014), στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου (Αγρίνιο 2016), ενώ μεμονωμένα έργα δανείζονται σε αναδρομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου Βασιλική Αγίου Μάρκου

23 Μαρτίου – 20 Μαΐου 2019

Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-21:00

Σάββατο και Κυριακή: 10:00-18:00

H 2η Έκθεση Ελλήνων Εικαστικών στην Ολλανδία από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Ελλάδα Παντού» με επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά.


ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ η 2η Έκθεση Ελλήνων Εικαστικών στην Ολλανδία από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Ελλάδα Παντού» με επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά.

Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Ελλάδα Παντού» παρουσίασε με πολύ μεγάλη επιτυχία την 2η Έκθεση αναγνωρισμένων Ελλήνων Εικαστικών από τις 15 ως 17 Μαρτίου 2019, στο Εκθεσιακό κέντρο «Expo Houten» (Meidoornkade 24 3992 AE HOUTEN) στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, στα πλαίσια της 2ης Εξαγωγικής Ελληνο-Ολλανδικής Έκθεσης / Φεστιβάλ «Feel, Taste, Live Greece!». Ο πρόεδρος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Ελλάδα Παντού»-διοργανωτής του φεστιβάλ Θωμάς Σοπιλίδης τονίζει ότι :’’Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Ελλάδα Παντού» πρωτοπορεί και δείχνει για ακόμη μία φορά τις δυνατότητες της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ακόμη και στην εξωστρέφεια, διοργανώνοντας την 2η Εξαγωγική Ελληνο-Ολλανδική Έκθεση / Φεστιβάλ με θεματικές όπως: Τρόφιμα, Ποτά, Γενικό Εμπόριο, Τουρισμός, Δημιουργικές Βιομηχανίες και Πολιτισμός.Μέρος του Φεστιβάλ αφορά στο διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας και για το σκοπό αυτό οργανώνουμε την Εικαστική έκθεση δημιουργών από την Ελλάδα και την Ολλανδία με έργα αυθεντικής τέχνης.’’

Ο ιστορικός τέχνης-επιμελητής της εικαστικής έκθεσης Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει :

"Oι συλλήψεις των καταξιωμένων εικαστικών καλλιτεχνών εξωτερικεύουν το εντυπωσιακό στοιχείο της Ελληνικότητας και το θέτουν σε διεθνείς προδιαγραφές μέσα από την διασταύρωση της υψηλής αισθητικής παρέμβασης ,της χρωματικής έκφρασης και της σχεδιαστικής παραστατικότητας. Η συνολική κατάθεση διαθέτει μια ηθογραφική ρυθμικότητα που συνυπάρχει αυτόνομα και ευπρόσδεκτα σε διαφορετικές τεχνοτροπίες και ξεχωριστές διατάξεις απόδοσης. Το κλίμα αναφορών που συγκροτείτε αποτελείτε από χαρακτηριστικές συνθέσεις αξιώσεων με ολοκληρωμένη δόμηση, αυτούσια και ευρηματική δομή."

 

Στην έκθεση συμμετείχαν  οι:

Δέσποινα Κουβάτσου, Μαριλένα Φωκά ,Eφροσύνη Τζουβέλη, Ροδούλα Ανδρεάδου, Μαρία Μανουσιάδου, Αθηνά Κοτσώνη-Συνετού, Μιμόζα Αράπη, Αnnete Κινδήρογλου, Κατερίνα Σακελλαρίδη, Κωνσταντίνα Μηνά, Λίλα Δίδου, Ζακλίν Δελασούδα, Κερασία Τουλιάτου, Μάρη Σερφιώτη, Βίκυ Τσιμπιρλή, Γιούλα Γιδάκου ,Έλενα Ροφαέλα, Κατερίνα Γιαζιτζόγλου, Αγγελική Λιάγκα, Μargherita Dean ,Δημήτρης Βογιατζόγλου ,Αθανασία Γιαξίδου, Νικόλας Πασιάς, Ελευθερία Χριστάκη, Σουζάνα Παπακαλιάτη, Σταύρος Βλάχος, Μαρία Μανουσιάδου, Κωνσταντίνα Πολίτη, Νίνα Μακρή, Μαίρη Περδικομάτη και άλλοι , που όλοι είναι απόφοιτοι της σχολής καλών τεχνών και γνωστών εικαστικών εργαστηρίων .

Την Έκθεση / Φεστιβάλ επισκέφτηκε πλήθος Ολλανδών και Ελλήνων από όλο το BENELUX (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), για να ζήσουν, να γευτούν και να αισθανθούν για λίγο την Ελλάδα.  Η έκθεση ήταν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ., του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ,της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ,της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας ,της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού ,της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ολλανδία. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ | Πρώτο Πρόγραμμα Ελληνικής Ραδιοφωνίας | Η Φωνή της Ελλάδας ,το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων , Global Sustain , Greece Around.

 

Έκθεση "ΩΔΕΣ" της Κατερίνας Χατζή | 21.03 - 15.05.2019 @ Οικία Τέλλογλου, Θεσσαλονίκη


Έκθεση "ΩΔΕΣ" της Κατερίνας Χατζή | 21.03 - 15.05.2019 @ Οικία Τέλλογλου, Θεσσαλονίκη

Νέα έκθεση «ΩΔΕΣ» της εικαστικού Κατερίνας Χατζή, την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 19.00, στην Οικία Τέλλογλου, Αριστοτέλους 2 (4ος όροφος).

Άγγελος Σικελιανός, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Μ. Καραγάτσης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Κωνσταντίνος Καβάφης, Διονύσιος Σολωμός, Κωστής Παλαμάς, είναι ορισμένα από τα πορτρέτα προσωπικοτήτων της ποίησης και της λογοτεχνίας που φιλοτέχνησε η κα Χατζή.

Η είσοδος στα εγκαίνια γίνεται με κράτηση στα τηλέφωνα 2310-991610, 2310-991377.

Όλγα Βερυκάκη | «Στους Δρόμους του Ονείρου» | Ατομική έκθεση | Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, 5 – 8 το απόγευμα


Όλγα Βερυκάκη | «Στους Δρόμους του Ονείρου» | Ατομική έκθεση | Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, 5 – 8 το απόγευμα

Η Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι - κartάλος» (Μηθύμνης 12 και Επτανήσου Πλ. Αμερικής, τηλ. 210 8640250) οργάνωσε και παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Όλγας Βερυκάκη με τίτλο «Στους Δρόμους του Ονείρου»

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, 5 – 8 το απόγευμα.

 

Η κριτικός Τέχνης Πέγκυ Κουνενάκη σημειώνει μεταξύ άλλων:

 

Η πρόσφατη δουλειά της Βερυκάκη περιλαμβάνει είκοσι πέντε πίνακες που ο καθένας τους αφηγείται μια διαφορετική ιστορία. Ιστορίες που διαδραματίζονται σε πόλεις φανταστικές, άλλοτε με οριακή αρχιτεκτονική δομή κι άλλοτε περιμετρικά εκτεινόμενες, με σπίτια, παραμυθένια κάστρα με ιππότες, πόλεις γεμάτες σχήματα και χρώματα, συχνά πασπαλισμένες με χρυσό, ό,τι χρειάζεται δηλαδή η ζωγράφος για να εξυπηρετήσει τις φαντασιακές διαδρομές της ανάμεσα στο όνειρο, την πραγματικότητα και τη εικαστική δημιουργία. Η προοπτική των κτιρίων, η υποτυπώδης ρυμοτομία, καθοριστικά στοιχεία στα πάμπολλα αρχιτεκτονικά περιβάλλοντα που δημιουργεί, εντάσσουν τη δουλειά της στον χώρο του μαγικού ρεαλισμού, προσδίδοντας της έντονες μεταφυσικές και ποιητικές διαστάσεις

 

Βιογραφικό

Η Βερυκάκη Όλγα γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ Αθήνας ζωγραφική με το Δ. Μυταρά Α. Αντωνοπουλο, αγιογραφία με τον Κ. Ξυνόπουλο. Ως υπότροφος του ΙΚΥ, σπούδασε στο Edinburgh College of Art ζωγραφική, ταπισερί, χαρακτική. Έχει πραγματοποιήσει 11 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής σε γκαλερί της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Χανίων. Έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει βραβευτεί με έπαινο του Ιδρύματος Γ. και Ζ. Σπυροπούλου, καθώς και με βραβείο διαγωνισμού του υπουργείου Μεταφορών για την ανάπλαση του ιστορικού σταθμού Πειραιά, βραβείο διαγωνισμού της Κτηματικής Τράπεζας, της εταιρείας ΑΣΤΗΡ, βραβείο νέων καλλιτεχνών και βραβείο της εταιρείας Bosch. Έργα της ανήκουν σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στα Χανιά.

"Observer|s", Αλεξία Ψαραδέλη | " When salmons are dead, there will be nobody goin the opposite direction" , ΚατερίναΨαραδέλη


"Observer|s" | Αλεξία Ψαραδέλη " When salmons are dead, there will be nobody goin the opposite direction" , ΚατερίναΨαραδέλη

Με χαρά σας προσκαλούμε στο άνοιγμα των εργαστηρίων μας την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου στις 20:00, Πρατίνου 51&52 στο Παγκράτι.

Σε έναν δρόμο, κάποτε γεμάτο τεχνίτες και υπηρεσίες έχουν βρεθεί σήμερα τα εργαστήριά μας, το ένα απέναντι απο το άλλο. Η επανάχρηση αυτών των χώρων μας έκανε (και) γειτόνισσες. Παίρνοντας τη συνθήκη αυτή, ανοίγουμε τα εργαστήριά με δύο εκθέσεις οι οποίες δεν μοιράζονται την ίδια θεματική, αλλά την ίδια γεωγραφία. Αλλάζοντάς το τοπίο για μια βδομάδα, το παλιό κατάστημα ως εργαστήριο και το εργαστήριο ως εκθεσιακό χώρο, σας περιμένουμε την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου στις 20:00.

Η Αλεξία Ψαραδέλη ( Πρατίνου 51 ) παρουσιάζει το σώμα δουλειάς " Observer|s " όπου το βασικό της υλικό, το ύφασμα, υπόκειται σε αλλεπάλληλες αναδιπλώσεις και τροποποιήσεις δημιουργώντας πτυχώσεις. Άλλοτε ως πτυχή και άλλοτε ως ανάπτυγμα η χρωματική παλέτα του ροζ εμφανίζει μυστήρια πλάσματα. Η πτύχωση βιώνεται ως έκφραση μιας χωρίς τέλος διαδικασίας εξέλιξης και όχι ως πράξη περαίωσης όπου οι ρευστοί όγκοι αναδιπλώνονται και ξεδιπλώνονται διαδοχικά στον χώρο και στον χρόνο. Το μέσα και το έξω των πτυχώσεων δημιουργεί ένα ρυθμό χωρο-γραφώντας μια αφήγηση κατα την οποία η πτυχή αποκτά αυτονομία και εύρος.

" Aν οι σολομοί πεθάνουν, κανείς δε θα πηγαίνει ανάποδα" είναι η συνθήκη πάνω στην οποία χτίζει το σώμα δουλειάς της η Κατερίνα Ψαραδέλη (Πρατίνου 52). Οικεία υλικά, όπως το μωσαϊκό και ο πηλός αφηγούνται την πορεία του σολομού. Οι έννοιες της κατεύθυνσης, της ισορροπίας και της προσαρμοστικότητας, άρρηκτα συνδεδεμένες με τη φύση του ψαριού ανάγονται στην ανθρώπινη κλίμακα.

 

Εγκαίνια: Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 21/2 - 3/3

Ωράριο: Τετάρτη: 12.00 - 16.00 Πέμπτη, Σάββατο: 12.00-16.00 και 18.00 - 20.00 και με ραντεβού

Αλεξία Ψαραδέλη: 6945139225

Κατερίνα Ψαραδέλη: 6946232808

“A ROCK STORY” Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου, 2019 και ώρα 19:30 έως 22:30 στο Trii Art Hub


“A ROCK STORY” Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου, 2019 ώρα 19:30 έως 22:30 στο Trii Art Hub

To Trii Art Hub εγκαινιάζει την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:30 έως 22:30 την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα: “A Rock Story”

Η έκθεση διαρκεί από 21 έως 27 Φεβρουαρίου 2019

 

Την επιμέλεια, το κείμενο και την οργάνωση της έκθεσης έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Όλγα Λατουσάκη. Η έκθεση βασίζεται σε ιδέα του Γιώργου Καστανάκη, που έχει αναλάβει και την επιμέλεια των εντύπων.

 

29 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και video art, έχοντας σαν έμπνευση την κουλτούρα και την ιστορία της Rock μουσικής σκηνής.

 

Η ιστορικός τέχνης Όλγα Λατουσάκη μεταξύ άλλων  σημειώνει σχετικά με την έκθεση:

 

"...Το κάθε εικαστικό έργο της έκθεσης αυτής είναι επηρεασμένο από τα βήματα της Rock μουσικής μέσα στο χρόνο. Οι καλλιτέχνες καλέστηκαν να αποτυπώσουν στον καμβά, στα βάθρα και στις εικόνες τους, όχι το Rock σαν μια απλή, ρηχή αναπαράσταση, αλλά τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις που τους αφήνει η rock μουσική και κουλτούρα. Θα δούμε έργα εμπνευσμένα από τους Cure, Rolling Stones, Pink Floyd, Janis Joplin, θα ταξιδέψουμε μέσα σε συναυλίες και θα αναπολήσουμε άλλες, θα χαθούμε μέσα στο abstract του Ψυχεδελικού Rock και το σημαντικότερο: θα ζήσουμε την πάντα υπέροχη και αναζωογονητική σύνδεση της μουσικής με τις εικαστικές τέχνες. Αφηνόμαστε, λοιπόν, στο μουσικό αυτό ρεύμα που σηματοδότησε νέους δρόμους στη μουσική και την τέχνη σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις της.

Let’s Rock!”

 

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Bewild Brother, Μαίρη Αρνή, Χρήστος Βασιλειάδης, Μαρία Βλασερού, Γιούλη Βρανά, Αντρέας Γαβρηλιάδης, Αθανασία-Ίρις Γιαξίδου, Μιχάλης Ελευθερίου, Γεράσιμος Θωμάς, Μαρία Καλάογλου, Δομνίκη Καστανάκη, Γιώργος Καστανάκης, Νεφέλη-Εκάτη Κατσαρού, Κωνσταντία Μακρή, Νικόλας Μαραβέλιας, Δήμητρα Μπακογιαννάκη, Χαρά Ματζουρανάκη, Μελίνα Μωισιδέλη, Γιάννης Νίκου, Γιάννης Πανουτσόπουλος, Νεκτάριος Παχιαδάκης, Λίνα Ρωμανού, Ρανιώ Σαρρή, Σοφία Σταύρου, Μαίρη Στεφάνου, Γιάννης Τζομάκας, Φαίη Τσακαλίδου, Δήμητρα Φακάρου, Φαίδρα Χάρδα Τ

 

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος ο οποίος διανέμεται δωρεάν.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επιμέλεια – Κείμενο – Οργάνωση: Όλγα Λατουσάκη – olgalat_95@hotmail.com Concept: Γιώργος Καστανάκης, Όλγα Λατουσάκη

Επιμέλεια Εντύπων: Γιώργος Καστανάκης – giorgos.kastan@gmail.com

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Δημήτρης Λαζάρου – repdla@hotmail.com

Εγκαίνια: Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου, 2019 και ώρα 19:30 - 22:30

Διάρκεια έκθεσης: 21 – 27 Φεβρουαρίου 2019

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 12:00 – 20:00 Σάββατο & Κυριακή: 12:00 – 18:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙ | από την ΒΙΚΥ ΤΣΙΑΝΙΚΑ @ Πολυχώρο +αίσθημα


ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙ | από την ΒΙΚΥ ΤΣΙΑΝΙΚΑ @ Πολυχώρο +αίσθημα

Το δραματοποιημένο παραμύθι είναι μέσον κοινωνικοποίησης αποδοχής της διαφορετικότητας, αναδεικνύει αξίες, ενισχύει την αλληλεπίδραση μεταξύ πνεύματος και ψυχής σκέψης και συγκίνησης. Το παραμύθι και το θέατρο απελευθερώνουν τις δυνατότητες του ανθρώπου δίνουν κίνητρα και ερεθίσματα για την ανέλιξη της δημιουργικότητας του και ενισχύουν την φαντασία του.

Σύμφωνα με την θεωρία του Carl Jung στην Ψυχολογία του Ασυνείδητου η πληρότητα της ψυχής δεν μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο από το νου γιατί η ψυχή αναζητά μία έκφραση που θα αγκαλιάσει όλη την φύση της, αυτό που συμβαίνει με το παραμύθι και τον μύθο.

Το παραμύθι έχει την παγκοσμιότητα και αιωνιότητα των προβλημάτων της εσωτερικής πορείας του κάθε ανθρώπου που έρχεται στην ζωή- της πορείας προς την ωριμότητα. Η γοητεία του παραμυθιού βρίσκεται στον τρόπο που εκείνο αποκαλύπτει την εσωτερική μας φύση με τις πολλές ηθικές, ψυχικές και πνευματικές της δυνατότητες.

 

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ.

 

ΒΙΚΥ ΤΣΙΑΝΙΚΑ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΉΣ ΥΓΕΙΑΣ. υπ.ΜΑ DRAMAMASTER 

 

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ +ΑΙΣΘΗΜΑ, ΑΘΗΝΑΣ 30 ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ.

 

 

"The Human Passage" Ατομική έκθεση της ζωγράφου Gilda Frumkin @ ART APPEL GALLERY

The Human Passage" Ατομική έκθεση της ζωγράφου Gilda Frumkin @ ART APPEL GALLERY

The Human Passage" Ατομική έκθεση της ζωγράφου Gilda Frumkin @ ART APPEL GALLERY

The Human Passage" Ατομική έκθεση της ζωγράφου Gilda Frumkin @ ART APPEL GALLERY

The Human Passage" Ατομική έκθεση της ζωγράφου Gilda Frumkin @ ART APPEL GALLERY

The Human Passage" Ατομική έκθεση της ζωγράφου Gilda Frumkin @ ART APPEL GALLERY


The Human Passage" Ατομική έκθεση της ζωγράφου Gilda Frumkin @ ART APPEL GALLERY

Η ART APPEL GALLERY (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι) εγκαινιάζει το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 20:00 έως 23:00 την ατομική έκθεση της ζωγράφου Gilda Frumkin με θέμα : "The Human Passage"

 

Η έκθεση διαρκεί από 16 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου 2019

 

Στο κείμενό της "The Human Passage" η ζωγράφος σημειώνει :

«Το ανθρώπινο πέρασμα» με συντροφεύει, με παρακινεί, με συμπληρώνει.

Ξεκίνησε εδώ και μια δεκαετία από την αγάπη μου για τα αντικείμενα που έβλεπα παρατημένα και ξεχασμένα σε ακτές και όχι μόνο… πράγματα που μου θύμιζαν το μόχθο και τα όνειρα καθημερινών ανθρώπων.

Ο άνθρωπος είναι παντού στα έργα μου… είναι κυρίαρχος παίκτης, πρωταγωνιστής της ζωής και της καθημερινότητάς του…

Η ζωγραφική απεικόνιση μέσα από αφαιρετικές ή μη φόρμες μάς οδηγεί σε συναισθήματα που προσαρμόζονται στη διάθεση της στιγμής.

Αγαπώ το κάθε λεπτό που βρίσκομαι παρέα με τη ζωγραφική μου.

Ευλογημένες εκείνες οι ώρες!

Κορύφωση συναισθημάτων όταν μπορεί αυτή καθαυτή η τέχνη να μοιράζεται και να γεννά συναισθήματα...

Τότε είναι ζωντανή, και ζω και εγώ μέσα απ’ αυτήν.

Συνεχής επιθυμία και προσπάθειά μου είναι τα θέματά μου να αφήνουν ίχνη που μαρτυρούν το πέρασμα της ζωής.

 

ART APPEL GALLERY 

Νεοφύτου Βάμβα 5

106 74 Κολωνάκι Αθήνα

Τηλ επικοινωνίας: 211 11 540 30

e-mail: e-mail: artappelgallery@gmail.com

Facebook: Art Appel Gallery

 

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη έως Παρασκευή 14:00 – 20:30

(Την ημέρα των εγκαινίων η gallery ανοίγει στις 20:00)

Σάββατο 11:00 –15:00

Κυριακή κλειστά

Δευτέρα κατόπιν ραντεβού

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Νίκος Σιαλακάς, Επί σχεδίης | Ατομική έκθεση ζωγραφικής @ Chili Art Gallery


Νίκος Σιαλακάς, Επί σχεδίης | Ατομική έκθεση ζωγραφικής @ Chili Art Gallery

Στον εικαστικό κόσμο του Νίκου Σιαλακά, η σκέψη, η μνήμη, η αφήγηση λειτουργούν με όρους εσωτερικούς, υποσυνείδητες ονειρικές συνδέσεις ανακαλούνται, φαινομενικά άτακτες και αυτοματοποιημένες, αλλά στην ουσία τους μελετημένες και αρχιτεκτονικά οργανωμένες σε μεγάλες χρωματικές επιφάνειες, όπου ο έντονος συναισθηματισμός και η βίαιη ενεργητικότητα κυριαρχούν. Γραμμές, σχήματα και μορφώματα αποτυπώνονται σε συνεχή κίνηση, άλλοτε με διάθεση καθαρά λυρική και ρεμβαστική, με χρώματα ρευστά και λαμπερά που αποκτούν έναν ηδονιστικό χαρακτήρα, άλλοτε επικά και ερμητικά, με δονούμενες χρωματικές ενότητες που επιθετικά εναλλάσσονται, γραμμικά θέματα που αλληλοσυμπλέκονται και αλληλοσυγκρούονται, υποβάλλοντας με τον δυναμισμό τους. Το μαύρο, προαιώνιο σύμβολο ερέβους, σαν δραματική διατύπωση που αποχαρακτηρίζει τις όποιες προσωπικές αγκυλώσεις του καλλιτέχνη, επανέρχεται ξανά και ξανά, για να διασπάσει τη ζωγραφική επιφάνεια, απωθώντας κατά περίπτωση το φως ή καλώντας το να ξεπηδήσει από μέσα του.

Το έργο του Νίκου Σιαλακά πέρα από την αισθητηριακή εντύπωση, που απροσχημάτιστα θέλγει τον θεατή, φέρει όλο το συνειδησιακό και υπαρξιακό βάρος ενός ευαίσθητου και οξυδερκή, όσο δυναμικού και ανήσυχου καλλιτέχνη. Με άνεση, ο ίδιος περνά από το σκοτάδι στο φως και αντίστροφα, παλινδρομεί ανάμεσα στις δύο ακρογωνιαίες λίθους της ανθρώπινης ύπαρξης, αποδίδοντας εύσχημα τον λυρισμό της ηδονής και τον εξπρεσιονισμό της οδύνης, τα «από» και τα «προς» που οροθετούν τη ζωή, με διάμεσο την κεντρομόλο του ουτοπική σχεδία.

 

Την έκθεση επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης Ευαγγελία Καϊράκη.

 

Από 11/02 έως 02/03

κάθε Δευτέρα, κάθε Τρίτη, κάθε Τετάρτη, κάθε Πέμπτη, κάθε Παρασκευή 10:30-18:00

κάθε Σάββατο 11:00-15:00

 

Chili Art Gallery

Δημοφώντος 13-15

Θησείο 

τηλ. 2107292564

"Contradictions of Happiness" | Πρώτη Ατομική Έκθεση Ζωγραικής Μίνας Γκελντή @ Βίλα Κώστα στη Νέα Ερυθραία


"Contradictions of Happiness" | Πρώτη Ατομική Έκθεση Ζωγραικής Μίνας Γκελντή @ Βίλα Κώστα στη Νέα Ερυθραία

Η Μίνα Γκελντή σας προσκαλεί στην πρώτη της ατομική έκθεση που θα γίνει στη Βίλα Κώστα (Λουκη Ακρίτα 4 Ν. Ερυθραία) την Πέμπτη στις 14 Φλεβάρη με τίτλο:

"Contradictions of Happiness"

 

Ωρα έναρξης των εγκαινίων 7:00 μμ

 

Η έκθεση θα διαρκέσει εως τις 20/2/19

 

Τo κυνήγι της ευτυχίας είναι πρωταρχική και ενστικτώδης ανάγκη του ανθρώπου, που τον διακρίνει από όλα τα υπόλοιπα ζώα, από τα πρώτα του βήματα στον πλανήτη γη.

Η ευτυχία – μας διδάσκει ο Κομφούκιος- είναι θυγατέρα του ανθρώπου και βρίσκεται δίπλα του στο ύψος της καρδιάς μας… Πόσο πραγματικό είναι αλήθεια αυτό! Πόσες μικρές και μεγάλες πράξεις καθημερινά γεμίζουν τις καρδιές των ανθρώπων με ευτυχία! Και αλήθεια πόσο διαφέρουν οι πράξεις αυτές από άνθρωπο σε άνθρωπο…

Κι αυτό γιατί κάθε άνθρωπος έχει άλλη άποψη για την ευτυχία. Καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικό τρόπο για να τις πετύχει. Ετσι λοιπόν υπάρχουν πολλά μονοπάτια για την ευτυχία και κάθε άνθρωπος ακολουθεί τη δική του ατραπό προς αυτή…

Και όμως! Υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας και αυτός είναι η αυτογνωσία. Καθώς δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή για την επίτευξη της ευτυχίας είναι απαραίτητο καθένας μας να έχει επίγνωση της προσωπικότητάς του. Με αυτό τον τρόπο κανείς μπορεί να βρει και να χαράξει εύκολα το προσωπικό του μονοπάτι γιατί ξέρει τι πραγματικά επιθυμεί και σε ποια κατάσταση θα αισθάνεται υπαρξιακά ολοκληρωμένος.

Αυτό όμως που πολλοί μας δεν γνωρίζουμε είναι ότι η ευτυχία επιτυγχάνεται πολλές φορές με τους πιο περίεργους και αντιφατικούς τρόπους… Για παράδειγμα πρέπει να χάσεις τον εαυτό σου για να τον βρεις….

Να μείνεις "ακίνητος" για να πας ένα βήμα πιο πέρα…να φτάσεις στον πάτο για να βρεις την "λύτρωση", να μείνεις στο σκοτάδι για να δεις φως… Οι καββαλιστές έλεγαν πως ο δρόμος για τον παράδεισο περνάει μέσα από την κόλαση και μάλλον ήξεραν καλά τι σημαίνει αυτό…

Ένας γιόγκι μπορεί να σας πει ότι ευτυχία είναι η Νιρβάνα. Κάποιος άλλος άνθρωπος ότι ευτυχία είναι τα πολλά παιδιά…

Για μένα το μυρμήγκιασμα των αχτίνων του καυτού καλοκαιρινού ήλιου στο δέρμα μου.

Για μένα ευτυχία είναι το πάθος.

Πάθος για τη ζωή, για τον έρωτα.

Τι νόημα έχει άλλωστε να ζείτε μια ζωή ημίμετρη;

 

Y.Γ. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για φιλοζωικούς σκοπούς

ΔΙΑΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ • ΠΡΟΔΟΣΙΑ | Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στις 20.30 στο Pirée


ΔΙΑΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ • ΠΡΟΔΟΣΙΑ | Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στις 20.30 στο Pirée

Μια ψυχοθεραπεύτρια, ένας δημοσιογράφος κι ένας ερμηνευτής κάθονται μαζί μας. Γίνονται ένα με εμάς.

Μέσα από την δύναμη του Ελληνικού στίχου που δημιουργεί αναμνήσεις και οικειότητα, η συνάντηση μας οδηγεί σε ωραία, και όχι μόνο, μονοπάτια του εαυτού μας. Συνειρμοί.

Ευχάριστοι, δυσάρεστοι, αδιάφοροι. Που φαίνονται ασήμαντοι, αλλά μας ανοίγουν πόρτες.

Εξομολογήσεις. Σκέψεις, έκφραση, μια κιθάρα, σιγοψιθύρισμα, και η καλύτερη μας διάθεση για επικοινωνία.

Μια συνάντηση σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο για ελεύθερη έκφραση. Χωρίς λογοκρισία, χωρίς σωστό και λάθος, χωρίς λογική, χωρίς εμπόδια και άμυνες, χωρίς ντροπή.

Με ερέθισμα υπέροχες ερμηνείες από το Ελληνικό ρεπερτόριο αφήνουμε ελεύθερο τον εαυτό μας και δημιουργούμε μια ατμόσφαιρα συνειρμών. Ακόμη και των πιο απόκρυφων.

Μια συνειρμική εξομολόγηση.

 

Συμμετέχουν:

Μαρία Ρώτα // Ψυχοθεραπεύτρια

Δημήτρης Γιαγτζόγλου // Δημοσιογράφος

Γεράσιμος Σπυράτος // Ερμηνευτής

 

Κόστος Συμμετοχής: €10 με ποτό.

 

Οι συμμετοχές γίνονται με προκράτηση στο 2104082700 & στο 6987247495

• Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

PIRÉE

Kastoros 78,

Piraeus - Greece

+30 2104082700-02

ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος στηρίζει με την αιγίδα του και προτείνει τις κάτωθι δράσεις για τον μήνα Ιανουάριο.


ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος στηρίζει με την αιγίδα του και προτείνει τις κάτωθι δράσεις για τον μήνα Ιανουάριο.

1. Οι εκδόσεις Λυκόφως και Μανδραγόρας σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων του Δημήτρη Βαρβαρήγου «Carpe diem – Amour fou» και της Νιόβης Ιωάννου «Ποτατίφ», το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 στις 14:00, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, αίθουσα Νάουσα, στα πλαίσια του Eurasia Money Show.

 

2. Οι εκδόσεις ΙΑΜΒΟΣ και η Καίτη Καγκαράκη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του 9ου βιβλίου της, με τίτλο «Ω», την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 7.00 μ.μ. στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος, 106 78, Αθήνα). Συνημμένα: πρόσκληση, δελτίο τύπου

 

3. Η ομαδική έκθεση ζωγραφικής «ΜARIANNE» συνεχίζει τον επιτυχημένο Κύκλο Εκθέσεων Τέχνης αφιερωμένο στη Γαλλία. Ο Κύκλος Εκθέσεων περιλαμβάνει πέντε (5) ομαδικές εικαστικές εκθέσεις με θέματα επηρεασμένα από σημαντικά γεγονότα της Γαλλικής ιστορίας και τα σύμβολά της, που παρουσιάζονται ως εξής:

 

20 Δεκεμβρίου 2018 έως 5 Ιανουαρίου 2019: Bleu Blanc Rouge d’Art

8 Ιανουαρίου έως 19 Ιανουαρίου 2019: Marianne

22 – 26 Ιανουαρίου 2019: Liberté

29 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2019: Egalité

5 – 9 Φεβρουαρίου: Fraternité

 

Οι εκθέσεις έχουν την αιγίδα του Ελληνο – Γαλλικού Συνδέσμου, των Φίλων του Μουσείου Βορρέ και του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος Συνημμένα: αφίσα

 

4. Η διαδραστική, παιδική παράσταση για παιδιά δημοτικού, αλλά και μεγάλους που νιώθουν παιδιά, «Το ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας», βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο της Ελπίδας Μηναδάκη, παρουσιάζεται κάθε Σάββατο στις 15:30, στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον (Διογένους 1, Άγιος Δημήτριος).

Η παράσταση συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της με την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO ΤΛΕΕ.

NOISE OF ART GALLERY, Χαλκιδικής 61, Κεραμεικός


NOISE OF ART GALLERY | Ένας νέος εικαστικός χώρος του ζωγράφου Δημήτρη Ριμπά εγκαινιάζεται την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου

 

Ο εικαστικός Δημήτρης Ριμπάς μας προσκαλεί κι εγκαινιάζει την Γκαλερί του, με τίτλο Noise of Art στον Κεραμεικό, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, το απόγευμα. 

 

"Ένα εικαστικό όνειρο γίνεται πραγματικότητα" όπως τονίζει ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

 

 Η Noise of Art Gallery βρίσκεται ένα δρόμο πάνω από τον μεγαλύτερο πολυχώρο της Αθήνας, <αθηναΐς> και συγκεκριμένα στην οδό Χαλκιδικής 61, πολύ κοντά στο μετρό Κεραμεικού.

 

Τηλ επικοινωνίας 6948007995

www.rimpas.com

 

Λίγα λόγια για εικαστικό Δημήτρη Ριμπά:

 

Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Νέα Ερυθραία.

Είναι ζωγράφος και ταγμένος στην αφηρημένη Τέχνη.

'Εχει κάνει κάνει σπουδές σχεδίου και ζωγραφικής στην σχολή ECOLE ABC DE PARIS. Μ

Τον συναρπάζει η αφαιρετική απόδοση όπως και να δημιουργεί τοπία και θαλασσογραφίες όχι απαραίτητα αυτού του κόσμου, με εξπρεσιονιστική διάθεση ειδικά όταν ζωγραφίζει με λάδια αλλά και ακρυλικά χρησιμοποιώντας αποκλειστικά σχεδόν σπάτουλες.

Συνήθως δεν προσχεδιάζει τα έργα του και αγαπά να ζωγραφίζει ακαθόριστες μορφές, τοπία, δομές και σχήματα που τα εκφράζει με έντονα χρώματα γεμάτα αντιθέσεις. Πιστεύει ότι δημιουργούν η ξυπνούν έντονα συναισθήματα στα μάτια αυτών που θα τα παρατηρήσουν και θα τα εκτιμήσουν.

Έχει συμμετάσχει  σε ομαδικές εκθέσεις στη gallery “LINDA FARREL” 10/11/2016 ,Παρίσι Mosaic of Arts> γκαλερί DER KUNSTRAUM , 25/06/2018 Βιέννη

Επίσης σε αρκετές εκθέσεις στην Αθήνα όπως τo Trii Art Hub στο Κουκάκι , την Depot gallery στο Κολωνάκι , την Chili Art gallery στο Θησείο και την Gallery Time of Art στην Κηφισιά.

 

 

Δημήτρης Ριμπάς

"Στιγμές" - Έκθεση Ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Βερούτη @ Contemporary Space Athens | Διάρκεια έκθεσης: 13/12/2018 – 30/12/2019


"Στιγμές" - Έκθεση Ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Βερούτη @ Contemporary Space Athens | Διάρκεια έκθεσης: 13/12/2018 – 30/12/2019

Το Chicago Athenaeum: Μuseum of Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies παρουσιάζουν την έκθεση του εικαστικού Κωνσταντίνου Βερούτη με τίτλο «Στιγμές» και σας προσκαλούν στα εγκαίνια τη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, 2018 στις 7.00 μ.μ. στο Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74 στη Πλάκα.

 

Λίγα λόγια για την έκθεση:

Η ανθρώπινη χρονική περίοδος της ζωής ενός ανθρώπου αποτελείται από στιγμές. Στιγμές ουδέτερες ή έντονες όπως χαρά, λύπη, χρωματίζοντας και κυματίζοντας τα συναισθήματα των ανθρώπων, που μέσα από αυτές συνθέτουν την κατανόηση της ζωής. Υπάρχουν όμως και οι ασυνείδητες στιγμές που έρχονται στην επιφάνεια να αποκαλύψουν την οντότητα της ανθρώπινης φύσης. Στη έκθεση αυτή ο καλλιτέχνης θέλει να γνωστοποιήσει επαναφέροντας αποκωδικοποιημένες αυτές τις ασυνείδητες στιγμές. Μέσα από παιχνίδια, αντικείμενα, που όλοι γνωρίζουν, έχουν παίξει, έχουν αγγίξει, γίνονται τα εργαλεία αποκωδικοποίησης και επαναφέρουν με διαφορετική οπτική την ανθρώπινη φύση. Τα έργα αποδίδονται με διαφορετικές τεχνικές, θέλοντας να δώσουν την ιδιαιτερότητα της κάθε στιγμής. Ένα ταξίδι στο ασυνείδητο κόσμο του μυαλού.

 

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:

Εικαστικός - συντηρητής έργων τέχνης. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Ασπρόπυργο. Η αγάπη του για την ζωγραφική τον οδήγησε να ολοκληρώσει το 1993 τις σπουδές του στη συντήρηση έργων τέχνης. Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού για πολλά χρόνια πάνω σε εικόνες και τοιχογραφίες του 13ου -18ου αιώνα. Έχει σπουδάσει Αγιογραφία στη Σχολή Πετρά με τον Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλο σε εικόνα, μουσαμά και φρέσκο και έμαθε την τετραχρωμία και την Κρητική τέχνη. Πολλές από τις αγιογραφίες του βρίσκονται σε εκκλησιές και ιδιωτικές συλλογές. Το 2001 αγιογραφεί κατεστραμμένο τμήμα αγιογράφησης στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδων στον Πειραιά. Το 2004 παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής με τον Παναγιώτη Μπελτέκο. Από τη μεγάλη του εμπειρία σε έργα τέχνης και λόγω συντήρησης, προσεγγίζει την ζωγραφική με μια άλλη οπτική. Με τα έργα του, κυρίως ανθρωποκεντρικά, προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον θεατή σε ένα πιο πνευματικό διάλογο στηριζόμενο σε ένα άυλο κόσμο που μας περιβάλλει. Ελευθερία πνεύματος, ελευθερία επιλογών, με όποιο αντίκτυπο έχει αυτό στην καθημερινότητα, είναι τα θέματα που τον απασχολούν.

Το 2013 κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση στην γενέτειρα πόλη του τον Ασπρόπυργο ονομάζοντας την «Eφ όλης της ύλης και του πνεύματος». Μια έκθεση που ολοκληρώνει την γενική σπουδή 20 χρόνων στην τέχνη και τη ζωγραφική. Το 2016 κάνει την δεύτερη ατομική του έκθεση με θέμα «Ο λαβύρινθος της Αθήνας». Αποκρυπτογραφεί με την δική του οπτική, τρεις περιοχές του κέντρου της Αθήνας όαση των ονομάτων των περιοχών με τούς ανθρώπους που συχνάζουν σε αυτές. Η έκθεση τρέχει και στα τρία σημεία της πόλης ταυτόχρονα, σε πολυσύχναστα γκαλερί - καφέ μπαρ, παροτρύνοντας τους ανθρώπους να κατανοήσουν την υποσυνείδητη επιλογή τους.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, σε εκθεσιακούς δημοτικούς χώρους και σε γκαλερί σε όλη την Αττική. Οι κυριότερες από αυτές είναι : Κρόνος και χρόνος (2015) και Ξενοδοχείο (2016) στο Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος στην Ελευσίνα, Energy Athens (2016 & 2017), που διοργάνωσε το Chicago Athenaeum, σε συνεργασία με το European Center, στο Contemporary Space Athens, στη Πλάκα, Αντιπραγματισμός (2016 & 2017) στη Γκαλερί Hώς.

Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία, ιδιωτικές συλλογές και Δήμους.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, 2018.

 

Contemporary Space Athens: Μητροπόλεως 74, Αθήνα, τηλ. 210 3428511

Εγκαίνια: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου, 2018, 19.00-22.00

Διάρκεια έκθεσης: 13/12/2018 – 30/12/2019

Ημέρες & Ώρες: Τετάρτη έως Κυριακή, 14.00 - 21.00

Τάνια Δρογώση, Ατάτκτως ερριμμένα | Ατομική έκθεση ζωγραφικής @ ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης, Ηροδότου 5, Κολωνάκι


ΤΑΝΙΑ ΔΡΟΓΩΣΗ, ζωγραφική | «Ατάκτως ερριμμένα» | Εγκαίνια: ΠΕΜΠΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018, ώρα: 19:30 | Διάρκεια: 13 Δεκεμβρίου 2018 έως 12 Ιανουαρίου 2019

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου και ώρα 19.30 στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης η ατομική έκθεση της Τάνιας Δρογώση με τίτλο «Ατάκτως ερριμμένα».

Θα παρουσιαστούν έργα μεγάλων μεσαίων και μικρών διαστάσεων δουλεμένα με ακρυλικά και μικτές τεχνικές σε καμβά.

 

Αποσπάσματα από το κείμενο του καταλόγου

...Τα συμπτωματικά και τα ασύμπτωτα στοιχεία στα έργα αυτά, μαζί με τα ορατά και τα αθέατα, αντιστοιχούν στον διάλογο που υπάρχει ανάμεσα στην συνείδηση και στο ασυνείδητο, στην ατομικότητα και στην ομαδικότητα, στο παρελθόν και στο παρόν, στον μύθο και στην ιστορία. Γιατί είναι βέβαιο πως η Τάνια Δρογώση, χρησιμοποιώντας την ρεαλιστική γραφή συνδυασμένη με την εξπρεσσιονιστική χειρονομία και τον χρωματικά αντιστικτικό διάλογο ανάμεσα στα ψυχρά και στα θερμά «φώτα» του ιμπρεσσιονισμού, δεν κάνει τίποτε άλλο στην αλληγορική και συμβολική της κατ’ ουσίαν γλώσσα, από το να ενυδατώνει και να ζωογονεί την χοϊκότητα κι ευθρυπτότητα των αντικειμένων, που λειψά κι αντιστεκόμενα εκείνα στη φθορά και άλλοτε αφημένα στην τύχη τους, προκαλούν σαν τα επίμονα ερωτηματικά τον διαβάτη. Έλκουν, με άλλα λόγια, την στιγμιαία προσοχή του, μέσα από τις ασυνέχειές τους και τις «ανακοπές» που έχει το κάθε τους σενάριο ιστορίας υποστεί κατά το διάβα του χρόνου, όπως φαίνεται στην πραγματικότητα, που ορίζει αυτή η φύση, όσο και η ίδια η ανακοπτόμενη «συνοχή» που αφορά την πλοκή της κάθε επιμέρους αφήγησης. Κορμοί δέντρων και γκριζωπά κλαδιά, σχηματίζουν ένα παράδοξο και τρισδιάστατο «αλφάβητο» με ιερογλυφικά, (αν θεωρήσει κανείς ότι τα βλέπουμε τα «αντικείμενα» αυτά και σαν φόρμες), παραμερίζοντας προς στιγμήν τις επιζητούμενες κι αλλοτινές σημασίες τους. Αλλού πάλι, αυτά θυμίζουν συλλαβές που ανιχνεύουν ξεχασμένα κομμάτια και νοήματα, φθαρμένα πια κι ερχόμενα από εκείνο θαρρείς το υφαντό απαντοχής της Πηνελόπης, με ξεραμένα παραδίπλα χόρτα και πέτρες αφημένες στη μοναξιά τους. Ανάμεσα, αντικρίζει κανείς σβώλους χώματος, τέφρας κι αποτσίγαρα, κιτρινισμένα φύλλα και κάποια ορφανά υπολείμματα από μια παλιότερη ζωή ή κάποιο τυχαίο και μοιραίο πέρασμα ανθρώπου, όπως είναι ένα ξεχαρβαλωμένο παπούτσι, άχρηστα και παραπεταμένα αντικείμενα αφημένα στην τύχη τους, σπασμένα και λησμονημένα, καθώς ένα μικρό δοχείο με νερό της βροχής. Ξάφνου το βλέμμα αγκιστρώνεται σε κομμάτι από σκοινί, έπειτα εμφανίζονται περιστασιακά ξύλα και λιθαράκια ατάκτως ερριμμένα να θυμίζουν το ανάλογο απόφθεγμα του Ξενοφώντα. Κι όλα, παρουσιασμένα μέσα από τα χρώματα και κυρίως μέσα από τις τονικότητες και την κρυμμένη χαρμολύπη της ώχρας, του ξεπλυμένου γαλάζιου, του ρόδινου της αυγής κι ενός πνιγμένου καημού, έρχονται στα έργα αυτά να συναντήσουν την όμπρα της αποδρομής ή το μενεξεδί του νοσταλγικού απογεύματος, αλλά και των κοκκινωπών αποχρώσεων που σαν μακρινές αναπολήσεις κι ανεξίτηλες μνήμες διαπλέκουν, καθώς διάτρητη θαρρείς δαντέλα, την υφή τους μέσα από τους υπόλευκους τόνους και τα σταχτιά ημιτόνια της απουσίας.

 

Αθηνά Σχινά Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Η Τάνια Δρογώση γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε fashion design στη Σχολή Βελουδάκη. Δημιούργησε το δικό της atelier στο χώρο της μόδας, όπου διακρίθηκε σε διάφορους διαγωνισμούς. Πήρε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό της TEXTILIA στην ΔΕΘ, το δεύτερο βραβείο πλεκτού και έπαινο για τον σχεδιασμό υφάσματος. Παρακολούθησε μαθήματα ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικής στο εργαστήριο της Ειρήνης Κουτρίδου, μαθήματα χαρακτικής στο “ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ” με δασκάλους τη Δήμητρα Σιατερλή και τον Pino Pandolfini. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα ζωφραφικής με την εικαστικό Ράνια Καπελιάρη. Έργα της βρίσκονται σε ιδωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ζεί κι εργάζεται στην Αθήνα.

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11.00 – 20.00 ΤΕΤΑΡΤΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ 11.00 – 14.30 ΚΥΡΙΑΚΗ-ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ

 

GALLERY ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ,

Ηροδότου 5 Κολωνάκι

Τηλ. (+30) 210 8239465 – Fax (+30) 210 8820655

peritechnon@yahoo.gr | www.peri-technon.com | facebook peritechnon karteris youtube peritechnon karteris | instagram peritechnon karteri

Βράβευση της Ελληνίδας εικαστικού Μαρίνας Κουτσοσπύρου με το διεθνές βραβείο Caravaggio


Βράβευση της Ελληνίδας εικαστικού Μαρίνας Κουτσοσπύρου με το Διεθνές Βραβείο Caravaggio @ Litta Theater, Μιλάνο

Στο θαυμάσιο κτίριο του Litta Theater στο Μιλάνο πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του Διεθνές Βραβείου Caravaggio!Στο κατάμεστο χώρο του παρευρέθηκαν εξαιρετικοί καλλιτέχνες από Κίνα,Γαλλία,Αυστρία,Τουμπάι,Αγγλία,Μεξικό και άλλες χώρες.

Στο έργο του Carravagio αναφέρθηκαν ο κριτικός τέχνης Sandro Serradifalco και ο ιστορικός τέχνης και κριτικός Dott.Salvatore Russo.

Το κοινό μάγεψε με το βιολί της η διεθνούς φήμης Frasnesca Musnicki.

Αυτός ο υπέροχος κόσμος της τέχνης και του πολιτισμου χάρισε το ζεστό χειροκρότημα του στην Ελληνίδα εικαστικό Μαρίνα Κουτσοσπύρου που βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο Caravaggio για το έργο της.

Μια μεγάλη διάκριση για την Ελληνίδα εικαστικό. 

 

Λίγα λόγια για την εικαστικό Μαρίνα Κουτσοσπύρου:

Η Μαρίνα Κουτσοσπύρου γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Εισάχθηκε πρώτη στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα ζωγραφικής του Χρόνη Μπότσογλου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (ΑΣΚΤ) το έτος 2001.

Εξειδικεύτηκε στη Διδασκαλία της Τέχνης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Καθώς, επίσης, και στο Εργαστήριο Ψηφιδωτού & Αγιογραφίας.

 

Βραβεία – Διακρίσεις 2007 1ο Βραβείο Ζωγραφικής σε Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Κρήτης (Κριτική Επιτροπή: Δρ. Ντενίζ – Χλόη Αλεβίζου & Δρ. Κωσταντίνος Πρώιμος). 2004 Πρόκριση έργου για την Πινακοθήκη – Μουσείο Κομοτηνής.

 

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. 

 


Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου | Τρεις συλλέκτες - Tρεις εποχές | Εγκαίνια: Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 στις 20:00

Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου Τρεις συλλέκτες - Tρεις εποχές

Εγκαίνια: Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 στις 20:00

 

Η Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει την έκθεση «Τρεις συλλέκτες - Tρεις εποχές», με έργα από τις συλλογές του Γιώργου Βογιατζόγλου, του Σωτήρη Φέλιου και του Χρίστου Χριστοφή, σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη.

Συγκεκριμένα, εκτίθενται 100 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, 70 Ελλήνων δημιουργών, γεννημένων από το 1930 και μετά. Από τον Νίκο Κεσσανλή και τον Παύλο, στον Γιώργο Λάππα και τον Στέφανο Δασκαλάκη, μέχρι τους νεότερους Μανώλη Μπιτσάκη και Γιάννη Βαρελά. Πρόκειται για καλλιτέχνες που σημάδεψαν με το έργο τους την πορεία της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα. Οι νεότεροι από αυτούς, με έργο σε εξέλιξη, αλλά με αξιόλογη παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.

Η επιλογή των καλλιτεχνών και των έργων έγινε από κάθε συλλέκτη για κάθε μία από τις τρεις εικοσαετίες, τις τρεις εποχές, που καλύπτει η έκθεση.

Έργα καλλιτεχνών γεννημένων την εικοσαετία 1930-1950 προέρχονται από την Συλλογή Βογιατζόγλου, αυτών της περιόδου 1950-1970 από την Συλλογή Φέλιου και της περιόδου 1970-1990 από την Συλλογή Χριστοφή.

Ο Μάνος Στεφανίδης με εκτενές κείμενό του στον κατάλογο της έκθεσης, επιχειρεί «... μια γενικότερη εξιστόρηση της μεταπολεμικής μας τέχνης μέσα από ποικίλα πρόσωπα και γεγονότα ώστε το κάδρο της να είναι το πληρέστερο δυνατό. Τα έργα των τριών συλλογών εικονογραφούν δειγματοληπτικά αυτή την αφήγηση χωρίς επ’ ουδενί να την εξαντλούν. Άλλωστε στόχος μας είναι να δείξουμε αφενός την ιδιαιτερότητα της κάθε συλλογής αλλά και τις πλέον επιτυχείς επιλογές του κάθε συλλέκτη. Τιμώντας αυτή την προσπάθεια και αναγνωρίζοντας το ιστορικό της βάρος. ...»

και κλείνει το κείμενό του: «Διερωτώμαι: Η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Η ιστορία της τέχνης; Οι τρεις συλλέκτες Βογιατζόγλου, Φέλιος και Χριστοφής έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν σε Ιστορία την μικρή ιστορία της νεοελληνικής τέχνης».

Κοινά χαρακτηριστικά και για τους τρεις συλλέκτες αποτελούν: η μεγάλη τους αγάπη για την τέχνη, το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά για Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες, η δημοσιοποίηση των Συλλογών τους από πολύ νωρίς και η συνεχιζόμενη ενεργή παρουσία τους και προσφορά. Και οι τρείς συνεχίζουν να διατηρούν στενές σχέσεις φιλίας με τους περισσότερους από τους καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται στις Συλλογές τους.

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

Συλλογή Γ. ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ

Αλέξης Ακριθάκης, Γιάννης Αντωνόπουλος, Γιάννης Γαΐτης , Γιώργος Δέρπαπας, Κλεοπάτρα Δίγκα, Παύλος Διονυσόπουλος, Όπη Ζούνη, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Σαράντης Καραβούζης, Νίκος Κεσσανλής, Δημήτρης Κοντός, Βασίλης Κυπραίος, Αλέκος Λεβίδης, Μιχάλης Μακρουλάκης, Θεόδωρος Μανωλίδης, Χρόνης Μπότσογλου, Ναταλία Μπρίκμαν, Δημήτρης Μυταράς, Κωνσταντίνος Νεοφύτου, Κώστας Πανιάρας, Θεόδωρος Πανταλέων, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Ναυσικά Πάστρα, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, Αριστείδης Πατσόγλου, Γεράσιμος Σκλάβος, Αριστοτέλης Σολούνιας, Βασίλης Σπεράντζας, Κώστας Τσόκλης, Αλέκος Φασιανός, Νίκος Χουλιαράς.

Συλλογή Σ. ΦΕΛΙΟΥ

Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Γιώργος Λάππας, Θανάσης Μακρής, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάσος Μισούρας, Χρήστος Μποκόρος, Βάλλυ Νομίδου, Αχιλλέας Παπακώστας, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Άννα Μαρία Τσακάλη, Μαρία Φιλοπούλου, Παντελής Χανδρής.

Συλλογή Χ. ΧΡΙΣΤΟΦΗ

Βανέσσα Αναστασοπούλου, Γιάννης Βαρελάς, Ηλίας Βασιλός, Γιώργος Γεροντίδης, Αγγελική Δουβέρη, Στέλιος Καραμανώλης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Ηλίας Καφούρος, Γιώργος Κόντης, Τεό Μιχαήλ, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Μάρτιν Ντόνεφ, Πάνος Παπαδόπουλος, Βασίλης Σελιμάς, Νίκος Σεπετζόγλου, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Δέσποινα Στόκου, Δημήτρης Τάταρης, Μάριος Φούρναρης.

 

Διάρκεια έκθεσης: 10 Δεκεμβρίου 2018 έως 9 Φεβρουαρίου 2019

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη-Παρασκευή 11π.μ.-7μ.μ., Σάββατο 11π.μ.-3μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Ελ. Βενιζέλου 63, Ν.Ιωνία,

Τ: 2102710472,

Ε: info@vogiatzogloucollection.gr

 


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΠΑΖΑΡ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ "ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΟΡΡΕ" | Κυριακή 9 Δεκεμβρίου και ώρα 10:00 - 18:00

Το event φιλοξενεί έργα γλυπτικής , κεραμικής, κοσμηματοτεχνίας, μικρών διαστάσεων έργα ζωγραφικής αλλά και πολλά χειροποίητα μικροαντικείμενα. 

Συμμετέχουν πάνω από 50 γνωστοί Έλληνες εικαστικοί, πολλοί από τους οποίους θα παρευρίσκονται στο μουσείο. 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Χριστουγεννιάτικο ΜΠΑΖΑΡ του Σωματείου "ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΟΡΡΕ" | Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 10:00 - 18:00


Έκθεση ζωγραφικής του Μανώλη Σαριδάκη με τον τίτλο «Αντιστίξεις» στo Mουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου | 1 έως 25 Δεκεμβρίου 2018

To Mουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου σας προσκαλεί το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 19:00 στην έκθεση ζωγραφικής του Μανώλη Σαριδάκη με τον τίτλο «Αντιστίξεις».

 

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μουσείου Νυμφών 3, Πόρος στο Ηράκλειο Κρήτης και η διάρκειά της θα είναι από 1 έως 25 Δεκεμβρίου.

 

Ο Κωστής Σχιζάκης αναφέρει:

«Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, καθώς κι εγώ προσωπικά, καλωσορίζουμε την νέα έκθεση του Μανώλη Σαριδάκη με τον τίτλο «Αντιστίξεις». Είναι μεγάλη χαρά για μας γιατί ο καλλιτέχνης θέλησε να μας παρουσιάσει το έργο του δείχνοντας με τον τρόπο αυτό και την εκτίμηση του προς το Μουσείο μας και την 12χρονη και πλέον ιστορία του. Και κατά το παρελθόν μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε στις μεγάλες μας εκθέσεις έργα του, τονίζοντας την ευαισθησία, την ποιητικότητα και τον ρομαντισμό που ο ίδιος καταθέτει σε αυτά και που ανάλογα ο θεατής εισπράττει κατά την ανάγνωση του έργου του. Με τα ίδια χαρακτηριστικά αναδεικνύεται και η προσωπική πορεία του Μανώλη. Ζωγράφος δεύτερης γενιάς, παρακολούθησε τη σταδιοδρομία του πατέρα του, για να ακολουθήσει το δικό του ξεχωριστό δρόμο μέσα από ένα βαθύ εσωτερικό διάλογο, ως γνώστης τόσο των χρωμάτων όσο και των συνειρμών. Με επαρκέστατη γνώση της τεχνικής που διαθέτει, απέδωσε και παρουσιάζει με ιδιαίτερο τρόπο τις «Αντιστίξεις» του σήμερα. Κυνηγώντας την απλότητα στη θεματολογία του, φτάνει στο ελάχιστο, προσδιορίζει την ευτυχία ως κυριολεξία και μας μεταφέρει τη φορά αυτή το θρόισμα, το κάθε είδους θρόισμα, που επιθυμεί να εικονογραφήσει η έκθεση αυτή. Και ναι, ας είναι σίγουρος ότι ο θεατής του θα το ακούσει. Το ακούει κι όχι μόνον το ευχαριστιέται αλλά και το ανταποδίδει αναγνωρίζοντας τη μεγάλη αξία των έργων του που φιλοξενούμε στην έκθεση αυτή.»

 

Ο ίδιος ο εικαστικός Μανώλης Σαριδάκης σημειώνει σχετικά με την ενότητά του αυτή:

«H ζωγραφική αυτή ενότητα, εκκρεμότητα χρόνων, είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στα πρώιμα χρόνια και στα ύστερα, τα κατοπινά, της ζωγραφικής μου διαδρομής. Επαναφέροντας στο προσκήνιο προθέσεις, τρόπους, χειρισμούς, η ενότητα αναδιατυπώνει ζητήματα που εξ αρχής δυναμικά ζητούσαν τη λύση τους. Ζητήματα που απέβλεπαν στα σπαράγματα της στιγμής ή στη διατήρηση του ελέγχου της δημιουργίας, στη σαφήνεια της πρόθεσης ή στο στοιχείο της σύμπτωσης και στο τυχαίο, στην καθαρότητα της φόρμας ή στην ποιητικότητα της χρονικής στιγμής, στο σοβαρό που προάγεται σε παιγνιώδες. Με επεμβάσεις επάλληλες, ρυθμικές, διαφορετικές μεταξύ τους, η ζωγραφική αυτή ενότητα ενεργοποιεί το χρώμα με τον ρυθμό, τη φόρμα με την απουσία, τη τελευταία επαλληλία με τα υποστρώματα της, ώσπου να αποκαλυφθεί αιφνίδια το τέλος της ιστορίας, σαν πλοκή με πολλούς μίτους αφήγησης, διήγηση με πολλαπλές αναγνώσεις.»

 

Βιογραφικό σημείωμα του Μανώλη Σαριδάκη:

 

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1961. Πατέρας του ήταν ο ζωγράφος ∆ηµήτριος Γ. Σαριδάκης. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 1981 έως και το 1986. Στη δουλειά του, ζητήµατα υφής, υλικότητας, επεξεργασίας, ρυθµού καθώς και συµβολικές προεκτάσεις και ερµηνείες επιχειρούν να οδηγήσουν το έργο πέραν από την τυπική περιγραφική απόδοση.

 

Ατομικές εκθέσεις Εσωτερικού (Χώρος, πόλη, χρονολογία):

 

Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου Κρήτης, 2018. Βασιλική Αγίου Μάρκου (Ιδιωτικά Τοπία), Ηράκλειο Κρήτης, 2015. Εικαστικός Κύκλος (Ιδιωτικά Τοπία), Κολωνάκι – Αθήνα, 2014. Beyond Art Gallery (Αποτυπώματα φωτός), Κολωνάκι – Αθήνα, 2008. Αrt – Space, Έξω Γωνιά Σαντορίνης, 2008. Βασιλική Αγίου Μάρκου (Ονείρων διάπλους) Ηράκλειο Κρήτης, 2006. Art Gallery L-S, Elounda Mare, Eλούντα Κρήτης, 2006. Diana Gallery down town, ( Ψηλαφώντας ένα αόρατο σύνορο), Βαρβάκειος πλατεία – Αθήνα, 2005. Εργαστήρι Γ. Κουνάλη (Παρά θίν’ αλός), Παλαιά πόλη Χανίων, 2004. Χώρος Τέχνης Αριάδνη, Ηράκλειο Κρήτης, 2003. Diana Gallery down town, ( Τοποθεσίες εντυπώσεων), Βαρβάκειος πλατεία – Αθήνα 2002, Opus 39, Λευκωσία Κύπρος, 2002. Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΟΜΜΑ, Χανιά, 2000. Γκαλερί Όλγα Γεωργαντέα, Βούλα, 1998. Χώρος Τέχνης Αριάδνη, Ηράκλειο Κρήτης, 1998. Γκαλερί Σταυρακάκη, Ηράκλειο Κρήτης, 1996.

 

Ατομικές εκθέσεις Εξωτερικού (Χώρος, πόλη, χρονολογία):

Opus 39, Λευκωσία Κύπρος, 2002.

 

Ομαδικές εκθέσεις

Eικαστικός Κύκλος (Τα μικρά έργα), Αθήνα, 2018. Eικαστικός Κύκλος (Τα μικρά έργα), Αθήνα, 2017. Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας (Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο), Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης, 2017. Βασιλική Αγίου Μάρκου (Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη, Έκθεση 37 Σύγχρονων Καλλιτεχνών), Ηράκλειο Κρήτης, 2014. Πνευματικό Κέντρο Χανίων Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη, Έκθεση 37 Σύγχρονων Καλλιτεχνών), Χανιά, 2014. Tεχνόπολις Δήμου Αθηναίων Γκάζι (Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη, Έκθεση 37 Σύγχρονων Καλλιτεχνών), Αθήνα, 2014. Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου (Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη, Έκθεση 37 Σύγχρονων Καλλιτεχνών), Άγιος Νικόλαος, 2014. Χώρος Τέχνης Χανίων (Αντόνιο Ταμπούκι, Πίζα – Χανιά), Χανιά, 2013. Πινακοθήκη Γιάννης Μόραλης (Μια Ματιά στο Εικαστικό Τοπίο της Κρήτης ΙΙ) / Άρτα, 2012. Κέντρο Τεχνών Πάρκου Ελευθερίας (Μια Ματιά στο Εικαστικό Τοπίο της Κρήτης ΙΙ), Αθήνα, 2012. Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (Τοπία, θάλασσες, νεκρές φύσεις), Ηράκλειο, 2012. Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (Μια Ματιά στο Εικαστικό Τοπίο της Κρήτης ΙΙ), Ηράκλειο Kρήτης, 2011. Πινακοθήκη των Ιωαννιτών (Μια Ματιά στο Εικαστικό Τοπίο της Κρήτης ΙΙ), Ιωάννινα, 2011. Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (Παγκρήτια Εικαστική Έκφραση ) / Ηράκλειο Κρήτης, 2010. Βασιλική Αγίου Μάρκου (Έλληνες Δημιουργοί) / Ηράκλειο Κρήτης, 2010. Βασιλική Αγίου Μάρκου ( Έν Ηρακλείω, Δίκτυο Εικαστικών Καλλιτεχνών ),Ηράκλειο Κρήτη, 2008. Art Space (Ομαδική Έκθεση), Σαντορίνη, 2008. Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (Μια ματιά στο σύγχρονο εικαστικό τοπίο της Κρήτης Ι – Συλλογή Κ. Σχιζάκη), Ηράκλειο Κρήτης, 2007. Κέντρο Ερευνών Mουσείου Κρητικής Εθνολογίας (Δημιουργοί Ανατολικής Κρήτης), Βώροι Ηρακλείου Κρήτης, 2007. Art Gallery L-S, (International Art Show), Πόρτο Eλούντα / Eλούντα – Κρήτη, 2007. Χώρος Τεχνών ΕΒΔΟΜΗ ΟΨΗ (Σ’ Ανατολή & Δύση), Χανιά, 2007. Βασιλική Αγίου Μάρκου (Έργα Πινακοθήκης Βιάννου), Ηράκλειο Κρήτης, 2006. Diana Gallery down town (Ομαδική έκθεση Συνεργατών), Αθήνα, 2005. 1o Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης, Χανιά, 2003. Kέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης (Οίκαδε-Κρήτες Καλλιτέχνες), Ρέθυμνο, 2003. Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Οίκαδε - Κρήτες Καλλιτέχνες), Αθήνα, 2003. ART-SPACE (60 Έλληνες Δημιουργοί), Εξω Γωνιά, Σαντορίνη, 2003. Diana Gallery down town (art 2 use), Αθήνα, 2002. Diana Gallery down town (Ομαδική Έκθεση Συνεργατών), Αθήνα, 2002. Art-Space (ζωγραφική - γλυπτική), Εξω Γωνιά, Σαντορίνη, 2002. Πολυχώρος MILLENNIUM, Πάτρα, 2001. Diana Gallery down town (Ομαδική Έκθεση Συνεργατών), Αθήνα, 2001. Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΟΜΜΑ (Ομαδική έκθεση ζωγραφικής), Χανιά, 2000. Χώρος Τέχνης Αριάδνη (17 Εικαστικοί για τον Μ. Αναγνωστάκη), Ηράκλειο, Κρήτη, 2000. Diana Gallery down town (Αrt 2 use), Αθήνα, 2000. ΑRΤ HOUSE Mύλος, Θεσ/νίκη, 2000. Εκθεσιακός Χώρος Ένωσης Αποφοίτων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (7+1), Αθήνα, 2000. World Fine Art Gallery / N. Υόρκη, 2000. Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΟΜΜΑ, Χανιά, 1998. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σητείας (Χαίρέ μοι), Σητεία, 1998. Βασιλική Αγίου Μάρκου (Έκθεση Ζωγραφικής Χαρακτικής Κρητών Καλλιτεχνών), Ηράκλειο – Κρήτη, 1997. Βασιλική Αγίου Μάρκου (Παγκρήτια Έκθεση Καλλιτεχνών Μελών Ε.Ε.Τ.Ε), Ηράκλειο Κρήτης, 1991. Γκαλερί Σταυρακάκη (Α΄ Παγκρήτια Έκθεση Νέων Δημιουργών) / Ηράκλειο Κρήτης, 1987. Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ( Έκθεση αποφοίτων 1985 &1986 ) / Άνδρος, 1987.

 

Μέρες και ώρες λειτουργίας:

 

Καθημερινά 18:00 – 20:00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

 

Επίσης με ραντεβού κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ: 281 022 6683 ή στο mail: met.heraklion@gmail.com

ΕΚΘΕΣΗ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ BAZAR | Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;


Tι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι; | Ατομική έκθεση BAZAR (Εγκατάσταση - Performance)


Η Όλγα Παπακυριακού, Πρέσβειρα της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2018 | 5 - 9 Νοεμβρίου 2018 @ ΒΙΕΝΝΗ

«Ανακάλυψε το ταλέντο σου»: Η Όλγα Παπακυριακού επελέγη ως Πρέσβειρα της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2018

 

Η κα. Όλγα Παπακυριακού Μεταπτυχιακή Παιδιατρική Νοσηλεύτρια με εξειδίκευση στην Αιμοδοσία, επελέγη ως Πρέσβειρα για να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2018 που θα διεξαχθεί στη Βιέννη 5-9 Νοεμβρίου. Η Εβδομάδα, η οποία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συμπεριλάβει εκατοντάδες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ με στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που παρέχει η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) στους ανθρώπους όλων των ηλικιών. «Ανακάλυψε το ταλέντο σου!» είναι το σύνθημα της εκστρατείας και η κα Παπακυριακού που επέλεξε την εκπαιδευτική διαδρομή της επαγγελματικής εκπαίδευσης, επιδιώκει να αναδείξει ότι η ΕΕΚ και η μαθητεία αποτελούν μια έξυπνη επιλογή, οδηγώντας άμεσα σε θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας και στην αύξηση της απασχόλησης.

 

Η κα Παπακυριακού είναι επίσης ραδιοφωνική παραγωγός της εκπομπής «Είναι στο χέρι. Σώσε μια ζωή» στο δημοτικό ραδιόφωνο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και συγγραφέας ενός βιβλίου αφιερωμένου στην εθελοντική αιμοδοσία με τίτλο «Κόκκινη Κλωστή Δεμένοι. Η Σταγονούλα και ο Πήγασος» και συμμετέχει σε μια ομάδα Πρεσβευτών από διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ που προσφέρθηκαν να ενημερώσουν τις χώρες τους σχετικά με την ΕΕΚ. Η κα Παπακυριακού επελέγη για αυτόν τον διακεκριμένο ρόλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές της Ελλάδας λόγω του δυναμικού προφίλ της .

 

Σχετικά με την πρωτοβουλία δηλώνει:

 

«Είναι τιμή μου να αναλάβω το ρόλο της Πρέσβειρας της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2018, ο οποίος ρόλος είναι πολύ σημαντικός και γεμάτος ευθύνες . Θα συνεργαστώ στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενημέρωση σχετικά με αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία στη χώρα μας. Οι επαγγελματικές δεξιότητες και η μαθητεία μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακαλύψουν το ταλέντο τους και το επάγγελμα που τους ταιριάζει. Μπορούν να ανοίξουν πόρτες σε πάρα πολλά επαγγέλματα και τέχνες, καθώς ο κατάλογος των δυνατοτήτων είναι πολύ μεγάλος. Να θυμάστε ότι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελεί μια ευκαιρία για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ποτέ δεν είναι αργά να μάθει κανείς. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων, είναι μια εξέδρα στην οποία αναδεικνύουμε τις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και βοηθά τους νέους να κάνουν τη σωστή επιλογή σπουδών που τους ταιριάζει.

 

Η Marianne Thyssen, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Εργασιακή Κινητικότητα, δήλωσε:

 

«Είναι μεγάλη μας χαρά που η κα Παπακυριακού αποδέχτηκε τον ρόλο της Πρέσβειρας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελεί μια εξαιρετική πρώτη επιλογή για μια πρώτης τάξεως σταδιοδρομία και γνωρίζω ότι η κα Παπακυριακού συμμερίζεται τη δέσμευσή μας να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα με ηχηρό και ξεκάθαρο τρόπο.»

 

Το περασμένο έτος, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.500 εκδηλώσεις σε 45 χώρες κατά τη δεύτερη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων. Η Εβδομάδα του 2018 αναμένεται να προσελκύσει ακόμη περισσότερες. Κατά το περασμένο έτος, η εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε απήχηση συνολικά σε περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους.

 

Στατιστικά στοιχεία για την ΕΕΚ: Ευρώπη

• Ποσοστό 60% των αποφοίτων ΕΕΚ βρίσκουν την πρώτη τους μακροχρόνια θέση εργασίας εντός ενός μήνα από την ολοκλήρωση των σπουδών τους (το ποσοστό αυξάνει σε 80% μετά από έξι μήνες)

• Ποσοστό 85% των σπουδαστών των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι ικανοποιημένοι από τις δεξιότητες που απέκτησαν

• Οι νέες θέσεις εργασίας για άτομα με υψηλή ειδίκευση αναμένεται να αυξηθούν κατά 21% το διάστημα μεταξύ 2015 και 2025, ενώ θα υπάρχουν 17% λιγότερες ευκαιρίες για εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης

• Περισσότεροι από 120.000 εκπαιδευόμενοι και μαθητευόμενοι και περίπου 20.000 μέλη του προσωπικού επωφελούνται από ευκαιρίες ευρωπαϊκής κινητικότητας κάθε χρόνο

• Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο επενδύει 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΕΚ και 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ στη δια βίου μάθηση (2014-2020)

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Τίνα Ζαραφέτα, 210 62 81 830, Tina.Zarafeta@p-bm.gr

 

Λεωνίδας Μαρκαντωνάτος, 210 62 81 805, Leonidas.Marcantonatos@p-bm.gr

 

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων

 

Ιστότοπος και χάρτης εκδηλώσεων

 

Twitter: #EUVocationalSkills #DiscoverYourTalent .