Discover Greek Contemporary Art


O Δημήτρης Αστερίου προβάρει τα αντανακλαστικά μας με τα ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ | 20 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου στο ΣΚΑΖΗ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 

ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ από τον Δημήτρη Αστερίου

20 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου

Έναρξη 21 Οκτωβρίου, 19:00

Σκάζη 

Εμπεδοκλέους 28-30

Πλατεία Βαρνάβα 

Παγκράτι 

14 Ματωμένα πορτρέτα.

14 φορές που με σκότωσαν, με φυλάκισαν, με χτύπησαν κι όλοι μου οι θάνατοι κλείστηκαν σε μια εικόνα κεντημένη με μαρκαδόρο, πενάκι και κόκκινο νερό. Πολύ κόκκινο. Όπως αίμα.

14 φορές που βγήκα από το σπίτι και δεν ξαναγύρισα ή γύρισα ματωμενος, δαρμένος, απογυμνωμενος από την αμθρωπινοτητα μου.

Και γιατί;

Γιατί δεν ήμουν ένας από αυτούς. Ο, τι διαφέρει ως προς μια ανορθολογική κανονικότητα πρέπει να εξαλειφθεί. Πρέπει να γίνει ενθύμιο φρίκης. Η φωνή μου, το γκλιτερ μου, η πίστη μου, η ελευθερία μου, η σιλικόνη μου το χρώμα μου, η σεξουαλικοτητα μου, όλα υπογραφές για τη θανατική μου ποινή.

14 πορτρέτα λοιπόν.

14 κηδείες και μνημόσυνα αγνώστων, για μην πει ποτέ κανείς ότι δε γνώριζε.

Για να είμαστε επιτέλους όλοι ελεύθεροι, πολύχρωμοι και άνθρωποι.

Νίκος Κατσικάνης, συγγράφεας 

Στο φιλόξενο Σκάζη επί της οδού Εμπεδοκλέως 28-30 στην Πλ. Βαρνάβα του Παγκρατίου, ο Δημητρης Αστεριου προβάρει τα αντανακλαστικά μας.

 


«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ» | Ένα ξεχωριστό διαδραστικό παιχνίδι μυστηρίου

Ένα ξεχωριστό διαδραστικό παιχνίδι μυστηρίου, «Το μυστικό του Ηφαίστου», γίνεται η αφορμή για να ενώσουν τις δυνάμεις τους - για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – δυο Διαχειριστικές Αρχές Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, της Αττικής και του Βορείου Αιγαίου. Το παιχνίδι, υλοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας #Europeinmyregion που κάθε χρόνο αναδεικνύει παρεμβάσεις, οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από Διαρθρωτικά Ταμεία στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και δίνει την ευκαιρία σε παίκτες κάθε ηλικίας να… εξιχνιάσουν ένα μυστικό από την αρχαιότητα, σε ένα ζωντανό ραντεβού στο YouTube την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ.

Από τους λογαριασμούς τους στο YouTube οι παίκτες μπορούν να συμμετάσχουν στο παιχνίδι ελεύθερα και χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, μέσα από το κανάλι https://bit.ly/3j2toD9. Έχοντας στη διάθεσή τους μία ώρα, θα κληθούν να αξιοποιήσουν όλα τα στοιχεία που θα τους δοθούν, χρησιμοποιώντας κάθε έξυπνη οθόνη – κινητό, τάμπλετ, υπολογιστή, τηλεόραση – που έχουν στη διάθεσή τους, ενώ θα μπορούν να αλληλεπιδρούν και να σχολιάζουν τα τεκταινόμενα σε πραγματικό χρόνο.

Χαρισματικοί ηθοποιοί, αρχαίοι θεοί, μυθικοί ήρωες και αρχαιολόγοι με ανησυχίες, είναι οι οδηγοί των βημάτων μας για την επίλυση του μυστηρίου, σε ένα ταξίδι μεταξύ τεσσάρων εμβληματικών τόπων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού: το Καβείριο της Λήμνου, τα μεταλλεία του Λαυρίου, τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου. Η διαδρομή, γεμάτη εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο, δεν δίνει μόνο τα στοιχεία για τη λύση του αινίγματος, αλλά προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία πάνω στη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας ανά τους αιώνες.

Στην πρωτότυπη αυτή δράση, πέρα από τις Περιφέρειες Αττικής και Βορείου Αιγαίου, συμμετέχουν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και Λέσβου, καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Την παραγωγή υπογράφει μια δυναμική και έμπειρη ομάδα, που έχει υλοποιήσει στο παρελθόν πολλές ανάλογες δράσεις με μεγάλη επιτυχία, την οποία αποτελούν ο Γιάννης Σαρακατσάνης (κείμενο – σκηνοθεσία), η Φιλιώ Λαζανά (επιμέλεια γρίφων), η Γεωργία Μπούρδα (κοστούμια – σκηνικά), ο Θέμης Γύπαρης (επιμέλεια σποτ) και ο Γιάννης Πιττάς (βοηθός παραγωγής). Πρωταγωνιστές στο ταξίδι είναι οι ηθοποιοί Θανάσης Ζερίτης, Μαρία Μπαλούτσου, Γιάννης Σαρακατσάνης, Κίμων Φιορέτος και Σωσώ Χατζημανώλη.

Ραντεβού, λοιπόν στις 21 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ!


Ανοιχτό Κάλεσμα σε Καλλιτέχνες για το Athens Art Festival

Τo Athens Art διοργανώνει το πρώτο Festival, με τίτλο Athens Art Festival, τον Απρίλιο 2021 (9-11/4/2021) , στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, που έχει συνδεθεί στη συνείδηση του κόσμου για εκδηλώσεις.

Καλούμε όλους τους καλλιτέχνες επαγγελματίες, ερασιτέχνες και τους φορείς που θέλουν να αναδείξουν τη δουλειά τους και την αγάπη τους για την τέχνη.

Μουσικοί, ηθοποιοί, φωτογράφοι, χορευτές, εικαστικοί, σχεδιαστές μόδας, συγγραφείς, ποιητές, συλλέκτες, ζωγράφοι, ταχυδακτυλουργοί, γλύπτες, κινηματογραφιστές, χαράκτες, γραφίστες, μικροτέχνες, κομμωτές , αισθητικοί, cosplayers, μοντελίστες, γκραφιτάδες… όλοι μαζί ενωμένοι!

Είναι η πρώτη μας δράση που διοργανώνουμε προκειμένου να αναδείξουμε τις τέχνες και τον πλούσιο πολιτισμό μας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ώστε να γνωρίσει το κοινό μια μεγάλη ποικιλία από όλες τις τέχνες με τις οποίες θα μπορούσε να καταπιαστεί κάποιος σαν ερασιτεχνική ασχολία ή ακόμα και σαν επαγγελματική.

Προσπαθούμε να φτιάξουμε το ιδανικό φεστιβάλ σε πείσμα των δύσκολων καιρών που βιώνουμε, σηματοδοτώντας μία ελπιδοφόρα κίνηση για τα καλλιτεχνικά δρώμενα στη χώρα μας.

Στόχοι:

H συνάντηση καλλιτεχνών και φορέων, που αφορούν στις καλλιτεχνικές ασχολίες.

Η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για τη γνωριμία των επισκεπτών με ικανό αριθμό αντικειμένων ερασιτεχνικής και μη, ασχολίας.

Προσδιορισμός των αρχών στην προσέλκυση και μύηση νέων ερασιτεχνών και επαγγελματιών στις υπάρχουσες ασχολίες.

Αυτή η δράση θα δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να δει το έργο σας να εμπνευστεί από αυτό με πιθανό σκοπό να δημιουργήσει κάτι δικό του. Δίνεται η ευκαιρία στις σχολές ( δραματικές, ωδεία κ.α.) να δώσουν την ευκαιρία στους σπουδαστές τους να παρουσιάσουν τη δουλειά τους ώστε να προβληθεί το έργο που γίνεται στην εκάστοτε σχολή και να γίνουν ευρέως γνωστοί σε μια μεγάλη γκάμα επισκεπτών.

Στο Athens Art Festival δημιουργούμε μία φυσική πλατφόρμα άμεσης επαφής και διάδρασης με θέματα μέσα από τις παρακάτω ενότητες:

Μουσική ( live,παρουσίαση μουσικών σχημάτων, dj set )

Χορός (επίδειξη χορευτικών ομάδων)

Θέατρο, Stand up comedy ( παραστάσεις, σκετς)

Εικαστικά, Φωτογραφία, Ζωγραφική ( εκθεσιακός χώρος)

Μοντελισμός, Βιβλίο, Συλλογές, Χειροτεχνία ( εκθεσιακός χώρος)

Επιτραπέζια, Στρατηγική, Παιχνίδια ( εκθεσιακός χώρος)

Youtubers, Instagrammers ( meet up, live, επιδείξεις)

Την όλη καλλιτεχνική επίβλεψη την έχει ο Art director P.J. Thanos (Παναγιώτης Θάνος) σχεδιαστής μόδας – Ενδυματολόγος.

για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 697 8401473)

Ακολουθήστε μας τώρα στο instagram https://www.instagram.com/athensart.gr/ Εκδήλωση ενδιαφέροντος στο Email. Athensart.gr@gmail.com


«Δυτικά της Ιθάκης – Τερατογονίες»: Η ατομική έκθεση του Χαράλαμπου Κατσατσίδη στην Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου

H Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου, σε συνεργασία με την Alma Gallery, εγκαινιάζει τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, στις 17:00 την ατομική έκθεση του Χαράλαμπου Κατσατσίδη Δυτικά της Ιθάκης – Τερατογονίες σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη.

«Οι ζωγραφικές συνθέσεις του Μπάμπη Κατσατσίδη, οι οποίες επειδή φιλοδοξούν να μιλήσουν για τη δυνατότητα της τέχνης να καλύψει μεταφυσικά ή υπαρξιακά ζητήματα, υπερβαίνουν την τρέχουσα καλαισθησία και καταθέτουν το άγριο και ηρωικό πρόσωπο τους με κύρος και εντυπωσιακή επιβολή. Εδώ το μέγεθος του έργου είναι ανάγκη και όχι αυτοσκοπός καθώς μόνο μέσα από μιαν μεγαλόστομη φόρμα και μια δραματική, “επική” χειρονομία μπορούν να υπηρετηθούν σωστά τα θέματα που επιλέγει ο καλλιτέχνης. Θέματα που σχετίζονται με τη μετάβαση όχι από τη γη στον ουρανό, αλλά σε μια παραισθητική κόλαση απωθημένων επιθυμιών ή παροπλισμένων πραγματικοτήτων. Ούτως ή άλλως και τα πρόσφατα και τα παλιότερα έργα του Κατσατσίδη διαβάζονται σε πολλαπλά επίπεδα και κρύβουν καλά τα μυστικά τους», αναλύει ο επιμελητής Μ. Στεφανίδης.

Ο Χαράλαμπος Κατσατσίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ το 1982. Έχει διακριθεί το 1983 με υποτροφία Ι.Κ.Υ. για τρία συνεχή χρόνια και με υποτροφία του Ιδρύματος Κεφαλληνού, για ένα χρόνο. Το 1984 έλαβε πτυχίο στην Αισθητική-Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης), ενώ για τα επόμενα τρία έτη (1984-87) συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Royal College of Art του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει δώδεκα ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί της Αθήνας (ALMA Gallery, Titanium Yiayianos Galllery, Gallery Batagianni, Gallery Κρεωνίδης, Gallery AΔ, και άλλες). Έχει συμμετάσχει επίσης σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Βέλγιο, Αγγλία, Ρωσία, Αυστρία, Σουηδία κ.α., ενώ έργα του βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, ώρα 17:00 – 22:30

Διάρκεια: 19 Οκτωβρίου 2020 – 16 Ιανουαρίου 2020

Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη – Παρασκευή 11:00-19:00 & Σάββατο 11:00-15:00

Την ημέρα των εγκαινίων αλλά και όλες τις ημέρες που η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. 

 


ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ της εικαστικού Λίνας Ρωμάνου | Κλήδονας – θεατρόμορφη βιωματική αναπαράσταση (με τη συμμετοχή του κοινού)

ΣΥΝ – ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Τοσίτσα 17, Εξάρχεια

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ της εικαστικού Λίνας Ρωμάνου

Κλήδονας – θεατρόμορφη βιωματική αναπαράσταση (με τη συμμετοχή του κοινού)

Θεατρική εμψύχωση: Λάουρα Ασημακοπούλου – ηθοποιός, θεατρολόγος

Εικαστική εμψύχωση και παρέμβαση: Λίνα Ρωμανού, εικαστικός

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 17 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2020

ΩΡΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: Καθημερινά 18:30 – 21:30 (Τετάρτη, 18:00 – 21:00)

Μια έκθεση αφιερωμένη στη μεγάλη αξία όλων των μικρών πραγμάτων που δεν αντιλαμβανόμαστε, όπως η άπιαστη ομορφιά του γαλαζοπράσινου χρώματοςόταν εμφανίζεται στη χορευτική κίνηση της φλόγας, ως χρωματιστή συμπληρωματική ανάγκη της στιγμιαίας της ύπαρξης.

Η αναφορά στο έθιμο του Άη Γιάννη του Κλήδονα μέσα από συνομιλία με τη φίλη Λάουρα Ασημακοπούλου (ηθοποιό – θεατρολόγο) σαν αναδημιουργία, όπου εκείνη θα διαχειριζόταν ένα δρώμενο με θέμα το συγκεκριμένο έθιμο. Δική μου να αναφερθώ στην ιστορία του εθίμου, «ντύνοντας» με έργα τον περιβάλλοντα χώρο. Έθιμο είναι μια πράξη επαναλαμβανόμενη χρονικά και τελετουργικά από ομάδα ανθρώπων ή λαού, συγκεκριμένου τόπου και καταγωγής.

Τα έθιμα υπάρχουν για να καλύπτουν τις ανάγκες και τις προσδοκίες μας. Για να λειτουργήσει το έθιμο χρειάζεται το ζητούμενο ή το τάμα. Το έθιμο στοχεύει σε μια «μυστηριακή» αποκάλυψη. Η μαγεία αυτής της αποκάλυψης δονείται σε ένα σύγχρονο παιχνίδι με θεατές και δράστες τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Στο χώρο της έκθεσης τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.


Άλφρεντ Χίτσκοκ: Ο Άρχοντας του Σασπένς | εκδόσεις ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο Χίτσκοκ μετέτρεψε τον φόνο σε μια μορφή τέχνης. Τα θρίλερ του είναι τα πιο βαθυστόχαστα και αυτά που έχουν αντιγραφεί πιο εκτεταμένα στον κινηματογράφο λόγω της επινοητικότητας της πλοκής τους. Ο Χίτσκοκ απολάμβανε τον τίτλο του «Άρχοντα του Σασπένς» αλλά ήταν ειδικός σε πολλά περισσότερα από αυτό.

Πήγε στο Χόλιγουντ το 1939 ύστερα από μια σειρά έξοχων, γεμάτων ζωντάνια ταινιών γυρισμένων στη Βρετανία. Βρήκε αργά τον βηματισμό του κατά την πρώτη δεκαετία εκεί, αλλά γύρισε επιτυχίες όπως η Ρεβέκκα, Το Χέρι που Σκοτώνει και η Υπόθεση Νοτόριους. Από τον Άγνωστο του Εξπρές μέχρι τη Μάρνι, δεν γύρισε ούτε μία ταινία που να ήταν λιγότερο από άψογη. Ο Δεσμώτης του Ιλίγγου, το Ψυχώ και τα Πουλιά είναι αριστουργήματα.

Ο Χίτσκοκ ήταν ένας ιδιοφυής πλακατζής, αλλά πίσω από αυτό το διάσημο ευγενικό προφίλ βρισκόταν επίσης ένας μηδενιστής, ένας καθολικός ηθικολόγος, ένας φροϋδικός ψυχολόγος της σεξουαλικότητας, κι ένας καλλιτέχνης του οποίου οι ευαισθησίες ήταν έντονα εναρμονισμένες στη σύγχρονή εποχή του άγχους. Ήταν ένας πολύ σπουδαιότερος σκηνοθέτης απ’ ό,τι νόμιζε.

Συγγραφέας: Νιλ Σίνγιαρντ

Μετάφραση: Πάρις Μνηματίδης 

Σελ. 178

Στην πλατφόρμα Criticseye.gr, όπου έχουν συγκεντρώθει όλες οι πληροφορίες για το κινηματογραφικό project Με το Βλέμμα της Κριτικής, μπορείτε να παρακολουθήσετε "ελεύθερα" την ταινία του Χίτσκοκ Υπόθεση Νοτόριους (1946) απουσία διοργάνωσης μιας κανονικής προβολής στην αίθουσα λόγω των μέτρων για τον Covid-19.


Άσπιλοι Ένοχοι: Το καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα, που δε θα αφήνεις από τα χέρια σου!

«Τίποτα και κανείς δεν είναι όπως φαίνεται σ’ αυτή την πόλη».

Η Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη επιστρέφει με το καινούριο της βιβλίο «Άσπιλοι Ένοχοι», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Ένα σύγχρονο, καθαρόαιμο, αστυνομικό μυθιστόρημα με ανατρεπτική, γρήγορη πλοκή και σκηνές που κόβουν την ανάσα. Οι ήρωες της- άνθρωποι της διπλανής πόρτας που ζουν στην Ελλάδα του σήμερα-φτάνουν στα άκρα, με φόντο μια μυστηριώδη εξαφάνιση. Ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος; Πόσο επηρεάζουν οι συνθήκες τις πράξεις μας και, τελικά, μήπως κατά μία έννοια είμαστε όλοι εν δυνάμει ένοχοι; Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα όπου ο έρωτας, τα πάθη, το μίσος και η εκδίκηση έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πληροφορίες για το βιβλίο

Τίτλος: Άσπιλοι Ένοχοι

Συγγραφέας: Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη

Εκδόσεις: Χάρτινη Πόλη

Είδος: Αστυνομικό μυθιστόρημα

Κυκλοφορία: Ιούνιος 2020

Σελίδες: 564

ISBN: 9789606215216

Τιμή: 16,90 €

Γνωρίστε τον αστυνόμο Μάξιμο Βαγενά

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, μια 35χρονη γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Κανένα ίχνος, καμία ένδειξη, κανένα τηλεφώνημα για λύτρα, πουθενά το πτώμα της. Παρά τις έρευνες της τοπικής αστυνομίας, στέκεται αδύνατο να βρεθεί, νεκρή ή ζωντανή. Ο Μάξιμος Βαγενάς, ένας από τους πιο έμπειρους και καταξιωμένους αξιωματικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Kατά Ζωής, αναλαμβάνει κάπως απρόθυμα να ρίξει φως στο μυστήριο της εξαφάνισης, ενώ παλεύει με τους δικούς του δαίμονες. Τίποτα και κανείς, όμως, δεν τον είχε προετοιμάσει για ό,τι θ’ ακολουθήσει. Η εξαφάνιση της γυναίκας μοιάζει να είναι μόνο η κορυφή στο παγόβουνο μιας σειράς ακούσιων και εκούσιων εγκλημάτων. Βήμα-βήμα και χαρτογραφώντας τα ίχνη της, ο Μάξιμος έρχεται αντιμέτωπος με ανατριχιαστικές αποκαλύψεις, οι οποίες θα αλλάξουν ακόμα και τη δική του ζωή...

Βιογραφικό

Η Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη (ψευδώνυμο) εργάζεται ως δημοσιογράφος σε περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες στον χώρο του καλλιτεχνικού και τηλεοπτικού ρεπορτάζ. Επίσης, έχει ασχοληθεί με την τηλεόραση, συμμετέχοντας ως κειμενογράφος και σεναριογράφος σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές. Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 2009 με το βιβλίο «Δεσποινίς ετών 29… και κάτι ψιλά», από τις Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, το οποίο έγινε μπεστ σέλερ. Το 2012 κυκλοφόρησε το μεταφυσικό δράμα «8 ψυχές που δεν έφυγαν», από τις Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφόρησαν τα μυθιστορήματα: «Ο κορσές της Σταχτοπούτας» (2014) και «Γυναίκες στα πρόθυρα… γάμου» (2015) και από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη τα μυθιστορήματα «Η Διαθήκη του Ζάνα» (2017), «Η Υπηρέτρια της Δούκισσας» (2018), «Ζακίνθη, στο Άβατο του Κόντε» (2019) και «Άσπιλοι Ένοχοι» (2020).


«Η Τεθλασμένη του Κόσμου»: Η έκθεση της Ισμήνης Μίχα είναι ένας ύμνος στη γυναίκα

Στην πιο ανθρωποκεντρική της έκθεση έως σήμερα, η Ισμήνη Μίχα υμνεί τις γυναίκες. Οι δικές της γυναίκες είναι νεαρές, αλλά ώριμες, αποφασιστικές, σαγηνευτικές και συνειδητοποιημένες. Η εικαστικός, εμπνευσμένη από την Αναγέννηση, τοποθετεί τις ρεαλιστικές μορφές της σε ένα μπαροκικό, θεατρικό σκηνικό, προσδίδοντας τους μια μυστηριακή διάθεση. Τα πρόσωπα στα έργα της συνήθως δεν φαίνονται, δυσκολεύοντας τον θεατή να προσεγγίσει τα μάτια τους- τον καθρέφτη της ψυχής τους. Είναι, όμως, η γλώσσα του σώματός τους που μαρτυρά πολλά για τον εσωτερικό τους κόσμο…

Πληροφορίες Τίτλος: Η Τεθλασμένη του Κόσμου

Ατομική έκθεση της Ισμήνης Μίχα

Εγκαίνια: Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στις 19:00

Πού: Αίθουσα Τέχνης Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, Πλατεία Κολωνακίου 2, τηλ.: 210 3606231

Διάρκεια έκθεσης: Έως Τρίτη 20 Οκτωβρίου

Ώρες: Καθημερινές 10:00-14:00 και 18:00-21:00, Σαββατοκύριακα 10:00-20:00

Σημείωμα Ισμήνης Μίχα

Η λαχτάρα μου να εκφραστώ, αλλά και η αγάπη μου για την τέχνη με έκαναν να ετοιμάσω αυτή την έκθεση, γιατί η ζωγραφική για μένα είναι ανάσα ζωής. Είναι μεγάλη η χαρά μου που μου δίνεται η δυνατότητα να υμνήσω τη γυναίκα, την γεννήτρα του κόσμου, ενός κόσμου που στις μέρες μας δοκιμάζεται σε κάθε επίπεδο. Πιστεύω ότι αν κάθε γυναίκα μπορούσε να εκφραστεί ως καλλιτέχνης, τις ίδιες εικόνες θα εμπνεόταν. Γυναίκες- αερικά σε ένα σουρεαλιστικό περιβάλλον, ευθείες μιας τεθλασμένης.

Βιογραφικό Ισμήνης Μίχα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας. Μαθήτρια του Μαρασλείου, συμμετείχε σε διαγωνισμούς ζωγραφικής, αποσπώντας πολλά βραβεία. Την δεκαετία του ’90 ασχολήθηκε εντατικά με την τοιχογραφία, φιλοτεχνώντας καταστήματα και την Παιδιατρική Κλινική της Βέροιας. Έχει μελετήσει μεγάλους ζωγράφους, ενώ αντλεί έμπνευση κυρίως από την περίοδο της Αναγέννησης. Το 2000 παρουσίασε την πρώτη ατομική της έκθεση «Αναδρομές στην Αναγέννηση», ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε με μια σειρά έργων υπό τον τίτλο «Από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα», ενώ το διάστημα 2002-2003 παρουσίασε τις «Αναδρομές». Εμβαθύνοντας όλο και περισσότερο στα μυστικά της τέχνης της, το 2005 παρουσίασε την έκθεση με τίτλο «Εμπνεύσεις». Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ αυτή την περίοδο εγκαινιάζει τη νέα ατομική της δουλειά «Η Τεθλασμένη του Κόσμου». Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα.


Hephaestus Wien - Η ιστοσελίδα που από όνειρο έγινε πραγματικότητα και εξελίσσεται συνεχώς, κάνοντας την καρδιά της Ελληνικής και Κυπριακής Ομογένειας να "χτυπά" δυνατά παγκόσμια και διαδικτυακά

Με όχημα τη παγκόσμια δύναμη του διαδικτύου, ένα όνειρο του Georg Gstrein, με καταβολές από Ελλάδα, έγινε πραγματικότητα με τη δημιουργία της ομογενειακής ιστοσελίδας www.hephaestuswien.com

Από τότε, η καρδιά της Ελληνικής και Κυπριακής Ομογένειας "χτυπά" παγκόσμια και διαδικτυακά, σε διαφορετικές γλώσσες από την καρδιά της Ευρώπης, τη Βιέννη της Αυστρίας.

Η επιτυχία της ιστοσελίδας ήταν και είναι μεγάλη, καταφέρνοντας, καθημερινά να υποδέχεται τουλάχιστον 11.000 διαδικτυακούς επισκέπτες και να τους ενημερώνει, τόσο για την Ελληνική, όσο και για την παγκόσμια επικαιρότητα, έχοντας πάντα στο επίκεντρο θέματα που αφορούν τους Έλληνες και Κύπριους ομογενείς.

Αποδεδειγμένα και με σύμμαχο ένα ακόμη όνειρο που οργανώθηκε και εξελίχθηκε σε μια ραδιοφωνική, διαδικτυακή συχνότητα της Ομογένειας, το Hephaestus Radio, η ιστοσελίδα και το ραδιόφωνο κατορθώνουν να έχουν απήχηση σε 165 χώρες της Γης.

Οι συνεργάτες τόσο της ιστοσελίδας όσο και του ραδιοφώνου φροντίζουν τόσο με τα άρθρα τους, όσο και με τις εκπομπές τους να είναι η ΦΩΝΗ της Ελληνικής και Κυπριακής Ομογένειας, ισχυροποιώντας την παρουσία της σε όλο τον κόσμο.

Σεβόμενος τόσο τους διαδικτυακούς επισκέπτες της ιστοσελίδας Hephaestus Wien και τους αντίστοιχους διαδικτυακούς ακροατές του Hephaestus Radio και συνεχίζοντας να "χτίζει" το όνειρο του, ο Georg Gstrein φρόντισε να αποκτήσει η ιστοσελίδα www.hephaestuswien.com νέα μορφή και σύγχρονη παρουσίαση, ανεβάζοντας τον πήχη ψηλά και βάζοντας τα θεμέλια προσέλκυσης ακόμη περισσότερων επισκεπτών και την ανέλιξη της σε υψηλότερες θέσεις επισκεψιμότητας στην παγκόσμια κατάταξη.

Η καρδιά λοιπόν της Ελληνικής και Κυπριακής ομογένειας έρχεται με διαδικτυακές ταχύτητες από την καρδιά της Ευρώπης, τη Βιέννη, να κατακτήσει όλο τον κόσμο, γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος είναι αυτό ακριβώς για τους Ομογενείς: Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ!!!

ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ με μια περιήγηση στη νέα, σύγχρονη μορφή της ιστοσελίδας www.hephaestuswien.com


Ψίθυροι στην αχλή του χρόνου | Συγγραφέας: Κυριακή Βέλκου | Εκδόσεις Αποστακτήριο

Η συλλογή ποιημάτων «Ψίθυροι στην αχλή του χρόνου» περιέχει αυτοτελή ποιήματα που γράφτηκαν σε ανύποπτο χρόνο, κάθε φορά που διάφορα προσωπικά γεγονότα πυροδοτούσαν την καταβύθιση της δημιουργού σε έναν εσωτερικό κόσμο.

Η προσπάθειά της να αποφορτίσει τον εαυτό της από την ένταση των συναισθημάτων την οδήγησαν σε έναν εσωτερικό μονόλογο. Ακροάτρια και ομιλήτρια ταυτόχρονα παλεύει με την ίδια της την ύπαρξη και προσπαθεί να στηριχθεί σε κρυμμένες δυνάμεις, αντλώντας το κουράγιο μέσα από δικές της λέξεις.

Τα θέματα που πραγματεύεται, ο θάνατος, η ζωή, ο έρωτας είναι ιδωμένα μέσα από μια νοσταλγική επιθυμία να νικήσει τη φθαρτότητα που επιβάλλει ο χρόνος στην ανθρώπινη ύπαρξη. Η μελαγχολία της μοναξιάς αναζητά τη λύτρωση σε μονοπάτια συμφιλίωσης με όσα την ταλαιπωρούν. Πνίγει τον θυμό, τον πόνο, την αγανάκτηση, την κούραση, τη λύπη της σε εικόνες που απεμπολούν την ψευδαίσθηση του χρόνου και δημιουργεί τη δική της αλήθεια, προσπαθώντας να κερδίσει την ψυχική της ανάταση, να συμφιλιωθεί με όσα την στεναχωρούν, ουσιαστικά να συμφιλιωθεί με τον ίδιο της τον εαυτό.

Τα ποιήματά της είναι ψίθυροι σε ταξίδια ημερών στα οποία καθρεφτίζονται επιθυμίες, αγάπες που αρνούνται να λησμονηθούν, ελπίδες που τέμνονται, όνειρα ανεκπλήρωτα και φευγαλέα συναισθήματα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Κυριακή Βέλκου είναι νηπιαγωγός και ζει με την οικογένειά της στο Κιλκίς. Σήμερα εργάζεται ως Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσχολικής Αγωγής στο 2ο ΠΕΚΕΣ της Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Έχει ειδίκευση στον Αυτισμό και μεταπτυχιακές σπουδές στην κατεύθυνση της Παιδαγωγικής και Δημιουργικής Μάθησης του Τμήματος ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ. Είναι επίσης υποψήφια διδάκτωρ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του ΠΔΜ. Τα καλλιτεχνικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία. Είναι εμψυχώτρια αφήγησης παραμυθιών σε παιδιά νεαρής ηλικίας και δραστηριοποιείται εθελοντικά εδώ και χρόνια στο πεδίο υποστήριξης παιδιών στα εικαστικά στον χώρο της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς και σε εκδηλώσεις αφήγησης παραμυθιών με γονείς και παιδιά στο πλαίσιο συνεργασίας με διάφορους φορείς. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε διάφορους χώρους πολιτιστικής αναφοράς. Έργα της κοσμούν δημόσια κτίρια εργασίας, ενώ κάποια ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές και στην Πινακοθήκη της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας «ΤΕΧΝΗ» Κιλκίς. Τρεις ποιητικές της συλλογές και δυο ποιήματά της έχουν διακριθεί σε Πανελλήνιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς. Ποιήματά της έχουν επίσης συμπεριληφθεί στην Ανθολογία Βραβευμένων Ποιητών (1995 -2011) της Μ.Κ.Ε. «ΤΕΧΝΗ» Κιλκίς. Πρόσφατα συμμετείχε με διήγημά της στην έκδοση βιβλίου του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραπτής Έκφρασης της Χαράς Ανδρεΐδου, με τίτλο: «4 Διηγήματα για μια αλλιώτική Χιονάτη».

Σελίδα του βιβλίου: https://www.apostaktirio-books.gr/product/ψίθυροι-στην-αχλή-του-χρόνου/


Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος | Ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς | Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση εικαστικών «Ελλάδα – Χρώμα και Φως» 27 – 31 Οκτωβρίου 2020, Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” Δήμου Αθηναίων Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, στα πλαίσια των μεγάλων πολιτιστικών του δράσεων και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας Δ. Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), διοργανώνει ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με τίτλο «Ελλάδα – Χρώμα και Φως», η οποία θα πραγματοποιηθεί από 27 ως 31 Οκτωβρίου 2020, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο).

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί ταυτόχρονα και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του Ομίλου, καθώς και στις σελίδες του στα δίκτυα Facebook και Youtube.

Σκοπός του Ομίλου μας είναι μέσα από αυτή τη μεγάλη έκθεση, στην οποία καλούνται να συμμετέχουν σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί με τις δημιουργίες τους (τοπιογραφίες, θαλασσογραφίες, προσωπογραφίες, έργα γλυπτικής, αγιογραφίας, βιτρώ, φωτογραφίας, χαρακτικής κ.ά), να αναδειχθούν οι ομορφιές, οι μορφές και η μοναδικότητα του τόπου μας, οι πανανθρώπινες αξίες που συνθέτουν διαχρονικά τον Ελληνικό Πολιτισμό (όπως φιλοξενία, αλληλεγγύη, φιλότιμο κλπ), οι άνθρωποι, η ιστορία και ο σύγχρονος πολιτισμός μας. Όλα αυτά δηλαδή, που συνθέτουν την Ελλάδα των χρωμάτων και του αέναου φωτός. Κάθε τεχνοτροπία και μέθοδος εικαστικής έκφρασης στα έργα είναι δεκτή, αρκεί αυτά να μην έχουν υβριστικό, συκοφαντικό και γενικά απρεπές περιεχόμενο, το οποίο προσβάλλει τα χρηστά ήθη.

Στην έκθεση θα λάβουν μέρος, μόνο 35 εικαστικοί δημιουργοί, ως εκ τούτου, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, η οποία κατοχυρώνεται με τη δήλωση συμμετοχής.

Δηλώσεις συμμετοχής από 1 Σεπτεμβρίου ως – αυστηρά - Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020, στη γραμματεία του Ομίλου, μέσω email: unescohellas.tlee@gmail.com, όπως περιγράφεται στους κατωτέρω όρους συμμετοχής και ο/η συμμετέχων/ουσα θα λαμβάνει απαντητικό με τον αριθμό προτεραιότητας.

Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, δηλώσεις δε θα γίνονται δεκτές.

Σημαντικό: Η καταληκτική ημερομηνία παύει να ισχύει από τη συμπλήρωση του αριθμού των 35 συμμετοχών και μετά.

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, εγγυάται την απόλυτη εναρμόνιση και συμμόρφωση με τα όποια ισχύοντα για την εν λόγω περίοδο μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα προστατευμένο περιβάλλον για τους συμμετέχοντες, τους επισκέπτες και φυσικά για το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» που θα φιλοξενήσει την έκθεση και τους εργαζομένους του.

Αναλυτικά οι όροι, καθώς και λεπτομέρειες ή ανακοινώσεις για την έκθεση θα υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ομίλου: www.clubunesco.gr, καθώς και στο facebook στις σελίδες του: https://www.facebook.com/groups/44986999454/ και https://www.facebook.com/pages/Club-for-Unesco-Art-Literature-and-Science-of-Greece/357515824393596


ΑΝΤΩΝΙΟΣ | SUMMER PROJECT II | 30 Ιουλίου – 5 Σεπτεμβρίου 2020

Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου» παρουσιάζει το SUMMER PROJECT II του εικαστικού Αντώνιου.

Μετά την εγκατάσταση ‘Summer Project I’, η οποία παρουσιάστηκε το καλοκαίρι 2019, ο καλλιτέχνης επιστρέφει με την εγκατάσταση ‘Summer Project II’, παρουσιάζοντας τη διαδρομή της αισθητικής διαμόρφωσης της γραφής του έργου του ‘ESPACE DE MEMOIRE’.

Η εγκατάσταση παρουσιάζεται στην βιτρίνα της γκαλερί, ώστε να είναι προσβάσιμη από το θεατή καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Ο καλλιτέχνης θα παρευρίσκεται στη γκαλερί κάθε Σάββατο 11.00-14.00 ή κατόπιν συνεννόησης.


Θερμοί κι αισιόδοξοι χαιρετισμοί από τη Βικτόρια Χίσλοπ

Η παρακάτω επιστολή είναι από τη Βικτόρια Χίσλοπ μιας και ήθελε να επικοινωνήσει μαζί μας.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με τίμησε με την ελληνική ιθαγένεια. Ήταν μια υπέροχη έκπληξη και σπουδαία τιμή.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους μου τους φίλους στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη για όλα όσα έκαναν και τα οποία οδήγησαν σ’ αυτή την ευτυχισμένη και σημαντική στιγμή της ζωής μου. Επιβεβαιώνεται η πολύ ιδιαίτερη σχέση και αγάπη που έχω γι’ αυτή τη χώρα. Τ

ο να με καλωσορίσουν και να με αποδεχτούν - επίσημα - ως Ελληνίδα ήταν ένα όνειρο για μένα. Και έφτασε η στιγμή που έγινε πραγματικότητα.

Τους πιο θερμούς χαιρετισμούς μου.»

Βικτόρια Χίσλοπ

* Οι φωτογραφίες είναι του Bill Waters


«Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι του Έρωτα»: Το εγχειρίδιο που θα μεταμορφώσει την ερωτική σας ζωή

Πόσο αληθινά ερωτευόμαστε;

Και πόσο αφήνουμε σώμα και νου ν’ ανακαλύψει τη μαγεία του έρωτα;

Πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε τον ερωτισμό μας, κόντρα στις κοινωνικές συμβάσεις και την ιδιαίτερα απαιτητική καθημερινότητα και- μάλιστα- να τον δούμε να ανθίζει;

Στο καινούριο του βιβλίου «Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι του Έρωτα» ο Χρήστος Αποστολάκος έρχεται ν’ απαντήσει σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Πηγαίνει όμως και ένα βήμα παραπέρα, καθώς υπόσχεται να μας βοηθήσει να μεταμορφώσουμε ριζικά την ερωτική μας ζωή, εφοδιάζοντας μας με πολύτιμες πρακτικές συμβουλές και ασκήσεις.

Ένα εγχειρίδιο απελευθέρωσης

Έπειτα από χρόνια εμπειρίας και ενασχόλησης με τις πρακτικές του Τάντρα, ο Χρήστος Αποστολάκος- παλαίμαχος εκπαιδευτικός, νυν διοργανωτής σεμιναρίων αυτοβελτίωσης της ερωτικής ζωής- καταρρίπτει με επιχειρήματα παγιωμένες πεποιθήσεις που μας απομακρύνουν από την πραγματική απόλαυση και επιστρατεύοντας την θεωρία, αλλά και στοχευμένες ασκήσεις, μας δείχνει τον δρόμο για να:

μεταμορφώσουμε την ερωτική πράξη σ’ ερωτική ευδαιμονία

συμφιλιώσουμε την καρδιά με το ένστικτο

λυτρωθούμε από κοινωνικές ενοχές και ψυχολογικά ταμπου

αγαπήσουμε αλλά και ν’ αγαπηθούμε ουσιαστικά.

‘Ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, αλλά και ένα φιλοσοφικό εγχειρίδιο προσωπικής και συλλογικής απελευθέρωσης.

Βιογραφικό συγγραφέα Ο Χρήστος Αποστολάκος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Πάντειο και τη Φιλοσοφική και εργάστηκε χρόνια ως εκπαιδευτικός-φιλόλογος και κοινωνιολόγος, ενώ παράλληλα έγραφε. Έχει σπουδάσει, επίσης, συμβουλευτική απεξάρτησης και έχει οργανώσει εθελοντικά ομάδες διαλογισμού για χρήστες ουσιών. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται εντατικά με τις ολιστικές θεραπείες και ειδικά με τις πρακτικές της Τάντρα, παρακολουθώντας σχετικά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συντονίζει σεμινάρια Τάντρα στην Αθήνα (tantra.net.gr).

Ταυτότητα βιβλίου Τίτλος: Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι του Έρωτα

Οδηγός Ευζήν, Σώμα & Νους

Συγγραφέας: Χρήστος Αποστολάκος

Εκδόσεις: Δαιδάλεος

Σελίδες: 100

Δημήτρης Φραγκάκης - Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ


Δημήτρης Φραγκάκης: «Ο τουρισμός μας θα αντέξει φέτος» - Συνέντευξη του ΓΓ ΕΟΤ στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας «Hephaestus»

Την αισιοδοξία του ότι ο ελληνικός τουρισμός θα αντέξει φέτος, εξέφρασε ο ΓΓ του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, σε συνέντευξή του στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας «Hephaestus», τονίζοντας ταυτόχρονα πως ο στόχος είναι «να μείνουμε όρθιοι ώστε να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε το 2021, αυτό που καταφέραμε τη φετινή χρονιά».

Μιλώντας στην εκπομπή «Η εφημερίς της Τέχνης» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Λαζάρου, ο ΓΓ του ΕΟΤ επισήμανε πως «εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, το κράτος δούλεψε αποτελεσματικά. Ακόμα και μέσα στην καραντίνα, το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ δεν σταμάτησαν να δουλεύουν. Ο ΕΟΤ ήταν από τους λίγους Οργανισμούς Τουρισμού στην Ευρώπη, που έκανε καμπάνια μέσα στην καραντίνα, το GREECE FROM HOME. Πρόκειται για μία εξαιρετική προσπάθεια, προϊόν συνεργασίας του ΕΟΤ με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία πήρε διθυραμβικές κριτικές όπου προβλήθηκε και μας βοήθησε πολύ να κρατήσουμε την εικόνα της χώρας σε ένα πολύ καλό επίπεδο, σε μία περίοδο μάλιστα, που ήταν πολύ σκληρή για όλους».

Στη συνέχεια, ο κος Φραγκάκης ανέφερε ότι «στον ΕΟΤ έχουμε ήδη ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα προβολής της χώρας στο εξωτερικό, που είναι έτσι διαρθρωμένο ώστε να μπορούμε να αλλάζουμε χώρες όποτε απαιτείται. Βλέποντας δηλαδή τα επιδημιολογικά στοιχεία, κάποιες χώρες τις αφήνουμε για λίγο πιο μετά και κάποιες χώρες τις δουλεύουμε τώρα, όσον αφορά το κομμάτι της προβολής. Δεν είναι εύκολο, είναι κάτι πολύ καινούριο, αλλά έτσι πρέπει να κάνουμε».

Σχετικά με τους περιορισμούς πτήσεων, ο κος Φραγκάκης ανέφερε πως «είμαστε ρεαλιστές, αυτή τη στιγμή υπάρχει στον Ευρωπαίο πολίτη μία συστολή να ταξιδέψει. Κάνουμε μία προσπάθεια να φύγει ο φόβος από τον Ευρωπαίο πολίτη και να μπορέσει να ταξιδέψει στην Ελλάδα, στην ασφαλέστερη χώρα που μπορεί να κάνει διακοπές. Φέτος δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Θα τα κυνηγήσουμε όλα, και τον οδικό τουρισμό κυνηγάμε, και τον εσωτερικό τουρισμό κυνηγάμε, και προφανώς κυνηγάμε τις μεγάλες σημαντικές αγορές μας στο εξωτερικό. Ανοίγουμε τη σεζόν με ασφάλεια, όμως και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο ποιες χώρες ανοίγουν έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα με τη διάδοση της πανδημίας».

 


Δημήτρης Φραγκάκης: «Ο τουρισμός μας θα αντέξει φέτος» - Συνέντευξη του ΓΓ ΕΟΤ στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας «Hephaestus» - ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Για τον οδικό χάρτη του ελληνικού τουρισμού

Αναφερόμενος στον οδικό χάρτη ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού, ο ΓΓ του ΕΟΤ σημείωσε πως «γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από όλους και αυτό οφείλω να το πω. Αναφέρομαι στους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, τις Ενώσεις Ξενοδόχων, τις αεροπορικές εταιρείες, σε όλους όσους έχουν άμεση σχέση με το τουριστικό μας προϊόν. Και αυτό είναι μία νέα συλλογικότητα για την Ελλάδα, ένα πολύ σημαντικό κέρδος για τη χώρα, το οποίο πρέπει να το κρατήσουμε ζωντανό και το επόμενο διάστημα. Στόχος μας φέτος, για το 2020, είναι να κρατηθεί η ελληνική τουριστική βιομηχανία όρθια. Αυτός είναι ο πρώτος και βασικός στόχος: Να ανοίξουν και να δουλέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι φέτος. Πιστεύω προσωπικά ότι η σεζόν αν και πολύ δύσκολη θα κρατηθεί σε σχετικά καλά επίπεδα, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε και για το 2021. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για το 2021 και από tour operators και από αεροπορικές. Άρα, ο στόχος είναι να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε ως χώρα το 2021 πια, αυτό που πετύχαμε το 2020».

Για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού

Ο κος Φραγκάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού. «Το θέμα του εσωτερικού τουρισμού μας έχει απασχολήσει από την αρχή» υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι «ο Έλληνας ταξιδιώτης είχε εξαφανιστεί από την ελληνική τουριστική αγορά την τελευταία δεκαετία, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που περάσαμε. Η στρατηγική μας ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι να τονώσουμε τον εσωτερικό Τουρισμό. Στη σημερινή συγκυρία, έχουμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε ώστε να τονώσουμε περαιτέρω τη ζήτηση του εσωτερικού Τουρισμού με τα τρία προγράμματα ενίσχυσης του Κοινωνικού Τουρισμού, τα οποία έχουμε ήδη ανακοινώσει».

Τέλος, ερωτηθείς για την στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό ο κος Φραγκάκης τόνισε πως «700.000 οικογένειες στηρίζονται πάνω στο τουριστικό προϊόν και στη λειτουργία του. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Περίπου 13 δισ. ευρώ έχουν δαπανηθεί σε προγράμματα στήριξης και των εργαζομένων, και των επιχειρήσεων οι οποίες πλήττονται. Βασική μας επιδίωξη, όμως, είναι να φέρουμε κόσμο στη χώρα για διακοπές, να ανοίξει ο τουρισμός, να δουλέψουν οι επιχειρήσεις, να έχουν εισόδημα οι εργαζόμενοι, για να μπορέσουμε να αντέξουμε μέχρι τις αρχές του 2021, που πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά».


ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΠΟΤΕ (διαφορές & ομοιότητες) | Το νέο μυθιστόρημα της Μαρικαίτης Καμβασινού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδός Πανός | ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συγγραφέας Μαρικαίτη Καμβασινού, η ιδρύτρια του ιστορικού χώρου ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ, στην οδό Βουκουρεστίου, στον οποίο παρουσιάστηκαν πολλές εκθέσεις ιστορικού και συλλεκτικού περιεχομένου και βιογράφος του Φιλοποίμενα Φίνου, κυκλοφορεί από τις ιστορικές εκδόσεις Οδός Πανός, το νέο της μυθιστόρημα ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΠΟΤΕ (διαφορές & ομοιότητες).

Πρόκειται για την ερωτική ένωση δύο νέων στην Αθήνα του 1875, που οδήγησε, με τις απρόσμενες συνέπειές της, σ’ ένα βεβιασμένο και τραυματικό γάμο. Οι κοινωνικές και οικονομικές συγκυρίες και ο τυφλός εγωισμός κατέστρεψαν τα μεταξύ τους αισθήματα, όσο κι αν στο κύλισμα του χρόνου απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Μέσα από την αφήγηση της πορείας αυτής της εξαμελούς οικογένειας προβάλλεται -ως το το 1946- η γυναικεία μοίρα και νοοτροπία εκείνων των εποχών, καθώς και οι επιδιώξεις, τα λάθη, τα πάθη, οι ουτοπίες και οι ελπίδες όλων των μελών της.

Ο έρωτας και η αγάπη εισβάλουν ξανά στην ώριμη πια ζωή των δύο πρωταγωνιστών, αλλάζοντας όχι μόνο τον ψυχισμό τους, τις συμπεριφορές τους και τους χαρακτήρες τους, αλλά και τη συνειδητοποιημένη πια ματιά τους σε όσα διαδραματίζονται στην Αθήνα, τα οποία περιγράφονται με σεβασμό στις ιστορικές αλήθειες.

Τα γεγονότα είναι καταιγιστικά: Πόλεμοι, διχασμός, απώλειες, αβάσταχτοι πόνοι, νέοι ερχομοί, οδηγούν τον αναγνώστη στη συναισθηματική προσέγγιση του με τα μέλη της οικογένειας, αλλά και στη συμμετοχή του στα δρώμενα, με αναπόφευκτη τη σύγκριση του χθες με το σήμερα, αλλά και στον εντοπισμό διαφορών και ομοιοτήτων σε όλους τους τομείς.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα, Μαρικαίτη Καμβασινού:

Γεννήθηκε, σπούδασε, εργάζεται και ζει στην Αθήνα. Το 1985 ίδρυσε το «ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ» στην οδό Βουκουρεστίου, έναν χώρο βιβλίου, ιστορίας και τέχνης, στον οποίο οργάνωσε και παρουσίασε ως το 1993 πολλές εκθέσεις ιστορικού και συλλεκτικού κυρίως περιεχομένου. Από το 1991 και μέχρι το τέλος του 2002 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, διάστημα στο οποίο έγραψε και επιμελήθηκε τις ιστορικές και αριθμημένες εκδόσεις: «Το Χορηγικό Μνημείο του Λυσικράτη» (1997), «Το Ωρολόγιον του Ανδρόνικου Κυρρήστου» (1999), «Το Ολυμπιείο και Μνημεία της Παριλίσιας περιοχής» (2002), καθώς και τον συνοπτικό και δίγλωσσο τόμο «Μνημεία των Αθηνών» (2002), που εκδόθηκαν από τον Πολιτισμικό Οργανισμό. Το 2005 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις» «Ορφέας» το βιβλίο της: «ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ Φιλοποίμην και Τζέλλα» και το 2012 το μυθιστόρημα της: «Αντανακλάσεις Μνήμης και Ονείρου» (Εμπειρία Εκδοτική).

Πληροφορίες για το βιβλίο:

Συγγραφέας: Μαρικαίτη Καμβασινού

Τίτλος: ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΠΟΤΕ (διαφορές & ομοιότητες)

Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία – Μυθιστόρημα

Σελίδες: 278

Τιμή: 14 ευρώ 

€ ISBN 978-960-477-408-1

Εκδόσεις: Οδός Πανός

Γιώργος Χρονάς Ποιητής & Εκδότης

Διδότου 39 και Ιπποκράτους 10680

Αθήνα

Τηλ.-Fax: 2103616782

e-mail: chronas@otenet.gr site:

https://odospanos-cigaret.gr/product/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b8%ce%ae%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%cf%80%ce%bf/


Είσαι το Σύμπαν: Το βιβλίο των Deepak Chopra-Μηνά Καφάτου που αλλάζει την οπτική μας απέναντι στη ζωή

Η αράχνη ποτέ δεν πιάνεται στον ιστό της, πιάνει τις μύγες, δεν πιάνεται η ίδια. Ο άνθρωπος όμως πιάνεται στον «ιστό» που φτιάχνει ο νους του…

Ο συγγραφέας των παγκόσμιων best seller, γιατρός Deepak Chopra ενώνει τις δυνάμεις του με τον κορυφαίο κβαντικό φυσικό και κοσμολόγο δρ. Μηνά Καφάτο συνυπογράφοντας ένα πρωτοποριακό βιβλίο με τίτλο «Είσαι το Σύμπαν: Ανακάλυψε τον Συμπαντικό σου Εαυτό και Γιατί είναι Σημαντικό να το Κάνεις».

Σ’ αυτό υποστηρίζουν ότι πλέον η επιστήμη πρέπει να υιοθετήσει νέες μεθόδους προκειμένου ν’ απαντήσει σε μερικά βασικά ερωτήματα, όπως: Πώς είναι τόσο τέλεια συνταιριασμένα τα πάντα στο σύμπαν; Πώς άρχισε η ζωή και από πού προήλθε ο χρόνος;

Συγκεκριμένα, οι δύο ειδικοί αναλύουν εννέα ερωτήματα, τα οποία αποτελούν τους μεγαλύτερους και πιο πολύπλοκους γρίφους που αντιμετωπίζει σήμερα η επιστήμη. Στόχος τους, να στρέψουν τους προβολείς της προσοχής στην κρυμμένη μας σχέση με την πραγματικότητα.

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος: Είσαι το Σύμπαν: Ανακάλυψε τον συμπαντικό σου εαυτό και γιατί είναι σημαντικό να το κάνεις

Συγγραφείς: Deepak Chopra, Μηνάς Καφάτος

Εκδόσεις: Ασημάκης

Σελίδες: 240

Μετάφραση: Ρένα Καρακατσάνη

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδόσεις και το βιβλίο στο τηλέφωνο 6944756051 και στα:

www.yatu.gr

www.asimakisbooks.gr

www.greekta.gr

 

 


ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ- ΣΤΟ ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΦΑΣΜΑ

Καλό Μάη...!

Η είσοδος του Μάη σε συνδυασμό με την εξαγγελίες των νέων μέτρων εν όψει του κορωναιού εντείνει τις αντιφάσεις της ζωής μας σε όλα τα επίπεδα και παράλληλα οξύνει την εκφραστική δημιουργικότητα. Όλα τείνουν σε ένα εσωτερικό οργασμικό ξέσπασμα που αντιδρά υποσυνείδητα στα νέα χαλινάρια και το νέο σκηνικό που επιβάλλεται διεθνώς στοχεύοντας την ουσιαστική αλλοίωση του άνω-θρώσκω...

Πολλές φορές η καλλιτεχνική έκφραση διαισθάνεται διαχρονικά τις καταστάσεις που επακολουθούν.

Η προεπιλογή του έργου μου για το εικαστικό, συλλεκτικό Ημερολόγιο του 2020 της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa Ροδόπη, με τίτλο "Εννοιακά βλέμματα", μικτή τεχνική σε καμβά, που παρουσιάζει ατέρμονα βλέμματα να παρακολουθούν και να ελέγχουν ένα ρέον σύμπαν, πόσο ταιριάζει με τον φετινό Μάη...

Αλλά και η επιλογή για τον μήνα Μάιο από το Διοικητικό Συμβούλιο της Χορωδίας και Μαντολινάτας Αργοστολίου, για το επετειακό τους ημερολόγιο του 2020, του εμβληματικού νεανικού έργου μου, με τίτλο "Μνημείο Εποχής", που ζωγράφισα το 1978-79 στη μεγάλη σειρά των "Αντιμιλιταριστικών" έργων που εκτέθηκαν το 1981 στην Αθήνα, είναι λίαν χαρακτηριστική.

Στη σύνθεση η τσιμεντένια οικοδομική στήλη γίνεται σώμα για το κενό στρατιωτικό πουκάμισο, που μέσα του κουρνιάζει αμήχανη η τρυγόνα, σύμβολο της Αγάπης.

Είθε όλη η δοκιμασία που βιώνουμε, οι διαπιστώσεις, οι στοχασμοί, οι προοπτικές και τα αποτελέσματα των νέων διαδικασιών, με εγρήγορση και δράσεις ατομικές και συλλογικές να αποβεί ανθοφόρα και καρποφόρα...

Καλό και δραστήριο μήνα! Καλή Πρωτομαγιά!

Κώστας Ευαγγελάτος και συνεργάτες.

Art Studio Est-La Chambre, Αθήνα.

Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, Αργοστόλι, Κεφαλονιά.

http://gisi.gr/evangelatos/index.php/2020/04/13/drawing-at-coronovirus-days/


«Μένουμε δυνατοί – ετοιμάζουμε την επόμενη μέρα. Ένα έργο για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν την μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας»

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ TΟΥΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΕΤΕ

Όλη την ανακοίνωση μπορείτε να διαβάσετε @ www.eete.gr

Αγαπητοί συνάδελφοι

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ, σας καλεί να στείλετε την επώνυμη μάχιμη παρουσία σας με ένα ή περισσότερα έργα σας, για ανάρτηση στον ιστότοπο δράσεων του ΕΕΤΕ: https//: dimiourgo.eete.gr (Πληροφορίες κα Ρούλα Κώστογλου 210 3300016 εσωτ 105, 103)

Στείλτε αγαπημένα σας έργα ή δημιουργείστε νέα έργα: ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, σκίτσα, εικονογραφήσεις, γελοιογραφίες, ψηφιδωτά, Videoart, εγκαταστάσεις κλπ, στο email: menoumedinatoi-etoimazoumetinepomenimera@eete.gr με την ενδειξη: ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ +ονοματεπώνυμο

Απαραίτητα στοιχεία που θα συνοδεύουν τα έργα:

Όνομα καλλιτέχνη

Τίτλος έργου

Κατηγορία έργου (ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, Videoart, installations, σκίτσα, εικονογραφήσεις, γελοιογραφίες κλπ)

Υλικό Διαστάσεις

Κάθε καλλιτέχνης μπορεί να συμμετέχει με 1-10 έργα.

Το κάθε έργο να σταλεί σε αρχείο jpg, μέγεθος αρχείου Α4 στα 72 DPI (εκόνα με μέγιστες διαστάσεις 1000Χ1000 pixels) σημειώνοντας στο αρχείο του έργου τα στοιχεία του: Ονοματεπώνυμο_τίτλος έργου_κατηγορία_ υλικό _διαστάσεις (πχ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ_ΤΙΤΛΟΣ_20Χ30_ΑΚΡΥΛΙΚΟ )

Για τα video: Διάρκεια έως 3 ΄λεπτά σε αρχείο mp4 , full HD, 1920-1080 pixels. Τα έργα (που πρέπει να έχουν χαμηλή ανάλυση για να μην μπορεί να γίνει εμπορική εκμετάλλευσή τους χωρίς την άδεια του καλλιτέχνη), θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΕΤΕ, με το link: https://dimiourgo.eete.gr με τη δυνατότητα στους επισκέπτες να βλέπουν το έργο, να το αντιγράψουν και να το προωθούν στα social media.

2. Συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης στο ΕΕΤΕ

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ προχωράει στη συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης στο ΕΕΤΕ, με στόχο να βρεθεί ο συλλογικός μας φορέας κοντά σε κάθε συνάδελφο που σήμερα δοκιμάζεται ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ και έχει ανάγκη. Θα συγκροτηθούν και Επιτροπές αλληλεγγύης ανά περιφέρεια, οι οποίες θα είναι σε συνεργασία και με τις περιφερειακές επιτροπές του ΕΕΤΕ. Για το λόγο αυτό σας καλεί να δηλώσετε συμμετοχή στην Επιτροπή Αλληλεγγύης του ΕΕΤΕ, σε μια ομάδα μάχιμη (σε συνεργασία με το ΔΣ του ΕΕΤΕ), που θα αναζητά και θα στηρίζει τους συναδέλφους που χρειάζονται βοήθεια στο να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, ή το φαγητό τους, ή που χρειάζονται κάποιου είδους στήριξη. Παρακαλούμε να απευθυνθείτε στο ΕΕΤΕ, με τηλέφωνο (210 3301719 εσωτ 101 και 102) στη Γραμματεία του ΕΕΤΕ ή με ηλεκτρονικό μήνυμα (στη διεύθυνση chafartg@otenet.gr) και να δηλώσετε συμμετοχή στην Επιτροπή Αλληλεγγύης, με την ένδειξη στο μήνυμα «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ-ΕΕΤΕ»


Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΩΤΗΡΗ ΦΕΛΙΟΥ "Ανοιχτή" ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ!!!

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020

Μπορεί ο εκθεσιακός μας χώρος να είναι κλείστος αλλά παραμένουμε ανοιχτοί για εσάς διαδικτυακά!

Με σκοπό η Συλλογή να καταστεί προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, όλα τα έργα και οι προηγούμενες μας εκθέσεις και εκδηλώσεις έχουν ψηφιοποιηθεί και βρίσκονται στον ιστότοπο μας.

Γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν αντικαθιστά την φυσική εμπειρία με τα έργα τέχνης, αλλά ελπίζουμε να απολαύσετε τις ειδικές διαδικτυακές διαδρομές που έχουμε προετοιμάσει για εσάς μέσα από τον ιστότοπο μας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram.

Ανακαλύψτε την Συλλογή.

Εξερευνήστε την Συλλογή Σωτήρη Φέλιου διαδικτυακά και ανακαλύψτε περισσότερα από χίλια έργα Ελλήνων καλλιτεχνών της σύγχρονης ελληνικής παραστατικής τέχνης. Η Συλλογή περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, γλυπτά, ανάγλυφα, κατασκευές, χαρακτικά, φωτογραφίες, ψηφιακές εκτυπώσεις και σχέδια με κεντρικό θέμα της την ανθρώπινη μορφή.

Περιηγηθείτε στις εκθέσεις μας.

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο μας και μάθετε για τις εκθέσεις της Συλλογής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Περιηγηθείτε στην τελευταία έκθεση της Μαρίας Φιλοπούλου μέσα από το βίντεο του χώρου, καθώς επίσης σε προηγούμενες μας εκδηλώσεις και συζητήσεις.

Διαβάστε τους καταλόγους μας.

Διαβάστε ψηφιακά τους καταλόγους των εκθέσεων μας, όπου σημαντικοί ιστορικοί τέχνης και επιμελητές σχολιάζουν και αναλύουν την πορεία των καλλιτέχνων μέσα από τα έργα της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου. Ανακαλύψτε τη δουλειά της Μαρίας Φιλοπούλου, του Εμμανουήλ Μπιτσάκη, του Γιώργου Ρόρρη, του Αλέκου Λεβίδη, του Κώστα Παπανικολάου και πολλών άλλων.

Δείτε συνεντεύξεις καλλιτεχνών.

Δείτε συνεντεύξεις καλλιτεχνών οι οποίοι μιλάνε για την Τέχνη και την Τέχνη τους αλλά και για την μακροχρόνια σχέση που έχουν με την Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Μάθετε για τη δουλειά του Τάσου Μαντζαβίνου, του Μιχάλη Μανουσάκη, του Αλέκου Λεβίδη, του Χρήστου Μποκόρου, του Κώστα Παπανικολάου και πολλών άλλων.

Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

16 Φωκίωνος Νέγρη

Αθήνα, Αττική 11257 Greece

τ. +30 210 8824681

http://www.felioscollection.gr


E-viewing έκθεσης: «Προσωπικοί Παράδεισοι» της Μαρίας Φιλοπούλου | Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου φέρνει κοντά σας διαδικτυακά την έκθεση «Προσωπικοί Παράδεισοι» της Μαρίας Φιλοπούλου. Επισκεφτείτε το website μας και περιηγηθείτε στους χώρους της έκθεσης ψηφιακά.


E-viewing έκθεσης: «Προσωπικοί Παράδεισοι» της Μαρίας Φιλοπούλου | Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου φέρνει κοντά σας διαδικτυακά την έκθεση «Προσωπικοί Παράδεισοι» της Μαρίας Φιλοπούλου. Επισκεφτείτε το website μας και περιηγηθείτε στους χώρους της έκθεσης ψηφιακά.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 στον χώρο «16 Φωκίωνος Νέγρη» και περιλαμβάνει 18 ζωγραφικές συνθέσεις, κυρίως μεγάλων διαστάσεων και ένα γλυπτό της καλλιτέχνιδας από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου καθώς και από άλλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, που έχουν φιλοτεχνηθεί από το 1986 έως το 2020.

Πρόκειται για μια ιχνηλάτηση της διαδρομής της Μαρίας Φιλοπούλου από τα έτη των σπουδών της στο Παρίσι μέχρι την ωρίμανσή της, με ενδιάμεσους σταθμούς τις ενότητες που την απασχόλησαν: εσωτερικοί χώροι, θερμοκήπια , παραλίες, καταρράκτες και κολυμβητές. O τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στην σχέση της καλλιτέχνιδας με την αναζήτηση της ορατής ή της αόρατης στέγης που θα την κάνει να αισθανθεί ασφάλεια και γαλήνη. Ο θεατής την ακολουθεί στην δική της καλλιτεχνική απελευθέρωση καθώς σταδιακά άφησε πίσω της στους προστατευμένους χώρους του σπουδαστικού εργαστηρίου στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, του ατελιέ της στην Αθήνα, του ναϋλον κελύφους των θερμοκηπίων για να περιπλανηθεί στην απεραντοσύνη της θάλασσας και στα ορμητικά νερά των καταρρακτών. Αυτό το άνοιγμα στην ζωή καθρεπτίζεται ανάγλυφα και στις φιγούρες που πρωταγωνιστούν στα έργα της: από την μοναχική νεανική αυτοπροσωπογραφία της, ο χρωστήρας της έφτιαξε δεκάδες κορμιά που χαίρονται την επαφή με την φύση και το νερό.

Την έκθεση συνοδεύει πλήρως εικονογραφημένη δίγλωσση έκδοση με κείμενα από τους ιστορικούς τέχνης Χριστόφορο Μαρίνο και Ελισάβετ Πλέσσα. Η έκδοση θα είναι σύντομα διαθέσιμη ψηφιακά στο website της Συλλογής.


ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ “Βαθιά Βλέμματα ¨”– Janet Kapuya | Από Κυριακή 29 Μαρτίου έως Κυριακή 12 Απριλίου @ A LIAR MAN

Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης: Καθημερινά 18.00-22.00 Στο A Liar Man

Εγκαίνια Έκθεσης: Κυριακή 29 Μαρτίου στις 18:30

Είσοδος Ελεύθερη

Η Έκθεση «Βαθιά Βλέμματα» της Janet Kapuya, παρουσιάζεται στο A Liar Man από την Κυριακή 29 Μαρτίου έως και την Κυριακή 12 Απριλίου. Η πολυσχιδής καλλιτέχνης, πρέσβειρα του Αργεντίνικου Τάγκο, που μας έχει ταξιδέψει με τον ήχο της φωνής και της κιθάρας της, έχει πραγματοποιήσει 5 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε 10 ομαδικές μέχρι και σήμερα.

Μαθήτευσε δίπλα στον Μπότη Θαλασσινό, ειδικό σε παστελ και προσωπογραφίες που είναι και η προτιμησή της. εκεί βρίσκει ενδιαφέρον... στο βλέμμα, γιατί είναι η γλώσσα της ψυχής, που δεν μπορεί να κρύψει, αυτά που μπορούν τα λόγια. Η εικαστική ερμηνεία του βλέμματος, η προσπάθεια του καλλιτέχνη να περάσει τα συναισθήματα μέσα από την τέχνη, η δυνατότητά του να ερμηνεύσει την ένταση, τα σιωπηρά μηνύματα, είναι μια πρόκληση γι'αυτόν όσο και η αισθητική διάσταση και θεωρία.

Το έργο της Janet Kapuya αντλείται από την απέραντη αγάπη της για τα ζώα και τη συνεχή και ακατάπαυστη προσπάθεια να ερμηνεύσει το βλέμμα τους, την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους. Η απεικόνιση της μορφής τους, του τρόπου που κοιτάζουν μέσα από την πολυχρωμία και η ακρίβεια της τέχνης της, οδηγεί στην αποτύπωση του ουσιώδους και της απλής ομορφιάς. Στόχος της η ανάγκη να υπογραμμίσει τη σημασία της προστασίας, φροντίδας και αγάπης για τα αδέσποτα ζώα και την αντανάκλαση της πράξης αυτής στα παιδιά μας, την οικογένεια και την κοινωνία γενικότερα. 100.000 αδέσποτα υπάρχουν μόνο στην Αττική και υπολογίζεται ότι περίπου μισό εκαττομύριο βρίσκονται στους δρόμους της Ελλάδας. Παρά τις προσπάθειες των φιλοζωικών οργανώσεων και καταφυγίων, τα κρούσματα εκγατάλειψης, κακοποίησης, παράνομης αναπαραγωγής, λαθρεμπορίου και θνησιμότητας ολοένα και αυξάνονται. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας προς αυτή την κατεύθυνση δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ανάγκη προκειμενου να προστατέψουμε αθώες ζωές, να μάθουμε στα παιδιά μας την αλληλεγύη και την προσφορά και να λάβουμε σαν ανταπόδοση αγάπη και ευγνωμοσύνη. Πώς μπορεί να γεμίσει τη ζωή σου, το κενό, την μοναξιά ένα βλέμμα...Πώς μπορεί να σε αιχμαλωτίσει, να σου δείξει πόσο σ'αγαπάει, μέσα του βυθίζεσαι, αγάπη και τρυφερότητα, ένα βλέμμα που δεν ξεχνάς ποτέ! Έργα σε καμβά με ακρυλικά χρώματα, τέμπερες και παστελ. Πολύχρωμα και κολάζ.

Πληροφορίες «A LIAR MAN»

Σωφρονίου 2 118 54 Γκάζι -Κεραμεικός (50μ. Από μετρό Κεραμεικός), Αθήνα. Facebook: https://www.facebook.com/aliarmanathens/ Τηλέφωνο: 21 0345 5656

Υπό την Αιγίδα : της Πρεσβείας της Ουρουγουάης

Συμμετοχή: Asclaye Grecia Σύνδεσμος Λατινοαμερικών & Ισπανών Ελλάδος (https://www.facebook.com/asclaye.grecia )

Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης (https://www.zeil.gr/index.php/el/ )

Χορηγός: Thestia Συνεργάτες: Από Κοινού Θέατρο, Life Theater


ΠΕΝΤΕ @ KOTES - X BOOZE, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα | 7 - 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Ο Γιώργος, η Καντερόλα, η Δέσποινα, ο Χρήστος και ο Γιώργος είναι μία παρέα φίλων που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Και οι πέντε τους είναι γεννημένοι τη δεκαετία του 90’ και έχουν σπουδάσει καλλιτεχνικές και εφαρμοσμένες τέχνες. Κοινό τους σημείο αναφοράς, εκτός των περιοχών που συχνάζουν, αποτελεί το ενδιαφέρον τους για τις τέχνες.

Ο Γιώργος Ν. Παπαδογιαννάκης, σπουδάζει στο ΠΑΔΑ, Γραφικές Τέχνες. Ασχολείται με το σχέδιο, τόσο με μολύβι και χρώμα, όσο και με τα ψηφιακά μέσα. Τα έργα του είναι επηρεασμένα από τον υπερρεαλισμό και τον μινιμαλισμό και αναφέρονται σε προσωπικές του εμπειρίες και σκέψεις. Σχεδιάζει κυρίως σε λευκό φόντο, χρησιμοποιόντας μαύρο μελάνι καθώς και αρκετές φορές το συνδιάζει και με χρώμα.

Η Kaderola σπούδασε Φωτογραφία και Οπτικοακουστικές Τέχνες στο ΤΕΙ Αθήνας και ασχολείται καλλιτεχνικά με τη φωτογραφία δρόμου. Οι εικόνες της διακατέχονται από έντονο κοντραστ, με τους μαύρους τόνους να υπερτερούν και εστιάζει τόσο στο ανθρώπινο στοιχείο όσο και στις αντιθέσεις της πόλης. Φωτογραφίζει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με μία προσέγγιση που δεν στοχοποιεί ποτέ τον τόπο και τον χρόνο.

Η Δέσποινα Μυκονιάτη σπούδασε Φωτογραφία και Οπτικοακουστικές Τέχνες στο ΤΕΙ Αθήνας και πραγματοποήσε ένα εξάμηνο σπουδών στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Ρώμη. Ασχολείται με την φωτογράφιση πορτρέτων και γυμνών, επικεντρωμένη στη γυναικεία φιγούρα. Συνθέτοντας με το φως και σκηνοθετόντας, οι φωτογραφίες της συχνά χαρακτηρίζονται από ζωγραφικότητα.

Ο Χρήστος Λιανόπουλος σπουδάζει Εσωτερική Αρχιτεκτονική και Διακόσμηση στο ΠΑΔΑ. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, τον έχουν κερδίσει οι ψηφιακές τέχνες. Ασχολείται με τεχνικές 3D εικονογράφησης καθώς και με τη φωτογραφία καθώς και το βιντεο. Ενασχολούμενος με τον τρισδιάστατο σχεδιασμό, δημιουργεί φόρμες, εμπνευσμένος από τα προσωπικά του συναισθήματα. Γνώμονάς του αποτελεί η ανάδειξη της υφής και του φωτός.

Ο Γιώργος Μπάρμπας σπούδασε Σκηνοθεσία στην Αθήνα και Φωτογραφία στο Ρέθυμνο. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά τόσο στο χώρο της φωτογραφίας όσο και του βιντεο. Οι προσωπικές του δουλείες χαρακτηρίζονται από τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ανθρώπων και των χρωμάτων. Η προσέγγισή του προβάλλει μια σύγχρονη ματιά, η οποία εστιάζει στη δυναμική του εφήμερου, του παροδικού, του στιγμιότυπικού.

Και οι Πέντε εννώνονται στη συγκεκριμένη έκθεση για να αφηγηθούν, ο καθένας με το μέσο που τον εκφράζει, μία ιστορία μέσα από την υποκειμενική τους αισθητική.


ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ-PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ Α.Μ.Κ.Ε. | ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ETCH INK | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 | Χαρακτική με "Άνοιξη" από τα Δημοτικά Τραγούδια

Το ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ-PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ Α.Μ.Κ.Ε. σας προσκαλεί στον χώρο τέχνηςETCH INK την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 στην έκθεση :

Χαρακτική με "Άνοιξη" από τα Δημοτικά Τραγούδια

Επίσημη προσκεκλημένη εκθέτρια ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ

Εκθέτουν οι: ΣΤΕΛΛΑ ΒΑΡΔΑΚΗ, ΤΑΝΙΑ ΔΡΟΓΩΣΗ, ΜΙΝΑ ΚΟΥΖΟΥΝΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΓΙΩΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΛΩΝΙΑ, PINO PANDOFLINI, ΚΙΚΗ ΣΤΟΥΜΠΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ και η Συνεργατική Πλατφόρμα ViewCAD: Κυριακή Αϊδινλή, Νικόλαος Ευκολίδης, Χάρη Κοντοσφύρη, Παναγιώτης Κυράτσης, Αθανάσιος Μανάβης, Πρόδρομος Μηνάογλου, Βασίλης Σέντζας, Λάζαρος Φιρτικιάδης, του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας.

Σήμερα Δέσπω μ’ Πασχαλιά, σήμερα ’ν’ άσπρη μέρα, βγήκαν οι νύφες στο χορό, κοράσια στο σεργιάν’ και συ Δέσπω μ’ δε φαίνεσαι μές στον απάνω κόσμο…….. Άνοιξη, η εποχή των μεγάλων εκκαθαρίσεων της φύσης, με τελετουργίες και έθιμα από τα βάθη του χρόνου όπου συμμετέχουν, Θεοί, Νύμφες, ‘Άνθρωποι, Φωτιές, Νερά, Πουλιά, Μέλισσες και πασχαλίτσες, Κοπάδια ,Βουνά, Ποτάμια, όλη η Πλάση ανθοφορεί, ερωτεύεται, επαναστατεί,. Οι εικαστικοί αγάπησαν όσο τίποτα την Άνοιξη, εκεί θριαμβεύει το βλέμμα τους.

ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ

Εγκαίνια: Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020, 20.00 - 23.00 ,

Διάρκεια έκθεσης :Παρασκευή, 13 Μαρτίου έως Σάββατο 12 Απριλίου 2020

Ημέρες & Ωράρια λειτουργίας: Δευτέρα, Πέμπτη & Παρασκευή 16.00-20.30, Σάββατο 11.00 -15.00

Επικοινωνία: www.athens-printmaking.com, info@athens-printmaking.com,

κιν. +30 6938786293, 6938786293

ΜΕΤΡΟ: στάση ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ και ΛΕΩΦΟΡΕΊΑ: στάση ΙΚΑ, επί της Λεωφ. Αλεξάνδρας.


ΓΚΑΛΕΡΙ ΑΡΓΩ | Ἡ δέ γυνή ἳνα τέχνην ποιῇ | ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ | ΝΤΙΑΝΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΒΑΣΩ ΓΚΙΩΝΗ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΒΑΤΣΟΥ - ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ | ΔΕΥΤΕΡΑ 09 ΜΑΡΤΙΟΥ - 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

Η γκαλερί Αργώ, της οδού Νεοφύτου Δούκα 5, στο Κολωνάκι, υποδέχεται στους χώρους της τις Ντιάνα Γιαννοπούλου – Βάσω Γκιώνη Ζησιμοπούλου - Δέσποινα Κουβάτσου - Σμαράγδα Παπούλια, οι οποίες με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, εμπνέονται η καθεμιά με το δικό της τρόπο και δημιουργούν μια σειρά έργων, τα οποία θα παρουσιαστούν σε μια ενότητα κάτω από το γενικό τίτλο "Ἡ δέ γυνή ἳνα τέχνην ποιῇ".

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα 09 Μαρτίου, στις 7 το βράδυ και θα διαρκέσει ως τις 04 Απριλίου 2020.

Την έκθεση αυτή προλογίζει η Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν :

«Και οι 4 αξιόλογες και, κυρίως, ενδιαφέρουσες γυναίκες –δημιουργοί – Ντιάνα Γιαννοπούλου, Βάσω Γκιώνη-Ζησιμοπούλου, Δέσποινα Κουβάτσου και Σμαράγδα Παπούλια κατορθώνουν, εδώ, ανεξάρτητα από την προσωπική πορεία της καθεμιάς και την επίλεκτη εικαστική έκφραση να υποβάλλουν ένα αίσθημα ποίησης και ευρυθμίας ακόμη και στον πιο απαιτητικό θεατή! Και αυτό, επειδή πέρα από την παραστατική ,σε πρώτη όψη, γραφή υποβάλλουν μες από τον τρόπο που χειρίζονται τη σύνθεση, το χρώμα και τον ρυθμό του ίχνους αδιόρατους αλλά εμπνευσμένους συνειρμούς με πολυδιάστατα όσο και σημαίνοντα μηνύματα που διεγείρουν δημιουργικά τη φαντασία και τον ψυχικό κόσμο του επισκέπτη. Μες από την ρεαλιστική γραφή κατορθώνουν να υποβάλλουν μιαν ονειρική κατάσταση σε ένα χαρισματικό μεταίχμιο ανάμεσα στο φυσικό και το μεταφυσικό διεγείροντας τη δυναμική της φαντασίας του επισκέπτη ανάλογα με τα προσωπικά του βιώματα. Αυτό, ακριβώς, το χαρακτηριστικό αποτελεί και τον θεμελιακό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δημιουργούς. Γνώρισμα που εδραιώνει απόλυτα το σκεπτικό της τωρινής παρουσίασης καθώς επειδή εξακριβωμένα διαθέτει «έρμα» δεν αποτελεί μια τυχαία ομαδική έκθεση. Με μιαν έντονη ονειρική διάθεση χρησμένα τα έργα της Ντιάνας Γιαννοπούλου αποτελούν μια χρυσή τομή ανάμεσα στην ονειρική ατμόσφαιρα , το κοινωνικό μήνυμα, και την όποια καθημερινότητα. Ξεχωρίζει , η ευρηματική σύνθεση. Οι χαρισματικά και μεταφυσικά μεταλλαγμένοι κορμοί των ελαιόδεντρων χάρη στον εμπνευσμένο χρωστήρα και τη μεγάλη ικανότητα σύνθεσης της Βάσως Γκιώνη-Ζησιμοπούλου καθώς εντυπώνονται καίρια στον ψυχισμό μας, ενθαρρύνουν τη φαντασία μας αλλά και τον ψυχισμό μας να διανύσουν τις δικές τους τροχιές. Ελαιόδεντρα που αποτελούν και από μια ψυχική εμπειρία !!!! Κατεξοχήν ατμοσφαιρικά τα έργα της Δέσποινας Κουβάτσου μας ενθαρρύνουν να βιώσουμε μες από το άμεσα αναγνωρίσιμο το δυνητικά μεταφυσικό. Μαγεύει στην κυριολεξία η απόδοση του υγρού στοιχείου εδώ καθώς προικισμένο μες από τις διαθλάσεις του φωτός ενισχύει σε υποβολή, σε μηνύματα και σε αινιγματικότητα την εκάστοτε λουομένη. Στο έπακρον ευρηματική και υποβλητική είναι η εικαστική γραφή της Σμαράγδας Παπούλια που κατορθώνει ακόμη και τα όποια εννοιολογικά εικαστικά μηνύματα και στοιχεία να τα ενορχηστρώνει με αυθεντική αίσθηση ποίησης. Αίσθηση που μας κατακλύζει δημιουργικά καθώς ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα όχι απλά την αντίληψη αλλά αυτόν καθαυτόν τον ψυχικό μας κόσμο. 

ΝΤΟΡΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ-ΡΟΓΚΑΝ

Δρ.Ιστορικός της τέχνης –τεχνοκριτικός Officier des Arts et Lettres

Γ Κ Α Λ Ε Ρ Ι  Α Ρ Γ Ω

ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΔΟΥΚΑ 5, 106 74 ΚΟΛΩΝΑΚΙ

ΤΗΛ.: 210 7249.333 / FAX:210 7249.777

e-mail: info@argo-gallery.gr

website: www.argo-gallery.gr

 Έπισκέψεις :

Τρίτη – Παρασκευή: 10:00-14:00 & 17:00-20:00,

Σάββατο: 11:00-15:00


Ατομική Εκθεση Μάρης Προύζου | «Όλα είναι ένα» | 4 - 14 Μαρτίου 2020 @BLACK DUCK

Η γκαλερί του Black Duck φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Μάρης Προύζου με τίτλο «Όλα είναι ένα» από τις 4 έως και τις 14 Μαρτίου.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχει έμπνευση για έκφραση και δημιουργία!

Τα έργα της Μάρης Προύζου, είναι συνυφασμένα με την δουλειά της . Εξ αιτίας της ιδιότητας της ψυχολόγου, η θεματική της έκθεσης είναι μια αλληγορία της ζωής και της ψυχής του ανθρώπου. Οι τουλίπες όπως η ίδια περιγράφει είναι ό,τι ανθίζει αναπτύσσεται και μεγαλώνει. Τα πουλιά και οι πεταλούδες εκφράζουν το πέταγμα την ανάγκη της ανεξαρτητοποίησης της ελευθερίας, και της ομορφιάς. Ηχηρές εικόνες αγάπης για τη ζωή και τον επαναπροσδιορισμό της ύπαρξης. Έργα μικρά και μεγάλα, με λάδι ή ακρυλικό, με έντονες αποχρώσεις γιατί το χρώμα είναι ζωτικής σημασίας και είναι αυτό που τελικά δίνει τη μορφή στο θέμα « Όλα είναι ένα»

Σημείωμα της ζωγράφου.

Αυτές οι τρεις θεματικές με γοήτευσαν. Τα πουλιά άλλα μικρά και άλλα μεγάλα, κουρασμένα ή ζωηρά πολύχρωμα ή σκούρα με γκρίζες πινελιές, μου θυμίζουν μορφή ανθρώπων. Ανθρώπων που πέρασαν από την ζωή μου, που αγάπησα. Οι πεταλούδες για μένα είναι ψυχές που μου μίλησαν για μια αγάπη, μια προδοσία, μια λύπη, μια χαρά, ένα ταξίδι και μετά πέταξαν στο άγνωστο. Οι τουλίπες με γοήτευσαν για το χρώμα τους. Έχουν πάντα ένα κυρίαρχο χρώμα και στη βάση πινελιές πιο σκούρες και πιο ανοικτές. Ωριμάζουν σιγά, και τα φύλλα τους δεν πέφτουν όλα μαζί. Κοιτώντας τις μου θυμίζουν τον άνθρωπο με το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του, αλλά και τις ποικίλες φανερές ή κρυφές του πινελιέςτου, που τον κάνουν τόσο ενδιαφέρον. Μου θυμίζουν το μεγάλωμα του, την αργή απώλεια των ικανοτήτων του, της νιότης και της ομορφιάς του.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Μάρη Προύζου είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του τμήματος γενετικής ψυχολογίας του πανεπιστημίου Paris V|||. Δραστηριοποιήθηκε από το 1985 στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε δημοτικές δομές και στο ιδιωτικό της γραφείο. Από το 2004 αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη σχολή Βακαλό, έμεινε τρία χρόνια στον αγαπημένο της δάσκαλο και ζωγράφο Απόστολο Λάβδα. Μέχρι σήμερα έχει κάνει μια σειρά από ατομικές και ομαδικές εκθέσεις με θέματα εμπνευσμένα από την ανθρώπινη φύση και ζωή, δοσμένα άλλοτε με συμβολικό και άλλοτε με πραγματικό τρόπο.

Εγκαίνια έκθεσης: 4 Μαρτίου ώρα 19.00

Διάρκεια έκθεσης: 4 – 14 Μαρτίου 2020

Ώρες λειτουργίας: 13.00 – 21.00 καθημερινά

Υπεύθυνη επικοινωνίας για την κ. Προύζου Κατερίνα Γρυλλάκη /kgrillaki.pr@gmail.com

Artwork: Δήμητρα Αποστόλου

Black Duck Gallery Χρήστου Λαδά 9α/ Αθήνα / 210 3234760 / www.blackduck.gr / info@blackduck.gr


Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «ΜυθΙστορικά» του Αλέκου Λεβίδη

ΞΕΝΑΓΗΣΗ | 22.2.2020 στις 12:00

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 στις 12 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση της έκθεσης «ΜυθΙστορικά» του Αλέκου Λεβίδη από τον Νίκο Παΐσιο, γιατρό και επιστημονικό συνεργάτη της Πινακοθήκης Γκίκα, σε ζωντανό διάλογο με τον ζωγράφο, στο Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ | 4.3.2020 στις 19:00

Πλησιάζοντας προς τις τελευταίες μέρες της έκθεσης "ΜυθΙστορικά" του Αλέκου Λεβίδη, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 στις 7 μ.μ. μία ακόμα εκδήλωση-συζήτηση με θέμα την πρόσληψη της ιστορίας μέσα από τη ζωγραφική και τον μετασχηματισμό της σε προσωπικό μύθο στο Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Ομιλητές θα είναι οι: Λίλα Μαραγκού, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Δημήτρης Κυρτάτας, Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Μαρίνα Μαροπούλου, Ανθρωπολόγος του Δικαίου, Διδάσκουσα στη Νομική Σχολή του Εθνικου και Καποδιστριακου Πανεπιστημιου Αθηνών Ελισσάβετ Πλέσσα, Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια Εκθέσεων, η οποία θα έχει και το συντονισμό της συζήτησης.

Η αίθουσα έχει περιορισμενη χωρητικότητα και θα πληρωθεί με σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα διοργανώνει την ατομική έκθεση του Αλέκου Λεβίδη «Μυθ-ιστορικά», σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», από τις 16 Ιανουαρίου έως 14 Μαρτίου 2020.

Τα «Μυθ-ιστορικά» του Αλέκου Λεβίδη, που εκτίθενται στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Κριεζώτου 3, Αθήνα), είναι μια σειρά εικοσιτεσσάρων έργων που ζωγραφίστηκαν στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών (1980-2019) και φέρουν έντονα το αυτοβιογραφικό στοιχείο. Το προσωπικό βίωμα πλέκεται με κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη ζωή του ζωγράφου, ενώ το «μέσα» συνδέεται με το «έξω», το «μικρό» με το «μεγάλο» και ο μύθος με την «πραγματικότητα». Μέσα από τις εικόνες, ο Λεβίδης διαχειρίζεται τη σχέση του με την ιστορία χωρίς νοσταλγία· με τρόπο υπαινικτικό, συχνά αλληγορικό και, πάνω από όλα, συνειρμικό. Δεν προβαίνει σε δηλώσεις ιστορικού ή πολιτικού περιεχομένου. Αντλεί από το παρόν και το παρελθόν για να δημιουργήσει προσωπικές μυθιστορίες δυνάμει ανοιχτές σε εξίσου προσωπικές αναγνώσεις του θεατή.

Διάρκεια: 16.1.2020 - 14.3.2020

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη - Σάββατο 10:00 - 18:00

Εισιτήρια: € 5

Παραμονές της συνθηκολόγησης, 2019, μικτή τεχνική, 87 x 107 εκ.


Η PurPur Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση “Find what you love, and let it kill you”

Find what you love, and let it kill you

Εγκαίνια: Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου και ώρα 8.30 μμ.

Διάρκεια: 14 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου 2020

Κείμενο – Επιμέλεια έκθεσης : Μπουραζάνης Κωνσταντίνος

Οργάνωση – Concept: Μπουραζάνης Κωνσταντίνος, Βλαχογιάννη Βίκυ

Γραφιστική Επιμέλεια: Μπουραζάνη Χριστίνα

Επικοινωνία Έκθεσης: PurPur Gallery

Ο επιμελητής της έκθεσης, Μπουραζάνης Κωνσταντίνος , σημειώνει μεταξύ άλλων:

...Η λέξη Πάθος προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη Πάσχω η οποία μεταφράζεται και ως υποφέρω, αντέχω, υπομένω, τα καταφέρνω. Σημαίνει είμαι διατεθειμένος να αντέξω οτιδήποτε για να βιώσω το πάθος μου. Η διαδικασία αυτή και μόνο, του να υπηρετεί κανείς τα πάθη του με οποιοδήποτε προσωπικό κόστος, αποτελεί την επιλογή του να στηρίξει αδιαμφισβήτητα τον ίδιο του τον εαυτό. Έτσι το πάθος καθαυτό, μετατρέπεται σε κινητήριο δύναμη, μια δημιουργό δύναμη που έχει την ανάγκη να εκφραστεί. Το Πάθος, η αφοσίωση, η τρέλα για οτιδήποτε αποτελεί ερέθισμα. Το Πάθος μπορεί να καταστρέψει αλλά μπορεί και να δημιουργήσει. Το Πάθος είναι τέχνη και η τέχνη Πάθος. Ο καλλιτέχνης οφείλει να είναι παθιασμένος, να ερευνήσει και να υποτάξει στην τέχνη του τα προσωπικά του πάθη με στόχο να τα μεταπλάσει σε έργο τέχνης στο οποίο θα κρύβεται η δική του αλήθεια. Η δίψα που μπορεί να εκφράσει ένα βλέμμα, η αγωνία δοσμένη από ένα χρώμα, η γραμμή, μια γραμμή που επιτίθεται , που γίνεται καμπύλη και ξαφνικά ερωτεύεται μαλακώνει. Μια μορφή αποδομημένη, γυμνή απ’ οτιδήποτε περιττό, να μεταλλάσετε σε αντικείμενο, το αντικείμενο του πόθου. Η τέχνη μας μιλάει, αποκαλύπτει μυστικά φόβους και πάθη. Πόσα κρύβει μια εικόνα άραγε; Στόχος της έκθεσης είναι, οι καλλιτέχνες να αποκαλύψουν με τα έργα τους, το πάθος για την τέχνη τους και πως αυτό εκφράζεται μέσα από τα σύμβολα και τις φόρμες της προσωπικής τους γραφής. Να προκαλέσουν τον θεατή να εντοπίσει τις επιθυμίες οι οποίες κυριεύουν τον δημιουργό αλλά και την προσπάθεια του να τις εξευμενίσει μέσα από την τέχνη του...

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Κύρα Αλυγιζάκη, Μαρίνα Κουτσοσπύρου, Νικόλας Κυριάκου, Ανδριάνα-Βερονίκη Λάππα, Βαγγέλης Παπανικολάου, Ιωάννα Ρέβη, Νίκος Ρίζος, Λίνα Ρωμανού, Άννυ Σοφιανοπούλου, Χρήστος Τσαντήλας, Ορέστης Χιώτης, Marta Biagini, Natalia kazirelova

Η Purpur Gallery θα είναι ανοικτή στην διάρκεια της έκθεσης Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00, Σάββατο 10.00-14.00 με Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό. 

Διεύθυνση: PURPUR GALLERY Ανθήλης 6β Λαμία Τ.Κ.:35100

Τηλ.: 2231307050 email:purpurgallery@gmail.com purpurgallery@hotmail.com

LINA ROMANOU @ PURPUR GALLERY

MARINA KOUTSOSPYROU @ PURPUR GALLERY


ΜΑΣΚΕΣ – ΤΑΣΟΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΕΚΘΕΣΗ Από Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου έως Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου | Εγκαίνια Έκθεσης: Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 18:30

Η Έκθεση «Μάσκες» του Τάσου Αμπατζή, παρουσιάζεται στο A Liar Man από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου.

Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης: Καθημερινά 18.30-22.30 Στο A Liar Man

Μια περιπλάνηση στον κόσμο της Μάσκας. Μάσκα: ένα έργο γλυπτικής με το οποίο ασχολήθηκε ο γλύπτης Τάσος Αμπατζής, δίνοντας τη δική του πινελιά σε πολλές αρχαίες τραγωδίες, θεατρικές παραστάσεις, εορταστικές εκδηλώσεις και αποκριάτικα καρναβάλια. Ανθρωπόμορφα ή ζωόμορφα μεταμορφώθηκαν από τα χέρια ενός μοναδικού στο είδος γλύπτη σε περίτεχνα δημιουργήματα για μεταμφιέσεις διαφόρων περιστάσεων. Από το 1972 μέχρι και σήμερα, επί 50 σχεδόν συναπτά έτη, ο δημιουργός Τάσος Αμπατζής μένει πιστός στο καθήκον του. Δημιουργεί μάσκες-γλυπτά που ντύνουν τα πρόσωπα καλύπτοντας τμήματα ή και ολόκληρο το πρόσωπο, αφαιρώντας την ταυτότητα του ηθοποιού, χορευτή, ερμηνευτή εμποδίζοντας συναισθήματα και προθέσεις να αποκαλυφθούν. Με βάση το χασοπόχαρτο, τη γάζα και το γύψο ο γλύπτης ξεκινά. Κατόπιν στολίζει και διακοσμεί με διάφορα υλικά, χαρτόνια, δέρματα και φτερά, καθώς και με μια παλέτα χρωμάτων. Κατασκευάζει μάσκες μοναδικές για πρωταγωνιστές της όπερας, τραγωδίας και μπαλαρίνες. Εκμαγεία πρωταγωνιστών μεγάλων παραστάσεων και μισά-πρόσωπα μάσκες για παραστάσεις μπαλέτου γεννήθηκαν στο εργαστήριο του καλλιτέχνη. Το πρόπλασμα πλάθεται από πηλό, μεταφέρεται στο γύψινο καλούπι από το οποίο γεννήθηκαν οι μάσκες της έκθεσης.

Τάσος Αμπατζής

Ο “Δισκοβόλος” το γλυπτό άγαλμα στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες του 1969 ήταν το πρώτο του έργο και ο προπομπός της σημαντικής του πορείας. Οι ειδικές γνώσεις του στην αμφίεση, γλυπτική, διακοσμητική, ζωγραφική, σκηνικά θεάτρου, κινηματογράφου, τηλεόρασης και σκηνογραφίας, ήταν καθοριστικές για τις εξαιρετικές και περίτεχνες δημιουργίες του στο χώρο της “φανταστικής αρχιτεκτονικής”¨: της σκηνογραφίας. Από το 1972 έως και σήμερα εργάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή δημιουργώντας σκηνικά με γλυπτική-ζωγραφική, φροντιστηριακά είδη σκηνής, αξεσουάρ κοστουμιών, μάσκα και πλαστική μακέτα. Εκτός από τη συμμετοχή του σε μεγάλες παραγωγές της Ε.Ρ.Τ. (“Παιχνίδια χωρίς σύνορα και παιδικά), καρναβάλια, διακοσμήσεις εορτών σε Δήμους, Μουσεία,Εκθεσιακά κέντρα και τηλεοπτικά σήριαλ, εκείνο που υπογραμίζει την πορεία του ως καλλιτέχνη είναι οι εκτελέσεις σκηνικών Ελεύθερου Θεάτρου από την Αρχαία Τραγωδία σε Ηρώδειο και Επίδαυρο. Από το 1972 μέχρι και σήμερα, επί 50 σχεδόν συναπτά έτη, ο δημιουργός Τάσος Αμπατζής μένει πιστός στο καθήκον του. Δημιουργεί μάσκες-γλυπτά που ντύνουν τα πρόσωπα καλύπτοντας τμήματα ή και ολόκληρο το πρόσωπο, με βάση το χασοπόχαρτο, τη γάζα και το γύψο.

Πληροφορίες

«A LIAR MAN» Σωφρονίου 2 118 54 Γκάζι -Κεραμεικός (50μ. Από μετρό Κεραμεικός), Αθήνα.

Facebook: https://www.facebook.com/aliarmanathens/ Τηλέφωνο: 21 0345 5656

 


ΒΙΚΤΩΡ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ / η γοητεία του οικείου / Αναδρομική έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 26.03.2020

SAVE THE DATE!!! Πολύ σύντομα περισσότερες πληροφορίες!!!


Debra Rapoport “ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ” Ανακύκλωση, Βιωσιμότητα και Τάσεις στη Μόδα (or. Title) “From the Streets of New York” | 12 Φεβρουαρίου – 12 Απριλίου 2020

Με την ενημέρωση στα media να παραχωρεί ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος σε ηχηρά θέματα, όπως η ανακύκλωση και η βιωσιμότητα, η Debra Rapoport, έχει ήδη εφαρμόσει και θεσμοθετήσει σαν μόδα το δικό της στυλ στη Νέα Υόρκη. Οι δημιουργίες της επιδεικνύουν μια σπάνια κατηγορία καλλιτεχνικού ταλέντου που εφαρμόζει σε χρωματιστές, σχεδόν γλυπτές χειροτεχνίες, με τη χρήση τυχαίων ευρημάτων και υπολειμμάτων αντικειμένων. Στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Αμερικής, η Debra έχει εδραιωθεί, καθώς χαίρει της αναγνώρισης σημαντικών Μουσείων, τα οποία και κατέχουν στις συλλογές τους έργα της, ενώ στο Instagram οι οπαδοί της, δείχνουν ξεκάθαρα το θαυμασμό τους για την παράδοξη, συχνά αντικομφορμιστική, παρουσίασή της.

Η Debra Rapoport, ζει στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Το διαμέρισμά της βρίσκεται στο απαράμιλλο Westbeth Artists Housing and Center for the Arts, ένα ιστορικό κτήριο στο οποίο στεγάζονται καλλιτέχνες με προνομιακό ενοίκιο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βρίσκονται και να εργάζονται στο κέντρο της μητρόπολης. Ο προσωπικός της χώρος, έχει διαμορφωθεί σε ένα ζωντανό εργαστήριο. Κάθε γωνιά του διαμερίσματος, μαρτυρά τη συνεχή σμύλευση της καλλιτέχνιδος σε νέες κατασκευές. Οι δημιουργίες ξεπερνούν τη φαντασία του επισκέπτη και εισέρχονται στη σφαίρα της διαρκούς αναζήτησης για ελευθερία, πάντοτε, όμως, με σεβασμό προς το περιβάλλον. Με την παρούσα έκθεση, ευελπιστούμε να φέρουμε στην Αθήνα, ένα μέρος αυτού του μοναδικού καλλιτεχνικού ρυθμού της καλλιτέχνιδος. Με το ανεξάντλητο ταλέντο της, προκαλεί τις συμβατικές απόψεις για την ομορφιά και τη γήρανση, εμμένοντας, με αυξανόμενο πάθος στη νεότητα. Τα αεικίνητα χέρια της μεταμορφώνουν σωρεία υλικών σε αντικείμενα που καταθέτουν την ελευθερία της έκφρασης του 21ου αιώνα. Το αποτέλεσμα φαίνεται και από τη σπάνια συλλογή πολύχρωμων ρούχων, καπέλων και κοσμημάτων που στη συνείδηση του Ευρωπαίου θεατή εκπροσωπεί τους ακτιβιστές καλλιτέχνες της Νέας Υόρκης. Άλλωστε με την επιλογή μη- παραδοσιακών, ευτελών, «επαναπροσδιορισμένων» υλικών, και πραγματευόμενη έννοιες όπως η ανακύκλωση οδηγούμαστε στην μελέτη έργων που αξίζει να αξιολογηθούν στο σύνολο τους.

Εγκαίνια Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου: 18.00 – 21.00,

MKHΛ, Καλλισπέρη 12 Ακρόπολη

Meet the artist: Με την παρουσία της καλλιτέχνιδος, Debra Rapoport

Διάρκεια Έκθεσης 12 Φεβρουαρίου – 12 Απριλίου

Ώρες Λειτουργίας ΜΚΗΛ

Ξεναγήσεις Σάββατο 7 Μαρτίου, Ώρα: 11:00 Ιωάννα Λαλαούνη Απαιτείται κράτηση

Νύχτα Πολιτισμού: Παρασκευή 20 Μαρτίου, Ώρα: 18:00-21:00

Ιωάννα Η. Λαλαούνη ΔΣ ΜΚΗΛ ioannalalaounis@lalaounis-jewelrymuseum.gr ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK, INSTAGRAM, TWITER

Museum Schedule

Tuesday, Thursday, Friday: 9.00 a.m. - 3.00 p.m.

Wednesday & Saturday: 9.00 a.m.- 9.00 p.m.

Closed on Sundays, Mondays and on National Holidays

Free Entrance: Every Saturday