Η Dépôt Art gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση με τίτλο : «η ψυχή και το σώμα» * της ζωγράφου Μάτως Ιωαννίδου
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 20:00- 23:00 *
Ο τίτλος της έκθεσης δανεισμένος από την κινηματογραφική ταινία της Ίλντικο Ενιέντι, 2017.
Η έκθεση «Η ψυχή και το σώμα» κατά την ίδια την καλλιτέχνιδα αποτελείται από συνθέσεις πολλαπλών σχεδίων η collages και αποτυπωμάτων με θέμα το σώμα. Το σώμα πάλλεται, ριγεί, εκτινάσσεται, αναδιπλώνεται, μετεωρίζεται, ισορροπεί, αναζητά την επαφή με ένα άλλο σώμα. Παραδίνεται, προσεύχεται, πρόκειται για μια αέναη κίνηση ένωσης – αποχωρισμού, συγχώνευσης – διαφοροποίησης. Τα έργα είναι φιγούρες κομμένες με φύλλο φελλού χρωματισμένο με κόκκινο κάδμιο από τη μια που δίνουν το αποτύπωμά τους κατοπτρικά από την άλλη. Η υλικότητα του φελλού από τη μια παράγει μια εικόνα απτή και η στάμπα της μορφής απέναντι μια εικόνα άυλη, πρόκειται για μια διαλεκτική σχέση ελεγχόμενης φόρμας και τυχαίου. Δεν υπάρχει καμία ζωγραφική χειρονομία, μόνο υφή και φόρμα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η αναφορά στον χώρο που οριοθετεί την κίνηση του σώματος, μια αναφορά σε έναν βιωμένο αστικό χώρο. Στην ενότητα με τα ζευγάρια, οι φιγούρες είναι κολάζ με χαρτί σταμπωμένο με χρώμα. Φόρμα και περιεχόμενο απογυμνωμένα, όλων μέτρο ο άνθρωπος. Χωρίς υπεκφυγές, χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας, αλλά και χωρίς ακαδημαϊκές αναφορές, ο άνθρωπος ως ψυχή και σώμα σε μια μακραίωνη ιστορία αναπαραστάσεών του.
Όπως αναφέρει στο κείμενό της για την έκθεση η Μαρία Ταμπούκου, καθηγήτρια Φεμινιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ανατολικού Λονδίνου Σώματα – Δυνάμεις – Ρυθμοί
Το σώμα είναι κεντρικό σημείο αναφοράς στο έργο της ζωγράφου Μάτως Ιωαννίδου. Ένα ρεφρέν, ένα εικαστικό θέμα στο οποίο επιστρέφει κάθε φορά με καινούριες ιδέες, εμπνεύσεις, υλικά, τεχνικές, χρώματα και φόρμες. Στους δυο κύκλους των Ερωτικών, 1990 και 1995 τα σώματα είναι εμπλεκόμενα, εκπέμποντας εντάσεις ευχαρίστησης και πόνου. Στις Γυναίκες, 2001, το γυναικείο σώμα σχεδόν πλάστηκε μέσα από τη βαρύτητα που διαχέει τις κινήσεις του: σώματα που πέφτουν και σηκώνονται, κουλουριάζονται και αναπηδούν, υποκύπτοντας στην αβάσταχτη βαρύτητα της ύπαρξης. Σε αυτό τον καινούριο κύκλο όμως η ελαφρότητα της ύπαρξης κυριαρχεί: αυτή τη φορά, πρόκειται για σχέσεις ανάμεσα σε σώματα, τις υπαρξιακές δυνάμεις τους, τις κινήσεις και ρυθμούς τους, τις πτυχώσεις και αναδιπλώσεις τους σε χωροχρονικούς σχηματισμούς. Σώματα που αναπηδούν, πετούν και δραπετεύουν. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να κάνει το σώμα, έγραψε ο Σπινόζα, στο μεγάλο του φιλοσοφικό έργο, την Ηθική. Είναι ακριβώς αυτή η αίσθηση του απροσδόκητου και απρόβλεπτου στις εκφράσεις, κινήσεις και σχέσεις των σωμάτων που αναδύεται από αυτή την έκθεση. Στην καρδιά αυτής της εικαστικής σύλληψης είναι η αδυναμία του να ξεχωρίσεις το σώμα από την ψυχή, όπως τέλεια εκφράζεται στον τίτλο της έκθεσης. Είναι η ψυχή που κινεί τα σώματα, χαρίζει αρμονία στις κινήσεις τους και καθορίζει τους ρυθμούς και τις σχέσεις τους; Ή μήπως είναι μέσα από τo σώμα που ξεπηδά η ψυχή, την ενέργεια που οι δυνάμεις του συνεχώς απελευθερώνουν; Η απάντηση της ζωγράφου είναι ότι ο δυϊσμός σώματος και ψυχής είναι άκυρος και ξεπερασμένος. Αντί για διαχωρισμούς τα έργα προτείνουν συνδέσεις, εμπλοκές, συναθροίσεις. Είναι η αέναη κίνηση των σωμάτων που κινητοποιεί αισθήσεις και σκέψεις, μας προκαλεί και μας προβληματίζει. ‘Όπως σε όλες τις θεματικές της Μάτως Ιωαννίδου τα έργα είναι ενοποιημένες μοναδικότητες. Το κάθε ένα έχει δικές του ξεχωριστές λεπτομέρειες τεχνικής, σχεδιασμού και μορφής, σημεία που τραβούν την προσοχή, ξυπνούν μνήμες και πληγώνουν, ορίζοντες που παραπέμπουν σε άλλους χώρους και χρόνους. Ταυτόχρονα όμως κάθε ένα έργο νοηματοδοτείται μέσα από τη σχέση του με το σύνολο των έργων της εικαστικής συλλογής. Τα έργα είναι λοιπόν ταυτόχρονα αυτόνομα και αλληλεξαρτούμενα εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ιδέα ότι οι δυνάμεις που μας συνδέουν είναι στην καρδιά της ανθρώπινης κατάστασης.
Λίγα λόγια για τη Ματώ Ιωαννίδου:
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία και θεατρολογία (Σορβόννη 1978-1985) και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (εργαστήρια R. Plin και J. Bertholle, 1981-1985). 1987 – 2001
Καθηγήτρια καλλιτεχνικών στο Ελληνογαλλικό λύκειο Eugene Delacroix
1997 - 2011 Ίδρυση ενός Κέντρου Εικαστικών Εργαστηρίων(ΛΕΣΧΗ) όπου δίδαξε ζωγραφική και ψηφιδωτό.
1998 – 2002 Σκηνοθεσία θεατρικών παραστάσεων δρόμου για παιδιά.
Έχει παρουσιάσει πάνω από 10 ατομικές εκθέσεις κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Kείμενο έκθεσης : Μαρία Ταμπούκου καθηγήτρια Φεμινιστικών Σπουδών στο University of East London
Επιμέλεια έκθεσης: Γωγώ Κολυβήρα
Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου – email: repdla@hotmail.com
Επιμέλεια εντύπων και καταλόγου : Ανθή Τσουβαλά, Μάτω Ιωαννίδου
Διάρκεια Έκθεσης: 6 – 17 Νοεμβρίου 2018
Facebook link: https://www.facebook.com/events/729307557420920/
Dépôt Art gallery
Νεοφύτου Βάμβα 5 106 74 Κολωνάκι Αθήνα
Τηλ επικοινωνίας: 210 3648174
e-mail:info@depotgallery.gr
Facebook:depotgallery.gr
Web site:www.depotgallery.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 14:00 – 20:00
(Την ημέρα των εγκαινίων η gallery ανοίγει στις 20:00)
Σάββατο 11:00 –15:00
Κυριακή κλειστά
Δευτέρα κατόπιν ραντεβού
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ της εικαστικού ΜΑΤΩΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ στη DEPOT GALLERY | 6 - 17 Νοεμβρίου 2018
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ (29 – 31 Οκτωβρίου) στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Π. Φαλήρου «ΦΛΟΙΣΒΟΣ» από την πολιτιστική ιστοσελίδα Filoxeniart.com | ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η πολιτιστική ιστοσελίδα Filoxeniart.com διοργανώνει πολιτιστικό τριήμερο (29 – 31 Οκτωβρίου) στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Π. Φαλήρου «ΦΛΟΙΣΒΟΣ» στο οποίο περιλαμβάνονται οι παρακάτω πολιτιστικές εκδηλώσεις:
ΔΕΥΤΕΡΑ 29 Οκτωβρίου και ώρα 6μ.μ. ο Καραγκιόζης του Αλέξανδρου Μελισσηνού παρουσιάζει το βιβλίο «Το δικό μου χρώμα» του Mike Τζαμαλή. Πρόκειται για μια πρωτότυπη παρουσίαση ενός βιβλίου που αποτελεί ένα πρωτότυπο παραμύθι και συνδυάζει αντί για εικόνες, βίντεο που μιλούν για τα πρώτα βήματα της ζωγραφικής, ένα βιβλίο που συγκινεί είτε είστε 10 είτε είστε 1010 χρονών.
ΤΕΤΑΡΤΗ 31 Οκτωβρίου και ώρα 6μ.μ. η συγγραφέας Κατερίνα Βόγλη παρουσιάζει το βιβλίο της με τίτλο «Τα μάτια του δάσους». Στην παρουσίαση του βιβλίου συμμετέχει στο πιάνο ο μουσικός Ορφέας Δέμης.
«Εκείνη σεργιάνι μέσα στα μάτια του έκανε... Εκείνος μέσα σε αυτά την άφησε τέσσερις εποχές να δει... Τα Μάτια του Δάσους»
Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου παρουσιάζεται στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «ΦΛΟΙΣΒΟΣ» η ομαδική εικαστική έκθεση «Το δικό μου χρώμα» με τις συμμετοχές των παρακάτω εικαστικών:
Ζίγκι Αγγελάκη // Μαίρη Αρνή // Έλενα Γεωργανά // Ελένη Ευθυμιάδου // Γιώργος Κουβέλης // Ζαχαρούλα Κουτσόμπελη // Ιωσηφίνα Μαυροειδή // Κωνσταντίνα Μηνά // Μάτα Μπίγαλη // Νίκη Μπίγαλη // Κώστας Μπιθικούκης // Μπέττυ Μπογιατζή // Ζωή Παππά // Ειρήνη Πετροπούλου // Μαρία Στάθη // Δήμητρα Τσίρου // Πανωραία Χατζηαντωνίου
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι οι ακόλουθες:
Δευτέρα: 6 έως 9μ.μ.
Τρίτη έωςΤετάρτη: 10π.μ. έως 2μ.μ. & 5μ.μ. έως 9μ.μ.
Έκθεση ζωγραφικής Studying Art | Πένυ Κωνσταντίνου 2/11- 2/12/2018 | Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού POW WOW
Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού POW WOW
Έκθεση ζωγραφικής Studying Art | Πένυ Κωνσταντίνου
2/11- 2/12/2018
Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στις 19:00, στο Χώρο τέχνης και Πολιτισμού Pow Wow, εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της Πένυ Κωνσταντίνου με τίτλο Studying Art. O Picasso στα δώδεκα του χρόνια , αντέγραφε Delacroix, o Soulage ,παρατηρώντας τα γοτθικά βιτρό αποφάσισε με ποιο τρόπο θα ασχοληθεί με την τέχνη και πολλοί από τους ζωγράφους του 19ου αιώνα και νωρίτερα , περνούσαν τη μέρα τους μελετώντας τους μεγάλους δασκάλους μέσα στο Λούβρο. Είναι αλήθεια πως αν θέλεις να φτάσεις στην ουσία των πραγμάτων και να αναμετρηθείς με τον ίδιο τον χρόνο , πρέπει να σπαταλήσεις χρόνο μαθαίνοντας από τους καλύτερους των καλύτερων και έτσι ίσως φτάσεις να ανακαλύψεις εσένα. Διαχρονικό κομμάτι της εκπαίδευσης , λοιπόν , των καλλιτεχνών , είναι οι μελέτες ,τα αντίγραφα και οι παραλλαγές στα έργα των μεγάλων δασκάλων. Πάνω σε αυτή τη παραδοσιακή γραμμή, η Πένυ Κωνσταντίνου , παρουσιάζει τις δικές της μελέτες-προσεγγίσεις πάνω σε έργα των Picasso- Lucian Freud- Paul Gauguin- Henri Mtisse- Egon Schiele κ.α. , δίνοντας την ευκαιρία στον θεατή , να καταλάβει , πως η δημιουργική διαδικασία δεν συμβαίνει με παρθενογένεση , αλλά προκύπτει από τον διάλογο με την ιστορία. Συν διαλεγόμενοι με τους ¨νεκρούς" και δημιουργώντας για τους "αγέννητους" , μεταλαμπαδεύουμε την χαρά για ζωή , την αλήθεια , την γνώση και την ομορφιά.....Θεατές η δημιουργοί , αγκαλιάζουμε το φάσμα της γνώσης , προσπαθούμε να διασώσουμε τα παραπάνω και κάπου μέσα στην διαδικασία ίσως αφήσουμε και το δικό μας λιθαράκι... Η Πένυ Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε στο ΣΤ ́ Eργαστήριο Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με καθηγητή και πρύτανη Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη, από όπου αποφοίτησε με άριστα το 2007. Παράλληλα, φοίτησε στο εργαστήριο Φωτογραφίας της Α.Σ.Κ.Τ. με δάσκαλο τον επίκουρο καθηγητή Μανώλη Μπαμπούση (2000-2003). Το 2006 φοίτησε για 4 μήνες με το πρόγραμμα Erasmus στη Σχολή Καλών Τεχνών της Σεβίλλης ( Facultad de Bellas Artes - Univercitad de Sevilla) της Ισπανίας με καθηγητή τον Antonio Sabrana. Περάτωσε τις σπουδές της στα εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα καθώς και στα ειδικά μαθήματα για τη διδασκαλία της τέχνης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 2007 εργάστηκε ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός εικαστικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ιδιαίτερα μαθήματα σχεδίου προετοιμασίας για Σχολή Καλών Τεχνών και μαθήματα σχεδίου σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και στο μουσείο Αη Στράτη. Zει και εργάζεται στην Αθήνα.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2015 Διάλογος, Γκαλερί Εικαστικές Αναζητήσεις, Αθήνα
2013 Σε χρόνο υποκειμενικό, Γκαλερί Χρυσόθεμις,
Αθήνα 2007 Κτίριο Αποφοίτων ΑΣΚΤ Αθήνας, Πλάκα, Αθήνα
INFO
Έκθεση Ζωγραφικής Τίτλος: Studying Art
Πένυ Κωνσταντίνου
Διάρκεια έκθεσης : 2 Νοεμβρίου- 2 Δεκεμβρίου 2018
Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού Pow Wow
Διευθ.: Γράμμου 30, Μαρούσι 15124 Στοιχεία Επικοινωνίας: 6972039243, powwow.culture@gmail.com
Ώρες λειτουργίας: Κατόπιν ραντεβού
Είσοδος Ελεύθερη
«Άλφα εις την Ν, αν, Όταν η ψυχή συναντάει το Σύμπαν» | Ομαδική εικαστική έκθεση @ Dépôt Αrt gallery, Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι
«Άλφα εις την Ν, αν, Όταν η ψυχή συναντάει το Σύμπαν»
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018
ώρα 20:00 έως 23:00
Dépôt Αrt gallery, Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι.
Η Dépôt Art gallery (Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι) εγκαινιάζει την
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018, στις 8.00μ.μ.,
την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα
«Άλφα εις την Ν, αν , Όταν η ψυχή συναντάει το Σύμπαν»
εμπνευσμένη από το ομότιτλο θεατρικό έργο της συγγραφέως
Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη.
Μια σπάνια και μοναδική συνάντηση 9 σύγχρονων καλλιτεχνών με διεθνή αναγνώριση, που στόχο έχει την ανάδειξη της διαχρονικής σχέσης
Επιστήμης και Τέχνης.
Η Αννίτα Πατσουράκη – Ιστορικός τέχνης , σε ιδέα και επιμέλεια της έκθεσης, αναφέρει στο κείμενο του καταλόγου :
«Το θεατρικό έργο «Α εις την Ν, αν, όταν η ψυχή συναντάει το σύμπαν», της Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη είναι η σύγχρονη μεταφορά πολύτιμων εμπειριών μιας κοινωνίας που λιμοκτονεί πνευματικά και ηθικά. Πανανθρώπινες αξίες που εμπεριέχουν πίστη, αφοσίωση, φιλία, αγάπη, εκτίμηση, προδιαθέτουν υπαινικτικά για την αμφισβήτησή τους. Η συγγραφέας επιδεικνύοντας πρωτότυπες ιδέες ενός αυθόρμητου και πηγαίου ταλέντου, καταγράφει με στοιχεία φαντασίας έναν κόσμο μελλοντικό που διαχειρίζεται διαχρονικά ερωτήματα. Με επιδέξιους χειρισμούς λόγου και θεματικής πλοκής αποδίδει νοήματα με ρυθμό, έμπνευση έντασης και δομής απεριόριστου εύρους. Με λόγο ευσύνοπτο, τολμηρό, καυστικό χωρίς δισταγμό, πνεύμα οξυδερκές αφοπλιστικής ειλικρίνειας και αυτοσαρκασμού και με διεισδυτική ματιά καταγράφει βιωματικές παραστάσεις και ανθρώπινες καθημερινές συνθήκες ύπαρξης, όπου η συμπαντική παρέμβαση συναινεί και συνηγορεί. Χρησιμοποιώντας τη γνώση της εμπειρίας και τη σοφία των βιωμάτων, την προσωπική ενδοσκόπηση και τη διαχρονική συνείδηση, επιχειρεί με αποφασιστικότητα αλλά και διάχυση τρυφερότητας, να συνταιριάξει και να επιδιώξει την αρμονική συνύπαρξη πολιτισμών, εννοιών και ήθους του σήμερα με το απώτερο μέλλον. Ιστορίες και περιστατικά της σουρεαλιστικής πραγματικότητας που συχνά βιώνουμε, μέσα από πολύπλευρες διαθέσεις και διάφορες ερμηνευτικές εκδοχές, αποτελούν το επιστέγασμα για την ανάδειξη απόψεων της επίγειας κοινωνικής ανοχής που μόνο η νομοτέλεια του σύμπαντος επιλύει. Στη συμπαντική αντίληψη επικρατεί η άποψη της ανταποδοτικότητας, της συναλλαγής ως ανταμοιβής των πεπραγμένων μας. Είναι εκεί που απευθυνόμαστε για συμπαράσταση, υποστήριξη, παρηγοριά, συνεισφορά. Το Σύμπαν μας προειδοποιεί με θετικά ή αρνητικά μηνύματα που μπορούμε να ερμηνεύσουμε στη ζωή μας και ανάλογα να πορευθούμε.
Οι εικαστικές τέχνες συμβάλλοντας ως προασπιστής των αξιών της ύπαρξης οφείλουν να μεταφέρουν τα νοητικά μηνύματα μέσω της εικόνας. Έναυσμα της καλλιτεχνικής συνεύρεσης υπήρξε η κοινή θεματική προσέγγιση με διαφορετικές μορφοπλαστικές τεχνικές που αναδεικνύουν την προσωπική ταυτότητα του εκάστοτε δημιουργού. Μια ιδιαίτερα σημαντική εικαστική πρόταση, σύγχρονη και πολυδιάστατη, που έλκει το ενδιαφέρον και εκπλήσσει απροσδόκητα θετικά.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες : Άγγελος Αντωνόπουλος, Frédéric Bootz, Όλγα Γουλανδρή, Δημοσθένης Δαββέτας, Απόστολος Κιλεσσόπουλος, Ηλίας Παπανικολάου, Άγγελος Σκούρτης, Βαγγέλης Τζερμιάς, Αριστομένης Τσολάκης.
Βρίσκονται συναυτουργοί με συλλογική έκφραση, σε ένα ιδιότυπο εικαστικό επιχείρημα, εκφράζοντας μέσα από τη διαφορετικότητα της εικαστικής τους διαδρομής και εμπειρίας, καθώς και την ποικιλία των τεχνικών μέσων, μια παρακαταθήκη αξιών και κοινών οραμάτων.Το σύμπαν γίνεται πηγή έμπνευσης και θέμα κοινής αντίληψης για τον εκάστοτε καλλιτέχνη, όπου μέσα από τη δική του ξεχωριστή εικαστική διαδρομή και αξιοπρόσεκτη συμβολή, συνυπάρχει με αποδοχή και σεβασμό στην κάθε εκφραστική ιδιαιτερότητα. Από την αφηρημένη αναπαράσταση μέχρι τις εικόνες του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου, ανάλογα με την ερμηνεία, τις πεποιθήσεις και την προσωπική αντίληψη του καθενός για τον κόσμο. Η διαφορετική υπόσταση του εικαστικού έργου, εγκαθιστά την μοναδικότητα του και επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα της έκφρασης με το προσωπικό ύφος και την καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από την καταγραφή βιωμάτων. Η ποικιλία των έργων και των εικαστικών αναζητήσεων αποσκοπεί στην διευρυμένη αντίληψη και στο πνεύμα ανανέωσης. …………………..
Στον ανείδωτο παράδεισο που όλοι ονειρευτήκαμε, επιδίωξη μας είναι η ορατή εκδήλωση ενός άγνωστου κόσμου που με παρέμβαση αόρατων δυνάμεων θα μας μεταφέρει σε ένα κόσμο δίκαιο και αισιόδοξο. Στην πορεία του άυλου και αέναου χρόνου, η υλικότητα της φύσης και του ανθρώπου δεν ορίζονται από χρονικούς προσδιορισμούς. Οι έννοιες των ανθρώπινων σχέσεων και των συναισθηματικών ισορροπιών που τις ορίζουν διαγράφουν την πιο αισθαντική όψη της ίδιας της ζωής. Στον κυρίαρχο χρόνο και στην μοναδικότητα της κάθε στιγμής που παραμένει ανεπανάληπτη, διαμεσολαβητής ανάμεσα στο παρελθόν και στο σήμερα, όλα τείνουν να επαναπροσδιοριστούν. Αξίες και ηθική υπό αμφισβήτηση, με τη διαδικασία της έντονης εσωτερικής αναζήτησης που κατευθύνει στην αυτογνωσία συνυπάρχουν με την ενατένιση και την υφέρπουσα αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον, της Ομηρικής ευχής «έσσετ ήμαρ» («θα’ ρθει η μέρα…»)».
*************************
Η Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη είναι Θεατρική συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός και παραγωγός. Ξεκίνησε την επαγγελματική της απασχόληση ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη, και συνεργάτης σε διάφορες ειδικότητες απαραίτητες για την ολοκλήρωση ενός καλλιτεχνικού έργου. Έχει οργανώσει ένα μεγάλο σύνολο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Τα τελευταία χρόνια σκηνοθετεί ταινίες και θεατρικά έργα. Έχει συνεργαστεί με ηθοποιούς, εικαστικούς και καλλιτέχνες διεθνούς κύρους, εντός και εκτός Ελλάδος, που διακρίνονται για τη σημαντική παρουσία και εμπειρία τους στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της διαφήμισης. Για το έργο της έχει λάβει Διακρίσεις, Βραβεία και πληθώρα αφιερωμάτων.
*********
Η πρόσκληση της έκθεσης είναι εμπνευσμένη σχεδιαστικά από την θετική και αρνητική ενέργεια που μεταφέρουν τα φορτία στη φυσική . ( ... Όπως τα φορτία που είναι συσσωρευμένα στους πόλους της μπαταρίας +, - ). Στη μεταφορική έννοια τους , ο άνθρωπος μαθαίνει να χειρίζεται τα θετικά και αρνητικά φορτία της ζωής, για να βρει την αρμονία και το φως. Η αναφορά είναι σαφής στη σύνδεση της επιστήμης με την τέχνη και την ανάδειξη τους μέσα στην καθημερινότητα μας.
*********
Βιογραφία του θεατρικού έργου, «Άλφα εις την Ν, αν, Όταν η ψυχή συναντά το Σύμπαν». Το έργο γράφτηκε το 1992 από τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη, εμπνεόμενη από το λογιστικό γραφείο όπου εργαζόταν. Στόχος ήταν να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος των επιχειρήσεων, για την οικονομία και τη ζωή μας, μαζί με όλο το εργαζόμενο προσωπικό τους, αλλά και τον αγώνα που καταβάλει ο επιχειρηματίας για να ανταπεξέλθει σε ένα κυκεώνα υποχρεωτικών εισφορών προς το κράτος. Οι έντιμες επιχειρήσεις συμβολίζονται σαν το άστρο του Σειρίου που λάμπουν μέσα στο διάστημα της Αγοράς. Το έργο στην εποχή που γράφτηκε δεν κατανοήθηκε.
Πολλά χρόνια μετά, το 2014, η «Ένωση Ελλήνων Φυσικών» και ο Αντιπρόεδρος της, κος Τάκης Φιλντίσης, δείχνουν ενδιαφέρον για το έργο κρίνοντας ότι «το έργο ανοίγει μια νέα οπτική στην αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο γύρω μας και τη σχέση μας με το σύμπαν». Η «Ένωση Ελλήνων Φυσικών» αναλαμβάνει την παρουσίαση στα σχολεία με στόχο να αναδείξει τη διαχρονική σχέση Επιστήμης και Τέχνης και τον σημαντικό ρόλο που παίζει αυτή η σχέση, για την εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής.
Το 2016 το έργο παρουσιάζεται από την «‘Ένωση Ελλήνων Φυσικών» σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα «Μεταμόρφωση» στο Εκπαιδευτικό Συνέδριο «Η Φυσική μαγεύει» του Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ.
Το 2017 παρουσιάζεται στο θέατρο «ΣΤΑΘΜΟΣ» και ο Πρόεδρος της «Ένωσης Ελλήνων Φυσικών», κος Στράτος Θεοδοσίου, τονίζει ότι «η επιλογή του έργου έγινε γιατί κυρίως μας βάζει σε μια διαδικασία αναζήτησης της συμπαντικής αλήθειας ενώ παράλληλα μας καλεί με έξυπνο χιούμορ και ευαισθησία να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία και το σύμπαν». Το έργο παρουσιάστηκε με τη χρήση της νέας τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας και Βίντεο Μάπιν (Augmented Reality-Projection Mapping) και προκαλεί την έκπληξη των θεατών και διθυραμβικές κριτικές. Η σύνδεση του θεατρικού έργου με αναφορές στην Επιστήμη της Φυσικής και Αστρονομίας γίνεται κατανοητή από τους περισσότερους θεατές. Όλοι το βρίσκουν «πρωτοποριακό, καινοτόμο και ότι «γράφει μια νέα σελίδα στο θέατρο».
Την ίδια χρονιά, 2017, παρουσιάζεται σε Διημερίδα που διοργάνωνε το «Ελληνοφιλανδικό Επιμελητήριο» με θέμα: “Η επιχειρηματικότητα και η τέχνη στην υπηρεσία του επιχειρείν».
Το 2018 το έργο παρουσιάζεται για 2η θεατρική σεζόν στο θέατρο «ΣΤΑΘΜΟΣ» με την επιστημονική αρωγή της «Ένωσης Ελλήνων Φυσικών» και υπό την Αιγίδα του «Ελληνοφιλανδικού Επιμελητήριου». Επίσημα πλέον, η «Ένωση Ελλήνων Φυσικών» με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας αναλαμβάνει την παρουσίαση στους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.
Στη διάρκεια της χρονιάς το έργο φιλοξενείται στο θέατρο «Αλκμήνη» και συντελεί στον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Δημιουργικότητας και Καινοτομίας» -« World Creativity and InnovationDay», αποτελώντας σταθμό στην καλλιτεχνική εξέλιξη του έργου.
*********
Η καλλιτεχνική ομάδα «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ» είναι εταιρία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, θεάτρου και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ξεκίνησε τη δραστηριότητα της το 2009 αναλαμβάνοντας θεατρικές παραγωγές. Έχει συνεργαστεί με επιτυχία με φορείς τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καλλιτεχνικούς οργανισμούς, ιδρύματα, διάφορους πολιτιστικούς τοπικούς συλλόγους, εταιρίες θεάτρου, παγκόσμιους οργανισμούς, επιστημονικές κοινότητες κα. Επίσης έχει αναλάβει την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, την παραγωγή νέων θεατρικών έργων και σεναρίων ταινιών μικρού μήκους καθώς και την συμπαραγωγή - εκτέλεση οργάνωση παραγωγής σεναρίων και ταινιών μικρού μήκους και ήδη έχει στο ενεργητικό της συμμετοχές και διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.
Η Μεταμόρφωση ήταν συμπαραγωγός στην ταινία μικρού μήκους “The Minotaur”σε σενάριο – σκηνοθεσία, Emy Tzavra Bulloch, που συμμετείχε στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών το 2015 στην πλατφόρμα που παρουσιάζει μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους απ’ όλον τον κόσμο. Στην Αθήνα κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (Videoart) στο 4οΔιεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού κινηματογράφου, (4thAthens International Digital Film Festival – AIDFF). Στις Η.Π.Α., απέσπασε το Βραβείο “Artistic Excellence”, στο Φεστιβάλ San Francisco Film Awards 2015. Στην Κύπρο βραβεύτηκε στο International Motion Festival, (Λευκωσία 2015).
Από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες στο ενεργητικό της είναι Ιδέα για την καθιέρωση της 23ης Οκτωβρίου ως ημέρας εορτασμού «ΠΡΑΞΗΣ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ» όπου και έχει υπογράψει μεταξύ άλλων, πρωτόκολλο συνεργασίας για τη δράση αυτή, μαζί με την Ελληνική Δράση Αφρικής και το Προξενείο της Ακτής του Ελεφαντοστού.
Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος 40 σελίδων, που διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ!
Η έκθεση διαρκεί από 19 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2018
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ιδέα, Επιμέλεια & Κείμενο έκθεσης: Αννίτα Πατσουράκη
Videomapping, χαρτογραφημένη προβολή, επαυξημένης πραγματικότητας: Παναγιώτης Καλονέρος
Διοργάνωση : Dépôt Art gallery και καλλιτεχνική ομάδα «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ».
Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου – email: repdla@hotmail.com
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:
Εγκαίνια: Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 20:00 –23:00
Διάρκεια έκθεσης: 19 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2018
Facebook link: https://www.facebook.com/events/277076162780314/?notif_t=plan_admin_added¬if_id=1536874375576559
Dépôt Art gallery
ΝεοφύτουΒάμβα 5
106 74 Κολωνάκι Αθήνα
Τηλ. επικοινωνίας: 210 - 3648174
e-mail: info@depotgallery.gr
Facebook: depotgallery.gr
Web site: www.depotgallery.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 14:00 – 20:00
Σάββατο 11:00 –15:00
Κυριακή κλειστά
Δευτέρα κατόπιν ραντεβού
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Έκθεση "Maria Callas Αιώνια Πηγή Έμπνευση" | Ίδρυμα Ευγενίδου | Εγκαίνια: 3 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00 | Διάρκεια έως 23 Σεπτεμβρίου 2018,
Ο "Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας" οργανώνει την έκθεση "Maria Callas Αιώνια Πηγή Έμπνευσης", η οποία θα εγκαινιαστεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 και θα διαρκέσει έως και τις 23 Σεπτεμβρίου 2018.
H έκθεση γίνεται με αφορμή την αστείρευτη πηγή έμπνευσης που αποτελεί η Μαρία Κάλλας. Στην έκθεση συμμετέχουν διεθνούς φήμης Έλληνες και ξένοι δημιουργοί, με έργα εμπνευσμένα από την διαχρονική αίγλη της προσωπικότητας της Κάλλας και είναι αφιερωμένα στην υπερβατική προσωπικότητα της και το πάθος της για δημιουργία.
Η έκθεση "Maria Callas Αιώνια Πηγή Έμπνευσης", η οποία τονίζει την ελληνικότητα της Κάλλας, θα λειτουργήσει ως προπομπός του θεάτρου Μαρία Κάλλας (παλιά Εθνική Λυρική Σκηνή) ένα πολύ σημαντικό διεθνές πολιτιστικό εγχείρημα που θα ολοκληρωθεί το 2019.
και θα προσελκυσει κοινο απο ολη την υφηλιο,
Σε αυτό το θέατρο που πρωτοτραγούδησε όπερα η Μαρία Κάλλας θα στεγαστεί και το ομώνυμο Μουσείο.
Στις 12 Σεπτέμβριου και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ "Maria by Callas" του Tom Volf στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου με δωρεάν είσοδο.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνει αφήγηση της ζωής της Μ. Κάλλας από το παιδικό βιβλίο της Μαρίνας Πετρή σε παιδιά, με σκοπό τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη ζωή και το έργο της αθάνατης σοπράνο.
Στις 23 Σεπτέμβριου και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί πλειστηριασμός μέρους των έργων της έκθεσης με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Μουσείου ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ.
Η έκθεση έχει τεθεί Υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)
Η έκθεση φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Χορηγοί της έκθεσης: ΕFA VENTURES , Ασφάλειες ΜINETTA, SOIREE, ELDORADO GOLD
Διάρκεια Έκθεσης: 3/9 - 23/9
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα: 11:00 - 15:00
Τρίτη - Κυριακή: 11:00 - 21:00
Προβολή ντοκιμαντέρ "Maria by Callas" : 12/9/2018 και ώρα 20.00
Ανάγνωση παιδικού βιβλίου '' ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ¨- ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ "" από τη Μαρία Πετρή:
8, 9, 15, 16, 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 - 13:00
Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι:
ΒΑΡΩΤΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΒΟΡΔΩΝΗ ΕΡΙΕΤΤΑ, ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΚΑΡΕΤΣΟΥ ΜΑΡΑ, ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΜΠΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΡΑΦΩΤΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΟΝΔΥΛΑΤΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
KOYNINIΩΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΛΙΤΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΕΡΗ, ΜΕΛΛΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΜΥΤΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ, ΠΕΡΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΣΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΑΓΚΑΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΦΑΣΙΑΝΟΣ ΑΛΕΚΟΣ, ΦΛΩΡΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, MANOLO BLAHNIK, PETTIBON RAYMOND, ΝΙCOFILIMON
Θα εκτεθούν και επιλεγμένα αντικείμενα από τη Συλλογή του Μουσείου.
Έκθεση Ζωγραφικής της Ελένης Σαμέλη Βαρουξάκη | Journey of life"_ Color and light | 6 - 9 Σεπτεμβρίου 2018 @ ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έκθεση Ζωγραφικής της Ελένης Σαμέλη Βαρουξάκη
"Journey of life"_ Color and light
Εγκαίνια: Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, 19:00 έως 22:30
Διάρκεια: 6 - 9 Σεπτεμβρίου 2018
To Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή,
παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Σαμέλη Βαρουξάκη με τίτλο
"Journey of life"_Color and light
Σε ένα ταξίδι στο χρώμα και στον υπέροχο παφλασμό της θάλασσας αλλά και σε σύμβολα του κόσμου της μάς ξεναγεί η νεαρή ζωγράφος Ελένη Σαμέλη Βαρουξάκη στην πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο "Journey of life_ Color and Light".
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ακρυλικά και λαδιού σε καμβά αλλά και κατασκευές από πλεξιγκλάς, όλα αποτέλεσμα των τελευταίων δύο ετών δουλειάς από την καλλιτέχνη η οποία ήδη μετρά συμμετοχές σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Παρίσι, Κάννες) και μετά τις σπουδές της στην Αγγλία, στο χώρο της Αρχιτεκτονικής. Αποφοίτησε από το University of Kent και στη συνέχεια ολοκλήρωσε διετείς μεταπτυχιακές σπουδές στο Middlessex University του Λονδίνου, (MA) Master of Arts in Design.
Η Ιστορικός Τέχνης κ. Έμμυ Βαρουξάκη σημειώνει:
«Η Ελένη Σαμέλη Βαρουξάκη στην έκθεσή της στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, φέρνει μαζί της τον κόσμο της που αποτελείται από σχήματα και χρώματα δικής της επινόησης και προσωπικής αισθητικής. Τα έργα της είναι πρωτότυπα, ανεπηρέαστα, προσωπικά, έστω κι αν μερικοί ειδήμονες μιλούν για ιμπρεσσιονιστικά επιτεύγματα. Βέβαια το φως μεταλλάσσεται γύρω από τα καράβια της στη θάλασσα και τον ουρανό, δημιουργώντας ανταύγειες και ντεγκραντέ σε βασικούς τόνους του μπλε, του καφέ του φαιού και του λευκού. Η πινελιά της βγαίνει από σπάτουλα με δύναμη και αποφασιστικότητα άρα δεν πρόκειται για πινελιά αλλά για " touche ", άγγιγμα χρώματος στον καμβά. Το θέμα της είναι ηθελημένα απλοποιημένο, τα καράβια βγαίνουν από παραμύθι, είναι χάρτινα και ευθύγραμμα κι αγνοούν το αφρισμένο κύμα που υπάρχει για να δοξάζει το χρώμα ενώ αγκαλιάζουν τον άνεμο, την αδελφοσύνη, το πάθος και τις ουτοπίες.»
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, 19:00 έως 22:30
Διάρκεια έκθεσης: 6 - 9 Σεπτεμβρίου 2018
ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ
Διεύθυνση: Κασαβέτη 18 & Γρ. Αυξεντίου
Κηφισιά 14562
Τηλ: 210-8019975
email: info@iett.gr
Ώρες λειτουργίας: 10:00 πμ - 17:00 πμ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ