10 λέξεις με τον καλλιτεχνικό manager και στιχουργό Στράτο Αλημπατέ

10 λέξεις με τον καλλιτεχνικό manager και στιχουργό Στράτο Αλημπατέ

10 λέξεις με τον καλλιτεχνικό manager και στιχουργό Στράτο Αλημπατέ

Μουσική:

Ζωή , πάθος , φαντασία , αίσθηση ελευθέριας .

Στίχοι: Αποτύπωση συναισθημάτων, τρόπος σκέψης, ανάγκη για ζωή.

Έμπνευση: Θάλασσα, βουνό, φεγγάρι , γεμάτη καρδιά από συναισθήματα, σκυθρωποί άνθρωποι, γκρίζα πόλη.

Επιτυχία: Ευτυχία, συναισθήματα χαράς αλλά και αφύπνισης για το επόμενο βήμα , αγάπη και σεβασμός για το κοινό.

Ελλάδα: Θάλασσα, μπλε ταξίδια, αλμύρα, Ελευθέρια, Κρασί , πολιτισμός , αυθορμητισμός.

Live: Ανάγκη έκφρασης, αγάπη για την τέχνη, επαφή με το κοινό, όμορφες βραδιές, ασπρόμαυρες ηχητικές εικόνες του χθες, προσδοκία για το αύριο.

Επιμέλεια: Έκφραση μέσα από την μουσική , συναισθήματα δημιουργίας , εκτόνωση.

Σιωπή: Αστικός ρομαντισμός, καθημερινή πάλη , διακριτική σιωπή σε όλα αυτά που προσπερνάμε , βροχή συναισθημάτων.

Σχέδια: Εμφανίσεις με τον Δημήτρη Βοζαΐτη και την μπάντα, σε μικρές και μεγάλες μουσικές των Αθηνών και της επαρχίας για αρχή. Ετοιμάζουμε τα νέα τραγούδια κυρίως σε μουσική του Φώτη Ματζαρίδη για τον Δημήτρη, τα οποία και θα παρουσιάζουμε με νέες μουσικές εμφανίσεις που θα ξεκινήσουν από Οκτώβρη.

Στόχοι:

Μακροπρόθεσμοι στόχοι θα έλεγα ότι είναι η δημιουργία ενός διαχρονικού τραγουδιού που θα αγγίζει τον κόσμο αλλά και εμένα τον ίδιο προσωπικά. Σαν καλλιτεχνικός manager, μεγάλος στόχος του 2019 είναι να οδηγήσω τον Δημήτρη Βοζαΐτη και κατ’ επέκταση όλη την ομάδα με τα τραγούδια μου, όσο πιο κοντά στην κορυφή.

Λίγα λόγια για τον Στράτο Αλιμπατέ:

O Στράτος Αλημπατές γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νίκαια. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία στο Mediterranean College. Από μικρή ηλικία λάτρευε την συγγραφή και την ποίηση με ιδιαίτερη έμφαση στον ρομαντισμό. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στιχουργικής και έχει γράψει δεκάδες στίχους. Πρώτη του επαγγελματική απόπειρα ήταν ο στίχος του τραγουδιού με τίτλο «Για ένα αύριο» σε σύνθεση του Ανδρέα Αποστόλου, για τον ερμηνευτή Δημήτρη Βοζαΐτη, με τον οποίο συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια. Αργότερα ακολούθησαν και παραστάσεις για την παρουσίαση και άλλων τραγουδιών , με συνεργασίες όπως του Μαρίνου Καρβελά για το τραγούδι «Ένας Μονόλογος Φυγής» και με το Φώτη Ματζαρίδη για τα τραγούδια «Με μια προσευχή», «Ένας Κόκκινος Μήνας» και «Σιωπή» που κυκλοφορούν από την Heaven Music. Εκτός από την στιχουργική ο Στράτος ασχολείται και με την καλλιτεχνική επιμέλεια των προγραμμάτων των μουσικών παραστάσεων του Δημήτρη Βοζαϊτη σε διάφορες μουσικές σκηνές , όπως το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, η Σφίγγα, το Holywood Stage, το Ilion plus, η ιστορική μπουάτ απανεμιά και άλλα.

Στράτος Αλημπατές
Στράτος Αλημπατές
Στράτος Αλημπατές
Στράτος Αλημπατές
Στράτος Αλημπατές
Στράτος Αλημπατές
Στράτος Αλημπατές
Στράτος Αλημπατές

10 λέξεις με τη γλύπτρια και managing director της εικαστικής πλατφόρμας #Rest@rt Κέλλυ Αθανασιάδου

Έμπνευση

Έμπνευση είναι η συνείδηση- η στιγμή της συνειδητότητας. Συνοδεύεται από αίσθημα χαράς και ανακούφισης γιατί συνήθως οδηγεί στη λύση ενός προβληματισμού. (ή έτσι νομίζουμε…!)

Είναι ένας χωροχρονικός συντονισμός που κατευνάζει τη δημιουργική ανησυχία γιατί της δίνει μια κατεύθυνση. Οι δικές μου εμπνεύσεις, βοηθούν στην εξέλιξη της ροής μου αλλά συνήθως αυτοανερούνται πολλές φορές μέχρι να καταλήξω κάπου. 

Γλυπτική

Φως. Η γλυπτική, η μόρφωση του υλικού, η γέννηση δομής μέσα από τη μάζα έχει κοινό παρονομαστή πάντα το φως. Στα έργα μου με απασχολεί πολύ ο τρόπος που διαχέεται το φως ανάμεσα στην ύλη. Επηρεάζει τη δημιουργία από το πρώτο στάδιο.

Μέταλλο

 

 

Το αγαπημένο υλικό έκφρασης μου. Σκληρό και δύσκαμπτο, που απαιτεί σεβασμό στα φυσικά του όρια, στις δομικές του αντοχές. Το ατσάλι, έχει δύσκολες τεχνικές επεξεργασίας και εξειδικευμένα και σαφώς ακριβά μηχανήματα και εργαλεία. Κυρίως όμως έχει «χαρακτήρα». Η μικρή δυνατότητα ελαστικότητας του, περιορίζει την εκτέλεση του αρχικού σχεδιασμού, αλλά με οδηγεί σε επιτόπου επαναπροσδιορισμούς δομικούς έως και εννοιολογικούς πάνω στο έργο. Και αυτό ακριβώς είναι αυτό που με συγκλονίζει σε αυτό το υλικό. Ο υποχρεωτικός διάλογος. Δεν εκτιμώ τίποτα εύπλαστο στο οποίο μπορώ να επιβληθώ με άνεση. 

 

Έκθεση

 

 

Όταν σκηνοθετώ την έκφραση μου. Η δημιουργία σκηνικού ώστε να διαντιδράσουν τα συμμετέχοντα έργα. Συνήθως ο επιμελητής φροντίζει ώστε η διάδραση να έχει βατή αντιληπτική διαδικασία, μήπως και αναπτύξει εγγύτητα με τον θεατή και οδηγηθούμε στην πολυπόθητη πώληση! Στις περιπτώσεις που στήνω μια προσωπική έκθεση- όλη η παραπάνω διαδικασία είναι ανύπαρκτη. Τα έργα τοποθετούνται με σκοπό τη δημιουργία περιβάλλοντος διάχυσης φωτός. 

 

Θεατής

 

 

Ο θεατής είναι νεκρός. Υφίσταται ως έννοια αλλά δεν έχει καμία απολύτως επίδραση σε κάποιο στάδιο της δημιουργίας ούτε της έκθεσης του έργου. Υπάρχει ο θεατής  στη σκέψη μου- όλες μου οι εκθέσεις είναι ανοιχτές για το κοινό και γνωρίζω πως το κάθε γλυπτό μου θα δεχθεί ετερόκλητες ερμηνείες μέσα στη φυσική προβολική διαδικασία που συμβαίνει ανάμεσα σε ένα έργο Τέχνης και κάποιον που το παρατηρεί. Όμως είναι ανίσχυρος- χωρίς ρόλο- σαν τη φωτογραφία του εκλιπόντος στο σαλόνι  που γίνεται το πάρτι. Κάτι ζωηρό συμβαίνει στο χώρο, κάτι που δεν αφορά στον μακαρίτη!

 

Στόχος

 

Στόχος είναι η πραγμάτωση του σκοπού! Στην περίπτωση μου η αναίρεση. Αναιρώ οποιαδήποτε κατάσταση γύρω μου τείνει να σταθεροποιηθεί. Αναιρώ τον εαυτό μου- επειδή βαριέμαι εύκολα και για να τα ξανακάνω όλα καλύτερα. Στόχος λοιπόν είναι η συνειδητότητα αυτού του «καλύτερα» σε κάθε στάδιο της εξέλιξης μου και η διαρκής επανέναρξη.

 

Restart

 

 

η επανέναρξη που λέγαμε…! Είναι στάση ζωής. Κάθε τέλος είναι και μια ταυτόχρονη αρχή- μια έναρξη για μια άλλη κατάσταση, μετουσιωμένη. Δεν αποδέχομαι την έννοια του τετελεσμένου. Έτσι προέκυψε και το όνομα του νέου project που επιμελούμαι. Η εικαστική πλατφόρμα #Rest@rt είναι για εμένα επανέναρξη της εγχώριας καλλιτεχνικής δραστηριότητας μέσα από τη συσχέτιση της με τον Τουρισμό και αξιοποίηση του αυξανόμενου αριθμού των διεθνών επισκεπτών της χώρας.

 

Γάτες

 

 

Έχω την ευκαιρία να συμβιώνω με δυο αιλουροειδή! Αν μπορούσα θα ζούσα με δέκα. Είναι υπέροχα ζώα  και αισθάνομαι τυχερή που μου επιτρέπουν να παρατηρώ από κοντά την ανεξάρτητη φύση τους. Μεγάλωσα με ζώα. Με σκύλους, πτηνά, διάφορα τρωκτικά, χελώνες, πάπιες, και πολλά άλλα είδη τα οποία κατάφερνα να εξημερώσω. Τον αμέριστο σεβασμό μου όμως τον έχουν οι γάτες γιατί απλά επιβάλλουν την κυριαρχία τους με υπεροπτική ακεραιότητα. 

 

Μέλλον

 

 

Σπείρα εξέλιξης. Επαγρυπνώ και λειτουργώ σε μια διαρκή πορεία αυτοβελτίωσης σε μόνιμη μάχη με το καλό για να κατακτήσω το καλύτερο. Όλο αυτό μπορεί να σταματήσει με τη μορφή της παρούσας ενσάρκωσης ανά πάσα στιγμή. Η σπείρα δεν σταματάει ποτέ όμως- και αυτό γιατί τα πάντα είναι ενέργεια και η ενέργεια δεν τελειώνει, αλλάζει μορφή. Η ύλη είναι ψευδαίσθηση. 

 

Ταξίδι

 

Μια μόνιμη κατάσταση στη ροή μου τα τελευταία 20 χρόνια! Μετακινούμαι διαρκώς, τα ρούχα μου συνήθως είναι σε βαλίτσα και οι παραστάσεις αλλάζουν μόνιμα. Αγαπώ το ταξίδι. Αγαπώ τη δουλειά μου που απαιτεί το να βρίσκομαι διαρκώς σε νέα μέρη και να συναναστρέφομαι διαφορετικούς ανθρώπους. Εντός ή εκτός Ελλάδος, πλοίο ή αεροπλάνο- δεν έχει σημασία- την ώρα του ταξιδιού, της πραγματικής μετακίνησης, ο χρόνος σταματάει. Είναι ο χρόνος της αυτοσυγκέντρωσης. Η ροή ξεκινά πάλι καταιγιστική με την άφιξη στον κάθε προορισμό. Επιστροφή δεν υπάρχει, μόνο άλλοι προορισμοί.

Kelly

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται οπουδήποτε αισθάνεται δημιουργικά. Σπούδασε Πολιτικές επιστήμες στη Θεσσαλονίκη, Μάρκετινγκ και Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Γερμανία και Μάρκετινγκ & Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες στην Αθήνα. Από το 2009 ασχολείται ενεργώς με τα εικαστικά, επιλέγοντας ως κύριο μέσο έκφρασης τη γλυπτική. Εκπαιδεύτηκε στις τεχνικές επεξεργασίας του μετάλλου- το κύριο υλικό που μεταχειρίζεται στα έργα της. Από το 2011 ασχολείται και με επιμέλειες εκθέσεων με ανεξάρτητες συνεργασίες σε χώρους τέχνης. Έχει στο ενεργητικό της 14 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετοχή σε πάνω από 40 ομαδικές, ενώ έχει συνεργαστεί με πάνω από 70 σημαντικούς καλλιτέχνες ούσα επιμελήτρια 50 και πλέον ομαδικών και ατομικών project. Από το 2010 έχει δημιουργήσει 4 εναλλακτικούς χώρους Τέχνης στο κέντρο της Αθήνας, αξιοποιώντας παλιά και μισογκρεμισμένα βιομηχανικά κτήρια, όπως το  “The Loft” που στεγάζεται στο παλιό εργαστήρι υφασμάτων του Χυτήρογλου, μετατρέποντας τα σε σημεία συλλογικής δημιουργικότητας. Υπήρξε διοργανώτρια και Διευθύντρια Λειτουργίας & Ανάπτυξης ενός Ελληνο- Ολλανδικού καλλιτεχνικού φεστιβάλ. Από το 2017 είναι Managing Director του #Rest@rt Contemporary Art Platform, τη μοναδική επίσημα αναγνωρισμένη ομπρέλα πολιτιστικών δράσεων που ειδικεύεται στον Πολιτιστικό Τουρισμό. Οι δράσεις που διοργανώνει, έχουν πολιτειακή αναγνώριση και είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, καθώς προβάλλουν τη δουλειά των Ελλήνων δημιουργών στους διεθνείς επισκέπτες της χώρας.

Ούσα γλύπτρια, έχει από νωρίς δημιουργήσει μια συγκεκριμένη υφολογική τεχνοτροπία, που κατέστησε τα έργα της εύκολα αναγνωρίσιμα από το κοινό. Το υλικό που χρησιμοποιεί είναι αποκλειστικώς το ατσάλι, το οποίο χειρίζεται σαν δαντέλα κατακτώντας έτσι μια πολύ χαρακτηριστική γραφή. Στη γλυπτική της, την απασχολεί η μελέτη του όγκου που δημιουργείται μέσα από τη σχέση υλικού και κενού.  Η απόδοσή των έργων της είναι γεωμετρική. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι φόρμες που διέπονται από μια αρμονία που έχει τις ρίζες της στα καθαρά μαθηματικά και που επιτρέπουν την οποιαδήποτε «εξπρεσιονιστική» αντίδραση.

 

 

www.kellyathanasiadou.gr

10 λέξεις με την τραγουδίστρια και ηθοποιό Χριστίνα ΓΚΟΛΙΑ

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Ένας «μαγικός» τρόπος να καταγραφτεί η μουσική και τα τραγούδια στην Ιστορία και να μπορούν να ακούγονται σε όλα τα σπίτια και σε όλες τις χώρες της γης.

Αυτό το «μαγικό» ταξίδι άρχισε σε μένα το 2008 με το τραγούδι «Όλα δικά σου» ως συμμετοχή στο άλμπουμ «Σελένα» του Μιχάλη Κακέπη και συνεχίστηκε με τη συμμετοχή μου  με 4 τραγούδια («Έτσι θα γίνει» σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου, «Ένα φιλί», «Μαύρα ρούχα», «Για τα μάτια σου»), στο cd «Έτσι θα γίνει» της Εύας Λουκάτου το 2009. Εκεί κάπου γεννήθηκε η ανάγκη για δικές μου δισκογραφίες και έτσι ακολούθησαν το  2011 το digital single «Σ' ένα ταξίδι για ν' αντέχω», ένα ντουέτο με τον Αργύρη Λούλατζη σε στίχους & μουσική του ίδιου, το  2013 το πρώτο προσωπικό cd «Όνειρα κάνουμε ίδια", σε στίχους & μουσική του Αργύρη Λούλατζη και ενορχήστρωση του Θύμιου Παπαδόπουλου. Το 2015 κυκλοφορεί το 1ο αγγλόφωνο τραγούδι μου σε στίχους και μουσική Nick Michaels & Tara London με τίτλο "Ordinary Girl" από τη Final Touch, το 2016 κυκλοφορεί ένα ιδιαίτερο ταγκό με τίτλο "40" σε μουσική του Αντρέα Λάμπρου και στίχους της Ρεβέκκας Ρούσση από τη Final Touch , το 2017 κυκλοφορεί η πρώτη μου διασκευή του γνωστού "Χαρά μου" από τη χρυσή εποχή του ελαφρού τραγουδιού της μεταπολεμικής Ελλάδας (Πρώτη εκτέλεση - Σώτος Παναγόπουλος -  1952) --- Mουσική : Τάκης Μωράκης Στίχοι : Κώστας Πρετεντέρης, Γιάννης Οικονομίδης, από τη Final Touch και το 2018 κυκλοφορεί το single «Δε φοβάμαι να ζήσω» σε μουσική Λάκη Παπαδόπουλου και στίχους Ρεβέκκας Ρούσση από τη Heaven Music.

Πάντα η ευχή μου είναι οι δυσκολίες των καιρών να μη σταματήσουν την παραγωγή καινούργιων τραγουδιών για όλους τους δημιουργούς της μουσικής!

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

Η "Ιερή" στιγμή όπου ο ερμηνευτής έρχεται σε άμεση επαφή με το κοινό του!!! Αυτή η εμπειρία είναι μοναδική.

Λατρεύω τις ζωντανές εμφανίσεις είτε είμαι επάνω, είτε είμαι κάτω από τη σκηνή. Έχω κάνει πολλές και στο θέατρο και στη μουσική και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

Αυτή την περίοδο εμφανίζομαι σ έναν πανέμορφο χώρο στο μοναστηράκι στο "Θέσις 7" κάθε Παρασκευή με την μπάντα μου τους Blue Quartet.

ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Μελωδία! Ρυθμός! Στίχος!

Μέσα σε λίγα λεπτά μια μικρή ιστορία ψυχής που άλλες φορές σε συγκινεί, άλλες σε ξεσηκώνει, άλλες απλά σε ταξιδεύει σε «εσωτερικά» μονοπάτια αναζήτησης και απόλαυσης!

Για μένα είναι ο αγαπημένος μου τρόπος έκφρασης από τότε που ήμουν μικρό κοριτσάκι μέχρι και σήμερα.

ΕΛΛΑΔΑ

Η χώρα του φωτός! Με τις γαλαζοπράσινες θάλασσες και τον χρυσαφένιο ήλιο!

Είμαι περήφανη και τυχερή που γεννήθηκα σ αυτή τη χώρα. Φέρω την καταγωγή μου με τιμή!

Αν και πληγώνει συχνά τα παιδιά της τα τελευταία χρόνια, μια και την διοικούν οι πλέον ακατάλληλοι άνθρωποι....

Εύχομαι σύντομα αφύπνιση και ευημερία, και να τραγουδάμε όλοι οι Έλληνες μαζί τη «μελωδία» της ευτυχίας!

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Τρελαίνομαι για ταξίδια στο εξωτερικό! Να γνωρίζω καινούργιες χώρες και διαφορετικές κουλτούρες και να ανταλλάσσω ιδέες με ανθρώπους του εξωτερικού.

Συνεργάζομαι μουσικά με δύο Άγγλους δημιουργούς τον Nick Michaels και την Tara London που έχουν γράψει τραγούδια για μένα. Ένα από αυτά έχει κυκλοφορήσει με τίτλο "Ordinary girl". Στο καινούργιο μου cd θα ακουστούν άλλα τρία δικά τους τραγούδια.

Αξέχαστη ήταν η εμπειρία μου όταν πήγα και τραγούδησα τον Νοέμβριο του 2015 στο O2 Academy στο Λονδίνο στα πλαίσια ενός φεστιβάλ νέων προτάσεων - νέων δημιουργών.

Ευελπιστώ σύντομα να ξαναπάω και να τραγουδήσω σε συναυλίες στο εξωτερικό για τους ξένους, αλλά και για τους Έλληνες του εξωτερικού!

ΘΕΑΤΡΟ

Είμαι γνήσιο παιδί του θεάτρου μια και η πρώτη μου ιδιότητα είναι ηθοποιός!

Σπούδασα θέατρο στη σχολή Βεάκη και έχω πάρει μέρος σε μια πληθώρα παραστάσεων στο θέατρο και σε σήριαλ στην τηλεόραση.

Όπως «Άλκηστις» του Ευριπίδη σε  σκηνοθεσία Λ. Κονιόρδου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου), «Τα σκουπίδια» του Γ. Ξανθούλη σε σκηνοθεσία Γ. Μπέζου (Θέατρο Αθήναιον), «Τα παιδιά της Νιόβης» στη τηλεόραση ΝΕΤ σε σκηνοθεσία Κ. Κουτσομύτη, «Κωνσταντίνου και Ελένης» ΑΝΤ 1, σε σκηνοθεσία Κ. Λυχναρά κ.ά.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, οι 2 μεγάλες αγάπες μου ήταν το θέατρο και το τραγούδι.

ΜΕΛΛΟΝ

Καινούργια δισκογραφική δουλειά που θα κυκλοφορήσει από το φθινόπωρο με τη Heaven Music, συναυλίες και ζωντανές εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ελπίδα για καλύτερες συνθήκες ζωής σε όλους μας, και οραματισμός για ένα  λαμπερό, φιλάνθρωπο μέλλον στη γη!

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η παγκόσμια γλώσσα που ενώνει τους ανθρώπους κάτω από τα μηνύματά της!

Μια τέχνη που ευαισθητοποιεί, διασκεδάζει, συγκινεί και ταξιδεύει. Ένας τρόπος για να κρατήσουμε ζωντανές τις ψυχές μας απέναντι στα καθημερινά προβλήματα.

ΘΕΑΤΗΣ

Ο αποδέκτης της έκφρασης του δημιουργού!

Αλλά και ο συμμέτοχος στις ζωντανές παραστάσεις - συναυλίες, ο συνεπιβάτης στο ταξίδι της τέχνης.

Αυτός που με την παρουσία του και το χειροκρότημά του «ανεβάζει» τον καλλιτέχνη στα ουράνια...

ΣΤΟΧΟΣ

Να ακουστούν τα τραγούδια μου στο πλατύ κοινό, και να αγαπηθούν με τον τρόπο που αγαπήθηκαν από τους δημιουργούς τους και από μένα.

Και να μπορώ να συνεχίζω να τραγουδάω, με την πρόθεση να ενώνει η φωνή μου τους ανθρώπους και να τους δονεί μόνο με αγάπη και αλήθεια.

 

10 λέξεις με τον ιστορικό Τέχνης κ. Λεόντιο Πετμεζά

ΙΣΤΟΡΙΑ

Συστηματική μελέτη των γεγονότων, τάσεων, συνθηκών  του παρελθόντος  που εστιάζει  στην ανθρώπινη  δραστηριότητα στην  διαμέσου των χρόνων  εποχή. Μελετά  γραπτές πηγές που δίνουν επαρκείς και βάσιμες  πληροφορίες.                          Η εμπεριστατωμένη  καταγραφή της αναδεικνύει τα αίτια καταστάσεων και επισημαίνει την εξέλιξη. Δεν αποτελεί απλή αφήγηση των τετελεσμένων αλλά αναδομεί και ερμηνεύει  με κύριο στόχο  την πρόβλεψη του μέλλοντος. Έχει χροιά  εξελισσόμενης επιστήμης  με δυναμική που  υφίσταται  και ερμηνεύεται μέσα από  διαρκείς αλλαγές και μετασχηματισμούς . Αποτελεί  παράγοντα για διαφορετικές μεταξύ τους ιστοριογραφικές προσεγγίσεις. Βέβαια υπάρχει και η περίοδος της προϊστορίας για  την οποία δεν έχουμε γραπτές η απόλυτα διευκρινισμένες πηγές. Οι ιστορικοί εκφράζουν συνήθως προσωπικές απόψεις για το αντικείμενό της ιστορίας που εμφορούνται από την πολιτική ιδεολογία και την κοσμοθεωρία  τους.  Αυτό ενέχει αφ ενός τον πλουραλισμό των απόψεων και των θέσεων που είναι απαραίτητο και αναγκαίο να υφίσταται στις δημοκρατικές κοινωνίες αφ εταίρου όμως δεν στοιχειοθετεί την  αντικειμενική αλλά την υποκειμενική προσέγγιση .

ΤΕΧΝΗ

 Eίναι απόλυτα ψυχική δραστηριότητα, αποτέλεσμα προσωπικής διεργασίας που   καθίσταται σημαντική εξαιτίας της έλξης που προκαλεί στα συναισθήματα του ανθρώπου. Αναδεικνύεται μέσα από τις διαστάσεις  της εμπειρίας  και της ευρηματικότητας του ταλέντου . Διεγείρει τις συνειδησιακές και τις νοητικές καταστάσεις . Η έκφραση στα επιτεύγματα  αποτυπώνει την ψυχοσύνθεση, τα βιώματα, την αίσθηση και τον οραματισμό  κάθε καλλιτέχνη.  Εκφάνσεις της προχωρημένης τέχνης  εφαρμόζονται  σε πρακτικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης η τοποθετούνται στην επιφάνεια  τοίχων. Δεν πρέπει βέβαια να συγχέομε την τέχνη με την τεχνική.

ΓΚΑΛΕΡΙ

Είναι ο κατάλληλος τόπος και χώρος  διαπραγμάτευσης και προώθησης  των έργων τέχνης με δυνατότητες σοβαρών πωλήσεων  σε συλλέκτες και εμπόρους. Αρκετές  νέες αίθουσες τέχνης που λειτουργούν σήμερα φιλοξενούν χαρακτηριστικά αριστουργήματα που αξίζει να παρουσιαστούν και να προβληθούν.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Καθημερινά γίνονται  ατομικές η ομαδικές .Σίγουρα ξεχωρίζουν κάποια πράγματα όμως αξίζει  να παρακολουθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερα τέτοια γεγονότα γιατί  συμπληρώνουμε, επεκτείνουμε και ανανεώνουμε την εικαστική παιδεία που ήδη έχουμε . Επίσης οι διοργανώσεις από κάποιους φορείς έχουν σημαντικά πράγματα να δείξουν.

ΑΓΟΡΑ

Η αγορά τέχνης στις μέρες μας έχει διαφοροποιηθεί .Έχει μειωθεί ως απόρροια και αποτέλεσμα της συνολικής υπάρχουσας κρίσης που δεν είναι μόνο πολιτική και οικονομική . Ωστόσο και σήμερα γίνονται αγορές έργων όχι μόνο καταξιωμένων ονομάτων  αλλά και καινούργιων δημιουργών

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Έχω συμμετάσχει στην διοργάνωση αρκετών εκθέσεων που έγιναν  στο εξωτερικό. Οι συνθήκες διαπραγμάτευσης σε αυτές τις συνεργασίες είναι τελείως διαφορετικές από ότι στην χώρα μας. Κινούνται σε άλλο μήκος  κύματος  και προοπτικής. Λειτουργούν  άμεσα σαν εκπαίδευση  που τα  απαραίτητα χρηστικά  στοιχεία της μπορούμε να  τα εφαρμόσουμε και  εδώ.   

ΘΕΑΤΗΣ

Μόνιμα είμαι θεατής κάθε μορφής δημιουργίας χωρίς να απορρίπτω  τίποτα. Με ενδιαφέρει περισσότερο ότι είναι μεταμοντέρνο και  πρωτοποριακό σε συσχετισμούς, ότι έχει εννοιολογικές απολήξεις , αφαιρετικές προεκτάσεις και ανεικονικές παραπομπές. Παράλληλα με συγκινεί η ρεαλιστική απόδοση της πραγματικότητας και ο τομέας της ευειδούς αγιογραφίας. Θαυμάζω τις εκθέσεις που δένουν ανομοιογενή στοιχεία, αποκρυσταλλώνοντας την ουσία της φόρμας και την προέκταση της ανάγνωσης των  γραμμικών αναδύσεων.

ΣYZYΓΟΣ

Η σύζυγος μου Μαριλένα Φωκά είναι διακεκριμένη και βραβευμένη   εικαστικός-αγιογράφος.Εχει ανώτατες σπουδές στην αγιογραφία ,στην συγκριτική λογοτεχνία, στον πολιτισμό και σε άλλα. Διδάσκει ξένες  γλώσσες. ‘Έχει  φιλοτεχνήσει γνωστούς λατρευτικούς χώρους και έχει εκθέσει  με μεγάλη επιτυχία σε αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό . Με  την εικαστική παρουσία της ασχολούνται συχνά τα έντυπα  και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Παράλληλα έχουν γράψει θετικές κριτικές για το έργο της σημαντικοί κριτικοί τέχνης .Μεταξύ μας υπάρχει μια ειλικρινής συναισθηματική σχέση αγάπης  με εμπιστοσύνη, αφοσίωση και αλήθεια. Είναι καλλιεργημένος άνθρωπος με κοινωνικές ευαισθησίες.   

ΚΡΙΤΙΚΗ

Είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον προσέγγισα  από πολύ νωρίς χρονικά, από τα χρόνια των σπουδών που πραγματοποίησα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η  κριτική είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που μπορεί να γίνει εκτός από τον κριτικό τέχνης και  από το μυημένο κοινό .Απαιτεί  διάβασμα και μελέτη ,ευρύτητα γνώσεων  και θέσεων και  σίγουρα συνεχή παρακολούθηση δρώμενων τέχνης και πολιτισμού. Η ιστορία και η θεωρία της τέχνης  μαγεύει και καθορίζει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Μέσα από τα  κείμενα που γράφω προσπαθώ  να φωτίσω λειτουργικά και δραστικά, πτυχές των έργων τέχνης  που μπορεί να μην έχει σκεφθεί η υποψιαστεί  ο θεατής.  

ΜΕΛΛΟΝ

Να εντρυφήσω ακόμη περισσότερο στην μελέτη  και την έρευνα της ιστορίας της τέχνης μέσα από την παρακολούθηση νέων μαθημάτων που πραγματοποιούνται  στην Αθήνα και  στο εξωτερικό. Η γνώση πρέπει να πολλαπλασιάζεται, να ενδυναμώνει και να διευρύνεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Στα σχέδια μου είναι η δημιουργία νέων εκθέσεων αναγνωρισμένων δημιουργών αλλά και νέων που ξεκινούν τώρα και η εικαστική εργασία τους έχει ενδιαφέρον.

10 λέξεις με την εικαστικό Ειρήνη Παγώνη Λούτη

ΕΜΠΝΕΥΣΗ 

Η ακαταμάχητα γοητευτική ιδέα, που σου έρχεται τόσο ξαφνικά, μετά από σκληρή εργασία και χιλιάδες αλληλοσυγκρουόμενες βασανιστικές σκέψεις να σε λυτρώσει, δίνοντάς σου ταυτόχρονα μια τρελή επιθυμία να την υλοποιήσεις.

ΜΕΤΑΛΛΟ  

 

Για εμένα είναι ΤΟ υλικό. Το πρωταρχικό υλικό της δόμησης. Είναι φωτιά και πέτρα μαζί. Το αγαπημένο μου μέταλλο είναι αυτό των αρχαίων Μινύων της Βοιωτίας, το Αλ-ουμίνιο.  Όπου το Αλ, είναι  «ρίζα» και όχι λέξη ή πρόθεση ή πρόθεμα, και σημαίνει φώς-φωτεινός. Αλ-φειός, Αλ-ιάκμων, Αλ-άβαστρον…κλπ.

 

ΘΕΑΤΗΣ

O καλός θεατής, εκείνος δηλαδή που είναι σε θέση να αισθανθεί, να κατανοήσει βαθειά, να απολαύσει ένα έργο, είναι ο μυημένος θεατής. Αυτός δηλαδή που έχει παιδεία, πλατειά γνώση, καλλιέργεια. Υπάρχουν λίγοι, αλλά μας είναι πολύτιμοι.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ           

 

Η πραγματοποίηση μιας έκθεσης στην γκαλερί ή σε κάποιον δημόσιο χώρο, είναι για μένα η «έξοδος» από την μοναχικότητα και την σιωπή του ατελιέ μου. Είναι η ημέρες που θα έχω την ευκαιρία να ανταμώσω συμμαθήτριες, γνωστούς, φίλους, αξιοσημείωτους ανθρώπους. Είναι η ώρα που απομακρύνομαι από το έργο μου και γίνομαι κι εγώ θεατής.

 

ΣΤΟΧΟΣ.         

 

 Ο πρώτος και σημαντικότερος στόχος μου είναι κατά την δημιουργία του έργου μου, είναι η πρόθεσή μου να ολοκληρώνεται, να ταυτίζεται με το αποτέλεσμα. Από την στιγμή που νοιώθω αυτήν την βεβαιότητα , γνωρίζω ότι ο θεατής θα αισθανθεί, θα απολαύσει το έργο μου.     

 

ΑΓΟΡΑ

Η «αγορά» έργων Τέχνης, έχει τους ερωμένους την Τέχνη και τους Επενδυτές. Οι ερωμένοι διδάσκονται και αγαπούν την Τέχνη γι΄ αυτό που είναι. Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την Τέχνη, σαν swap ή σαν bitcoin. Η ευτυχής σύμπτωση είναι ένας αγοραστής να συνδυάζει και τα δύο.

 

ΕΛΛΑΔΑ     

 

Οι διάφανες γαλάζιες θάλασσες, η κοιλάδα των Μουσών στον Όλυμπο, τα νερά της Στυγός στον Χελμό, οι κολώνες του ναού του Διός στο Σούνιο κατά την Ανατολή, το αρχαίο θέατρο της Αιγείρας που αγναντεύει τον Κορινθιακό.

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

 

Εκείνο το σημείο στην Ανταρκτική, που ενώνεται ο Ειρηνικός με τον Ατλαντικό σε δύο διαφορετικά χρώματα, και δεν θέλω ποτέ να πάω.

 

ΤΡΑΓΙΚΟ        

 

Σύμφωνα με τον ορισμό του Αριστοτέλη, τραγικό είναι αυτό που αποκαλύπτει τον παραλογισμό της ύπαρξης, το συμβάν που πού προκαλεί «οίκτο και τρόμο», στο οποίο αθώα άτομα τιμωρούνται για σφάλματα που δεν έχουν διαπράξει και βρίσκονται μπερδεμένα σε αδιάλυτες καταστάσεις.

 

 

ΜΕΛΛΟΝ

 

Επειδή «κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατο», τα σχέδιά μου είναι μέρα με την μέρα. Κάθε μέρα κάνω αυτό που «μπορώ, γνωρίζω και πρέπει», και αφήνομαι στο Συμπαντικό Σχέδιο να υλοποιήσει. Δεν έχω καμία προσκόλληση σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Απλά κάνω.

 

10 λέξεις με τη συγγραφέα Όλγα Παπακυριακού

Με τον τίτλο «Κόκκινη Κλωστή Δεμένοι – Η Σταγονούλα και ο Πήγασος» το βιβλίο της Όλγας Παπακυριακού έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και γράφτηκε με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει και να προάγει το πνεύμα της εθελοντικής αιμοδοσίας και μιλάει στις ψυχές των παιδιών και των εφήβων ενδυναμώνοντας την ενσυναίσθηση τους.

 Έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Υγείας - Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ως κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό για την αξιοποίηση του στα προγράμματα αγωγής υγείας στα σχολεία από τους εκπαιδευτικούς και είναι υπό την αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Μέσα από 10 λέξεις η Όλγα Παπακυριακού αποκαλύπτει τις σκέψεις της:

 

ΕΜΠΝΕΥΣΗ

 

 

Το πνεύμα της δημιουργίας που υποτάσσει τον καλλιτέχνη να εκφραστεί με κάθε μέσο και υλικό που διαθέτει σε μη καθορισμένο χώρο, χρόνο.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΗ

 

 

Ένωση λέξεων, σκέψεων και συναισθημάτων περίτεχνα δεμένων μεταξύ τους σε μια αλληλουχία με μια δυναμική που δίνει νόημα και λύσεις της ζωής μας, μένοντας αναλλοίωτη στο χρόνο.

 

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

 

Μαγεία – έρωτας – φωνή του σύμπαντος.

 

Δυνατή πληροφόρηση «Πέταγμα» ιδεών, προσωπικοτήτων, καταστάσεων, εκπαιδευτικού, ενημερωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα με μια αρμονία ηχοχρωμάτων, μελωδικά δοσμένων στον ακούοντα άνθρωπο.

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 

Αγάπη για το σώμα, υποκινούμενη από το πνεύμα, την ανδρεία, τα ιδεώδη και τον πολιτισμό του κάθε έθνους.

Ένωση ανθρώπων σε μια κοινή ιδέα για έναν κοινό σκοπό εκφράζοντας αθλούμενοι τη δύναμη, την ομορφιά, το πείσμα και την εξύψωση του πνεύματος σε μια όμορφη και ειρηνική πάλη με τις δυνάμεις του κάθε αθλητή, στην προσπάθεια να αποδείξει πρώτα στον εαυτό του ότι υπάρχει και κάτι ακόμη λίγο παρακάτω, πιστεύοντας πως η φλόγα της δύναμης ποτέ δε σβήνει, απλά κάθε φορά προχωράς και τη βρίσκεις ακόμη πιο ισχυρή.

 

Μικροί καθημερινοί άθλοι, για τους μικρούς και μεγάλους ανθρώπους.

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

 

Μοίρασμα, αγάπη για τον κόσμο γύρω μας. Παγκόσμια σύνδεση και ισορροπία καταστάσεων. Ευκαιρία έκφρασης του εσώτερου εαυτού.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

 

Δώρο ζωής. Συμπυκνωμένη δύναμη και πηγή ζωογόνου ενέργειας σ’ έναν μικρό ασκό.

Πράξη αληθινής άνευ όρων αγάπης.

 

Η απόδειξη του πόσο συνδεδεμένοι και αλληλένδετοι είμαστε οι άνθρωποι μεταξύ μας.

 

ΠΑΙΔΕΙΑ

 

Δικαίωμα όλων και υποχρέωση της πολιτείας.

 

Επικοινωνία του κόσμου. Αθανασία πολιτιστικής κληρονομιάς της κάθε χώρας.

Έκφραση ιδεών, απόψεων και οραμάτων με ευγένεια ψυχής, με αγάπη και σεβασμό στη φύση και τη ροή των γεγονότων επιτελώντας έργο θεάρεστο.

 

Πολιτισμός. Γνώση. Υγεία. Ευτυχία.   

 

ΠΑΙΔΙΑ

 

Το μέλλον της ύπαρξής μας. Η διαιώνιση του ανθρώπινου είδους.

Πηγή ζωής, γέλιου, αισιοδοξίας, χαράς, ισονομίας και εφευρετικότητάς.

Μια αγκαλιά γεμάτη αγάπη. 

 

ΣΤΟΧΟΙ

 

Σκοπός ζωής – ύπαρξη.

Θέτοντας έναν στόχο το 50% της επιτυχίας έχει ήδη επιτευχθεί.

Το άλλο μισό θέλει μόνον πίστη, ηρεμία, σταθερό χέρι, καθαρό βλέμμα πέρα και πίσω από τον στόχο.

Μια ανάσα, ένα κράτημα της και απελευθέρωση με όλη την αλήθεια μέσα της, χωρίς βία, χωρίς αναστολή.

 

Έτσι όπως ο Τοξότης επιτρέπει στο βέλος να αποχωριστεί το σώμα του τόξου- τα δάκτυλα του τοξότη, για να βρεί μόνο του το κέντρο του στόχου και να ενωθεί αστραπιαία μαζί του.

 

ΕΛΛΑΔΑ

 

Η χώρα των χρωμάτων, των αντιθέσεων, των έντονων συναισθημάτων, της ποίησης, της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας, των ηρώων και των κάθε φύσεως καλλιτεχνών.

Του αρχαιότερου πολιτισμού και των επιστημών. Του έρωτα, της έμπνευσης, της φιλίας και της οικογένειας.

 

Γενέτειρα πατρίδα μου. Υπερήφανη Ελληνίδα, με τα χρώματα του γαλάζιου – του ουρανού και της θάλασσας, με τα χρώματα της ευτυχίας, της αισιοδοξίας και της αγάπης.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Όλγα Παπακυριακού μεγάλωσε και μένει στο Ηράκλειο Αττικής. Σπούδασε στο Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα των Αθηνών στο τμήμα «Νοση­λευτικής» και είναι κάτοχος τίτλου εξειδίκευσης στην «Παιδιατρική Νοση­λευτική Ειδικότητα» και τίτλου Μεταπτυχιακού Διπλώματος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με Άριστα.

Επέλεξε και εργάζεται στο Nοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στο τμήμα Αιμοδοσίας. Δίδαξε πολλά χρόνια στα ΑΤΕΙ Αθήνας και σε Δημόσια ΙΕΚ και ήταν εισηγή­τρια σε επιστημονικά συνέδρια. Από το Σεπτέμβρη του 2016 έχει εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή για τον εθελοντισμό με τίτλο «Είναι στο χέρι σου. Σώσε μια ζωή» στο δημοτικό ραδιόφωνο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής Επικοινωνία 94 FM.

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) στην επιτροπή εκπαίδευσης. Επίσης είναι μέλος της ΕΝΕ Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, στην Επιτροπή Τομέα Εθελοντισμού και μέλος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Εξίσου με την επιστήμη της αγαπάει και ασχολείται από πολύ μικρή με τον αθλητισμό και τα τελευταία χρόνια την έχει κερδίσει η ιστιοπλοΐα και η τοξοβολία.

 

Αυτή είναι η πρώτη της συγγραφική προσπάθεια... Και είναι αφιερωμένη σε όλους τους «εθελοντές ζωής».

10 λέξεις με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Άννα Παχή

Έμπνευση

Κάθε τι μπορεί να σου δώσει έναυσμα για σκέψη, λόγια και βιβλίο. Οι άνθρωποι, οι σκέψεις μας, οι συμπεριφορές, ο περιβάλλον χώρος, έχουν τη δύναμη να «πατήσουν» ένα κουμπάκι του εαυτού σου που να σε οδηγήσει στην υπέροχη περιπέτεια της δημιουργίας.

Συγγραφή

Ξεκάθαρη ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία. Πολλές φορές βασανιστική, πάντα όμως λυτρωτική στο τέλος. Δε θα μπορούσα να ζω χωρίς να γράφω. Τη νιώθω αναπόσπαστο κομμάτι μου και πως μπορεί κάποιος να πορεύεται χωρίς ένα κομμάτι εαυτού; Μην απαντήσετε παρακαλώ. Δεν μπορεί.

 

Βιβλίο

Ο καλύτερος φίλος. Περιμένει το άγγιγμά σου για να ανοίξει πόρτες σε νέους κόσμους. Δίνει την ευκαιρία να ζήσεις άλλες ζωές, σε άλλους τόπους. Δε σε προδίδει ποτέ.

 

Άντρες

Το «Αντρών Εγχοιρίδιον» είναι η δεύτερη συγγραφική μου απόπειρα, ένας τρόπος να θυμίσω σε άντρες και γυναίκες πως είμαστε σύμμαχοι, όχι αντίπαλοι. Είναι κρίμα να αναλώνουμε τους εαυτούς μας σε ασήμαντα πράγματα, όταν μπορούμε να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι. Φυσικά, απαιτείται προσπάθεια, όπως όλα τα σημαντικά.

 

Δημοσιογραφία

 

Πρόκειται για λειτούργημα που – όπως πολλά πράγματα τελευταία – έχει εκφυλιστεί. Η σωστή και έγκυρη ενημέρωση του κοινού είναι πολύ σοβαρό πράγμα. Σε μεγάλο ποσοστό, το ίδιο το κοινό έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτήν την εκφύλιση, καθώς αρνείται να γυρίσει την πλάτη σε εκείνους που προσπαθούν να το αποπροσανατολίσουν. Οφείλουμε όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας – κι όχι μόνο σχετικά με τη δημοσιογραφία... Διατηρώ την ιστοσελίδα www.iart.gr μαζί με τους Ανδρέα Μπαζαίο και Σπύρο Πλουμίδη προσπαθώντας να λειτουργούμε με τις αρχές της Δημοσιογραφίας, όχι τα ευτελή της παράγωγα.

 

Συνεντεύξεις

 

Κάθε συνέντευξη είναι ευκαιρία να γνωρίσεις έναν άνθρωπο, μέσα από τη δική του οπτική. Χαίρομαι καθώς έχω έρθει σε επαφή με καλλιτέχνες – και όχι μόνο – που αγαπούν αυτό που κάνουν, με πάθος. Υπερασπίζονται την τέχνη τους, προσπαθούν για το καλύτερο και παλεύουν για το μέλλον. Μου φαίνεται περίεργο να δίνω εγώ συνεντεύξεις, είναι κάτι που μάλλον δε θα συνηθίσω...

 

Ραδιόφωνο

 

Το μέσο που δε θα χάσει ποτέ τη μαγεία του, όσο κι αν προαχθούμε τεχνολογικά. Η επαφή με μια φωνή, το άκουσμα ενός αγαπημένου τραγουδιού, η τηλεφωνική ή διαδικτυακή επικοινωνία που αναπτύσσεται, γίνεται καμιά φορά τόσο σημαντική... Αγαπώ πολύ το ραδιόφωνο, τη μουσική και τους ακροατές. Κάνουμε παρέα κάθε Δευτέρα βράδυ, στη διαδικτυακή συχνότητα του www.activeradio.studio από τις 20:00 μέχρι τις 22:00 και περνάμε υπέροχα!  

 

Διαδίκτυο

 

Έφερε κοντά ανθρώπους, χώρισε άλλους τόσους. Προσφέρει την πληροφορία απλόχερα, είναι όμως και χώρος όπου μπορεί ο καθένας να πει άκριτα ότι θέλει. Το διαδίκτυο διευκόλυνε την επικοινωνία, έχει όμως και τις σκοτεινές του πλευρές. Δεν είναι αλάθητο. Όπως όλα τα πράγματα, πρέπει να το κρίνουμε με ψυχραιμία και λογική.

 

Σχέδια

 

Τόσο το «Έπος των Gpeleαίων», το πρώτο μου βιβλίο, όσο και το «Αντρών Εγχοιρίδιον» είναι ιδιαίτερα χιουμοριστικά. Στο επόμενο θα δοκιμάσω τις δυνάμεις μου σε μια αστυνομική ιστορία. Είναι ταυτόχρονα φοβιστικό και συναρπαστικό για μένα. Καθώς όμως γράφω με την καρδιά μου, πιστεύω πως θα έχει καλό αποτέλεσμα το πείραμά μου αυτό..

 

Ελλάδα

 

Αγαπώ τη χώρα μου, πιστεύω πως είναι η καλύτερη του κόσμου. Θα ήθελα να την αγαπούμε όλοι πρακτικά, όχι ως μια ιδέα στη σφαίρα του νοητού. Να τη φροντίζουμε, να την προσέχουμε. Θα ήταν καλό να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους πως είμαστε πάντα κομμάτι της. Η πατρίδα δεν είναι κάτι ξένο αλλά κάτι αγαπημένα οικείο. Θα μπορούσε κανείς να κάνει κακό στο παιδί του; Το ίδιο πρέπει να φροντίζει και τη χώρα του. 

10 λέξεις με τον εικαστικό Αριστείδη Χρυσανθόπουλο

ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Τα ερεθίσματα είναι πάντα πολλά όπως επίσης και τα θέματα που επιλέγω κατά καιρούς να αποτυπώσω μέσα από τη δική μου ματιά, τη δική μου διάσταση. Συνήθως ένα φως - χρώμα θα δώσει το έναυσμα να γίνει η αρχή. Κι έτσι ξεκινάει η μάχη όπως την αποκαλώ, μια και η δημιουργία είναι ένα είδους μάχης ακόμη και με τον ίδιο σου τον εαυτό.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Ένα ταξίδι στον κόσμο της τέχνης. Μονόδρομος για μένα, συνεχίζοντας να μην υποκύπτω σε οποιονδήποτε συμβιβασμό.

ΑΚΟΥΑΡΕΛΑ

Τα τελευταία χρόνια το υλικό μέσο που χρησιμοποιώ είναι η ακουαρέλα σε χαρτί. Με βοηθά στη δημιουργία λεπτότερων αποχρώσεων, ώστε να αποδίδω πιο ατμοσφαιρικά όλα όσα θέλω να αποτυπώσω στο χαρτί.

ΤΕΧΝΗ

Πολύ σημαντικό κομμάτι θα έλεγα. Μπορεί να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, επειδή το κοινό μπορεί να δει διαφορετικές μορφές τέχνης σε μουσεία και γκαλερί. Επίσης, η τέχνη έχει το ρόλο του επαναστάτη, φέρνοντας στην επιφάνεια τα αρνητικά σημεία κάθε εποχής. Η σκηνογραφία είναι μια ακόμα τέχνη που αγαπώ να υπηρετώ κι ελπίζω να μου παρουσιάζονται και στο μέλλον καλές ευκαιρίες για να συνεχίσω την ενασχόλησή μου με αυτή. 

 

ΘΕΑΤΗΣ

Μπορεί οι εικαστικοί ως καλλιτέχνες να ακολουθούν κάποιες στιγμές πιο μοναχικές πορείες, αλλά πάντα τα έργα μας θέλουμε να έχουν την αποδοχή του κοινού. Βέβαια πάντα ένας καλλιτέχνης πρέπει να φροντίζει να εμπιστεύεται τους κατάλληλους ανθρώπους και να τον εμπιστεύονται οι κατάλληλοι άνθρωποι, ώστε να είναι δυνατή και η παρουσίαση των έργων του στο φιλότεχνο κοινό.

Fragiles 

Στην τρέχουσα ατομική μου έκθεση «Fragiles» στη gallery GENESIS, οι ήρωες μου ισορροπούν ανάμεσα στο ιδεατό και την πραγματικότητα. Διηγούνται τις ιστορίες τους, αποκαλύπτοντας συναισθήματα που από μόνα τους αποτελούν και τα πιο εύθραυστα κομμάτια της ανθρώπινης ψυχής και ύπαρξης. Ελπίζω σε θετικές κριτικές και στην θετική αποδοχή της από το κοινό που θα την τιμήσει με την παρουσία του.

ΕΛΛΑΔΑ

Θεωρώ ότι είναι μια χώρα δύσκολη για τους εικαστικούς, επειδή συνήθως «επικοινωνούμε» μέσα από τα έργα μας και οι ίδιοι μάς είναι λίγο δύσκολο να κάνουμε δημόσιες σχέσεις, προκειμένου να προβληθούμε, όντας συνήθως περισσότερο εσωστρεφείς. Από την άλλη, τα Εικαστικά συνήθως είναι παραγκωνισμένα στον Τύπο αλλά και την τηλεόραση, μια και άλλες μορφές Τέχνης προσελκύουν πιο πολύ τα φώτα της δημοσιότητας. Ευτυχώς υπάρχει και το διαδίκτυο, όπου προβάλλεται η δουλειά μας, ενώ ταυτόχρονα μεγάλη μερίδα του κοινού ασχολείται με αυτό κι ενημερώνεται μέσα από αυτό.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

 

Είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία που την έζησα με την επιλογή δύο έργων μου στη «CASTRA 2015» Διεθνής Μπιενάλε Ακουαρέλας, Ajdovščina, στη Σλοβενία. Σίγουρα το να εκθέτεις στο εξωτερικό είναι σημαντικό για το βιογραφικό σου, αλλά σίγουρα είναι κι ένα έξοδο που συνήθως καλείται να καλύψει ο εικαστικός. Από την άλλη έρχεσαι σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, εμπνέεσαι και μαθαίνεις. 

 

ΓΚΑΛΕΡΙ

Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι οι γκαλερί. Οι γκαλερί θα πρέπει να πιστέψουν  σε νέους καλλιτέχνες και να τους στηρίξουν στο μέλλον αλλά και όλοι εμείς οι καλλιτέχνες πρέπει να στηρίζουμε τις γκαλερί, ειδικά όταν οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι σε αυτές γνωρίζουν πολύ καλά τον χώρο της Τέχνης κι έχουν πολλές συμβουλές να μας δώσουν.

ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της τέχνης και γενικότερα η αγορά έχει στενέψει. Επενδύοντας στην παιδεία και στην εκπαίδευση του κοινού να αποκτήσει τον χαρακτηρισμό «φιλότεχνο κοινό» μπορούμε να επενδύσουμε και στο μέλλον, δημιουργώντας τις εμπειρίες εκείνες και τα αντίστοιχα κίνητρα, όπως «δυνατές» εκθέσεις, ώστε να προκύψουν νέα πρόσωπα που σιγά σιγά θα επενδύσουν στην Τέχνη.

 

10 λέξεις με την εικαστικό Σοφία Παπαθανάση

Σοφία Παπαθανάση

Σοφία Παπαθανάση

ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Οι άνθρωποι γύρω μας, το αστικό τοπίο, οι θολές εικόνες του υποσυνείδητου όταν ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα κλείνοντας τα μάτια, όλα μπορούν να μεταφραστούν σε σχέδιο και χρώμα, φτιάχνοντας μια νέα ιστορία στον καμβά που να περιέχει την πραγματικότητα και το όνειρο συνάμα.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Ο δικός μου τρόπος να δουλεύω τις σκέψεις, τις αγωνίες, τις ελπίδες μου και να τις επικοινωνώ με τους άλλους. Η διάθεση προσφοράς. Αυτό που ανέκαθεν αγαπούσα. Το ζωτικό μου στοιχείο.

ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ ακρυλικά χρώματα και ενίοτε παστέλ για το σχέδιο. Η σπάτουλα προσφέρεται για τις φόρμες με πάστα, που αναλόγως το θέμα παντρεύεται με ακουαρελίζουσες πινελιές. Το σχέδιο λειτουργεί συμβολικά για μνήμες, όνειρα, μη ρεαλιστικά στοιχεία. Το -πολύ συχνά- καθαρό χρώμα εκφράζει την ύλη, το πραγματικό. Περιεχόμενο και φόρμα προσπαθώ να συνυπάρχουν.

 

 

ΘΕΑΤΗΣ

Η μαγική στιγμή που κάποιος άλλος θα σταθεί μπροστά στο έργο. Το πιθανότερο είναι να του πει πράγματα που ούτε καν τα είχε φανταστεί ο δημιουργός... Αλλού συμπίπτουν τα συναισθήματα και τα μηνύματα, αλλού συμπληρώνει ο καθένας και κάτι διαφορετικό: Το έργο λειτουργεί από μόνο του!

 

 

ΣΤΟΧΟΣ

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος όταν ξεκινάει η ζωγραφική διαδικασία: ζωγραφίζω γιατί δεν γίνεται να κάνω αλλιώς. Από κει και πέρα, έστω και έναν να αγγίξει κάποιο έργο, θεωρώ πως πέτυχα τον στόχο μου!

 

 

ΓΚΑΛΕΡΙ

Ο ιδανικός ορισμός του γκαλερίστα θα ήταν ένας φιλότεχνος γνώστης των πραγμάτων, που πιστεύοντας στον καλλιτέχνη θα μπορούσε να τον καθοδηγήσει με μεράκι κι αγάπη προς την τέχνη που κι οι δυο υπηρετούν... Πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες του χώρου και της εποχής, ευτυχώς πολλοί γκαλερίστες στη χώρα επιμένουν και αντέχουν.

 

 

ΠΟΛΗ

Με την έννοια της εστίας, του να ανήκουμε κάπου, η σύγχρονη πολιτεία σημαίνει πολλά για τους ανθρώπους της. Το θέμα της έκθεσης Αέναη Πόλη, αφορά σε όλους αυτούς που δεν έχουν πια οικία-πόλη, που έχουν μα νιώθουν ξένοι ή προσωρινοί, μα και σ’ αυτούς που ανήκουν και την επηρεάζουν ή επηρεάζονται απ’ αυτήν. 

 

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Από την εμπειρία τη δική μου και των συναδέλφων, φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για την ελληνική ζωγραφική στο εξωτερικό. Πλέον η σύγχρονη εικαστική σκηνή απευθύνεται σε όλους και καλύπτει ευρύ φάσμα κοινού. Στο άμεσο μέλλον υπάρχει η σκέψη συμμετοχής σε μια τέτοια κίνηση εξωστρέφειας.

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Θα έλεγε κανείς πως τα πράγματα στην Ελλάδα του σήμερα γενικά και ειδικά δεν είναι εύκολα. Για τους καλλιτέχνες ούτως ή άλλως ποτέ δεν ήταν... Παρόλα αυτά γίνονται προσπάθειες, παρουσιάζονται επίκαιρα εικαστικά δρώμενα, μια νέα τάση ομαδικών συνεργασιών έχει αρχίσει να παρατηρείται στον καλλιτεχνικό χώρο. Η Ελλάδα βρίσκει πάντα τρόπο να εμπνέει...

 

 

ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της τέχνης είναι πλέον φιλικά προσκείμενη στη νέα επιχειρηματικότητα. Αν οι συνεργασίες είναι αξιοπρεπείς αυτό είναι θετικό σημάδι. Η ομορφιά και η επιρροή της τέχνης είναι απαραίτητη σ’ αυτόν τον κόσμο. Συλλέκτες, κρατικά ιδρύματα, γκαλερίστες, καλλιτέχνες, ας υποστηρίξουμε αυτό το άνοιγμα προς όλους.

 

10 λέξεις με τον δημιουργό Τάσο Πέτσα

Μουσική

Η μουσική είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής  μου. Την αγάπη για τη μουσική μου τη μετέδωσαν οι γονείς μου. Από 10 χρονών ο πατέρας μου μού αγόραζε αρκετούς δίσκους ξένης μουσικής και μού είχε μάθει να μαγνητοσκοπώ και να κάνω μοντάζ στα μουσικά βοντεοκλίπ που έβλεπα στην τηλεόραση. Τρία χρόνια αργότερα μετά από παραίνεση της μητέρας μου μού αγόρασε ένα παιδικό αρμόνιο και την επόμενη χρονιά επειδή η μητέρα μου ήθελε να κάνω κάποια μαθήματα σε ωδείο, γράφτηκα σε ένα ωδείο στην Κόρινθο για έναν χρόνο και την επόμενη χρονιά συνέχισα τις σπουδές μου για άλλα δύο χρόνια στην Αθήνα ως μαθητής πλέον Λυκείου. Απωθημένο μου βέβαια ήταν το (ξένο) τραγούδι όπου προσπαθούσα από μικρός να αποστηθίζω τους στίχους των τραγουδιών που μού άρεσαν, ποτέ όμως δεν μού είχε περάσει από το μυαλό να κάνω μαθήματα φωνητικής. Σε ηλικία 35 ετών και για 3,5 χρόνια έκανα μαθήματα φωνητικής στο σύγχρονο αγγλικό τραγούδι ενώ παράλληλα όλα τα προηγούμενα χρόνια επεξεργαζόμουν με διάφορα προγράμματα στον υπολογιστή μου τις μελωδίες που έφτιαχνα.

Δικηγορία

 

Η δικηγορία είναι το μοναδικό μέσον βιοπορισμού μου. Όταν σπούδαζα στη Νομική Αθηνών το να γίνω δικηγόρος δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή. Όταν, όμως, πήρα το πτυχίο μου και μετά το στρατό ήταν η μοναδική μου επιλογή. Με τα χρόνια την αγάπησα γιατί συνειδητοποίησα ότι όχι μόνον ταιριάζει στο χαρακτήρα μου αλλά και ότι αισθάνομαι ικανοποίηση όταν βλέπω τους συνανθρώπους μου να δικαιώνονται. Πλέον ως Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω αποφάσισα συνειδητά τα τελευταία τρία επειδή μου αρέσει, να ασχοληθώ ειδικότερα με το Νόμο Κατσέλη για να μπορώ να βοηθάω τους ανθρώπους που χρωστάνε σε τράπεζες να ρυθμίσουν δικαστικά τα χρέη τους. 

 

Στόχος

 

Μετά τον άδικο και ξαφνικό χαμό και των δυο μου γονιών σε ηλικία 70 ετών, ο πρώτος στόχος που έχω βάλει στη ζωή μου είναι να μπορώ να είμαι καλά στην υγεία μου και να μπορώ να επιβιώνω. Πριν 4 μάλιστα μήνες έγινα και Θείος, κάτι που μου έδωσε πολύ μεγάλη χαρά και για αυτό άλλος ένας στόχος μου είναι να μπορώ να μεταδώσω στον ανηψιό μου όλα τα "καλά στοιχεία" που μού μετέδωσαν οι δικοί μου γονείς μεταξύ αυτών και την αγάπη φυσικά για τη μουσική.   

 

Μητέρα

Η μητέρα μου ήταν το κλασσικό υπόδειγμα της Ελληνίδας μητέρας, προστατευτική, καταπιεστική και συντηρητική, παρόλα αυτά πάντα λαμπερή, ήξερε να ντύνεται όμορφα και να περιποιείται τον εαυτό της, ακόμα και την περίοδο που ζούσε με τον καρκίνο. Αγωνίστηκε πολύ επί δέκα χρόνια για να κρατηθεί στη ζωή μέχρι που στο τέλος δεν άντεξε. Μού μετέδωσε την αγάπη της για τη μουσική και ένα από τα μεγάλα όνειρά της ήταν να εξελιχθώ και να μάθω να παίζω πιάνο. Χάρη σε αυτήν υπάρχει το "Mother Of Mine (Anna)" που στις γιορτές με έβαζε να το παίζω στο αρμόνιο.

Michael

 

Το Michael αναφέρεται στον αγαπημένο μου πατέρα που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τον Μάρτιο του 2017. Η αλήθεια είναι πως στον πατέρα μου είχα λίγη περισσότερη αδυναμία σε σχέση με τη μητέρα μου γιατί είχαμε περισσότερα κοινά και τον ίδιο περίπου τρόπο σκέψης. Ως παλιός γιατρός είχε απίστευτες γνώσεις ιατρικής, ήταν αρκετά γενναιόδωρος και φιλεύσπλαχνος, είχε χιούμορ, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους υφισταμένους του ως διευθυντής γιατρός του ΕΣΥ, διέθετε απίστευτες κινηματογραφικές γνώσεις ελληνικού και αμερικανικού παλιών δεκαετίων, αλλά και ιστορικές και λογοτεχνικές γνώσεις με μεγάλη του αγάπη το διάβασμα. Μεγάλο του πάθος ήταν και η συλλογή παλαιών αντικειμένων, η επισκευή ηλεκτρονικών μηχανημάτων καθώς και η συλλογή και επισκευή ρολογιών. Λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή έγραφα ένα νέο track και τιμής ένεκεν το ονόμασα "MIchael". Το όνομα αυτό δεν αναφέρεται, όμως, μόνον στον πατέρα μου αλλά και στον εγγονό του (και ανηψιό μου) που θα πάρει το όνομά του. 

 

Αδελφός 

 

Μπορεί να μην ταιριάζουμε με τον αδελφό μου σε αρκετά θέματα, πάντα όμως μού συμπαρίσταται και είναι στο πλευρό μου σε ό,τι αποφασίσω να κάνω. Στον αδερφό μου οφείλω που έμαθα να αγαπάω την ηλεκτρονική μουσική από τους δίσκους των New Order και του Jean Michel Jarre που αγόραζε στο Δημοτικό. Είμαι πολύ περήφανος που έχει καταφέρει να γίνει ένας πολύ καλός γιατρός στο δύσκολο χώρο της εντατικής όπως επίσης είμαι πολύ περήφανος για την οικογένεια που δημιούργησε με μία εξαιρετική και σύζυγο και έναν πανέμορφο γιο.  

 

Αναμνήσεις (Memories)

 

Οι αναμνήσεις που έγιναν και τραγούδι με ερμηνεύτρια την αγαπημένη φίλη και συνεργάτιδα Μάνια Βλαχογιάννη, αναφέρονται στις αναμνήσεις που κρατούσε ο πατέρας μου τα τέσσερα χρόνια που βίωνε καθημερινά την απώλεια της μητέρας μου. Το "Memories" κυκλοφόρησε πέρυσι από την Heaven Music και κατάφερε να αγαπηθεί γρήγορα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στη συμπαραγωγή μάς βοήθησε και ο φίλος και συνεργάτης Γιώργος Λαζάρου (Aural Fragment). 

 

Ελλάδα

Δεν θα μπορούσα να με σκεφτώ να ζω και να εργάζομαι σε μία άλλη Χώρα εκτός της Ελλάδος. Την Ελλάδα την αγαπώ πολύ, αγαπώ πολύ την καθημερινότητά της, αγαπώ πολύ το Θησείο και το Μοναστηράκι όπου μεγάλωσε ο πατέρας μου. Αγαπώ επίσης και την ελληνική μουσική. Μπορεί να ασχολούμαι με την ηλεκτρονική ή τη ξένη μουσική, αυτό δεν σημαίνει πως δεν συγκινούμαι ή δεν ακούω έλληνες δημιουργούς και ελληνική μουσική. 

Εξωτερικό

 

Όταν με ρωτάνε για το εξωτερικό σκέφτομαι δύο Χώρες που θα μπορούσα μουσικά να νιώσω δημιουργικός. Η μία είναι η Αγγλία που από μικρός άκουγα τη βρετανική ποπ μουσική και η άλλη η Ιαπωνία που μου άρεσε εξίσου η μουσική που ακούγεται σε σειρές καρτούν (anime manga).  

 

Σχέδια

 

Είχα δηλώσει αρχές του 2018 πως δεν θα ήθελα να κυκλοφορήσω δισκογραφικά κάτι καινούριο μέσα στο 2018. Παρόλα αυτά επειδή πέρυσι το καλοκαίρι ανέβηκαν κάποια καινούρια tracks στο κανάλι μου στο YouTube και ο κόσμος με ρωτούσε συνέχεια για το πώς θα μπορέσει να τα κατεβάσει ή να τα αγοράσει αλλά και γιατί με την εταιρεία μου την FM Records έχουμε άριστες σχέσεις και έχω υπογράψει συμβόλαιο μέχρι το 2020, θα κυκλοφορήσει ένα mini album ή αλλιώς όπως λέγεται E.P. σε μερικές μέρες. Το E.P. θα αποτελεί το πρώτο μέρος ενός νέου project που έχω σκεφτεί. 

10 λέξεις για την πολυτάλαντη Μάνια Βλαχογιάννη

Έμπνευση 

Εμπνέομαι από τη φύση και τα στοιχεία της, την απλότητα και συνάμα το μεγαλείο της ομορφιάς της. Με εμπνέει η φιλοσοφική σκέψη, οι αντιθέσεις, η εισβολή του «αφύσικου» στο φυσιολογικό, ο έρωτας στην εξιδανικευμένη αλλά και τη γήινη μορφή του, τα μικρά θαύματα και τα δυνατά συναισθήματα, τα υψηλά ιδανικά και οι απλοί άνθρωποι. 

Μουσική

Η μουσική για εμένα είναι μια βαθιά μυστική επικοινωνία,  η γέφυρα που με συνδέει αόρατα με τον εσωτερικό κόσμο των άλλων ανθρώπων. Είναι η δόνηση εκείνη που εναρμονίζει τα διαφορετικά επίπεδα της ζωής μου, το «πέταγμα» προς έναν καλύτερο κόσμο, μια ανάσα ψυχής. 

 

Λογοτεχνία 

Η βαθύτερη επιθυμία για ουσιαστική επικοινωνία με τον κόσμο γύρω μου μέσα από τον λόγο, μια εσωτερική ανάγκη να μοιραστώ εμπειρίες, εικόνες και ταξίδια ψυχής.

 

Από τότε που θυμάμαι κάπως πιο συνειδητά τον εαυτό μου εκφραζόμουν μέσα από τον γραπτό λόγο. Τα σχολικά μου τετράδια ήταν γεμάτα με ποιήματα , μικρές ιστορίες και σενάρια ενώ στα δέκα μου χρόνια έγραψα, σκηνοθέτησα και παρουσίασα το πρώτο μου θεατρικό μονόπρακτο. Ακολούθησαν από τότε δεκάδες ποιήματα, κείμενα, πολιτιστικά άρθρα και στιχουργικές δουλειές που προετοίμασαν το έδαφος για αυτήν την πρώτη μου συγγραφική δουλειά, το βιβλίο φανταστικής λογοτεχνίας «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ» (Εκδόσεις Νόηση 2015) και αργότερα τη συμμετοχή με ποιήματα μου στον Συλλογικό Τόμο Ποίησης «Intelligentsia 3» (Εκδόσεις Εν Τύποις 2018).

 

Θέατρο 

Ο ευλογημένος εκείνος χώρος όπου οι σκέψεις και τα συναισθήματα παίρνουν ελεύθερα σάρκα και οστά, όπου η φαντασία εισχωρεί αβίαστα στην πραγματικότητα χαρίζοντας της νόημα και προοπτική, όπου αμέτρητες ανθρώπινες ιστορίες ζωντανεύουν χαράζοντας τη δική τους τροχιά στην Τέχνη.

Το θέατρο για εμένα είναι μια πολύ βαθιά και δυνατή αγάπη, ένας τρόπος ζωής, δημιουργίας, έκφρασης, ολοκλήρωσης. 

 

Ναλιμάρ

Η μυθική ηρωίδα του βιβλίου μου «Αστέρι της Ερήμου – Ναλιμάρ» και της ομότιτλης Ροκ Όπερας που βασίζεται σε αυτό.

 

Το πρότυπο εσωτερικής και εξωτερικής ομορφιάς, η ιδανική γυναίκα, το «Αστέρι της Ερήμου»  γύρω από το οποία περιστρέφονται η συναρπαστική ιστορία ενός ολόκληρου λαού και ταυτόχρονα η τραγική φιγούρα  που πληρώνει το πιο ακριβό τίμημα για να ανακαλύψει τη δύναμη μιας αληθινής αγάπης.

 

Νεφέλη 

Η ηρωίδα του δεύτερου θεατρικού έργου μου, που αποτελεί μια άλλη εκδοχή - συνέχεια της ιστορίας του βιβλίου μου και Ροκ Όπερας  «Αστέρι της Ερήμου».

Ένα  κορίτσι της εποχής μας, ένα περιθωριακό πλάσμα, ευαίσθητο και μοναχικό

 

που γίνεται θύμα εκφοβισμού από τον περίγυρο της και ταυτόχρονα η καταλυτική φιγούρα που θα δώσει μια διαφορετική έκβαση στην αρχική ιστορία, αποδεχόμενη τη «διαφορετικότητα» της και να ανακαλύπτοντας τη δύναμη της εσωτερικής της φωνής.

 

Θεατής 

Ο θεατής είναι το πιο σημαντικό κομμάτι μιας θεατρικής δημιουργίας, για εκείνον δημιουργήθηκε η παράσταση. Είναι ο ευγενικός αποδέκτης,  ο καθρέφτης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και κατά έναν τρόπο ο ρυθμιστής της. Είναι εκείνος που αφομοιώνει και επαναπροσδιορίζει τα νοήματα, κρατά ζωντανή την ανάμνηση όσων βλέπει και ακούει, ταυτίζεται με τους θεατρικούς ήρωες, μεταβάλλεται και διευρύνει τα όρια του. Οι συντελεστές – δημιουργοί δίνουν  τη ζωή σε μια παράσταση,

ο θεατής είναι εκείνος που εκπληρώνει το σκοπό της και τη διατηρεί στον χώρο και το χρόνο. 

 

Εξωτερικό

 

Η πολύχρονη διαμονή μου στο εξωτερικό μου χάρισε αμέτρητες εμπειρίες Τέχνης και ζωής. Σπουδές και αξιοκρατικές ευκαιρίες στο πιάνο, το τραγούδι, το γερμανικό μουσικό θέατρο και μια θέση Υποδιευθύντριας σε Κρατική Μουσική Σχολή της Γερμανίας. Με δίδαξε πώς να συνυπάρχω αρμονικά με όλες τις κουλτούρες, να ανακαλύπτω σε κάθε βήμα νέες προοπτικές,  να ξεδιπλώνω και να αναπτύσσω όλες τις δυνατότητες μου.   

 

Ελλάδα

Η Ελλάδα με έμαθε να αγωνίζομαι δυναμικά και να ελίσσομαι διαρκώς. Στην Ελλάδα δημιούργησα και εδραίωσα με 13 δισκογραφικές δουλειές μέχρι σήμερα το προσωπικό μου στυλ στο τραγούδι, βρήκα τη θέση μου στο λογοτεχνικό στερέωμα με το πρώτο μου βιβλίο και τη συμμετοχή μου σε Συλλογικό Τόμο Ποίησης

και έκανα επίσημα τα πρώτα μου σκηνοθετικά βήματα, σκηνοθετώντας

τη ροκ όπερα/χορόδραμα «Αστέρι της Ερήμου – Νεφέλη και Ναλιμάρ»

 

που βασίζεται στο βιβλίο μου.

 

Στόχος 

Στόχος μου είναι το ταξίδι στην καλλιτεχνική δημιουργία, η διαδρομή στα φωτεινά μονοπάτια της Τέχνης, τα βήματα για την προσωπική μου εξέλιξη μέσα από τη βαθιά αγάπη για τις Τέχνες που υπηρετώ και την πίστη στην εσωτερική καθοδήγηση.

 

10 λέξεις για την εικαστικό Μάγδα Αποστόλου | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μάγδα Αποστόλου

Μάγδα Αποστόλου

ΤΕΧΝΗ:

Η Τέχνη για μένα είναι ζωή. Και είναι ένας τρόπος να αντέχω την πρακτική καθημερινότητα.

ΕΜΠΝΕΥΣΗ:

Εμπνέομαι από τη φύση κυρίως, την οποία όμως  δεν επιχειρώ να αναπαραστήσω με ακρίβεια. Παίρνω αφορμή από ένα τοπίο για παράδειγμα και στη συνέχεια το μεταπλάθω σε κάτι πιο αφαιρετικό. Σε μια σύνθεση χρωμάτων και σχημάτων στον καμβά όπου η αρχική πηγή είναι μεν ορατή, χωρίς να είναι περιγραφικά αποδοσμένη.

ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ:

Στα έργα μου χρησιμοποιώ μικτές τεχνικές, ακρυλικά, λάδια και επικολλήσεις όπως χαρτιά και υφάσματα. Με ενδιαφέρει να πειραματίζομαι με διαφορετικά υλικά κατά τη διάρκεια της ζωγραφικής. Μέσα από αυτή τη διαδικασία προκύπτουν πολλές φορές τυχαίες υφές και φόρμες, όπου στη συνέχεια επιλέγω αν θα τις κρατήσω και πως θα τις αξιοποιήσω.

 

ΕΡΓΑ:

Παίρνω αφορμή από τη φύση (στην τελευταία ενότητα από τη θάλασσα) με σκοπό να την μετατρέψω σε «κάτι άλλο» μέσα από τη ζωγραφική. Το «κάτι άλλο» μπορεί να είναι χρώματα και σχήματα σε μια διάταξη. Μπορεί και να υπάρχει αναφορά στην πραγματικότητα. Κυρίως θέλω να εκφράσω τα συναισθήματα μου και να επικοινωνήσω με τους άλλους γύρω μου, όχι μόνο με το συνειδητό τους κομμάτι αλλά και το ασυνείδητο.

 

ΘΕΑΤΗΣ:

Θα ήθελα ο θεατής παρατηρώντας τα έργα μου να βλέπει τις δικές του εικόνες μέσα σε αυτά. Επίσης  να δίνει τους δικούς του τίτλους, και αυτός είναι ο βασικός λόγος που συνήθως δεν βάζω τίτλους. Δεν θα ήθελα να περιορίζω τη σκέψη και τη φαντασία του άλλου λέγοντάς του "τώρα βλέπεις αυτό". Μπορεί να βλέπει ένα τοπίο, μια θάλασσα, μπορεί και κάτι άλλο...Με ευχαριστεί ιδιαίτερα όταν μέσα από συζήτηση μου αποκαλύπτουν οι άλλοι, εικόνες που εγώ δεν έχω παρατηρήσει μέσα στα ίδια μου τα έργα.

 

 

 

ΣΤΟΧΟΣ:

Ο στόχος είναι να δείξω τη δουλειά μου και να επικοινωνήσω με το κοινό.

 

ΓΚΑΛΕΡΙ:

 

Κάποιες γκαλερί έχουν σαν βασικό κριτήριο επιλογής ενός καλλιτέχνη την εμπορική απήχηση, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο αρκετά να βρεις γκαλερί που να σε εμπιστευτεί και ταυτόχρονα να διαθέτει έναν καλό εκθεσιακό χώρο που να μπορεί να αναδείξει τα έργα σου. Στην αναζήτηση αυτή ξεκίνησα μια συνεργασία με την αίθουσα τέχνης ΑrtΠρίσμα στον Πειραιά, όπου στις 2 Μαρτίου παρουσιάζω τη νέα μου ατομική έκθεση με τίτλο "Τοπία του Ασυνείδητου". Επιμελείται η Νατάσα Θωμάκου και τον κατάλογο προλογίζει η Ήρα Παπαποστόλου.

 

ΕΛΛΑΔΑ:

Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες. Αυτό δεν λείπει από την Ελλάδα. Αυτό που λείπει είναι η δυνατότητα να βιοπορίζονται μέσω της τέχνης τους. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται μία δυσκολία εξοικείωσης του κόσμου με τη σύγχρονη τέχνη.

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ:

Έχω λάβει μέρος σε δύο ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό. Η πρώτη στο Σαλόνι των Ανεξαρτήτων το 2012, στο GRAND PALAIS, στο Παρίσι, όπου την επιμέλεια του Ελληνικού περιπτέρου έχει πάντα η τεχνοκριτικός και ιστορικός τέχνης κα Έμμυ Βαρουξάκη και η δεύτερη  το 2013 στην Primo piano Livingallery στο Λέτσε της Ιταλίας. Το εξωτερικό είναι κάτι που με ενδιαφέρει μελλοντικά.

 

 

 

 

 

ΑΓΟΡΑ:

Θα πρέπει  οι γκαλερί και οι συλλέκτες να ανοιχτούν προς τους καλλιτέχνες με νέες ιδέες. Να μην επιλέγουν με στερεότυπα. Και το κοινό να διευρύνει τους ορίζοντες του. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με την καλλιέργεια της αισθητικής παιδείας από μικρή ηλικία.