Art-Profiles.net

be pART of ART

Χριστουγεννιάτικη γιορτή Τέχνης : Apolyto Creative Spot – ArtViews.gr | Η τέχνη για καλό σκοπό - 20 Έργα αγάπης για 2020

20 καταξιωμένοι εικαστικοί κάνουν τέχνη την προσφορά ζωγραφίζοντας για καλό σκοπό και παρουσιάζοντας τα έργα τους το εργαστήρι τέχνης Apolyto creative spot στην Κάντζα

Τη γιορτή της Τέχνης και φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα την ζήσουμε στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου της, στο Apolyto Creative Spot στην 17 η έξοδο της Αττικής οδού. Αυτή τη φορά όμως η παρέα θα είναι μεγάλη! Συνδιοργανωτής το ηλεκτρονικό magazino της τέχνης ArtViews.gr και 20 σπουδαίοι φίλοι μας Εικαστικοί. Καλεσμένοι όλοι εμείς που αγαπάμε την Τέχνη και την Προσφορά.

Το Εργαστήριο Τέχνης του Κώστα Ραφαηλίδη, που φέτος πορεύεται τον 29 ο χρόνο δράσης του, οργανώνει και φέτος τα Χριστούγεννα, εκδήλωση με ανθρώπινο χαρακτήρα. Μια εκδήλωση Δημιουργίας και Αγάπης.

Θα έχουμε την ευκαιρία να χαρούμε δημιουργίες διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών που κοσμούν τόσο την είσοδο όσους και τους χώρους παραγωγής. Πρωτότυπα έργα, τρισδιάστατες εικαστικές και χρηστικές κατασκευές μονοτυπίες καθώς και αντίγραφα περιορισμένης αρίθμησης, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε παρέα με τους δημιουργούς τους.

Πρόκειται για έναν σύγχρονο εργαστήριο, εφάμιλλο αντίστοιχων Εργαστηρίων και Εκδοτικών Οίκων Τέχνης του εξωτερικού που έχουν διαδεχθεί με τη σειρά τους τα εργαστήρια Χαρακτικής – Χαλκογραφίας και Λιθογραφίας των προηγούμενων εποχών. Ένας χώρος κύησης της εικαστικής έκφρασης που αξίζει να επισκεφθούμε και να βιώσουμε την εμπειρία αυτή.

Σε αυτόν τον χώρο, 20 διακεκριμένοι Έλληνες Εικαστικοί υποδέχονται το 2020 με 20 μοναδικά έργα, τα οποία θα διατεθούν την ημέρα της εκδήλωσης για να στηρίξουν συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται από τη ζωή, αποδεικνύοντας ότι η δύναμη της τέχνης κάνει πιο όμορφη τη ζωή των ανθρώπων.

Την πρωτοβουλία αυτή υπογράφουν οι Σ. Σόρογκας, Β. Σπεράντζας, Π. Σάμιος, Μ. Κατζουράκης, Μ. Χάρος, Μ. Φιλοπούλου, Γ. Χαδούλης, Ε. Ζούνη, Δ. Μεϊμάρογλου, Γ. Σταθόπουλος, Μ. Γιαννακάκη, Δ. Κούκος, Χ. Καράς, Π. Κλιάφα, Δ. Γέρος, Ξ. Λεκανίδη, Κ. Ασαργιωτάκη, Θ. Πανταλέων, Β. Ρήνας, και η Β.Polemis.

Οι καλλιτέχνες φιλοτεχνούν 20 ξεχωριστά έργα, καθένα από τα οποία θα παραχθεί σε ένα μοναδικό αντίτυπο από την Apolyto Creative Spot . Τα έσοδα από τις πωλήσεις τους θα διατεθούν στο Φιλανθρωπικό Σωματείο Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου «Διονύσιος Θεοφιλάτος», που από το 1962 στηρίζει με αφοσίωση την ευάλωτη ομάδα των ηλικιωμένων, απόρων ατόμων. Οι Έλληνες εικαστικοί υπογράφουν αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία δίνοντας τη δική τους πινελιά αισιοδοξίας στην κοινωνική προσφορά. Η παρουσίαση των έργων και η διάθεσή τους προς πώληση για τον κοινωνικό σκοπό θα γίνει στην ετήσια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της εταιρείας Apolyto Creative Spot, που επί σειρά ετών αποτελεί την καθιερωμένη γιορτή της τέχνης.

Φέτος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στις εγκαταστάσεις της Apolyto, στην Παλλήνη, και όπως κάθε χρόνο αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του καλλιτεχνικού κόσμου, των εκπροσώπων της εικαστικής δημιουργίας, πλήθος συλλεκτών αλλά και όλων όσοι αγαπούν την τέχνη, πιστεύοντας ότι έχει τη δύναμη να μας «ταξιδεύει» σε έναν καλύτερο κόσμο.

Η είσοδος στη χριστουγεννιάτικη γιορτή για όσους αγαπούν την τέχνη είναι ελεύθερη.

Info εκδήλωσης

Apolyto Creative Spot_ Βορβολάκου 20 Κάντζα Παλλήνη_15351_

Τηλ.: 2102130182

19 Δεκεμβρίου 2019

Ώρα 19.00

Ατομική έκθεση ζωγραφικής ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΧΆ CELESTIAL VIEWS/ ΟΥΡΑΝΙΕΣ ΑΠ-ΟΨΕΙΣ @ ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ

Το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, Κηφισιά παρουσιάζει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και ώρα 7:00-10:00μμ., τα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών της Μαρίας Μπαχά , που φέρει τον τίτλο “Celestial Views/Ουράνιες Απ-Όψεις”. 

Η κριτικός τέχνης-art curator Ειρήνη Περσίδου γράφει μεταξύ άλλων για το έργο της Μαρίας Μπαχά:

“Ο θεατής αλληλεπιδρά με τη σειρά των έργων της Μαρίας Μπαχά με τίτλο “Hydro experiences” (Εμπειρίες Νερού), “Sky experiences”(Εμπειρίες Ουρανού) και “Lagoon Nebula”(Νεφελώδη Λιμνοθάλασσα), γίνεται μέρος αυτών, στέκεται και οραματίζεται. Η δημιουργός, αποθεώνει στο έπακρο το φυσικό τοπίο, βρίσκοντας την πραγματική της ταυτότητα σε ένα ιδιαίτερο υλικό, το υγρό γυαλί. Η γραφή της αυθόρμητη, καθαρή, άκρως χειρονομιακή, χαρακτηρίζεται ως αφηρημένος εξπρεσιονισμός. Στα έμπειρα χέρια της πλάθει το ιδιαίτερο αυτό υλικό, τιθασσεύει το ρευστό στοιχείο, δίνοντας διαφορετικές μα- τιέρες, βάθη και αισθήσεις. Και μέσα από την τελευταία της δουλειά αυτό θέλει να πετύ- χει. Μια αισθητηριακή προσέγγιση της ανθρώπινης ύπαρξης.”

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Χαμόγελο του Παιδιού και σε Φιλοζωικό Σωματείο.

Διάρκεια Έκθεσης : 20 έως 24 Δεκεμβρίου 2019

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, 11:00πμ-18:00μμ

Υπεύθυνος διοργάνωσης: Μαρία Μπαχά

Τηλ. Επικοινωνίας: 6942925080, 6943188295

Υπό την αιγίδα της UNESCO Βορείων Προαστίων. 

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ 18, 145 62 ΚΗΦΙΣΙΑ,

ΤΗΛ: 210 80 19 975

email: info@iett.gr website: www.iett.gr

Ατομική έκθεση ζωγραφικής ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΧΆ CELESTIAL VIEWS/ ΟΥΡΑΝΙΕΣ ΑΠ-ΟΨΕΙΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΦΑΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΕΣ 12 Δεκεμβρίου 2019 - 18 Ιανουαρίου 2020

Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, στις 19.30, την ατομική έκθεση του Μιχάλη Αρφαρά με τίτλο Προσωπικές Μυθοπλασίες.

Η έκθεση αποτελεί μια πολυμεσική εικαστική πρόταση, που δημιουργείται από την συνύπαρξη ζωγραφικών, γλυπτικών και κινηματογραφικών έργων, καταλαμβάνοντας όλους τους χώρους της γκαλερί.

Τα ζωγραφικά έργα της έκθεσης αποτελούν μια σειρά από πειραματικές μικτές τεχνικές που δημιουργήθηκαν πρόσφατα και παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Ο γνωστός ιστορικός τέχνης και δημιουργός εκθέσεων Γιάννης Μπόλης γράφει σχετικά: «Ο Μιχάλης Αρφαράς απομονώνει στα έργα του εκείνα τα στοιχεία που ολοκληρώνουν και διατηρούν ατόφια την προσωπική του κοσμοθεωρία, ενώ παράλληλα οδηγούν στην ισορροπημένη σύνθεση μορφής και περιεχομένου. Η δημιουργία του προτάσσει ένα είδος εικονογραφίας του οντολογικού ζητήματος, θέτει ένα εικαστικό ερώτημα περί ανθρώπινης φύσεως με πολλαπλές αναφορές και εννοιολογικά στοιχεία. Οι εικόνες του αντανακλούν μορφές από μια προσωπική μυθολογία. Ο Μιχάλης Αρφαράς «διηγείται» ιστορίες που διακρίνονται για τον εσωτερικό τους ειρμό, ιστορίες μοναδικές, σύγχρονες και πρωτότυπες, πολυδιάστατες ως προς την ανάγνωση και τη θέασή τους.»

Οι τρισδιάστατες φιγούρες στην έκθεση χαρακτηρίζονται από προφανείς αναφορές στους αρχαίους μύθους του Ίκαρου, του Άρη και της Αφροδίτης, που έχουν όμως εξελιχθεί σε γκροτέσκες μάσκες σύγχρονων βιωμάτων και μη ανατρέψιμων πλέον καταστάσεων.

Τα δύο κινηματογραφικά έργα τέλος, που προβάλλονται στην έκθεση, προέρχονται από δύο διαφορετικές δημιουργικές περιόδους του καλλιτέχνη. Το μεν CITY LIFE GRAFITIS έγινε την δεκαετία το 80, ενώ ο ΚΟΥΚΛΟΤΟΠΟΣ αποτελεί έργο του 21ου αιώνα. Τα κινηματογραφικά έργα είναι πειραματικά μοντάζ μίας πλειάδας τεχνικών και αισθητικών εκφράσεων της animation. Σε αυτά ξετυλίγεται ένας χείμαρρος εικόνων και ήχων, συμπυκνωμένες εικόνες της αγωνίας των ανθρώπων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις.

Ο Μιχάλης Αρφαράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε στην Κρατική Ανωτάτη Σχολή Εικαστικών Τεχνών Braunschweig στην Κάτω Σαξονία, Γερμανία. (1975-1980) Από το 1980 έως το 1982 έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια Σχολή με παράλληλη ειδίκευση στη Χαρακτική και το Animation Film. Διετέλεσε Καθηγητής Ειδικών Μαθημάτων στο Ινστιτούτο Εικαστικών Τεχνών και Επιστήμης της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Hildesheim στην Κάτω Σαξονία, Γερμανία. (1988-2006) Από το 2006 είναι Καθηγητής και Διευθυντής του τομέα «Χαρακτικής» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Από το 1990 έχει παρουσιάσει το έργο του με ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε όλες τις διεθνείς μπιενάλε χαρακτικής και πολυάριθμα φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου. Η συγγραφή και επιμέλεια καλλιτεχνικών βιβλίων αποτελεί μία συνεχή του ενασχόληση και πειραματισμό, καταλαμβάνοντας αξιόλογο μέρος της δημιουργίας του.

Εγκαίνια: Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, 19.30

Διάρκεια: 12 Δεκεμβρίου 2019 - 18 Ιανουαρίου 2020

ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου

Βαλαωρίτου 9α Αθήνα, 10671

Τηλ.: 2103607598  email: info@ekfrasi-art.gr

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11π.μ. - 8μ.μ. 

Τετάρτη: 11π.μ. - 6μ.μ.

Σάββατο: 11π.μ. - 3μ.μ. 

Κυριακή - Δευτέρα: ΚΛΕΙΣΤΑ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΦΑΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΕΣ 12 Δεκεμβρίου 2019 - 18 Ιανουαρίου 2020

ACTION EXPRESSIONISM - «Εξπρεσιονισμός της δράσης» και της επιτυχίας για την ατομική έκθεση της εικαστικού Κατερίνας Πολυζωίδη – Μαυρολέων κατά τη διάρκεια της ART THESSALONIKI ( 21 – 24 Νοεμβρίου)

Η Κατερίνα Πολυζωίδη – Μαυρολέων με επιτυχημένες ατομικές εκθέσεις και παρουσίες της σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό παρουσιάζει την ατομική της έκθεση «Εξπρεσιονισμός της δράσης» κατά τη διάρκεια της ART THESSALONIKI στο περίπτερο της KAPLANON – ENA GALLERIES.

Η επιμέλεια της έκθεσης που ήδη έχει αποσπάσει θερμά και θετικά σχόλια είναι της ιστορικού τέχνης Χριστίνας Σωτηροπούλου, η οποία στο κείμενο της σημειώνει μεταξύ άλλων:

«… η Κατερίνα Πολυζωίδη – Μαυρολέων δεν αυτοπαγιδεύεται σε μια άγονη μίμηση του έργου των πρωτοπόρων μορφών του κινήματος, αλλά αντιθέτως, με τα έργα της έκθεσης ACTION EXRPESSIONISM, μπορεί και επιδίδεται σε μια σε μια συνειδητή αναπροσαρμογή των αρχών τους. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγει την παγίδα της μηχανιστικής αναπαραγωγής που χαρακτηρίζει τις προσπάθειες πολλών δημιουργών που χρειάστηκε να βαδίσουν στα βήματα των ρηξικέλευθων προκατόχων τους χωρίς, ωστόσο, να διαθέτουν το απαιτούμενο δημιουργικό που θα τους έδινε ιδιαίτερη ταυτότητα και χαρακτήρα.

Οι συνθέσεις της Κατερίνας Πολυζωίδη – Μαυρολέων χαρακτηρίζονται από την διττή τους υπόσταση που συνδυάζει αρμονικά το νευρώδη δυναμισμό της εικαστικής της γραφής με μια σχεδόν ποιητική εκφραστικότητα του χρώματος…»

ART THESSALONIKI

21 – 24 Νοεμβρίου 2019

Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

KAPLANON ENA GALLERIES

Από τη Σελάνα στο Moon Hoax: 6 εικαστικοί παρατηρούν το φεγγάρι 16 Φωκίωνος Νέγρη, 20 Νοεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου 2019 | Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, 8 μ.μ.

Ἐξι εικαστικοί δημιουργοί διαφορετικών καταβολών αλλά με κοινό άξονα την διερεύνηση της μνήμης μέσα από αλληγορικές γραφές συναντώνται σε μία εικαστική συνύπαρξη, η οποία φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της Φωκίωνος Νέγρη 16, όπου ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος έχει δημιουργήσει ένα σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη τέχνη.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Ηώ Αγγελή, Νίκος Αγγελίδης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Αλέκος Λεβίδης, Κώστας Παπανικολάου.

Η Σελήνη βρίσκεται στο θεματικό επίκεντρο με όλες τις συνδηλώσεις, μεταφορές, αλληγορικές εκδοχές, σύγχρονες μεταγραφές, υποκειμενικές μεγεθύνσεις και εικονογραφικές ελευθερίες. Η έκθεση, την οποία σχεδίασε και επιμελήθηκε η Ελισάβετ Σακαρέλη, συμπίπτει με την 50η επέτειο από την προσελήνωση, τον Ιούλιο του 1969, που προκάλεσε διεθνώς νέα παραγωγή σκέψης με αφορμή αυτό το γεγονός.

Για τον κατάλογο της έκθεσης ο διακεκριμένος καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος (Καθηγητής Φυσικής, Texas A & M University και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών) έγραψε ένα προσωπικό κείμενο με τίτλο «Από την Πλατεία Κλαυθμώνος στη... Σελήνη» ειδικά για την έκθεση. Γράφει, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Νανόπουλος:

«Το φεγγάρι λοιπόν, που είναι το πιο κοντινό μας σώμα, ως δορυφόρος της γης, ασκούσε πάνω μας μια μαγική γοητεία και το συνδέαμε με όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας: κακές, όπως ο σεληνιασμός (όρα επιληψία, που σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι “βραχυκύκλωμα” των νευρωνικών κυκλωμάτων), ρομαντικές: πόσα ζευγαράκια δεν έχουν ερωτευτεί πιασμένοι χέρι χέρι κοιτάζοντάς το, για χιλιάδες χρόνια τώρα, και κάνοντας όνειρα; Πόσα παραμύθια και ιστορίες δεν έχουν γραφτεί , μέχρι το προφητικό “Από τη Γη στη Σελήνη” του Ιούλιου Βερν. Ακόμα και ο “Πατριάρχης” της Φυσικής, Isaak Newton, τεκμηρίωσε τη θεωρία της Βαρύτητας που ανακάλυψε, εξηγώντας την άμπωτη και την παλίρροια σαν αποτέλεσμα της δύναμης της Βαρύτητας που ασκεί η Σελήνη στη Γη, δηλαδή την ίδια δύναμη που την κρατάει στην τροχιά της γύρω από τη γη».

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης σύντομα κείμενα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Βατόπουλου για καθένα από τους έξι συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Είσοδος ελεύθερη

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη-Παρασκευή 6-9 μ.μ.

Σάββατο-Κυριακή 12-6 μ.μ.

Μονοήμερο Σεμινάριο Συναισθηματικής Διαλεκτικής «Συντονίσου με τους ρόλους της ζωής σου» @ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ένα από τα βασικά ένστικτα του ανθρώπου είναι αυτό της μεταμόρφωσης, της θεατρικότητας. Από την ώρα που γεννιόμαστε μέχρι την ώρα που πεθαίνουμε μας αποδίδονται ρόλοι. Ο ρόλος του γιου ή της κόρης, του μαθητή και συμμαθητή, του φοιτητή, του εργαζόμενου, του φίλου, του/της συζύγου, του γονιού κτλ. Πόσο έτοιμοι είμαστε κάθε φορά να «μεταμορφωθούμε» στον εκάστοτε ρόλο; Πόσο καλά μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματα που γεννούν οι ρόλοι της ζωής μας; Και πόσο εύκολα συντονιζόμαστε μαζί τους; Ο καθένας μας δίνει performance καθημερινά. Κι ο καθένας μας γίνεται σκηνοθέτης του εαυτού του. Το άτομο, στην καθημερινή του ζωή δρα ως αυτόβουλο ων που βασίζεται στις προσωπικές του εμπειρίες, στο δικό του σώμα, στην δική του αυτοβιογραφία που εντάσσεται όμως σε ένα πλαίσιο και καλείται να δράσει σύμφωνα με αυτό, να παράγει, να εξελίσσει, να νομιμοποιεί την ύπαρξή του και το περιβάλλον του. Μέσα από το σεμινάριο θα μάθουμε να ενδυναμώνουμε την προσωπικότητα μας, να επικοινωνούμε ουσιαστικά , να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, να αναγνωρίζουμε και να συντονιζόμαστε με τους ρόλους της ζωής μας.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Στέλιος Καλαθάς, δημιουργός της μεθόδου υποκριτικής και προσωπικής ανάπτυξης «Συναισθηματική Διαλεκτική», τη διδάσκει με επιτυχία εδώ και 16 χρόνια, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κύπρο.

Η μέθοδος είναι βιωματική και απευθύνεται σε ΟΛΟΥΣ.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου, ώρες 11.00 – 14.00 , στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 6946 105520.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΒΒΑΘΑ | N E X U S 14 Νοεμβρίου - 7 Δεκεμβρίου 2019 | εκφραση γιαννα γραμματοπουλου

Στις μεγάλων διαστάσεων, συνθέσεις της με ακρυλικά χρώματα και κάρβουνο, η Αντιγόνη Καββαθά σκηνοθετεί και παρουσιάζει τις εικόνες ενός αμφίσημου κόσμου. Μέσα από την ισχυρή και υποβλητική αποτύπωση του κάθε θέματος και την εκφραστική ένταση και τις ποιότητες του μαύρου, του λευκού και των γκρίζων, συγκροτεί μια διαφορετική αντίληψη θέασης, απόδοσης και ερμηνείας του, εστιάζοντας σ' εκείνο που βρίσκεται κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια, το οποίο έτσι αποκτά τη δική του απολογία και ζωή.

Το κάθε έργο, δουλεμένο στην επιφάνεια του χαρτιού ή του mylar, φορτίζεται από την εμφαντική σημασία που του προσδίδει η καλλιτέχνης και από τον τρόπο με τον οποίο το δομεί και το επεξεργάζεται. Είναι το αποτέλεσμα συστηματικής μελέτης και πειραματισμού, επίμονης άσκησης, οξείας παρατήρησης, συγκροτημένης επεξεργασίας.

Από τους δαιδαλώδεις σχηματισμούς δέντρων και φυτών μέχρι τις διαδρομές στην επικράτεια των ανεξερεύνητων περιοχών του ψυχισμού, η Αντιγόνη Καββαθά δημιουργεί συνθέσεις που εγείρουν έναν ευρύτερο προβληματισμό για τις παγιδεύσεις και τους διχασμούς της ύπαρξης και της ζωής, ενώ ταυτόχρονα ανοίγονται στα επίμαχα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου, ενός κόσμου κατακερματισμένου και βίαιου, μεταβατικού και διαρκώς μεταβαλλόμενου, που έχει χάσει τις σταθερές, τις ιδεολογίες και τα σημεία αναφοράς του. Η εγκλωβισμένη σ' ένα αδιαπέραστο πλέγμα ανθρώπινη μορφή, το δάσος των σκηνών προσφυγικών καταυλισμών, οι φιγούρες που ατενίζουν το μέλλον με ανησυχία και δέος, η πομπή μεταναστών στην ροή της ιστορίας, νεκροκεφαλές συνδυασμένες με θρησκευτικά σύμβολα και στρατιωτικά αεροπλάνα και το τοπίο των πετρελαιοπηγών, αφηγούνται ιστορίες προσωπικών και συλλογικών βιωμάτων που άπτονται των σύγχρονων πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων και εγείρουν ευρύτερο προβληματισμό. Η σκηνοθεσία και η επεξεργασία των έργων της συμβάλλουν καθοριστικά στην τελική εικόνα, που κερδίζει σε αμεσότητα και αλήθεια, υποβολή και εκφραστική δύναμη.

Η Αντιγόνη Καββαθά γεννήθηκε το 1955 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Γ. Μόραλη και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη των ΗΠΑ. Έχει κάνει δεκατρείς ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 60 ομαδικές σε Μουσεία, Πολιτιστικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές Γκαλερί, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Ισπανία, Νότια Κορέα, Ελβετία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Τουρκία, Ρωσία). Έχει συμμετάσχει, επίσης, σε δράσεις εικαστικών ομάδων. Είναι μέλος της ομάδας Horror Vacui. Έργα της βρίσκονται σε Μουσεία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Γ. Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης

Εγκαίνια : Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, 19.30

Διάρκεια: 14 Νοεμβρίου - 7 Δεκεμβρίου 2019

Βαλαωρίτου 9 α , Αθήνα, 10671, τηλ. 210-3607598, 3607546,

www.ekfrasi-art.gr , info@ekfrasi-art.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή:11.00- 20.00, Τετάρτη:11.00-18.00 Σάββατο: 11.00 – 15.00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

 

 

Ο Διονυσιακός Κύκλος- Μύθος- Έμπνευση -Τέχνη | ΈΚΘΕΣΗ | Δευτέρα 4 Νοεμβρίου έως Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Mediterranean Information Office for Environment, Culture and Sustainable Development (MIO-ECSDE) διοργανώνουν την έκθεση

Ο Διονυσιακός Κύκλος- Μύθος- Έμπνευση -Τέχνη

ΈΚΘΕΣΗ

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου έως Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Στον Εκθεσιακό χώρο και στο foyer 2ου ορόφου του ΙΜΚ

Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης: Καθημερινά 18.00-22.00

Εγκαίνια Έκθεσης, Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2019, 19.00

Είσοδος Ελεύθερη

Ατομική έκθεση της Όλγας Κοτσιρέα με τίτλο "Παράλληλα Ταξίδια" στην Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο) παρουσιάζει την ατομική έκθεση της εικαστικού Όλγας Κοτσιρέα με τίτλο "Παράλληλα Ταξίδια", και σας προσκαλεί να παραστείτε στα εγκαίνιά της, που θα λάβουν χώρα την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019 στις 20:00 (οκτώ το βράδυ) παρουσία της καλλιτέχνιδος. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019. Το κείμενο του έντυπου καταλόγου και της Επιμέλειας υπογράφει ο Πάρης Καπράλος. Η ελληνίδα εικαστική καλλιτέχνης Όλγα Κοτσιρέα ενσαρκώνει την φράση με ενδιαφέροντα τρόπο στην σειρά έργων της "Παράλληλα Ταξίδια" την οποία αποτελούν ανθρωποκεντρικά έργα αποτυπωμένα πάνω σε φύλλα φίκου. Η σχέση της διατύπωσης της ένωσης του ανθρώπου με την Φύση, το Σύμπαν και τον Θεό πέρασε συχνά τις τελευταίες έξι χιλιετίες του ανθρώπινου πολιτισμού από τα φύλλα του συγκεκριμένου δέντρου, καθιστώντας την φυσική έλξη της εικαστικού προς αυτό σχεδόν μαγική. Η επιλογή αυτής της επιφάνειας αποτύπωσης απάδει από το τυχαίο, έλκει την καταγωγή από την προαιώνια σύνδεση του Ανθρώπου με την Φύση.

Συνοπτικό Βιογραφικό

Η Όλγα Κοτσιρέα είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος. Η σχέση που έχει εγκαθιδρύσει με την τέχνη είναι άδολη και βασίζεται σε εντατική σπουδή και σκληρή δουλειά, σε μια φρενήρη πορεία που ξεκίνησε πριν 14 περίπου χρόνια. Ξεκίνησε με έργα γλυπτικής, συνέχισε με ζωγραφική, στράφηκε στα φύλλα αναζητώντας την ζωντάνια της υλικότητάς τους. Κύριο μέσο έκφρασης της είναι τα ακρυλικά χρώματα, αλλά και μια ιδιαίτερη μικρή τεχνική, κατά την οποία αναμιγνύει ακρυλικά με υδατοδιαλυτά λαδιού ή/και λαδοπαστέλ. Τα θέματα της κατέληξαν ανθρωποκεντρικά, αν και έχει διέλθει από άλλα θέματα. Η έκθεση της με τίτλο "Παράλληλα Ταξίδια" είναι η δεύτερη ατομική της.

Σχετικά με την Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Βασικός στόχος της Chili Art Gallery είναι η υποστήριξη ανερχόμενων αλλά και καταξιωμένων Ελλήνων και Ξένων Καλλιτεχνών.

Χορηγός Φωτογράφισης: Studio Kotsireas | www.studiokotsireas.gr 

Chili Art Gallery Δημοφώντος 13-15 Θησείο 11851, Αθήνα

13-15 Dimofontos str. 11851 Thission, Athens

τηλ.επικ, tel.nr, 210-7292564, 6936755550

www.chiliart.gr

email: marychiliart@gmail.com

“Δρόμος χώρος τόπος” Έκθεση Εικαστικών στην Ξάνθη

O Σύλλογος Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσιάζει στη Ξάνθη από τις 1 Νοεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2019, την εξαιρετική δουλειά της εικαστικής ομάδας της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, σε μια έκθεση που επιδιώκει να επανασυστήσει στο κοινό την τοπική εικαστική δημιουργία. Τίτλος της Έκθεσης: «Δρόμος, χώρος, τόπος» Ο χώρος, αποτελεί μια αφηρημένη έννοια που βιώνεται αυθόρμητα, σαν ένα περιβάλλον που έχει υπόσταση, σαν ένα δοχείο που περιέχει όσα βλέπουμε και θα εξακολουθούσε να υπάρχει ακόμα κι αν αφαιρούσαμε τα υποκείμενα, που κατοικούν μέσα σε αυτό. Η έννοια του χώρου και η αντίληψη του, αφορούν μία υποκειμενική πραγματικότητα, που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ο άνθρωπος στη συνεχή προσπάθεια του να ορίσει, να κατανοήσει και να ερμηνεύσει το περιβάλλον στο οποίο “κατοικεί”, ουσιαστικά αναλύει και περιγράφει την εμπειρία του χώρου και όχι τον ίδιο τον χώρο. Έτσι λοιπόν προκύπτει η έννοια του τόπου ως βιωμένου χώρου. Ο χώρος είναι τελικά μια αφηρημένη έννοια που βιώνεται από τον άνθρωπο και από την αλληλεπίδραση αυτή προκύπτει η έννοια του τόπου. Ο δρόμος ενώνει δυο τόπους. Μπορεί άλλοτε να έχει υλική υπόσταση, άλλοτε συμβολική, άλλοτε ουτοπική.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΑΡΕΤΑΚΗ ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΟΥΡΤΖΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΖΗΚΙΔΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΜΑΡΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΟΝΙΑ ΚΑΠΛΑΝΗ, ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ, ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΛΑΦΑΖΑΝΙΔΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΛΕΟΝΟΓΛΟΥ, ΑΝΘΗ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΣΤΑΓΓΙΔΗΣ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΟΣΟΥΝΙΔΗΣ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΣΑΦΗ

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 1Νοεμβρίου, στις 19:30,στην αίθουσα εκδηλώσεων«Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π»στην οδό καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Επιμέλεια έκθεσης:

ΒασίλειοςΜακέδος, ιστορικός τέχνης

Αντώνης Βαρβατσούλιας, πολιτισμικός ερευνητής

Διάρκεια Έκθεσης: 01/11 – 15/11/2019

Ώρες επίσκεψης για το κοινό, απόγευμα 17:00-21:00.

Πρωινές ώρες κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ. 25410-29282.

Έκθεση του Σπύρου Λύτρα στην αίθουσα τέχνης Δεσμός στο Παρίσι (BINTEO)

Στέλλα Παγώνη | Στο Σπίτι του Κέρβερου | 17 Οκτωβρίου - 9 Νοεμβρίου 2019 @ αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου»

Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, στις 19.30, την ατομική έκθεση της Στέλλας Παγώνη με τίτλο «Στο Σπίτι του Κέρβερου».

Ασπρόμαυρα έργα ζωγραφικής σε ελαφρά προετοιμασμένο κάμποτο με μολύβια, παστέλ, γραφίτες και μελάνια συνθέτουν το σκηνικό του Κέρβερου στην πρώτη ατομική έκθεση της Στέλλας Παγώνη.

Η Στέλλα Παγώνη σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο ζωγραφικής του Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη και στο εργαστήριο Σκηνογραφίας με δάσκαλο τον Γιώργο Ζιάκα.

Σάς κάλεσα και δεν ξέρω πώς να αρχίσω …

Περιμένω να βραδιάσει, να μεγαλώσουν οι σκιές να μπουν στο Σπίτι, να γλιστρήσουμε κι εμείς μαζί, να συλλαβίσουμε στο πάτωμα τα βήματά μας που τελειώνουν εκεί που αρχίζει ο Κέρβερος. Ο Κέρβερος αγαπάει το Σπίτι του … Ο Κέρβερος σπούδασε μουσική και αγαπάει τον Mahler … Ο Κέρβερος αγαπάει τον Cocteau - άλλωστε ήταν ένα από τα Τρομερά Παιδιά… Ο Κέρβερος ήταν κάποτε παιδί … Ο Κέρβερος αγαπάει τον Σεφέρη και φωνάζει την γάτα του Σαχτούρη … Ο Κέρβερος θα ήθελε πολύ ένα πορτραίτο του να γευματίζουν μαζί … Ο Κέρβερος είναι ασπρόμαυρος , γιατί κατάπιε όλα τα χρώματα.

Στέλλα Παγώνη

Εγκαίνια: Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, ώρα 19.30

Διάρκεια: 17 Οκτωβρίου - 9 Νοεμβρίου 2019

«ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου»

Βαλαωρίτου 9α Αθήνα, 10671

Τηλ.: 2103607598 Φαξ: 2103607546

email: info@ekfrasi-art.gr

LONG DAYS | ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ | KOURD GALLERY | Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 στις 8 μ.μ.

Η Gallery Kourd εγκαινιάζει την έκθεση της Μαρίας Φιλιππακοπούλουμε τίτλο LONG DAYS,την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 στις 8 μ.μ.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Νοεμβρίου 2019.

Ο επιμελητής της έκθεσης Κωνσταντίνος Παπαχρίστου σημειώνει :

« […] Παρατηρώντας τα έργα της έκθεσης, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Μαρία Φιλιππακοπούλου δεν θέλει απλώς να αποτυπώσει ένα στιγμιότυπο, ούτε να παγώσει τον χρόνο σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Επιδίωξή της είναι να διηγηθεί μια ιστορία χωρίς τον περιορισμό του χρόνου, με όσο το δυνατόν λιγότερες λέξεις, ώστε να είναι πλήρης χωρίς να είναι κουραστική. Η ζωγράφος δεν οριοθετεί την αρχή και το τέλος της ιστορίας, αλλά πλάθει το σενάριο και αφήνει τον θεατή να φανταστεί την εξέλιξή του. Δημιουργούνται με τον τρόπο αυτό έντεκα ιστορίες αστικής καθημερινότητας, που μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε αυτόνομα είτε ως μέρος ενός συνόλου. Η μετάβαση από την προσπάθεια σύλληψης της στιγμής και την απεικόνιση ενός στιγμιότυπου στη διήγηση μιας σύντομης αλλά περιεκτικής ιστορίας, αποτελεί σπουδαία εξέλιξη στο έργο της Μαρίας Φιλιππακοπούλου. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η επαφή της με τα ιαπωνικά χαϊκού, τις σύντομες αυτές ποιητικές φόρμες όπου μέσα σε δεκαεπτά συλλαβές περιγράφεται μια εικόνα της φύσης. […] »

LONG DAYS ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Εγκαίνια : 17.10.19 ώρα 8 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης : 17.10 έως 22.11

Επιμέλεια έκθεσης : Κωνσταντίνος Παπαχρίστου

Ώρες λειτουργίας : Τρίτη – Παρασκευή, 11 - 2 μ.μ. & 5 - 8 μ.μ. | Σάββατο, 11 - 2 μ.μ.

Kourd Gallery : Κασσιανής 2 & Φαναριωτών, 114 71 Λυκαβηττός

τηλ. 210 6426573 | info@gallerykourd.gr| www.gallerykourd.gr |

Facebook | Instagram

Φωτογράφιση έργων : Μανώλης Τσάφος 

www.mariafilippakopoulou.com

Έκθεση INTERSTELLAR ART στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο Αθηνών

Εγκαίνια: Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19:30

Ίδρυμα Ευγενίδου - Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο Αθηνών

Πεντέλης 11, Π. Φάληρο

Διάρκεια: 9 έως 27 Οκτωβρίου 2019

Επιμέλεια: Έμμυ Βαρουξάκη

Η ιστορικός τέχνης κ. Έμμυ Βαρουξάκη σημειώνει:

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο έκθεση 35 καλλιτεχνών που παρέστησαν το διάστημα ο καθένας με τον τρόπο του . Όπως γνωρίζετε φέτος στις 20 Ιουλίου συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από τη μέρα που τρεις Αμερικανοί αστροναύτες προσγειώθηκαν και περπάτησαν στη Σελήνη. Σήμερα στόχος είναι να ταξιδέψει ο άνθρωπος στο διάστημα και να επιστρέψει στη γη με ασφάλεια σε ένα πραγματικό διαπλανητικό ταξίδι. Αυτή θα είναι η πρώτη φάση πριν την εγκατάσταση του ανθρώπου έξω από τη γη. Η έκθεση στο Πλανητάριο ονομάζεται Interstellar art γιατί αντλεί την έμπνευση της από το φιλμ Ιnterstellar του Christopher Nolan που πραγματεύεται τα θέματα αυτά με θαυμαστό τρόπο και εικαστική πληρότητα. Σας περιμένω στο χώρο του πλανητάριου όπου θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις και ανάλογη ατμόσφαιρα. Εκλεκτοί καλλιτέχνες ετοίμασαν εδώ κι ένα χρόνο τα έργα που είναι ζωγραφικά, γλυπτά ποικίλων τάσεων, παραστατικά και σουρεαλιστικά, αφηρημένα και μινιμαλιστικά, κατασκευές κι εγκαταστάσεις και όλα αυτά πλαισιωμένα από τη μουσική του Vangelis για την NASA.

Ιδιαίτερη και σημαντική είναι η συμμετοχή του παγκοσμίως διάσημου Καθηγητή της Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννη Παλλήκαρη.

Συμμετέχουν γνωστοί κοσμολόγοι καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Γέρος, Αστέριος Τόρης, Στέλιος Γαββαλάς. Επίσης παρουσιάζονται έργα του Γιάννη Λασηθιωτάκη, Δημήτρη Φόρτσα και Βαγγέλη Ρήνα.

Συμμετέχουν επίσης οι αξιόλογοι καλλιτέχνες:

Μαρία Αργυρακοπούλου, Μάγδα Αποστόλου, Μαρία Αποστόλου, Λίζα Μέρλιν Βασιλάτου, Τίτη Βασιλείου Χαλαστάνη, Ελένη Σαμέλη Βαρουξάκη, Παλίντα Γεωργουλάκου, Μανταλένα Γκινοσάτη, Tάνια Δημητρακοπούλου, Τάνια Δρογώση, Χρήστος Ευσταθίου, Οδυσσέας Θεοδωράτος, Βασίλης Καβουρίδης, Εβίτα Κανέλλου Δουφεξή, Χάρης Κοντοσφύρης, Μίνα Κορδαλή, Μαρίνα Κουτσοσπύρου, Μαρικίτα Μανωλοπούλου, Νίκος Μάρος, Κατερίνα Μαυρολέων, Νίκη Μιχαηλίδου, Μαρία Μουριάδου, Άσπα Παπαλεξανδρή ,Λιλίκα Παπανικολάου, Χρήστος Πετρίδης, Ειρήνη Πετροπούλου, Μιχαήλ Παρλάμας, Μανόλης Τσαγκαράκης, Αγγέλω Χατζησωτηρίου Riatsch

Η έκθεση συνοδεύεται με ειδική σύνθεση για τη NASA του Vangelis.

Ίδρυμα Ευγενίδου Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Πεντέλης 11, Π. Φάληρο

Ωράριο: Δευτέρα 8:30-16:00, Τρίτη - Κυριακή 8:30 - 21:00

Ο Desmos(Δεσμος) ξεκινά τη φετινή σεζόν με έκθεση του ζωγράφου Σπύρου Λύτρα | Εγκαίνια Σάββατο, 5 Οκτωβρίου

Ο Desmos(Δεσμός) ο ιστορικός αυτός χώρος του θρυλικού Montparnasse , στο Παρίσι της Γαλλίας που μετρά ήδη πάνω από τρεις δεκαετίες στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνων, ξεκινά τη φετινή σεζόν με έκθεση του ζωγράφου Σπύρου Λύτρα.

Εγκαίνια: Σάββατο 5, Οκτωβρίου, ώρα 7μ.μ.

Galerie Desmos

14Vandamme 77014 Paris

Tel.33143208404

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) με έκθεση της ομάδας εικαστικών ARS V π

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) με έκθεση της ομάδας εικαστικών ARS V που απαρτίζεται από τους Θάνο Βιδάκη, Μαρία Γρηγοριάδη, Βίκυ Καμένου, Στέλλα Κουκουλάκη και Κώστα Παγωμένο. Οι περισσότεροι από τους εικαστικούς της ομάδας δραστηριοποιούνται και στον χώρο της Εκπαίδευσης.

Ο τίτλος της εικαστικής έκθεσης, «Δαιδάλεια», καθώς και η θεματολογία της βρίσκονται σε άμεση συνάφεια με την περιοδική αρχαιολογική έκθεση του Μουσείου «Δαίδαλος. Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη» και εντάσσονται στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της περιοδικής έκθεσης. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και εγκαταστάσεις.

Εγκαίνια: Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, στις 19.00. Είσοδος ελεύθερη.

Ξεναγήσεις από τους εικαστικούς με ελεύθερη είσοδο το Σάββατο 28/9 και την Κυριακή 29/9 10:00-14:00 και 17:00-19:00.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Σεπτεμβρίου 2019 έως 10 Ιανουαρίου 2020.

Χώρος έκθεσης: Αίθουσα Πολυμεσικών Εφαρμογών (στο ισόγειο του Μουσείου).

121 εικαστικοί παίρνουν μέρος στην έκθεση Γλυπτικής του ΕΕΤΕ στο ΒΧΜ

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εφορεία Γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος/Ε.Ε.Τ.Ε., διοργανώνουν έκθεση Γλυπτικής με ελεύθερο θέμα, στον αύλειο χώρο του Μεγάρου της Δουκίσσσης, του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου (Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα, Μετρό Ευαγγελισμός).

Διάρκεια Έκθεσης: 27 Σεπτεμβρίου έως 28 Οκτωβρίου 2019

Εγκαίνια: Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19.00

Τα έργα δημιουργήθηκαν από το 2008 και μετά. Την ευθύνη της έκθεσης είχε η αιρετή Επιτροπή Κατάταξης και Κρίσεων του Ε.Ε.Τ.Ε., μετά από ανοιχτή πρόσκληση στα μέλη του ΕΕΤΕ.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες :

Αμπραάμ Μισέλ (Abraham Michel), Αναστασιάδου Ντίνα, Αντώνιος Αντώνης, Αργυρακοπούλου Μαρία, Βάθης Δημήτριος, Βάλβη Ελισάβετ, Βαμβακάρη Στυλιανή, Βασιλείου Αχιλλέας, Βουτσινά Μαριάννα, Γαλανάκης Ανδρέας, Γεωργουδάκης Χρήστος, Γκόλνα Χριστίνα, Γλέζος Γεώργιος, Γρηγοριάδης Μάνος, Δεστέφανος Ξενοφών, Δημητριάδου Ευνομία, Διβάρη Εύα, Δουζένη Χριστίνα, Δωρόπουλος Βασίλης, Ευαγγελάτος Κώστας, Ζερβός Μιχάλης, Ζιρώ Όλγα, Ζυγομαλάς Χρήστος, Ηλίας Βαγγέλης, Ιατρού Ελπίδα, Ιβάνοβ Τόμυ, Καβάσης Θεόδωρος, Καλαντζής Αθανάσιος, Καραλής Μπάμπης, Κατσαρού Νεφέλη-(Εκάτη), Κατσιλιέρης Ανδρέας, Κεβρεκίδης Γεώργιος, Κευγάς Μιχάλης, Κικώτης Γεώργιος, Κολλιδά Ίρις, Κοντούλης Σπύρος, Κουβαράτης Σωκράτης, Κουζούνη Μίνα, Κουνάλης Χρήστος, Κουτήφαρη Καλλιόπη, Κρίσικο-Χρυσικός Χρηστάκης, Κυπριανού Μαρία, Κυρίτσης Νίκος, Κωβαίος Μιχαήλ, Κωστικίδης Ιωάννης, Λαμπρέτσα Δήμητρα, Λάμπρου Χρήστος, Λιάπης Αλέκος, Λιόντος Αποστόλης, Λιούγκας Ευάγγελος, Μαζρέκου Μπιλμπιλ (Mazreku Bilbil), Μακρή Αγγελική, Μαραγκού Κλεονίκη, Μαρμαρά Πελαγία, Μάσχα Τίνα, Μεθυμάκη Μαρία, Μέλλιος Χρήστος, Μητρόπουλος Ανδρέας, Μικροπούλου Βασιλική, Μιχαλιτσιάνος Νίκος, Μορφογένη Ελένη, Μπαρτζίλη Μάρω, Μπληγιάννος Χρήστος, Μποκέας Νικόλαος, Μπολιεράκη Κωνσταντίνα, Μπόμπολη Σοφία, Μπουντρή Μαλαματένια, Μπούρας Τάσος, Μυρωδιάς Αντώνης, Νέζης Παναγιώτης, Νεονάκης Χαράλαμπος, Νικοπούλου Ηρώ, Νταρίλα Βικτώρια, Ντατσούλη Βαρβάρα, Ξένου Αθηναϊς, Οικονομοπούλου Πετρούλα, Παγωμένος Κωνσταντίνος, Παναγής Πασάντας Παναγιώτης, Παπαγεωργίου Ευδοκία, Παπαγεωργίου Χριστίνα, Παπαθεοδώρου Κάλλια, Παπακωνσταντίνου Μαίρη, Παρασκευοπούλου 0000002801 Κωνσταντίνα, Πατσόγλου Αλεξάνδρα, Πατσόγλου Αριστείδης, Παχόμοβ Αλεξάντερ (Pakhomov Aleksandr), Πιτσιρή Παναγιώτα, Πλαστήρα Όλγα, Πολιτάκης Αντώνης, Πολύζος Βαγγέλης, Πολυχρονάτου Ελένη, Πόταγα-Στράτου Ελένη, Πραβήτας Περικλής, Πρέσσας Χάρης, Ράλλης Τάσος, Σαργέντης Γεώργιος-Φοίβος, Σίμα Ιλίριαν (Shima Ilirjan), Σκαλκώτος Χρήστος, Σκεπετζή Χρυσούλα, Σουβατζόγλου Ιωάννης, Σουβατζόγλου Στέφανος, Σουλιώτου Αναστασία Ζωή, Σοφρά Βασιλική, Σπυρόπουλος Κωνσταντίνος, Σταυρινίδου Δήμητρα, Στεργιοπούλου Νάνα, Στόγιας Βασίλειος, Τζανουλίνος Πραξιτέλης, Τουρμούζη Γεωργία, Τσαούσι Μπεσίμ, Τσάπαρη Ουρανία, Τσερπέλης Ανδρέας, Τσιμπουρλάς Χρήστος, Φίκα Ολυμπία, Φούνκ Έφη, Φώσκολος Ριχάρδος, Χανδέλη Όλγα, Χάρος Ορέστης, Χρηστάκης Χαράλαμπος, Χριστοφυλάκης Στυλιανός, Ψαράκος Αντρέας.

Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του Ε.Ε.Τ.Ε., Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια, κ. Έφη Μελέτη, τηλ. 210 3300016, εσ. 103 και στην ιστοσελίδα του ΕΕΤΕ, www.eete.gr

«ΕΚΛΕΚΤΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ» | 20 Σεπτεμβρίου – 12 Οκτωβρίου 2019 @ εκφραση γιαννα γραμματοπουλου

«ΕΚΛΕΚΤΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ» | 20 Σεπτεμβρίου – 12 Οκτωβρίου 2019 @ εκφραση γιαννα γραμματοπουλου

Στην αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου» πραγματοποιείται η έκθεση με τίτλο «ΕΚΛΕΚΤΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ» μέρος Α’: χώρος - ανθρώπινα τοπία.

Παρουσιάζονται εικόνες χειρωνακτικής επεξεργασίας υλικών και μέσων σε μια συνύπαρξη διαφορετικών αποτυπώσεων ενός ευρέος ανθρώπινου τοπίου - χώρου.

Το «βλέμμα», φορέας μνήμης μέσα από ποικίλα γεγονότα, αποκαλύπτει τις αισθητικές φράσεις των επτά καλλιτεχνών σε μια αρμονική συνεργασία, θέτοντας ανοιχτά ερωτήματα της έρευνάς τους στον παρατηρητή.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Απόλλων Γλύκας, Κορνήλιος Γραμμένος, Νικολέττα Κατσαμπέρη, Νίκος Παπαδημητρίου, Ηλίας Σιψάς, Κώστας Τσώλης, Βαγγέλης Χατζής.

Εγκαίνια: Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 19:30

Διάρκεια: 20 Σεπτεμβρίου – 12 Οκτωβρίου 2019

Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 - 20.00 / Τετάρτη: 11:00 - 18:00 Σάββατο: 11:00 - 15:00 / Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

εκφραση γιαννα γραμματοπουλου

Βαλαωρίτου 9α Αθήνα, 10671

Τηλ.: 2103607598 Φαξ: 2103607546

email: info@ekfrasi-art.gr

 

Sin as a Portrait Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα μέσα από πορτραίτα @ CHILI ART GALLERY

Sin as a Portrait Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα μέσα από πορτραίτα @ CHILI ART GALLERY

Εγκαίνια: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.00 μ.μ.

Διάρκεια: 17 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2019

Η Chili Art Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση “ Sin as a Portrait ”

Κείμενο – Επιμέλεια έκθεσης : Όλγα Λατουσάκη

Οργάνωση – Concept: Όλγα Λατουσάκη, Γιώργος Καστανάκης

Γραφιστική Επιμέλεια: Γιώργος Καστανάκης

Επικοινωνία Έκθεσης: Μαρία Θεοφυλάκτου, Δημήτρης Λαζάρου

Η επιμελήτρια της έκθεσης Όλγα Λατουσάκη σημειώνει σχετικά:

...Από την αρχή του κόσμου, τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα αποτυπώνονται στα έργα δημιουργών και καλλιτεχνών, τροφοδοτώντας τους με την απαιτούμενη ανάγκη έκφρασης, μετατρέποντας την αδυναμία σε δύναμη. Η περιρρέουσα λαγνεία στα μικρά αριστουργήματα της ποίησης του Καβάφη και στα τρίπτυχα του Bosch, η απληστία και η αλαζονεία όπως αποτυπώνονται στα μεγαλειώδη έργα της εποχής του baroque, η οργή που ξεχειλίζει από τα έργα του Goya, αλλά και η αίσθηση της οκνηρίας και της νωχελικότητας που μας δημιουργούν έργα των Seurat και Monet είναι έκδηλα στην ιστορία της τέχνης. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι τα ανθρώπινα πάθη μπορούν να γίνουν η κινητήριος δύναμη και να ωθήσουν τους προικισμένους καλλιτέχνες στη δημιουργία μοναδικών έργων τέχνης.

Από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, έως τη χριστιανική εκκλησία του 6ου αιώνα, η ιστορία μαρτυρά πως ανεξαρτήτως εποχής, όλοι οι άνθρωποι του πνεύματος ασχολήθηκαν με τις ιδανικές ιδιότητες και αξίες του ανθρώπου. Το μέτρο εξακολουθεί, έως και σήμερα, να αποτελεί το ζητούμενο της εσωτερικής ισορροπίας.

Όμοια με πυροτέχνημα, η εκτυφλωτική πορεία των καταραμένων ποιητών και των αυτοκαταστροφικών καλλιτεχνών, τόσο στον εικαστικό χώρο, όσο και στο χώρο του θεάματος και της λογοτεχνίας αποτελεί σημαντικό παράδειγμα του εντυπωσιακού αντίκτυπου που μπορεί να έχουν τα πάθη στην ανθρώπινη ύπαρξη. Και σαν σπόροι μέσα στο εύφορο χώμα, τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα υπομονετικά παραμονεύουν να βλαστήσουν στην πρώτη ρωγμή της ευάλωτης και αδύναμης ηθικής μας».

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Στέφανος Αλαφούζος, Έλενα Αρσενίδου, Αντώνης Γιακουμάκης, Αγγελική Γκιώνη, Γιώργος Θεοδώρου, Μανώλης Καλουδάς, Γιάννης Καμίνης, Γιώργος Καστανάκης, Στέλλα Κατεργιαννάκη, Χριστίνα Κατεργιαννάκη, Άννα Κατιμερλή, Σπύρος Κολυβάς, Βασίλειος Κομνηνός, Παναγιώτα Κορωνιού, Δημήτρης Κρέτσης, Ελίζα Κρικώνη, Αναστασία Κωνσταντάκου, Μελίνα Κωνσταντίνου, Κωνσταντία Μακρή, Θεόδωρος Μπρουσκομάτης, Παναγιώτης Νέζης, Ευγενία Πατσούρη, Μαρία Σταμάτη, Τίτα Σταύρου, Γιάννης Τζομάκας, Σουλτάνα Τρεπεκλή, Γεωργία Τρούλη, Ελένη Τσαλδίρη, Κατερίνα Τσίτσελα, Γιάννης Φούλιας, Ζαχαρούλα Bongard, Didi M. - Δήμητρα Μουρτζίνη, Lydia Z

Σχετικά με την Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Βασικός στόχος της Chili Art Gallery είναι η υποστήριξη ανερχόμενων αλλά και καταξιωμένων Ελλήνων και Ξένων Καλλιτεχνών.

Η Chili Art Gallery θα είναι ανοικτή στην διάρκεια της έκθεσης Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 - 18.00, Σάββατο 11-15.00 με Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες: www.chiliart.gr

Χορηγός Φωτογράφισης: Studio Kotsireas | www.studiokotsireas.gr

Chili Art Gallery Δημοφώντος 13-15, 11851 Θησείο, Αθήνα Τηλ.2107292564 marychiliart@gmail.com

 

«ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ» Ομαδική εικαστική έκθεση @ ARTE VISIONE

«ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ» Ομαδική εικαστική έκθεση @ ARTE VISIONE

Εγκαίνια: 6/9, 8-11 μμ

Διάρκεια: 6/9 έως και 21/9/2019

Διεύθυνση: ArteVisione, Πηλίου 5, Πλατεία Κολιάτσου

Επιμέλεια: Ευαγγελία Καϊράκη & Μαρία-Μόσχα Καρατζόγλου, ιστορικοί τέχνης, απόφοιτες Μεταπτυχιακού Τμήματος Ιστορίας Νεότερης Τέχνης ΕΚΠΑ, επιμελήτριες εικαστικών εκθέσεων

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Σωτηρία Αλεβίζου, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Σωτήρης Γκουσγκούνης, Πηνελόπη Δαββέτα, Δημοσθένης Δαββέτας, Χαρά Δημακάκου, Κατερίνα Καλιτσουνάκη, Σώτη Καλλία, Παναγιώτης Καμπύλης, Δημήτρης Καπετάνου, Δημήτρης Καρυστινός, Ελισάβετ Κεχαγιά, Ευαγγελία-Τερέζα Κοντογεώργου, Χριστίνα Κοντογεώργου, Άννα Κουνάδη, Ελίζα Κρικώνη, Σάββας Μαβίδης, Κωνσταντία Μακρή, Σωτήρης Μαμουτόπουλος, Γιώργος Μαργέλης, Βιβή Μεντζελοπούλου, Ιωάννα Μιχοπούλου, Ντιάνα Νασιοπούλου, Νίκος Νεσκές, Χρυσούλα Ξυνέλη, Ελένη Παπανικολάου, Χρύσα Παπαχατζάκη, Τζένη Πολυκανδριώτη, Μιλτιάδης Σαλβάνος, Βίκυ Σαμουηλίδου, Αντωνία Σιμάτου, Κώστας Σπανάκης, Αγγελική Στρούμπου, Σουλτάνα Τρεπεκλή, Ελένη Τσαλδίρη, Άννα Χατζηαγγέλου, Νίκος Χιωτίνης, Ιωάννα Χριστάκου

...Κλεφτές ματιές από τους φωταγωγούς ξεδιπλώνουν εικόνες και ήχους μίας ήπιας καθημερινότητας, του χτες και του σήμερα: ανθρώπινες σκιές σε διάδραση, σκουριασμένα κιγκλιδώματα, απλωμένα ρούχα, ξεχασμένα αντικείμενα, κεραμοσκεπές νεοκλασικών που διασπούν τους κατακόρυφους όγκους, γεράνια, νεραντζιές και λεμονιές, καλημερίσματα, τσακωμοί, τιτιβίσματα πουλιών, γαυγίσματα σκύλων, συχνά κλειδωμένων στα πίσω μπαλκόνια, φωνές παιδιών (σήμερα όλο και πιο λιγοστές, κυρίως προέρχονται μέσα από τα διαμερίσματα), κάποτε αυτοσχέδια πηγαδάκια στη σκάλα υπηρεσίας, όπου πολλά λέγονταν και άλλα τόσα σιωπούνταν. Ο ακάλυπτος πέρα από ταξικός δείκτης, πέρα από τον ηλιασμό, τον αερισμό, τις οικιακές χρήσεις και την αίσθηση ή ψευδαίσθηση μικροκλίματος, διαχρονικά εξυπηρετούσε την ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των ενοίκων, σαν μετεξέλιξη της παλαιικής αυλής, όπου οι άνθρωποι απεκδύονται το προσωπείο των επίσημων εισόδων, που περιορίζεται σε ένα τυπικό χαιρετισμό, σε ένα συγκαταβατικό μειδίαμα στην πιο ανθρώπινη εκδοχή και κλείνουν πίσω από τις γρίλιες συνωμοτικά το μάτι στο πλαίσιο μίας κοινά αποδεκτής, όσο και ανομολόγητης «ομερτά». Ακάλυπτος, μια λέξη μ’ ένα άλφα στερητικό, σαν κάτι να της λείπει, κάτι δεν έχει καλυφθεί, κάτι δεν έχει συμπληρωθεί.. κι ακόμα, μια επιταγή που δεν έχει αντίκρυσμα κι ένας ήρωας τηλεοπτικής σειράς της δεκαετία του’90, με τον οποίο δυστυχώς μπορεί κανείς να ταυτιστεί σε κάποιο βαθμό, ένας κυνηγός μιας ευτυχίας, που όμως είναι πλασματική- αυτό το άλφα κάτι πάντα θα της στερεί.

Η Μυκονιάτικη VENUS GALLERY και η Αθηναϊκή ARTSHOT- SOPHIA GAITANI ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Η Μυκονιάτικη VENUS GALLERY και η Αθηναϊκή ARTSHOT- SOPHIA GAITANI ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Την τέταρτη έκθεση της φετινής σαιζόν, φιλοξενεί από τις 9 Αυγούστου στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της η VENUS GALLERY του ξενοδοχείου Aphrodite Beach Resort στην παραλία του Καλαφάτη στη Μύκονο. Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία με τη δυναμική γκαλερί ARTSHOT- SOPHIA GAITANI που βρίσκεται στην περιοχή της Ακρόπολης, στην Αθήνα (Λεμπέση 11, δίπλα στο Μουσείο Ακρόπολης), παρουσιάζονται στο νησί η ομαδική έκθεση “SUMMER LOVERS”.

Πρόκειται για την καθιερωμένη ομαδική έκθεση της γκαλερί "Artshot" σε επιμέλεια της Σοφίας Γαϊτάνη, που παρουσιάζεται φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά. Για το καλοκαίρι του 2019, το "SUMMER LOVERS", έρχεται στις Κυκλάδες, στο "νησί των ανέμων" και φέρνει τα μοναδικά έργα 33 αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι εκπροσωπούνται από την γκαλερί "Artshot". Η κεντρική θεματική των έργων είναι το ελληνικό καλοκαίρι, τα ζεστά απογεύματα, η θάλασσα, ο ήλιος, ο ουρανός, η ελευθερία και φυσικά ο έρωτας! Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες παρουσιάζει το δικό του, προσωπικό, μοναδικό καλοκαίρι. Στόχος και σκοπός της έκθεσης είναι να δημιουργήσει την πιο γλυκιά, την πιο πολύχρωμη καλλιτεχνική ανάμνηση, αυτή που θα προστεθεί και θα πλουτίσει το δικό σας Ελληνικό Καλοκαίρι.

Η διοργάνωση της συγκεκριμένης δράσης γίνεται από την Restart Cultural Tourism, τον μοναδικό επίσημα αναγνωρισμένο φορέα παραγωγής πολιτιστικών θεαμάτων που ειδικεύεται στον Πολιτιστικό Τουρισμό ο οποίος επιμελείται του καλλιτεχνικού προγράμματος του γνωστού ξενοδοχείου.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Αχιλλέας Αϊβάζογλου, Κίρα Αλιγιζάκη, Ειρήνη Αποστολοπούλου, Ζάννα Αρτέμη, Γεωργία Ασημακοπούλου, Βίκυ Βασιλείου, Ελένη Δελή, Γιώργος Ηλιάδης, Σοφία Γαϊτάνη, Παρασκευή Γαρδέλη, Στέλιος Γαβαλάς, Βασιλική Καλογερή, Αγγέλα Καράλη, Κατερίνα Κασσαβέτη, Δημήτρης Κρέτσης, Ιωάννα Kueng, Ευδοκία Κύρκου, Εμμανουέλα Λιάγκου, Μάγδα Μάρα, Μαρία Μαραγκουδάκη, Κατερίνα Μιχάλαρου, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Βίκυ Μουδήλου, Χριστίνα Pancess, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Γεωργία Παράσχη, Παναγιώτης Σιάγκρης, Αλέξανδρος Σπαθούλας, Μάιρα Στέφου, Κωνσταντίνος Τόλης, Μαίρη Τριβιζά, Μαριτάσα Τσιμπλάκη.

http://restartplatform.com/

http://aphrodite-mykonos.com/

https://www.facebook.com/restartcontemporary/

Our Festival 5 Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών | 3-8 και 14-15 Σεπτεμβρίου | Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς | Είσοδος Ελεύθερη Θέατρο, μουσική, χορός, τσίρκο, σινεμά, παιδικές παραστάσεις, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Our Festival 5 Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών | 3-8 και 14-15 Σεπτεμβρίου | Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς | Είσοδος Ελεύθερη Θέατρο, μουσική, χορός, τσίρκο, σινεμά, παιδικές παραστάσεις, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Το Our Festival γεννήθηκε το 2015 για να επιβεβαιώσει τη δύναμη της αλληλεγγύης στην τέχνη. Είναι ένα φεστιβάλ με δράσεις από όλο το φάσμα των τεχνών, που έχει ως στόχο τη συνάντηση καλλιτεχνών που προασπίζουν έμπρακτα την έννοια της αλληλεγγύης.

Απώτερος στόχος του Our Festival είναι, μέσα από την συνάντηση όλων αυτών των δημιουργικών ανθρώπων, να ξεπηδήσουν νέοι προσωπικοί και καλλιτεχνικοί δεσμοί, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση διαχρονικών πολιτιστικών συμπράξεων.

Στα τέσσερα Our Festival που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2015, περισσότεροι από 7000 θεατές παρακολούθησαν 75 δράσεις από 335 καλλιτέχνες στο θέατρο της ρεματιάς. Σε ένα θέατρο που οφείλει την ύπαρξή του στην αλληλεγγύη.

Έτσι και φέτος σας προσκαλούμε στο Our Festival 5!

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Θάνος

Διεύθυνση παραγωγής: Χρίστος Παπαμιχαήλ

Οργανωτική ομάδα: Νάντια Περιστεροπούλου, Ελεάννα Σταθοπούλου, Νίκος Αξιώτης, Δήμητρα Σύρου, Μελίσσα Κωτσάκη, Μαρία Θρασυβουλίδη, Χριστίνα Στουραΐτη.

Επιμέλεια φωτισμών: Κώστας Μπεθάνης

Γραφιστική επιμέλεια: Πάνος Κασιάρης

Διοργάνωση: Εμείς - Ομάδα συλλογικού πολιτισμού

Περισσότερες πληροφορίες:

http://emeis.net.gr/our-festival-5/

Trailer Our Festival 5:

https://www.youtube.com/watch?v=dpIl2UlxXy0

To Our Festival 5, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό οργανισμό liminal, προσφέρει υπηρεσίες προσβασιμότητας για ΑμεΑ σε επιλεγμένες δράσεις: http://liminal.eu/our-festival-5/

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2019 – Νύχτες Αλληλεγγύης του Δήμου Χαλανδρίου.

Με την οικονομική στήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019

20:00 | Χοηφόροι | Φαναριώτη Ειρήνη | Θέατρο

21:15 | NARKISOS-ANOREKSIS-OS | ΜΥΙΑ | Χορός

22:30 | Του κόσμου το μυστήριο | Ντίνα Καφτεράνη, Άγγελος Αγγελίδης | Θέατρο

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019

20:00 | ΤΩ ΜΑΘΕΙΜΑ | Θεατρική Ομάδα 90 Βαθμοί Κελσίου | Θέατρο

21:30 | Fake News | Δημήτρης Κατσιμίρης | Ταινία Μικρού μήκους

22:00 | Jazz performance | Alone Together Trio | Μουσική

Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2019

17:00 | Από Μόδιστροι Ηθοποιοί | Δήμητρα Λιακοπούλου, Γεωργία Τουρμούζη | Εργαστήριο για παιδιά

20:15 | Playback Ground | Διαδραστική Παράσταση Αυτοσχεδιαστικού Θεάτρου Playback με ιστορίες του κοινού

22:00 | Άλφα Στερητικό | Theodora Athanassiou Trio | Μουσική Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2019

20:00 | The journey/Το ταξίδι | Ντέμη Παπαθανασιου | Χορός

20:30 | ΙΝΤΕΚΑΛ | Ελιάν Ρουμιέ | Χορός

20:50 | HER | enRoute Dance co. | Χορός

21:30 | P minor Live | P minor | Μουσική

22:45 | Marva Von Theo Live | Marva Von Theo | Μουσική  

Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2019

11:00 | Νερένια Ταξίδια | Ειρήνη Κατσιμπρή και Μυρτώ Μπελοπούλου | Εργαστήριο για παιδιά και γονείς/συνοδούς

19:30 | Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή | Κοπέρνικος | Θεατρική παράσταση για παιδιά 4 εώς 10 ετών

21:00 | MAΔΡΕΝ | ΟΩ-omicronomega | Σύγχρονο τσίρκο και χορός

22:00 | Ισόγειο | Χάρης Σταθόπουλος | Ταινία Μικρού μήκους

22:30 | Βερτζί Μαβί Live | Βερτζί Μαβί | Μουσική

Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2019

17:30 | Body Music Workshop | Cultopia | Εργαστήριο για παιδιά

19:00 | Ο Ορφέας και η καστανιά | Marakaibo | Μουσικό Παραμύθι

20:30 | Έγκλημα & Τιμωρία | Ginger Creepers Theater Band | Θέατρο

22:30 | Συναυλία μουσικής δωματίου | Ladyfingers | Μουσική

Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

10:00 - 18:00 | Liminal Open Days | Προσομοίωση Δραματικής Σχολής για μικτή ομάδα

3ο Stray Art Festival τοιχογραφίες | δρώμενα | μουσική | φαγητό | performances 20 - 22 Σεπτεμβρίου 2019 | Ερμούπολη, Σύρος Stay for Stray

3ο Stray Art Festival τοιχογραφίες | δρώμενα | μουσική | φαγητό | performances 20 - 22 Σεπτεμβρίου 2019 | Ερμούπολη, Σύρος Stay for Stray

Φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Stray Art Festival ανανεώνει το ραντεβού του μαζί σας και επιστρέφει για να κλείσει με ένα μαγικό τριήμερο την αυλαία αυτού του καλοκαιριού.

Στις 20-22 Σεπτέμβρη τα κυκλαδίτικα στενά της γραφικής Ερμούπολης στην Σύρο πρόκειται να γεμίσουν από καλλιτέχνες και προσκεκλημένους με κοινό παρονομαστή το κέφι και την αγάπη της κουλτούρας του street art.

Στο επίκεντρο της περιπλανώμενης αυτής γιορτής βρίσκονται οι τοιχογραφίες που θα πραγματοποιούνται στη διάρκεια της ημέρας στα Γυμνάσια της Σύρου στην περιοχή της Λαλακιάς. Ταυτόχρονα θα διεξάγονται παράλληλες δράσεις όπως υπαίθριες μουσικές σκηνές, performances, workshops, εκθέσεις, πάρτι και πολλές εκπλήξεις πλαισιώνοντας την μοναδική αυτή εμπειρία. Τα βράδια, την ατμόσφαιρα θα κατακλύζουν φώτα και μουσικές με συνοδεία επιλεγμένων εδεσμάτων και αρωματικών κοκτέιλ.

Έχοντας ως σύμβολο της πλαστική καρέκλα ως αναπόσπαστο και αξέχαστο κομμάτι κάθε θερινής ανάμνησης και με φόντο τις Κυκλάδες, στόχος του φεστιβάλ είναι το πάντρεμα του μοντέρνου και του παραδοσιακού με σκοπό την ανάδειξη της κουλτούρας του δρόμου.

Δημιουργώντας τρία μερόνυχτα γεμάτα δρώμενα, χορό και μουσική σε νησιώτικες αποχρώσεις και γιορτάζοντας όλες τις μορφές της τέχνης του δρόμου και την ξεγνοιασιά, προτρέπουμε το πάθος στον πειραματισμό και την έκφραση του κάθε ατόμου και την δημιουργία και ανάδειξη μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που αντέχει στο χρόνο.

Το φεστιβάλ οργανώνεται με πρωτοβουλία της ομάδας φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, με την ονομασία “Σπινθήρας” και τον Ούριο Άνεμο, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και τελείται υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Ανυπομονούμε να σας έχουμε μαζί μας σε ακόμη ένα ταξίδι στην γιορτή της τέχνης του δρόμου!

3ο Stray Art Festival τοιχογραφίες | δρώμενα | μουσική | φαγητό | performances 20 - 22 Σεπτεμβρίου 2019 | Ερμούπολη, Σύρος | Συνεργασία με τους BAiLDSA

3ο Stray Art Festival τοιχογραφίες | δρώμενα | μουσική | φαγητό | performances 20 - 22 Σεπτεμβρίου 2019 | Ερμούπολη, Σύρος | Συνεργασία με τους BAiLDSA

Η BAiLDSA είναι μια μπάντα balkan punk n’ roll από τη Θεσσαλονίκη που από το ξεκίνημα τους το 2008, ανέπτυξαν σταδιακά τον ξεχωριστό και ατομικό τους ήχο συνδυάζοντας το βαλκανικό-τσιγγανικό ύφος με στοιχεία από ska, punk, reggae, rap, electro και ακόμη και indie, psychedelic rock και stoner.

Από την αρχή της καριέρας τους, η BAiLDSA συμμετέχει ενεργά στις δυνάμεις της κοινωνικής αλλαγής και αντιτίθεται στον ρατσισμό και το φασισμό μέσω των τραγουδιών και της γενικής τους στάσης. Η ίδια η μπάντα είναι ο φορέας ενός αισιόδοξου μηνύματος ενότητας και αλληλεγγύης, που εξαπλώνονται σαν πυρκαγιά σε κάθε σημείο που επισκέπτονται και παίζουν.

Στα πλαίσια δημιουργίας του τηλεοπτικού σποτ του 3ου Stray Art Festival που θα μεταδοθεί τηλεοπτικά ανάμεσα άλλων και από την ΕΡΤ και την ΕΡΤ Αιγαίου ενσωματώθηκε το τραγούδι των BAiLDSA, Jarnasali από τον πρώτο δίσκο τους"United States of Balkans" (2011).

Ευχαριστούμε θερμά την μπάντα και τα μέλη της:

Thanos Gountanos: guitar, vocals

Dimitris Havlidis: trumpet, vocals

Yiannis Vamvakas: accordion, vocals

Yiannis Ioannidis: bass

Prodromos Mistakidis: drums

https://www.youtube.com/watch?v=RonrRBXW71c&feature=share

Stray Art Festival - Γιορτή Περιπλανώμενης Τέχνης Ερμούπολη, Σύρος, 20 έως 22 Σεπτεμβρίου 2019

Stray Art Festival - Γιορτή Περιπλανώμενης Τέχνης Ερμούπολη, Σύρος, 20 έως 22 Σεπτεμβρίου 2019

Φέτος και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Stray Art Festival επιστρέφει πιστό στο ραντεβού του αυτό το Σεπτέμβρη στις 20-22 του μήνα με τρία μερόνυχτα γεμάτα τοιχογραφίες, δρώμενα, performances, φαγητό και μουσική με φόντο το κυκλαδίτικο τοπίο και σκοπό την ανάδειξη της κουλτούρας του δρόμου.

Το 2ο και τελευταίο pre event μας πριν την μεγάλη στιγμή του φεστιβάλ έρχεται στις 24 Αυγούστου στις 8 μμ. με καλοκαιρινή διάθεση και πολύ πολύ κέφι. Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από ένα πολύωρο γλέντι με τους Bandallusia.

Οι Bandallusia είναι μια μπάντα 9 μελών των:

-Ηλιάνα Πασπάλα: Τραγούδι, Μπεντίρ

-Γιώργος Αντώνης: Τραγούδι, Τουμπερλέκι, Νταούλι

-Ορέστης Γαργουλάκης: Φλάουτο, Φλογέρα

-Μιχάλης Χρήστου: Λαούτο

-Κωστής Παναγούλης: Ηλεκτρική και Ακουστική κιθάρα

-Αποστόλης Σταθόπουλος: Ακουστική κιθάρα, Μπαγλαμά

-Αλέξανδρος Ορφανός: Τρομπέτα, Ιρλανδικό μπουζούκι

-Στέλιος Χρυσανθόπουλος: Ηλεκτρικό Μπάσο, Βιολί

-Ηρακλής Τσεσμελής: Τύμπανα

Με κύριο συστατικό τους την ενέργεια και το κέφι επί σκηνής και παντρεύοντας σύγχρονες και παραδοσιακές επιρροές η 9 μελής ορχήστρα πρόκειται να μας ταξιδέψει σε παραδοσιακούς, έντεχνους και ρεμπέτικους ρυθμούς χαρίζοντας μας μια ξεχωριστή και πολύπλευρη βραδιά με οδηγό το ξεφάντωμα και την διασκέδαση.

Ο χώρος στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αποτελεί το Ιδρυμα Μπαμπαγιώτειο (ΚΕΚ), μία ανοιχτή αυλή στην βιομηχανική καρδιά της Ερμούπολης της Σύρου. Το κοινό μας γνώρισε τον αναδιαμορφωμένο χώρο από την ομάδα μας στο 1ο pre event ενώ έδωσε την δική του πινελιά σε έναν από τους τοίχους αφήνοντας εκεί μια ανάμνηση που θα υπάρχει για πάντα.

Το 2ο pre event μας είναι η τέλεια ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία πριν το φεστιβάλ ή για ένα ακόμη θερινό αντάμωμα. Ανυπομονούμε να σας δούμε εκεί!