Art-Profiles.net

be pART of ART

ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ αγαπημένη - ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ (ΚΡΙΤΙΚΗ)

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ!!!

Αυτή είναι η φράση που σίγουρα θα απαντήσεις, όταν κάποιος σε ρωτήσει για την ταινία.

Πριν την παρακολουθήσω, είχα διαβάσει πολλές κριτικές σχετικά με την ταινία και είχα ήδη διαπιστώσει, ότι παρά τις οποιεσδήποτε ενστάσεις καμιά κριτική δεν έκανε λόγο για μια ταινία άνευ ουσίας στην οποία σπαταλήθηκαν χρήματα χωρίς αντίκρισμα.

Αν αφαιρέσεις τον ήχο, θεωρείς ότι βλέπεις μια ταινία παραγωγής BBC και χρησιμοποιώ αυτό το παράδειγμα, μια και δεν πρόκειται για μια ταινία που μπορούσε να ήταν μια υπερπαραγωγή χωρίς όμως ουσία.

Είναι μια ιστορική ταινία που επιτέλους βάζει τα πράγματα στη θέση τους για την πιο ντροπιαστική στιγμή της Ελληνικής ιστορίας στην οποία όμως ένα μεγάλο μέρος ευθ΄ύνης έχει η ίδια η Ελλάδα.

Είναι μια ταινία που η αντίθεση της ευμάρειας στο πρώτο της μέρος και της βίας που κυριαρχεί στο δεύτερο μέρος της κάνει ακόμη πιο αφόρητο τον κόμπο στο στομάχι και στον λαιμό που αισθάνεσαι στο τέλος της ταινίας.

Είναι μια ταινία ΕΛΛΗΝΙΚΗ που πρέπει να τη δεις!!!

Μέσα σε 2μισι ώρες σίγουρα κάποιοι χαρακτήρες δε θα ολοκληρωθούν. Μέσα σε 2μισι ώρες σίγουρα δε θα αναφερθούν όλα τα ιστορικά γεγονότα. Μέσα σε 2μισι ώρες θα μπορούσαν να είναι κάποιες σκηνές πιο σύντομές ή κάποιες άλλες να διαρκούσαν περισσότερο. Μέσα σε 2μισι ώρες κάποιες ερμηνείες δε μπόρεσαν να φανούν, γιατί δεν τους δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος. Μέσα σε 2μισι ώρες θα μπορούσε η μουσική να ήταν διαφορετική σε κάποιες σκηνές της ταινίας. ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ είναι περιττό να λέγονται, όταν παρακολουθείς μια ταινία που ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΗ ΔΟΥΝ για να σκεφτούν ότι τελικά δεν έχουμε μάθει ούτε από την ιστορία μας και ότι ακόμη συνεχίζουμε να κάνουμε ανάλογα λάθη.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ, για τις συγκλονιστικές σκηνές και ερμηνείες σε αυτές που μας χαρίζουν οι ηθοποιοί, Θοδωρής Κατσαφάδος, Ταμίλλα Κουλίεβα και Αναστασία Παντούση.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ γιατί είναι λίγα τα ΜΠΡΑΒΟ για όσα πέτυχαν να σου δώσουν όλοι οι συντελεστές της ταινίας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ γιατί η κ. Μιμή Ντενίση θα μπορούσε να είχε επαναπαυτεί στις θεατρικές της επιτυχίες και στη λάμψη της, όμως αποφασίζει, με βάση το επιτυχημένο θεατρικό της έργο, να διδάξει ιστορία και να αφήσει πίσω της μια ταινία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ γιατί όπως γράφεται στο δελτίο τύπου,

Τραγωδίες σαν αυτή της Σμύρνης, του Πόντου, της Μικράς Ασίας, παντελώς ξεχασμένες, αγνοημένες από το σημερινό διεθνές κοινό, συμβαίνουν ξανά και ξανά. Γιατί πάντα τα αίτια, τα οικονομικά συμφέροντα και το πολιτικό παρασκήνιο μένουν στο σκοτάδι. Έτσι ύστερα από λίγο τα γεγονότα ξεχνιούνται και πολλές φορές δεν συμφέρει να συμπεριλαμβάνονται στην Επίσημη Ιστορία της εκάστοτε χώρας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ γιατί η συγκεκριμένη ταινία έχει ΠΑΙΔΕΙΑ και αυτήν προάγει. Άλλωστε για την ΠΑΙΔΕΙΑ γκρινιάζουμε και λέμε ΄ότι χρειαζόμαστε ΠΑΙΔΕΙΑ!!!

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ γιατί θα αισθανθείς τελικά υπερήφανος που ανάμεσα στους προγόνους μας είναι και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ τελικά γιατί θα βρεις περισσότερους λόγους από εμένα, για να απαντήσεις "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΣ" σε όποιον σε ρωτήσει την άποψή σου για την ταινία 

Δημήτρης Λαζάρου - www.art-profiles.net

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ αγαπημένη"

Η ταινία «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ», που βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της ΜΙΜΗΣ ΝΤΕΝΙΣΗ, είναι μία υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ που τιμά τον πολιτισμό της Ιωνίας. Ένα σπουδαίο κινηματογραφικό εγχείρημα με πανανθρώπινα μηνύματα, που φιλοδοξεί να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη με πειστικότητα την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από άρτια σκηνικά και κοστούμια και τη σπαρακτική καταστροφή της Σμύρνης, με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εφέ. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν σε: Λέσβο, Χίο, Αθήνα, Πειραιά και Φάληρο.

Σύνοψη

H Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

Μια παραγωγή της Tanweer Productions

Σενάριο: Μιμή Ντενίση σε συνεργασία με τον Martin Sherman - Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο και θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης

Παραγωγός: Διονύσης Σαμιώτης

Executive Producers: Joseph Samaan, Μιμή Ντενίση

Πρωταγωνιστούν: Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Burak Hakki, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Θοδωρής Κατσαφάδος, Κατερίνα Γερονικολού, Αναστασία Παντούση, Ντίνα Μιχαηλίδου, Özdemir Çiftçioglu, Χρήστος Στέργιογλου, Νέδη Αντωνιάδη, Δάφνη Αλεξάντερ, Κώστας Κορτίδης, Έφη Γούση, Γιάννης Εγγλέζος, Daniel Crossley, Duncan Skinner, Nathan Thomas, Fotina Papatheodorou και ο Γιάννης Βογιατζής.

Special guest stars: Jane Lapotaire, Susan Humshire και ο Rupert Graves

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής

Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης

Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Production design: Ηλίας Λεδάκης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σαμιώτης

Κοστούμια: Φωτεινή Δήμου

Casting Director: Μάκης Γαζής

Ήχος: Νίκος Μπουγιούκος

Makeup & prosthetics designer: Δήμητρα Γιατράκου

Hair stylist: Ιουλία Συγριμή

VFX: Αντώνης Κοτζιάς – Υafka SFX: Alpha Stunt

Line producer: Φένια Κοσοβίτσα

Associate producers: Martin Sherman, Νάνσυ Κοκολάκη

Εκτέλεση Παραγωγής: Blonde

Διανομή: Tanweer Alliances

Συμπαραγωγοί:

Central Stage, ANT1, EΡT, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Tsiatlino, Finos Film, Barking Well Media, York Films, Ευρώπη ασφαλιστική. Μέγας Χορηγός: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Μεγάλοι Χορηγοί:

Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε, X.A. Παπαέλληνας Εμπορική Χορηγοί: ΟΠΑΠ, Aegean oil, Optima Bank, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, M/Maritime, Protergia, Ήλιος Μπαχαρικά, Μαρίνα Γιαβρόγλου, Petra & Fos.

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, του Δήμου Χίου, του Δήμου Δυτικής Λέσβου, του Δήμου Μυτιλήνης, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.)

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, του Υπουργείου Εξωτερικών- Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Τα lockdown της πανδημίας δημιουργούν ΤΕΧΝΗ κι ΑΔΕΞΙΕΣ ΜΟΝΑΞΙΕΣ της Χρυσούλας Σκεπετζή

Η Γκαλερί Μορφές (Γοβατζιδάκη 18, Παλιά πόλη Ρεθύμνου) σας προσκαλούν στην εικαστική έκθεση Σύγχρονης της Χρυσούλας Σκεπετζή με τίτλο: Αδέξιες Μοναξιές.

Επιμέλεια: Γιώργος Καραταράκης.

Έναρξη 17-12-2021 και ώρα 19.00

Από 17-12-2021 έως 31-1-2022.

Ώρες λειτουργίας καταστημάτων

Τα έργα δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο των lockdown της πανδημίας του covid19

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και όχι μόνο κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 28310 50271

Άλκηστις Πρωτοψάλτη και Δημήτρης Καταλειφός, συνοδοιπόροι με την Ελληνική Ομογένεια και επιφανείς εκπροσώπους της σε ένα ποιητικό ταξίδι στον κόσμο του Καβάφη

Σε ένα “ποιητικό ταξίδι στον καβαφικό κόσμο”, Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου και ο Ομογενειακός Σύλλογος “Hephaestus Wien –Österreichisch/ Griechischer Integrationsverein σας προσκαλούν στη διαδικτυακή τους εκδήλωση με θέμα:

“Καβάφης, Παγκόσμια Ακτίνα Πολιτισμού”

Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου στις 5μ.μ., ώρα Κεντρικής Ευρώπης // 6μ.μ., ώρα Ελλάδας

Σκοπός της εκδήλωσης η υπενθύμιση της παγκοσμιότητας της ποίησης του Αλεξανδρινού Κωνσταντίνου Π. Καβάφη και του έργου του ως ανεξάντλητο πεδίο έρευνας.

Με ορμητήριο το σύμπαν του, συναντούνται πολίτες από τέσσερις ηπείρους, να φωτίσουν παγκόσμια την ποίηση του και να φωτιστούν από αυτήν.

Συνοδοιπόροι σε αυτήν την προσπάθεια και δύο σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες:

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, θα απαγγείλει το ποίημα “Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον”, το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε στη καριέρα της.

Ο Δημήτρης Καταλειφός θα απαγγείλει το ποίημα “Η Σατραπεία” και θα μιλήσει για την ταινία “Καβάφης”, το πολύκροτο έργο του Γ. Σμαραγδή, όπου ενσάρκωσε τον ποιητή.

Θα χαιρετίσουν:

η Ιφιγένεια Μωραϊτίνη – Πατριαρχέα εκ μέρους του Συλλόγου

Ο ομότιμος Καθηγητής Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

ο Νικόλαος Γαριλίδης, Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αίγυπτο.

ο Σάββας Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Θα προλογίσει:

ο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, στιχουργός – συγγραφέας

Ομιλητές:

ο Σαμουήλ Μπισσάρας, Μεταφραστής - Διερμηνέας Αραβικών Βραβείο Μετάφρασης "Καβάφεια 2009", με θέμα: "Η Αίγυπτος στο έργο του Κ.Π.Καβάφη".

ο Αλέξανδρος Καζαμίας, Καθηγητής στο Coventry University, με θέμα: “ ’Μες στην κατακτημένη Αλεξάνδρεια’: Αποικιοκρατία και παγκοσμιότητα στο έργο του Καβάφη”.

Θα απαγγείλουν :

Η Andy El Arabi, πτυχιούχος νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Καΐρου

η Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου, Πρόεδρος της ελληνικής πολιτιστικής οργάνωσης Νόστος της Αργεντινής και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών των Πέντε Ηπείρων

η Ευγενία Κοτανίδη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας

η Άντζελα Μπράτσου, εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας

ο Νίκος Ουζούνογλου, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών

ο Tigran Sarkisian, εκπρόσωπος της Διαδικτυακής Ομάδας “Αρμένιοι και φίλοι Αρμενίων”

Επίσης οι ηθοποιοί Ινώ Μάτσου και Έρη Μπακάλη θα απαγγείλουν ποιήματα του Καβάφη καθώς και η Μυρτώ Ζάραγκα, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Σορβόννης

Συντονίζουν:

η Lena Kyropoulos, Association European Journalists, και η Φοιτήτρια Εύα Μούσιου

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

ΜΑΓΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Σπουδή στη Σιωπή | Τρίτη 9 Νοεμβρίου - Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 | ΓΚΑΛΕΡΙ ΑΡΓΩ ουδή στη Σιωπή

Η γκαλερί Αργώ υποδέχεται στους χώρους της την Μάγδα Αποστόλου η οποία θα παρουσιάσει την καινούργια της δουλειά με έργα ζωγραφικής κάτω από το γενικό τίτλο «Σπουδή στη Σιωπή».

Αυτή είναι η 3η ατομική της έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 09 Νοεμβρίου, στις 5 το απόγευμα και θα διαρκέσει ως τις 4 Δεκεμβρίου 2021.

Η Μάγδα Αποστόλου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης (1993-1998) με καθηγητή τον Βαγγέλη Δημητρέα. Το 1996 φοίτησε για ένα χρόνο στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης με καθηγητή τον Joaquim Chancho. Έργο της έχει συμπεριληφθεί στο σχολικό βιβλίο της Βιολογίας της Α' Γυμνασίου. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Έργα ης βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

"... Η Αποστόλου δημιουργεί τοπιογραφίες συνδυάζοντας τις οπτικές εναλλαγές από βιωμένα τοπία, που έχουν βαθιά χαραχθεί στη μνήμη της, μαζί με τις εικόνες που έχει νοητά διαμορφώσει μέσα της και στη συνέχεια με την προσωπική της εικαστική επέμβαση φτάνει στην τελική μορφή και την επιθυμητή εννοιολογική υπόσταση: «εμπνέομαι κυρίως από τη φύση, το υγρό στοιχείο και από φωτογραφίες που τραβάω κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου». Οι συνθέσεις της είναι κυρίως ασπρόμαυρες και δημιουργούν μία αίσθηση αέναης κίνησης στα έργα της. Η ζωγράφος αποτυπώνει μια δεδομένη χρονική στιγμή, όπου με το πρώτο φύσημα του αέρα όλα θα μεταβληθούν και θα αναμορφωθούν αισθητικά, δίνει δηλαδή την εντύπωση της στιγμιαίας ιχνογράφησης. Άχρονα τοπία, σιγηλά και επιβλητικά, μέσα σε τετράγωνες επιφάνειες δίνουν στον θεατή τη δυνατότητα να τα ανακαλύψει μέσα από τη δική του οπτική γωνία, να τα θαυμάσει ή να τα αναγνώσει πίσω από τους φαινομενικούς φυσικούς σχηματισμούς των κορμών των δέντρων, των θαλασσινών όγκων, της ποτάμιας ακτής, του χιονισμένου όρους ή του παρθενικού δάσους.

Η αισθητική και η εσωτερικότητα των ατέρμονων έργων της με παρέπεμψε ασυνείδητα στο έργο του Chu Teh-Chun, που επίσης ισορροπούσε τη ζωγραφική του παλέτα μεταξύ της αισθητικής της Δύσης και της Ανατολής. Έτσι και η Μάγδα Αποστόλου αντιμέτωπη με το εύθραυστο τείχος της σιωπής διαμόρφωσε το προσωπικό της ιδίωμα ως μια τέχνη «Βιωμένης εμπειρίας και περισυλλογής»."

Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης

Tηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Γ Κ Α Λ Ε Ρ Ι Α Ρ Γ Ω

ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΔΟΥΚΑ 5, 106 74 ΚΟΛΩΝΑΚΙ

ΤΗΛ.: 210 7249.333 / FAX:210 7249.777

e-mail: info@argo-gallery.gr

* website: www.argo-gallery.gr

( Έπισκέψεις : Τρίτη – Παρασκευή: 10:00-14:00 & 17:00-20:00, Σάββατο: 11:00-15:00)

Έκθεση Ζωγραφικής Αποφοίτων 2021 BORGIAS Fine Art | Αντιθέσεις

Έναρξη, Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 

10π.μ. - 5μ.μ. 

Πολιτιστικό κέντρο Δ. Αθηναίων 

"Μελίνα" 

Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης,

Θησείο 

Συμμετέχουν οι:

Λίνα Αδαμοπούλου

Μαρία Καραγεωργίου 

Μάρθα Κόλλια

Τάνια Στεργίου 

Τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου σύγχρονης γλυπτικής του Αναστάσιου Νυφαδόπουλου αρωγός των ανθρώπων που πλήγηκαν από τις φωτιές

Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 - 23:30 θα εγκαινιαστεί ο πρώτος εκθεσιακός χώρος σύγχρονης γλυπτικής του Αναστάσιου Νυφαδόπουλου.

Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό θα προσφερθεί το 50% των εσόδων της έκθεσης στους ανθρώπους που πλήγηκαν από τις φωτιές φέτος.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή προς το κοινό και το Σαββατοκύριακο τις παραπάνω ώρες.

Διεύθυνση: Κέρκυρας 9 Μαρούσι 15126 (κάθετα της Απειράνθου). Εξυπηρετεί το μετρό Δουκίσης Πλακεντίας και ο Προαστιακός στη Λεωφόρο Πεντέλης.

Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ | Ρόδος, 30-31 Αυγούστου (Rhodes & South Aegean International Jazz Festival 2021)

Λίγα λόγια για την ιστορία του φεστιβάλ

Το Rhodes & South Aegean International Jazz Festival έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 2015, με ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές. Τρία χρόνια αργότερα, το 2018 η Τζαζ Δημοκρατία ΑΜΚΕ, Πρόεδρος και ιδρυτής της οποίας είναι ο Δημήτρης Βασιλάκης, οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στην Νέα Υόρκη, έπειτα από πρόσκληση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, το διεθνές “Jazz Democracy forum at the United Nations”. Ένα μεγάλο διεθνές forum με κορυφαίες συμμετοχές της διεθνούς σκηνής της τζαζ, αλλά και με ανθρώπους του πνεύματος, της επιστήμης και της τέχνης, υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού, Τουρισμού, ΕΟΤ και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, το οποίο οδήγησε στην πολυθεματική και πολυπολιτισμική αναβάθμιση του Rhodes & South Aegean International Jazz Festival. Ακολούθησαν πολύ επιτυχημένες διοργανώσεις στο νησί της Ρόδου, με διεθνή προβολή και κορύφωση την αδερφοποίηση, το 2019, με το Bodrum & Ankara Jazz Festival.

Στόχος της φετινής διοργάνωσης, που έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, είναι να φιλοξενήσει αναγνωρισμένης αξίας μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και να δώσει βήμα σε νέα ταλέντα από τη Ρόδο και το Αιγαίο. Μέσω του δικτύου του φεστιβάλ, δε, και των πολλών παράλληλων δράσεων θα δοθεί η δυνατότητα να προβληθεί το ερευνητικό έργο και η καλλιτεχνική δημιουργία των φοιτητών του Μουσικού τμήματος του ΕΚΠΑ, που ήδη αριθμεί πάνω από 30 μεταπτυχιακούς στον τομέα της τζαζ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

30 Αυγούστου

• Maria-Christina Harper - Georgina Jackson “Women in Jazz” (UK/Greece) https://mariachristinaharper.com 

https://www.georginajackson.net 

• Evrim Demirel & Stanpolites (virtual presentation) (Τουρκία/Γερμανία/Ιταλία) www.evrimdemirel.com 

http://www.stanpolites.com

• Human Touch (Ελλάδα) http://humantouchtheband.weebly.com/ 

31 Αυγούστου

• Espen Berg Trio with Dimitrios Vassilakis (Νορβηγία/Ελλάδα) https://espenberg.no 

https://www.redwoodentertainment.com/dimitri-vassilakis 

• Jean Toussaint (USA/Greece) https://jeantoussaint.com with the Greek “jazz masters” trio: Βασίλης Ποδαράς, Ντίνος Μάνος, Δημήτρης Βερδίνογλου 

Βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ, καθώς και όλες τις παράλληλες δράσεις του στην επίσημη σελίδα του: http://www.rhodes-international-jazz-festival.com/ 

Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με το φεστιβάλ της Τουρκίας, θα διεξαχθεί 1-11 Σεπτεμβρίου το διαδικτυακό Bodrum Jazz Festival (www.bodrumjazzfest.org).

https://www.jazzsocietyturkey.com/festivals/bodrumcazfestivali

“The Space Cadet” | Ένα χορευτικό ταξίδι στο διάστημα | 7 & 8/9 Αστεροσκοπείο Αθηνών

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι επιστήμες του διαστήματος με τον αρχιτεκτονικό φωτισμό, την τέχνη του ήχου, τα εικαστικά, τον σύγχρονο χορό και την χιπ χοπ κουλτούρα; Όλα τα παραπάνω γεφυρώνει ευφυώς η καινούρια παράσταση χορού “The Space Cadet” που παρουσιάζει η ομάδα Third Planet και η χορογράφος Χλόη Αλιγιάννη.

Το έργο φτιάχτηκε με τη λογική της pop-up performance, με τον αυτόνομο σκηνικό χώρο να στήνεται σε απρόσμενες τοποθεσίες. Η πρεμιέρα έγινε στον περίβολο του Αγίου Αθανασίου στη Βωβούσα της Ηπείρου.

Επόμενη στάση: 7 & 8 Σεπτεμβρίου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η σημασία του όρου “Space Cadet”, τον οποίο δανείζεται και η παράσταση χορού είναι διττή: Είναι ο εκπαιδευόμενος αστροναύτης, αλλά και εκείνος που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Και στους δύο άξονες κινείται το έργο. Πρόκειται για ένα ποιητικό ταξίδι στο διάστημα, μια κοσμική αναζήτηση μέσω της εμπειρίας ενός αστροναύτη/ εξερευνητή. Με τη βοήθεια της κίνησης, του φωτός και του ήχου, κοινό και χορευτής μεταφέροντας συνεχώς σε νέα μέρη, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις, ενώ στην ουσία παραμένουν σ’ έναν φαινομενικά περιορισμένο χώρο. Ο ήρωας βρίσκεται σε μια ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση, η οποία άλλοτε φαντάζει σαν σπίτι, μέσο μεταφοράς, διαστημικό κατασκεύασμα του μέλλοντος και άλλοτε σαν φυλακή, παιχνίδι ή και κόσμος ολόκληρος. Μέσα από μια σύγχρονη περιπέτεια αναρωτιόμαστε με ποιον τρόπο ένα ταξίδι μάς μεταμορφώνει, εστιάζοντας στο πώς το έξω γίνεται μέσα και αντίστροφα. Το ‘The Space Cadet’ αναζητά́ το σημείο τομής δύο ταξιδιών: Του συλλογικού́ - με τη μελλοντική́ πορεία της ανθρωπότητας να κοιτά́ στ’ άστρα και τη θέση της στο σύμπαν και του ατομικού́ που αφορά́ στην εσωτερική́, προσωπική́ αναζήτηση του «ανήκειν» και τη σχέση με το περιβάλλον, τη φύση, το «σπίτι» μας, τη Γη. Όπως σημειώνει η ομάδα: «Έναυσμα για τη δημιουργία του έργου ήταν το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και του εμπορικού́ κόσμου για ταξίδια σε άλλους πλανήτες, πήγες ενέργειας και τουρισμό́ στο διάστημα και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, σε αντιδιαστολή́ με τις πλέον αισθητές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την πιθανότητα ενός μέλλοντος στο οποίο τα όρια μεταξύ́ "φυσικού́", "τεχνητού́", "εδώ́" και "εκεί" θα είναι θολά. Το παραπάνω πλαίσιο θέτει ως καίριο πεδίο καλλιτεχνικής εξερεύνησης τη σχέση του ανθρώπου με τον πλανήτη Γη ως μητρικό́ περιβάλλον, αλλά́ και ως σημείο αφετηρίας και αυτό-αναφοράς».

 

Ταυτότητα παράστασης “The Space Cadet”

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη, χορογραφία, πρωτότυπη μουσική, σχεδιασμός: Χλόη Αλιγιάννη

Ερμηνευτής: Γιάν Άγγελος Αποστολίδης Ισαάκ (Fuerza Negra)

Συνδημιουργία Κινησιολογικού Υλικού: Χλόη Αλιγιάννη & Γιάν Άγγελος Αποστολίδης Ισαάκ (Fuerza Negra)

Σχεδιασμός Φωτισμού: Άννα Σμπώκου (AS Light)

Κατασκευή Σκηνικού & Κράνους: Γιάννης Αλιγιάννης (XWorks)

Επιμέλεια / Σύνθεση Κειμένου: Κατερίνα Κατάκη

Αφήγηση: Θανάσιμος

Ηλεκτρολόγος: Νίκος Ηλιόπουλος

Τεχνικός: Γιώργος Αντωνόπουλος

Μίξη ήχου: Εllen Curtis

Βιντεογράφος: Ξένια Τσιλοχρήστου

Επιστημονικοί συνεργάτες Αστροφυσικός Θ. Ακύλας (Αστεροσκοπείο Αθηνών) Dr. Mindy Howard (Inner Space Training)

Μέντορας μουσικής: Lee Boyd Allatson

Παραγωγή: Third Planet

Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Τα παπούτσια του αστροναύτη παρέχει η εταιρεία Ministry of Concrete

Tη φόρμα του αστροναύτη παρέχει η εταιρεία SafeWork LTD

Ένα project σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens. Επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Με την υποστήριξη του The Croft Residency

Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο της παράστασης, εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=xW243oCr_S0

Πού: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών, Θησείο.

Πότε: 7 & 8 Σεπτεμβρίου, στις 21:00

Εισιτήρια: 10 € (το εισιτήριο περιλαμβάνει και παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Δωρίδη, στον Λόφο της Πνύκας).

Κρατήσεις: Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, τηλ.: 210 3490160 και 210 3490055.

Η ΚΗΦΙΣΙΑ πάει σινεμά

Διοργανώνετε στο Άλσος Κηφισιάς, ένα πενθήμερο που έχει σαν σκοπό την ανάδειξη του ποιοτικού κινηματογράφου.

Οι συντελεστές αυτής της πρωτοβουλίας είναι: του Γιάννη Γρηγοράκου, με καλλιτεχνική επιμέλεια του γνωστού ανθρώπου της τηλεόρασης Κώστα Μαντά, με κείμενα-παρουσίαση από την Κατερίνα Καράμπελα και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων τη Φλώρα Μυρσαλιώτου.

Βραδιές κινηματογράφου λοιπόν από τις 8 έως τις 13 Ιουλίου στον δροσερό χώρο του Άλσους Κηφισιάς “Δ.Ζωμόπουλος” με έναρξη προβολής 9.00 μ.μ.

Θα σας περιμένουμε από τις 8.30 μ.μ., όπου θα έχετε τη δυνατότητα να γνωριστείτε με τους συντελεστές και να μπορέσουμε να βρούμε θέσεις για όλους, τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες που επιτάσσει η εποχή.

Όλες οι προβολές είναι δωρεάν και σύντομα θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα.

Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο της Ανθοκομικής Γιώργο Παπαδόπουλο και τη διοίκηση του Νομικού Προσώπου για τη σημαντική συμβολή τους στη δράση αυτή.

Το Άλσος Κηφισιάς είναι στο σταθμό Η.Σ.Α.Π. σταθμός Κηφισιά (τέρμα)

Πρόγραμμα εκδήλωσης “Η ΚΗΦΙΣΙΑ πάει ΣΙΝΕΜΑ” στο Άλσος Κηφισιάς.

8/7 Η τέχνη Καταστρέφει

Σκηνοθέτης Νίκος Κορνήλιος

Δραματική 2018 – Διάρκεια 108’ Ελληνική ταινία

9/7 Το Μυστικό του Νοέμβρη

Σκηνοθεσία Τάκης Παπαγιαννίδης

Δραματική 2002 – Διάρκεια 114’

Με τους Γιώργο Διαλεγμένο, Αθηνά Μαξίμου, Πασχάλη Τσαρούχα, Νίκος Καλογερόπουλος, Μπέσι Μάλφα.

10/7 Το φουστάνι

Σκηνοθεσία Μπαξεβάνι Μόνικα

Μυθοπλασία (Ασπρόμαυρη) 2001– Διάρκεια 34’

Συμμετέχουν: Κεχαγίογλου Μαρία, Μαυρούδη Ζωή, Κωβαίος Γ. , Βλάχου Κ. , Μαλκότσης Κωστής, Ράπτη Άντρια.

Την ίδια μέρα θα προβληθεί και η ταινία μικρού μήκους 10/7 «Bella»

Η «Bella» είναι το πορτρέτο μιας γυναίκας (της Άνθης) και μιας εποχής, εκείνης του τέλους της δεκαετίας του ‘80, λίγο πριν από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και το τέλος του ψυχρού πολέμου.

11/7 Manaslu 8.163m

Συγκλονιστική περιπέτεια ντοκιμαντέρ στα Ιμαλάια.

12/7 Trip a Trip

Ντοκιμαντέρ – Διάρκεια 30 λεπτά

Διεύθυνση Φωτογραφίας: George Devon, Διονύσιος Δήμας, Χρήστος Ν. Καρακάσης.

Μουσική Σύνθεση: Gregory Giarelis

13/7 Ταινία έκπληξη από το ΙΡΑΝ

Είσοδος ελεύθερη

«Διάθλαση Φωτός»: Μια άκρως καλοκαιρινή έκθεση ζωγραφικής | Εγκαίνια 18/7 στη Μήλο

Τέσσερις φίλοι με το ίδιο πάθος για την τέχνη, συγκεκριμένα τη ζωγραφική, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Ή καλύτερα τα έργα τους και να τα παρουσιάσουν ομαδικά, σαν ένα σύνολο, στο κοινό. Το αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης είναι η έκθεση «Διάθλαση Φωτός», η οποία θα φιλοξενηθεί στο νησί της Μήλου αυτό τον Ιούλιο.

Φιλική υπόθεση

Πίσω από το κλισέ «την ιστορία την γράφουν οι παρέες», υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια: Οι άνθρωποι που μοιράζονται κοινές αγάπες κι ενδιαφέροντα μπορούν να καταφέρουν πολλά, αν συσπειρωθούν.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη με τέσσερις φίλους- όλοι καλλιτέχνες. Η Ισμήνη Μίχα, η Ιώ Παππά, ο Πέτρος Μάλλης και ο Anest Haderi, όλο τον χειμώνα δούλευαν πυρετωδώς στα ατελιέ τους. Ατομικά, μοναχικά αλλά έχοντας τον ίδιο στόχο. Παρά τις δύσκολες συνθήκες και τις απαγορεύσεις που απαιτούσε η πανδημία. Πλέον, είναι έτοιμοι να εκθέσουν όλοι μαζί τα έργα τους. Η έμπνευσή τους, κοινή: Τα χρώματα και το φως, η θάλασσα, οι ομορφιές τούτου του κόσμου, αλλά και η Αφροδίτη της Μήλου. Στο γραφικό κυκλαδονήσι θα πραγματοποιηθεί εξάλλου η ομαδική τους έκθεση, αφού εκεί ζει ένα από τα μέλη της παρέας, ο Πέτρος Μάλλης.

Ταυτότητα έκθεσης

Τίτλος: Διάθλαση Φωτός

Εγκαίνια: Κυριακή 18 Ιουλίου στις 19:30

Πού: Αίθουσα Τέχνης Πλακιωτών Μήλου, Πλάκα της Μήλου

Διάρκεια: έως 25 Ιουλίου

Μέρες και ώρες: Καθημερινά 10:00-14:00 & 18:00-22:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6987207915

Συμμετέχοντες: Ισμήνη Μίχα, Ιώ Παππά, Πέτρος Μάλλης, Anest Hader

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΩΛΗΣ | Λίγος Παράδεισος Ακόμη | 17 Ιουνίου - 24 Ιουλίου 2021

Η αίθουσα τέχνης «εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου» παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κώστα Τσώλη με τίτλο Λίγος Παράδεισος Ακόμη… . Για τον καλλιτέχνη η έκθεση αποτελεί μια μικρή συνέχεια της έκθεσης Άλλη μια Μέρα στον Παράδεισο… που πραγματοποιήθηκε στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2018), στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση περιλαμβάνει μια ενότητα έργων που παρουσιάζονται για πρώτη φορά και αποτελούν μέρος της δουλειάς του εικαστικού τα τελευταία δέκα χρόνια: ζωγραφικές συνθέσεις, κολλάζ, βιβλία, γλυπτικά αντικείμενα, επιζωγραφισμένα τυπώματα, βίντεο. Ο Κώστας Τσώλης συνεχίζει να εξερευνά τη σχέση μνήμης-ιστορίας μέσα από εικόνες δημοσιευμένες σε εφημερίδες, περιοδικά και αφίσες αλλά και μέσα από εικόνες προερχόμενες από το διαδίκτυο, από ντοκιμαντέρ ή κινηματογραφικές ταινίες. Οι ζωγραφισμένες εικόνες που προκύπτουν από αυτές τις πηγές καταστρέφονται, μεταπλάθονται και αποδομούνται, επικαλυπτόμενες με οριζόντιες ή κάθετες γραμμές. Η συνδυαστική σχέση εικόνων, υλικών και μέσων που χρησιμοποιεί εντείνει τα ερωτήματα για τους πλαστούς «παραδείσους» που δημιουργούμε για να ζήσουμε.

Ο ειρωνικός τίτλος προσκαλεί τον θεατή σε ένα ταξίδι μνήμης και ιστορίας, αφήνοντάς τον να επιλέξει τον βαθμό της συμμετοχής και της εμπλοκής του σ' αυτό με όχημα τις αναφορές και τον μύθο που κουβαλάει η κάθε εικόνα. Ο Κώστας Τσώλης θέτει μια σειρά από κοινωνικά και πολιτικά, υπαρξιακά και οντολογικά ζητήματα, οδηγούμενος σε μια πρωτότυπη σύλληψη και αφήγηση, μια πολυεπίπεδη κατάθεση και μορφοποίηση προτάσσοντας μια διαφορετική αντίληψη θέασης και ερμηνείας της παραστατικής εικόνας.

Ο Κώστας Τσώλης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη σχολή εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε μέλος της εικαστικής ομάδας κατάληψη (1986-1990). Από το 2003 ανήκει στο ειδικό εργαστηριακό προσωπικό της ΑΣΚΤ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έναρξη έκθεσης: Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021, 14.00 – 21.00

Διάρκεια: 17 Ιουνίου - 24 Ιουλίου 2021

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή σας στη γκαλερί.

εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου βαλαωρίτου 9α, αθήνα, 10671,

τηλ. 210-3607598, 210 3607546,

www.ekfrasi-art.gr, info@ekfrasi-art.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00-20.00,

Τετάρτη:11.00-18.00

Σάββατο: 11.00–15.00,

Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Νίκος Παπαδημητρίου I The end of the game I 15 Μαΐου – 12 Ιουνίου 2021 @ «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου»

Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου» παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Νίκου Παπαδημητρίου με τίτλο “The end of the game”.

Ο Νίκος Παπαδημητρίου επιστρέφει στην προσφιλή του θεματική ―αυτήν των «γηπέδων»― και δημιουργεί μια πολλαπλή σύνθεση εικόνων και αναφορών που εστιάζουν στην ανθρώπινη ανταγωνιστική συνθήκη, παρουσιάζοντας κατασκευές υπό κλίμακα, με χρήση διαφόρων μέσων και υλικών(τμήμα ενός γηπέδου μπάσκετ, ένα μονοθέσιο της Formula 1,μέρος ενός επιτοίχιου γηπέδου ποδοσφαίρου, μπάλες του μπάσκετ σε διαφορετικές μορφές, αφαιρετικές ζωγραφικές συνθέσεις καθώς και μικρά κεραμικά γλυπτά).

Ο Ιστορικός της Τέχνης Γιάννης Μπόλης, γράφει στο εισαγωγικό του κείμενο το οποίο δημοσιεύεται στο δίγλωσσο (ελλ-αγγλ) εικονογραφημένο έντυπο της έκθεσης:

“Από τη μια πλευρά η φυσική βία ―ανάγκη και τυχαιότητα. Οι ανθρώπινες φυλές, οι κυνηγοί και οι «πρωτόγονοι» που σκοτώνουν για να επιβιώσουν, να εξασφαλίσουν τροφή ή να προστατευθούν, εκτεθειμένοι, ταυτόχρονα, στη βία της φύσης ―αρχέγονοι φόβοι και εμπειρίες που εξανθρωπίζονται, γίνονται μαγικές, ανιμιστικές λατρευτικές τελετές, μυστικιστικές εκδηλώσεις. Από την άλλη, η βία στις πολιτισμένες, οργανωμένες κοινωνίες. Η βία σε ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων και εκφάνσεών της ―κοινωνική, πολιτική, ψυχολογική, πολεμική... Η βία που γεννά εξουσία και γεννιέται από την εξουσία. Η βία απέναντι στον άλλον και απέναντι στο φυσικό περιβάλλον. Η ανθρώπινη ανταγωνιστική φύση, τα άγρια ένστικτα, η επιδίωξη της ισχύος και της επικράτησης, η εξολόθρευση των αδυνάμων, τα έπαθλα της σύγκρουσης και της νίκης. Στις συνθέσεις του Παπαδημητρίου, η υψηλή ιδέα συνυπάρχει με την εξαιρετική τεχνική πραγμάτωση και απόδοσή της. Στην προέκταση των βιωμάτων, της πραγματικότητας και της ατομικής και συλλογικής μνήμης, ο κόσμος του δημιουργού αναδύεται αμφίσημος και ανοιχτός σε προσεγγίσεις, συνδέσεις και ερμηνείες. Ένας κόσμος όπου οι ιδεολογικές, οικονομικές, εθνικιστικές ή θρησκευτικές εντάσεις δημιουργούν αδιαπέραστες διαχωριστικές γραμμές, εγκλωβίζουν τον άνθρωπο, εγκαθιστούν, με τον πιο κυνικό και αμείλικτο τρόπο, το «κράτος» του φόβου και της απειλής. Ένας κόσμος σε σύγκρουση, κατακερματισμένος και μεταβατικός, ανοχύρωτος και παγιδευμένος, που έχει απολέσει τα σημεία αναφοράς και τους συνεκτικούς του δεσμούς. Ένας κόσμος όπου η βία κυριαρχεί και νομιμοποιείται, και όπου το παιχνίδι τελειώνει και ξαναρχίζει. Το ερώτημα είναι ποιοι ορίζουν, κάθε φορά τους όρους, τους κανόνες και τα όρια αυτού του παιχνιδιού. Και αν, κατά πόσο, αυτά ανατρέπονται ή επανακαθορίζονται”.

Έναρξη: Σάββατο 15 Μαΐου 2021, 12.00-18.00

Διάρκεια: 15 Μαΐου – 12 Ιουνίου 2021

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή σας στη γκαλερί.

εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου

βαλαωρίτου 9α, αθήνα,10671,

τηλ. 210-3607598, 3607546,

www.ekfrasi-art.gr ,

info@ekfrasi-art.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00- 20.00, Τετάρτη:11.00-18.00 Σάββατο: 11.00 – 15.00 Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

“Ο Εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός” | 5η διαδικτυακή εκδήλωση

Ο Ομογενειακός Σύλλογος “Hephaestus Wien–Österreichisch/Griechischer Integrationsverein με την ευκαιρία της επετείου των 200 Χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, σας προσκαλεί στην 5η διαδικτυακή του εκδήλωση με θέμα:

“Ο Εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός”

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΜΑΪΟΥ

6μ.μ., ώρα Κεντρικής Ευρώπης - 7μ.μ., ώρα Ελλάδας

Θα χαιρετήσουν:

Ο Καθηγητής Dr. Heinz Gstrein, εκ μέρους του Συλλόγου “Hephaestus Wien–Österreichisch/Griechischer Integrationsverein”.

Θα προλογίσουν:

Η Έλενα Ράφτη, Πρέσβυς της Κύπρου στη Βιέννη.

O Κύρος Πατσαλίδης Πρόεδρος του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου Βιέννης.

Ομιλητές :

O Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννης Νικολίτσης με θέμα: “O βίος του Εθνομάρτυρα Κυπριανού”

Ο Dr. Ιωάννης Ηλιάδης με θέμα: “Το Διαμονητήριο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού στην Παλαιά Αρχιεπισκοπή της Κύπρου και η Έκθεση "Χαίρε! Ω χαίρε Ελευθεριά"

Η Λουκία Αγαπίου μουσικός παιδαγωγός θα πλαισιώσει την εκδήλωση με τραγούδια της εποχής.

Οι Ηθοποιοί Ινώ Μάτσου και Έρη Μπακάλη θα διαβάσουν λογοτεχνικά αποσπάσματα.

Συντονίζει ο Αθανάσιος Μιχ. Χούπης, Δημοσιογράφος ΕΡΤ Παγκόσμιο Ραδιόφωνο "Η Φωνή της Ελλάδας" ("The Voice of Greece")

Η εκδήλωση τελεί υπό:

την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας.

Την Αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννη.

“H άλλη πλευρά της σελήνης του Εικοσιένα” - Webinar

Ο Ομογενειακός Σύλλογος “Hephaestus Wien–Österreichisch/Griechischer Integrationsverein" με την ευκαιρία της επετείου των 200 Χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, σας προσκαλεί στην 4η διαδικτυακή του εκδήλωση με θέμα:

H άλλη πλευρά της σελήνης του Εικοσιένα

Χαιρετισμό θα απευθύνει: η Ιφιγένεια Μωραϊτίνη – Πατριαρχέα, αναπτυξιολόγος μέλος του Συλλόγου “Hephaestus Wien–Österreichisch/Griechischer Integrationsverein”.

Την εκδήλωση θα προλογίσουν:

Ο καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

η Στεφανία Τανιμανίδου, Αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Αποδήμου Ελληνισμού

ο Παύλος Κυπριανού, Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας

Ομιλητές:

ο καθηγητής ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗΣ με θέμα “Μια ιστορία εικόνων, η εικονογραφία του Εικοσιένα”

ο καθηγητής Ιωάννης Κορίνθιος με θέμα “Η Νάπολη και η Ελληνική Παλιγγενεσία” Θα παρουσιάσει τη Ψηφιακή Έκθεση "Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ" με virtual περιήγηση,

η ΑΜΑΛΙΑ ΠΑΠΠΑ, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους θα μιλήσει με θέμα: “Νάπολη και Ελληνική Παλιγγενεσία. Η συμβολή των Γενικών Αρχείων του Κράτους”,

ο Dr. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, Βυζαντινολόγος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και Πρόεδρος Κυπριακής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, με θέμα: “Νάπολη και Ελληνική Παλιγγενεσία. Η συμβολή της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών”.

Οι Ηθοποιοί Ινώ Μάτσου και Έρη Μπακάλη θα διαβάσουν λογοτεχνικά αποσπάσματα.

Συντονίζει: η Μαρία Μόσχου Ανταποκρίτρια του Hephaestus Wien στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας.

Δρ. Μαρία Τσιάκα

Πανδημία & Διατροφικές Διαταραχές: FB live ενημέρωση από την Δρ. Μαρία Τσιάκα

Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών επιστρατεύει τη δύναμη των social media και διοργανώνει δύο δωρεάν ομιλίες, μέσω της επίσημης σελίδας του στο Facebook, με κεντρική θεματική τις διατροφικές διαταραχές εν μέσω της πανδημίας.

Στόχος των live συζητήσεων με εισηγήτρια την ιδρύτρια του Κέντρου, Δρ. Μαρία Τσιάκα είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό, αλλά και να ενημερωθεί υπεύθυνα για μια νόσο που παρουσιάζει άνευ προηγουμένου αύξηση την τελευταία δεκαετία, και ιδιαίτερα την περίοδο του COVID-19. Η ανάρρωση είναι εφικτή, αρκεί να γίνει έγκαιρα η διάγνωση και να εφαρμοστεί η ενδεδειγμένη θεραπεία, σημαντικός πυλώνας της οποίας είναι και η ίδια η οικογένεια των νοσούντων.

Πρόγραμμα δωρεάν διαδικτυακών ομιλιών

Εισηγήτρια: Δρ. Μαρία Τσιάκα, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών/ FB: Maria Tsiaka

Θέμα: Πανδημία και διατροφικές συνήθειες.

Νιώθεις κι εσύ ότι έχεις ξεχάσει όσα ήξερες για την υγιεινή διατροφή; Είσαι σε μία φάση που τσιμπολογείς χωρίς πρόγραμμα όλη τη μέρα; Και εκτός από αυτό, νιώθεις συνεχώς τύψεις που δεν ακολουθείς το διατροφικό σου πρόγραμμα;

Συντονίστρια: Ελένη Δασκαλάκη, Διευθύντρια Shape & Shape.gr, δημοσιογράφος υγείας/ FB: Eleni Daskalaki

Πότε: Δευτέρα 12 Απριλίου στις 19:00

Θέμα: Διατροφικές διαταραχές και εφηβεία στην εποχή της πανδημίας

Συντονιστής: Θάνος Μακρογαμβράκης, δημοσιογράφος στο Πρώτο Θέμα και το protothema.gr/ FB: Thanos Makrogamvrakis

Πότε: Δευτέρα 19 Απριλίου στις 19:00

Πού: Και οι δύο ομιλίες θα διεξαχθούν στην επίσημη σελίδα του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών στο Facebook (@ellenikokentro.diatrophikon)

Διατροφικές διαταραχές και COVID-19:

Μια σχέση... εκρηκτική

Η Δρ. Μαρία Τσιάκα σημειώνει: «Θα ήθελα να σταθώ σε μια από τις λιγότερες προβεβλημένες συνέπειες της πανδημίας, η οποία όμως κάθε άλλο παρά ήσσονος σημασίας είναι. Νοιώθω χρέος μου να υπενθυμίσω την έντονη ενασχόληση του γενικού πληθυσμού με την τροφή και το σώμα, ως αντίδραση στο φόβο της πανδημίας και του lockdown. Το μέτρο της κοινωνικής απομόνωσης και απόστασης ενίσχυσε και συντέλεσε στην ραγδαία αύξηση της συμμετοχής των εφήβων σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το Tik–Tok. Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθεί η σωματική έκθεση, οι πρακτικές ακραίου περιορισμού τροφής, έντονης άσκησης και υπερφαγικών επεισοδίων. Επιπλέον, οι βιντεοκλήσεις αντικατέστησαν την προσωπική, δια ζώσης επαφή και έτσι ο συνεχής και ενδελεχής έλεγχος του προσώπου και του σώματος εντατικοποιήθηκε. Το άγχος, ο φόβος, η ανασφάλεια και η κοινωνική αποστασιοποίηση επηρέασαν άρδην τις διατροφικές συμπεριφορές εφήβων και ενήλικων, ενώ η δυσαρέσκεια γύρω από την εικόνα σώματος χτύπησε «κόκκινο». Η επιστημονική κοινότητα έχει θορυβηθεί και «κρούει τον κώδωνα», καθώς τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα πανδημία αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από διατροφική διαταραχή ή και να επιδεινωθούν τα συμπτώματα σε ασθενείς που είναι σε ανάρρωση».

Greek International Women Awards (GIWA)

And the GIWA goes to…

2nd GIWA awards powered by Aphrodite Hills : Στις 11 Απριλίου η εντυπωσιακή τελετή απονομής των βραβείων Η μεγαλύτερη γιορτή της Ελληνίδας επαγγελματία που διαπρέπει παγκοσμίως θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ERT WORLD και διαδικτυακά μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX στο https://www.ertflix.gr/ertworld-live/ την Κυριακή 11 Απριλίου, στις 19:00.

Στην τελετή θα απευθύνει χαιρετισμό η Αυτής Εξοχότης, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σε μια γιορτή αφιερωμένη στις Ελληνίδες που διαπρέπουν ανά τον κόσμο με τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα θα ανακοινωθούν και θα επιβραβευτούν οι 12 νικήτριες που ξεχώρισαν από κριτές και κοινό. Την τελετή θα παρουσιάσει η καταξιωμένη δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Έμη Ζησιοπούλου-Λιβανίου. Στην λαμπερή τελετή απονομής για πρώτη φορά και χωρίς διαγωνισμό θα δοθεί το βραβείο Διεθνούς Αναγνώρισης (International Recognition) αλλά και το καθιερωμένο εκτός διαγωνισμού βραβείο Δια βίου Επιτεύγματος (Lifetime Achievement) σε δύο σπουδαίες Ελληνίδες με διεθνή ακτινοβολία. Την τελετή απονομής θα τιμήσουν με την παρουσία τους για να παραδώσουν τα βραβεία οι κριτές, οι χορηγοί αλλά και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης. Την μεγάλη γιορτή που είναι αφιερωμένη στην Ελληνίδα θα τιμήσει με την παρουσία της η καταξιωμένη μουσικοσυνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και τη μουσική της.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ανεβάστε post ή story στα social media με hashtag #shareyourstory και #GIWAwards και ελάτε να γιορτάσουμε μαζί αυτές τις γυναίκες!

Οι φετινές υπό βράβευση κατηγορίες είναι: Τέχνη και Πολιτισμός(Arts and Culture), Σχέδιο (Design), Επιχειρηματικότητα (Business and Entrepreneurship), Μόδα (Fashion), Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και Φιλοξενία (Hospitality), Θετικές Επιστήμες (Science), Κοινωνικές Επιστήμες(Social Science), Ναυτιλιακά (Shipping), Αθλητισμός (Sports), Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility), Young Star Award.

169 Ελληνίδες από 13 χώρες παγκοσμίως μοιράστηκαν την ιστορία τους δηλώνοντας συμμετοχή στα Greek International Women Awards. Στη 2η τελετή απονομής GIWA θα ακουστούν τα ονόματα 98 Ελληνίδων που πέρασαν στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας. Η εντυπωσιακή συμμετοχή στα βραβεία από γυναίκες εντός και εκτός συνόρων αποδεικνύει ότι οι Ελληνίδες ξεχωρίζουν παγκοσμίως για τις ικανότητες και το έργο τους. Οι αιτήσεις των γυναικών που συμμετείχαν σε κάθε κατηγορία έχουν περάσει από την διαδικασία εποπτείας και ελέγχου της αίτησης τους από την Ernst & Young Greece (EY), έχουν βαθμολογηθεί από την κριτική επιτροπή των βραβείων και έχουν περάσει και απο ψηφοφορία κοινού.

Την ERTWORLD μπορείτε πλέον να παρακολουθείτε και στην Ελλάδα από τις πλατφόρ-μες NOVA και COSMOTE και από την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ- ERTflix. Στην Ευρώπη βρίσκετε την ERTWORLD δορυφορικά σε τρεις διαφορετικούς δορυφόρους, Hotbird 13.0°East, Eutelsat 9.0°East, Hellas Sat 4 39.0°East, καλωδιακά δίκτυα και ψηφια-κές πλατφόρμες. Στην Νότια Αφρική από τον δορυφόρο Hellas Sat 3 39.0°East και στο Η-νωμένο Βασίλειο απο την πλατφόρμα Roku. Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο Καναδά, Αμε-ρική, Αυστραλία καλωδιακά και σε πλατφόρμες. Διαδικτυακά σε κινητά, υπολογιστές, tablet και smart tv μπορείτε να παρακολουθείτε την ERTWORLD-Live από το ERTflix και από το site ert.gr

Greek International Women Awards (GIWA)

And the GIWA goes to…

2nd GIWA awards powered by Aphrodite Hills: The impressive awards ceremony on April 11th The biggest celebration of the Greek professional woman who excels in the world will be broadcasted on TV by ERT WORLD and online through the digi-tal platform ERTFLIX at https://www.ertflix.gr/ertworld-live/ on Sunday, April 11, at 19:00.

Her Excellency, the President of the Hellenic Republic Katerina Sakellaropou-lou will give the opening address.

The 12 winners who stood out for the judges and the audience will be announced and awarded. The ceremony will be presented by the renowned journalist and presenter Emi Zisiopoulou-Livaniou. For the first time and independently of the competition, the Interna-tional Recognition award will be given, as well as the established (also independent of the competition award) Lifetime Achievement award to two great Greek women with significant international exposure. The judges, sponsors, the Deputy Minister of Labor and Social Af-fairs, Maria Syregela and the Secretary General of Public Diplomacy and Hellenes Abroad, Giannis Chrysoulakis will honour with their presence the award ceremony. This important celebration dedicated to the Greek woman will be honored by the presence of the re-nowned composer Evanthia Reboutsika while the public will have the opportunity to enjoy her music.

During the ceremony, we invite you to become part of our celebration by up-loading a post or story on social media using the hashtags #shareyourstory and #GIWAwards.

This year’s Award categories are: Arts and Culture, Design, Business and Entrepreneurship, Fashion, Finance, Hospitality, Science and Technology, Social Sciences, Shipping, Sports, Social Responsibility and Young Star Award.

169 Greek women from 13 countries around the world shared their story by participating in the Greek International Women Awards. 98 Greek women got shortlisted and they will be presented at the ceremony. The impressive participation of women across the globe proves that Greek women’s effort and skills stand out worldwide. The applications of the participants have gone through the process of supervision and validation by Ernst & Young Greece (EY), they have been rated by the GIWA judges and have been voted by the public.

The GIWA Powered by Aphrodite Hills which is supported by businesses, organisa-tions and entrepreneurs is under the Auspices of the Ministry of Labour and Social Af-fairs, General Secretariat for family policy and gender equality, Ministry of Foreign Affairs General Secretariat for public diplomacy and Greeks abroad, National Chamber Network of Women Entrepreneurs and the Greek Embassy of Great Britain.

You can now watch ERTWORLD in Greece from the NOVA and COSMOTE platforms and from the ERT-ERTflix digital platform. In Europe you can find ERTWORLD satellites on three different satellites, Hotbird 13.0 ° East, Eutelsat 9.0 ° East, Hellas Sat 4 39.0 ° East, cable networks and digital platforms. In South Africa from the Hellas Sat 3 39.0 ° East satellite and in the United Kingdom from the Roku platform. All over the world Canada, America, Australia cable and on platforms. You can watch ERTWORLD-Live online on mobiles, computers, tablets and smart tv from ERTflix and from the site ert.gr.

 

“TA ΘPYΛIKA "ΣITOKAPABA" TOY 1821, H ΔOMH KAI O POΛOΣ TOYΣ ΣTON AΓΩNA THΣ ANEΞAPTHΣIAΣ”

Ο Ομογενειακός Σύλλογος "Hephaestus Wien–Österreichisch/Griechischer Integrationsverein" με την ευκαιρία της επετείου των 200 Χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, σας προσκαλεί στην 3η διαδικτυακή εκδήλωσή με θέμα:

“TA ΘPYΛIKA "ΣITOKAPABA" TOY 1821, H ΔOMH KAI O POΛOΣ TOYΣ ΣTON AΓΩNA THΣ ANEΞAPTHΣIAΣ”

Χαιρετισμό θα απευθύνει:

o κ. Georg Gstrein, πρόεδρος του Συλλόγου “Hephaestus Wien–Österreichisch/Griechischer Integrationsverein”.

Την εκδήλωση θα προλογίσει:

ο κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, Δήμαρχος Ύδρας, Επίκουρος Καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Ομιλητής: ο Συγγραφέας και Μικροναυπηγός Ευάγγελος Γρυπιώτης.

Η Ηθοποιός Έρη Μπακάλη θα διαβάσει λογοτεχνικά αποσμπάσματα.

Συντονίζει: η Μαρία Μόσχου Ανταποκρίτρια του Hephaestus Wien στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας.

“Η επαναστατική δράση του Ανθίμου Γαζή στη Βιέννη και ο ρόλος του στη Φιλόμουσο Εταιρεία”
Η Κεντρική εκδήλωσή του Ομογενειακού Συλλόγου “Hephaestus Wien–Österreichisch/Griechischer Integrationsverein επί τη ευκαιρία της επετείου των 200 Χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

“Η επαναστατική δράση του Ανθίμου Γαζή στη Βιέννη και ο ρόλος του στη Φιλόμουσο Εταιρεία”

Ο Ομογενειακός Σύλλογος Hephaestus Wien–Österreichisch/Griechischer Integrationsverein με την ευκαιρία της επετείου των 200 Χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, σας προσκαλεί στην κεντρική του εκδήλωσή – webinar με θέμα: “Η επαναστατική δράση του Ανθίμου Γαζή στη Βιέννη και ο ρόλος του στη Φιλόμουσο Εταιρεία”

Κυριακή 21 Μαρτίου στις 18:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης, 19:00 τοπική Ελλάδος

Χαιρετισμό θα απευθύνει:

o κ. Δημήτρης Λαζάρου, εκπαιδευτικός, υπεύθυνος οργάνωης και επικοινωνίας εικαστικών εκθέσεων, ραδιοφωνικός παραγωγός του Hephaestus Radio και εκπρόσωπος του “Hephaestus Wien–Österreichisch/Griechischer Integrationsverein” στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση θα προλογίσουν:

ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας & Απόδημου Ελληνισμού, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης

η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αυστρία, κα. Αικατερίνη Κόικα

Ομιλητής:

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννης Νικολίτσης

με θέμα :

“Η επαναστατική δράση του Ανθίμου Γαζή στη Βιέννη και ο ρόλος του στη Φιλόμουσο Εταιρεία”

Οι ηθοποιοί Έρη Μπακάλη και Ινώ Μάτσου θα διαβάσουν λογοτεχνικά αποσπάσματα.

Συντονίζει: η Μαρία Μόσχου, ανταποκρίτρια του Hephaestus Wien στην Ελλάδα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στο παρακάτω Link:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/9298295046?pwd=MUhVUjU4U0V1RktsVjFHQ3dDaXdLQT09

Meeting ID: 929 829 5046

Passcode: 349863

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η Ελληνική Επανάσταση ξεκινά από την Αυστρία, τιμώντας τη ΓΥΝΑΙΚΑ

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Γυναίκα, ο Ομογενειακός Σύλλογος Βιέννης “Hephaestus Wien–Österreichisch/Griechischer Integrationsverein” και η Λέσχη “The Lions Club of Athens Specialty New Voices” διοργανώνουν τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ με θέμα:

«Η Γυναίκα στην Επανάσταση και η Φιλελληνική Τέχνη»

την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 και ώρα 18:00 Κεντρικής Ευρώπης // 19:00 Ελλάδας

Ο Ομογενειακός Σύλλογος “Hephaestus Wien–Österreichisch/Griechischer Integrationsverein” διοργανώνει μια σειρά από webinars που αφορούν στην Ελληνική Επανάσταση με την ευκαιρία της επετείου των 200 Χρόνων, με πρώτο, αυτό που αφιερώνεται στην συνεισφορά της Ελληνίδας σε αυτήν.

Οι Lions, η μεγαλύτερη Διεθνής Ανθρωπιστική Οργάνωση με 1.500.000 μέλη στηρίζει και προάγει την Γυναίκα αναδεικνύοντας τον σημαντικό της ρόλο σε κάθε ιστορική περίοδο . Η Λέσχη “The Lions Club of Athens Specialty New Voices” με τη συμμετοχή της στη συνδιοργάνωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τους αγώνες της Γυναίκας, στηρίζει και αναδεικνύει την σημαντικότητα του καθοριστικού ρόλου της Ελληνίδας Γυναίκας στην Επανάσταση.

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας & Απόδημου Ελληνισμού.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν:

η κα. Όλγα Παυλίδου Κουτρουμπή, Πρόεδρος της Λέσχης “The Lions Club of Athens Specialty New Voices”

o κ. Georg Gstrein, Πρόεδρος του “Hephaestus Wien–Österreichisch/Griechischer Integrationsverein”

Την εκδήλωση θα προλογίσουν:

ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας & Απόδημου Ελληνισμού, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης

η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αυστρία, κα. Αικατερίνη Κόικα

η Dr. Έλενα Σταύρου Διεθνολόγος, Βουλευτής Εκλογικής Περιφέρειας Λεμεσού

η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κα. Άντζελα Γκερέκου

Ομιλητές:

Dr. Φώτης Παπαθανασίου, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη με θέμα «Η Φιλελληνική Τέχνη»

κ. Τάκης Μαυρωτάς, Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη με θέμα «Η Γυναίκα στην Επανάσταση»

Οι ηθοποιοί Έρη Μπακάλη και Ινώ Μάτσου θα απαγγείλουν ποιήματα

Συντονίζει: η Μαρία Μόσχου Ανταποκρίτρια του Hephaestus Wien στην Ελλάδα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στο παρακάτω Link:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/87863342161?pwd=WEhBZm9La3d4TllZY01wV2ZpcWx3dz09

Meeting ID: 878 6334 2161 Passcode: 700443

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Ένας Ομογενειακός σύλλογος ετοίμασε μέσω διαδικτύου ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης των 200 Χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία

Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης των 200 Χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία ο Σύλλογος “Hephaestus Wien – Österreichisch/Griechischer Integrationsverein” ετοίμασε τις ακόλουθες εκδηλώσεις – webinar με εκλεκτούς καλεσμένους. Όλες οι εκδηλώσεις – webinar τελούν υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Μάρτιος 2021

Κυριακή 7 Μαρτίου

“Η Γυναίκα στην Επανάσταση και η Φιλελληνική Τέχνη”. Θα συνδιοργανωθεί με την Λέσχη “The Lions Club of Athens Specialty New Voices”. Θα προλογίσουν ο Γεν. Γραμ. Δ.Δ. Α.Ε. Καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης και η A. E. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Βιέννη Αικατερίνη Κόικα. Θα μιλήσουν ο Γεν. Διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Φώτης Παπαθανασίου, με θέμα “Φιλελληνική Τέχνη” και η Ιστορικός Τέχνης Dr. Φανή Μαρία Τσιγκάκου με θέμα “Η Γυναίκα στην Επανάσταση”. Οι ηθοποιοί Έρη Μπακάλη και Ινώ Μάτσου θα απαγγείλουν ποιήματα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται προς τιμή της Γιορτής της Γυναίκας.

Τετάρτη 10 Μαρτίου “Der Griechische Freiheitskampf: Realität und Idealisierung”.

Στη μηνιαία εκπομπή – συνεργασία του Hepahestus Radio με το δημοτικό ραδιόφωνο της Βιέννης ORANGE94 FM προσκεκλημένος θα είναι ο Dr. HEINZ GSTREIN για να ανάπτυξει το παραπάνω θέμα στη γερμανική γλώσσα. Κυριακή 21 Μαρτίου “Η επαναστατική δράση του Ανθίμου Γαζή στη Βιέννη και ο ρόλος του στη Φιλόμουσο Εταιρεία”. Θα προλογίσει ο Γεν. Γραμμ. Δ.Δ. Α.Ε. Καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης και το θέμα θα αναπτύξει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, Ιωάννης Νικολίτσης. Οι ηθοποιοί Ινώ Μάτσου και Έρη Μπακάλη θα διαβάσουν κείμενα της επανάστασης.

Απρίλιος 2021

Κυριακή 11 Απριλίου “ TA ΘPYΛIKA "ΣITOKAPABA" TOY 1821, H ΔOMH KAI O POΛOΣ TOYΣ ΣTON AΓΩNA THΣ ANEΞAPTHΣIAΣ ” .

Το θέμα θα αναπτύξει ο συγγραφέας και μικροναυπηγός Ευάγγελος Γρυπιώτης. (Τον Νοέμβριο κυκλοφόρησε Λεύκωμά του με Τίτλο «Τα αρμαμέντα της ελευθερίας». https://hephaestuswien.com/ta-armamenda-tis-eleutherias-11-20/

Τετάρτη 14 Απριλίου “Οι βασικότεροι Φιλέλληνες στη Γαλλική Κουλτούρα“.

Στη μηνιαία εκπομπή εκπομπή – συνεργασία του Hephaestus radio με τον δημοτικό ραδιοσταθμό της Βιέννης ORANGE94 FM προσκεκλημένη θα είναι η Rhea Sourmeli. Η εκπομπή θα πραγματοποιηθεί στην γαλλική και γερμανική γλώσσα. Κυριακή 25 Απριλίου “H άλλη πλευρά της σελήνης του Εικοσιένα”. Το θέμα θα αναπτύξει ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Καλαβρίας, Ιωάννης Κορίνθιος. https://hephaestuswien.com/megali-ellada-01-21/

 

Απρίλιος 2021

Κυριακή 11 Απριλίου “ TA ΘPYΛIKA "ΣITOKAPABA" TOY 1821, H ΔOMH KAI O POΛOΣ TOYΣ ΣTON AΓΩNA THΣ ANEΞAPTHΣIAΣ ”

Το θέμα θα αναπτύξει ο συγγραφέας και μικροναυπηγός Ευάγγελος Γρυπιώτης. (Τον Νοέμβριο κυκλοφόρησε Λεύκωμά του με Τίτλο «Τα αρμαμέντα της ελευθερίας». https://hephaestuswien.com/ta-armamenda-tis-eleutherias-11-20/

Τετάρτη 14 Απριλίου “Οι βασικότεροι Φιλέλληνες στη Γαλλική Κουλτούρα“.

Στη μηνιαία εκπομπή εκπομπή – συνεργασία του Hephaestus radio με τον δημοτικό ραδιοσταθμό της Βιέννης ORANGE94 FM προσκεκλημένη θα είναι η Rhea Sourmeli. Η εκπομπή θα πραγματοποιηθεί στην γαλλική και γερμανική γλώσσα.

Κυριακή 25 Απριλίου “H άλλη πλευρά της σελήνης του Εικοσιένα”.

Το θέμα θα αναπτύξει ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Καλαβρίας, Ιωάννης Κορίνθιος. https://hephaestuswien.com/megali-ellada-01-21/

Μάϊος 2021

Κυριακή 16 Μαΐου “Ο Εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός”.

Θα προλογίσει η A. E. Πρέσβυς της Κύπρου στη Βιέννη Ελένη Ράφτη. Το θέμα θα αναπτύξει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, Ιωάννης Νικολίτσης.

Κυριακή 23 Μαΐου “Ο ρόλος της εκκλησίας στην ελληνική επανάσταση”.

Το θέμα θα αναπτύξει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ. Αρσένιος.

Ιούνιος 2021

Κυριακή 6 Ιουνίου “Η Ζωή των Οπλαρχηγών μετά την Επανάσταση”.

Το θέμα θα αναπτύξει ο Νομικός – Ιστορικός από την Κύπρο Τριαντάφυλλος Καπελάρης.

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε εκδήλωση θα δημοσιεύονται πριν την παρουσίασή της στην Ομογενειακή ιστοσελίδα hephaestuswien.com και θα δίνονται και μέσω των ραδιοφωνικών εκπομπών του Hephaestus radio, τη σελίδα και το ραδιόφωνο αντίστοιχα της Ελληνικής και Κυπριακής Ομογένειας που διαβάζεται και εκπέμπει αποδεδειγμένα σε 165 χώρες του κόσμου.

Συνέντευξη Προέδρου Λιάσκου στη "Φωνή της Ελλάδας" και τη δημοσιογράφο Βίκυ Τσιανίκα

Μήνυμα του Προέδρου του Πολεμικού Μουσείου Αναστασίου Λιάσκου προς τους Απόδημους Έλληνες, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821, μέσω της "Φωνής της Ελλάδας" και της Συνέντευξης στη δημοσιογράφο Βίκυ Τσιανίκα.

Η "Φωνή της Ελλάδας" αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει τους απανταχού ομογενείς με τη γενέτειρα και απευθύνεται σε 10 εκατομμύρια Απόδημους, 50 χιλιάδες φοιτητές, δεκάδες χιλιάδες ναυτικούς, εκατοντάδες διπλωμάτες και υπαλλήλους στις ελληνικές Πρεσβείες και σε αναρίθμητους ελληνόφωνους και ξένους ακροατές!

 

 

Μήνυμα του Προέδρου του Πολεμικού Μουσείου Αναστασίου Λιάσκου προς τους Απόδημους Έλληνες, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821, μέσω της "Φωνής της Ελλάδας" και της Συνέντευξης στη δημοσιογράφο Βίκυ Τσιανίκα.

Ηδιεθνώς καταξιωμένη γλύπτρια Άσπα Παπαλεξανδρή, έχοντας απόλυτο έλεγχο των υλικών και των εκφραστικών της μέσων, δούλεψε αδιάλειπτα την τελευταία πενταετία, για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συλλογής.

Πίσω από το Προσωπείο: Έκθεση της Άσπας Παπαλεξανδρή στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Η διεθνώς καταξιωμένη γλύπτρια, έχοντας απόλυτο έλεγχο των υλικών και των εκφραστικών της μέσων, δούλεψε αδιάλειπτα την τελευταία πενταετία, για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συλλογής.

Μέσα από τη δουλειά της, με θάρρος και ειλικρίνεια, μοιράζεται μαζί μας, συναισθήματα και αλήθειες, εμπειρίες, πόνο αλλά και χαρά, μετουσιώνοντας τα σε τέχνη.

Λίγα λόγια για την Άσπα Παπαλεξανδρή 

Η Άσπα Παπαλεξανδρή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο εργαστήριο κεραμικής της Μάρω Κερασιώτη και του Κώστα Ταρκάση, όπως και στο εργαστήριο γλυπτικής του Δημήτρη Αρμακόλα. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει πάρει βραβείο και έπαινο από την Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής. Έργα της βρίσκονται στο Μουσείο Κεραμικής, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και σε ιδιωτικές συλλογές.