«Θα Σου Δείξω τον Φόβο»: Ένα δυνατό μυθιστόρημα με επίκεντρο τη γυναίκα

Στο πρώτο της μυθιστόρημα «Θα Σου Δείξω τον Φόβο», η Ματίνα Ευαγγέλου, μας καλεί να ακολουθήσουμε τις ηρωίδες της σ’ ένα ταξίδι εξέλιξης και αυτογνωσίας. Να τις γνωρίσουμε, να τις νιώσουμε, να δούμε το φως και τα σκοτάδια τους, και έπειτα ν’ αναρωτηθούμε οι ίδιοι: Αν το τέλος ήταν αύριο, τι θα θέλαμε από τη ζωή ακόμη; Τι δεν έχουμε κάνει; Ποια κομμάτια λείπουν από το παζλ μας;

Ταυτότητα βιβλίου Τίτλος: Θα Σου Δείξω τον Φόβο

Συγγραφέας: Ματίνα Ευαγγέλου

Εκδόσεις: Επίμετρο

Σελίδες: 236

ISBN: 978-618-84762-6-4

Λίγα λόγια… … για την πλοκή

Η Ελβίρα, υπό τη διαφαινόμενη απειλή μιας νοητικής ασθένειας, ορίζει εκ νέου την ελευθερία της, προσπαθώντας ν’ απαλλαγεί από τα δεσμά του φόβου. Αγαπά, αλλά αποζητά να ερωτευτεί. Προστατεύει, αλλά επιλέγει να θυσιάσει. Έχει έναν «διάσημο» γάμο, έναν εξωσυζυγικό έρωτα, μια βραβευμένη καλλιτεχνική πορεία, και μια βαθιά τραυματική εμπειρία με την κόρη της. Η Λουκία και ο Δημήτρης, ένα νέο ζευγάρι, νιώθουν για την Ελβίρα φθόνο και έρωτα αντίστοιχα, ενώ η κόρη της αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με μια διακεκριμένη μαθηματικό, τη Ραζάν, την οποία είχε βοηθήσει στο παρελθόν η μητέρα της, ως προσφυγόπουλο που έφτασε στην Ελλάδα ασυνόδευτο. Οι ήρωες, οι διαδρομές των οποίων μπλέκουν, αποκαλύπτονται μέσα από ένα σπειροειδές νήμα αφήγησης, ένα πέρα-δώθε στον χρόνο. Τους μαθαίνουμε τμηματικά, ανεβάζουν την ένταση της φωνής τους και φωτίζουν την αλήθεια τους περισσότερο σε κάθε κεφάλαιο. Και ενώ προοδευτικά οι χαρακτήρες τους χτίζονται, η κεντρική ηρωίδα, η Ελβίρα, ακολουθεί αντίθετη πορεία, μοιάζει να αποδομείται. Όσο αποζητά να κάνει πράξη το ζητούμενο της ελευθερίας της, τόσο αναρωτιόμαστε, ποια είναι στην πραγματικότητα. Από τι είναι φτιαγμένη; Επιβεβαιώνοντας τα λόγια της Ραζάν: «Κάθε φορά, σε κάθε διαίρεση, φεύγει από πάνω σου ένα περιττό πολλαπλάσιο. Στο τέλος μένεις εσύ, ο πρώτος αριθμός. Ο αδιαίρετος, υπέροχος, σκληρός πυρήνας του εαυτού σου».

… για τη συγγραφέα

Η Ματίνα Ευαγγέλου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Απόφοιτος Βαρβακείου και Νομικής Σχολής Αθηνών, σπούδασε επίσης στην Οξφόρδη Ανθρωπολογία και Φιλοσοφία στην Λογοτεχνία. Έχει εργαστεί ως νομικός σύμβουλος επί σειρά ετών. Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο.

Συγγραφικό σημείωμα

Η κατάρρευση των κλισέ είναι στην ατζέντα του σύγχρονου ανθρώπου. Τι έχει όμως εμπεδωθεί; Βουτάμε στον εσωτερικό κόσμο των (αντι)ηρωίδων, ξεδιπλώνουμε τις ιερές και τις ανίερες πτυχές της θηλυκότητας, τις αγκαλιάζουμε όλες. Το βιβλίο αυτό είναι κείμενο γεμάτο εικόνες και συμβολισμούς, ένα μαύρο φόντο, πάνω στο οποίο προβάλλονται έντονα όλες οι σκέψεις και τα συναισθήματα που γεννήθηκαν..

Ματίνα Ευαγγέλου

Ρεμβάζοντας μέσα στο χρόνο Μαίρη Ζαχαράκη, Ηλίας Παπακωνσταντίνου, Σχέδια: Mattia Manco

ISBN: 978 618 5456 49 8

Λιανική τιμή 15 ευρώ + ΦΠΑ

Μπορεί μια ραδιοφωνική εκπομπή να χωρέσει στις σελίδες ενός βιβλίου;

Η Μαίρη Ζαχαράκη, ραδιοφωνική παραγωγός στο Ράδιο Αίγιο, ο ποιητής Ηλίας Παπακωνσταντίνου και ο μουσικός και εικαστικός Mattia Manco συνεργάστηκαν αρμονικά για την υλοποίηση της έκδοσης.

Κάθε θέμα παρουσιάζεται από ένα ποιητικό κείμενο της Μαίρης Ζαχαράκη, ένα ποίημα του Ηλία Παπακωνσταντίνου, ένα σχέδιο του Mattia Manco και το τραγούδι (σε qr code), που θα συνόδευε το λόγο σε μια ραδιοφωνική εκπομπή.

«Πολλά τα βράδια των ρεμβασμών και των διάφορων αφιερωμάτων, πολλές κι οι επ’ ευκαιρία συναντήσεις. Μία πολύτιμη απ’ αυτές και με τον καλό μου φίλο ποιητή- συγγραφέα Ηλία Παπακωνσταντίνου. Επέλεγα μία λέξη, ένα συναίσθημα, μία έννοια, μία συνθήκη κι αναζητούσα τραγούδια, κείμενα και ποιήματα, που να ψηλαφούν τις εκδοχές τους. Δεν μπορώ να θυμηθώ αν εγώ το ζήτησα από τον Ηλία πρώτη φορά ή εκείνος με το πηγαίο ταλέντο του με αιφνιδίασε ευχάριστα στέλνοντας μου ένα ποίημα που άγγιζε το θέμα της εκπομπής. Δεν έχει και τόση σημασία πιά αυτό, όσο το γεγονός πως σύντομα συγκεντρώθηκε ένας σημαντικός αριθμός πρωτόλειων υπέροχων ποιημάτων».

Μ.Ζ.

Όλα είναι δυνατά, γιατί όλα είναι ταξίδι, μικρά αναμνηστικά στο σάκο του χρόνου.

Βιογραφικά:

Γεννήθηκα στην Άμφισσα αλλά μεγάλωσα και ζω στο Αίγιο, που είναι η πόλη της καρδιάς μου. Ο πατέρας μου ήταν ζαχαροπλάστης και αγαπούσε τη μουσική. Ένα ανοιχτό ραδιόφωνο τού κρατούσε συντροφιά τις μοναχικές ώρες της δημιουργίας. Μου τα κληροδότησε και τα δύο. Η μητέρα μου όμως ήταν εκείνη που έβαλε το πρώτο βιβλίο στα χέρια μου. Σήμερα, χαίρομαι τις συζητήσεις μας για βιβλία που έχουμε διαβάσει. Έκανα τα πρώτα ραδιοφωνικά μου βήματα στο Ράδιο Αίγιο 99,2 με την εκπομπή Ονειροπολώντας, ταιριάζοντας στίχους ποιητών με έντεχνα τραγούδια. Τελικά, ταξιδεύω στα ερτζιανά 30 χρόνια, μέσα από την συχνότητα του Ράδιο Αίγιο και την εκπομπή Ρεμβάζοντας μέσα στο χρόνο.

Μαίρη Ζαχαράκη

Γεννήθηκα στη Δεσφίνα Φωκίδας, Άνοιξη. 

Η σύμπλευση με τους ανθρώπους της τέχνης, θέλω να έχει ουσία κι ένα ισχυρό αποτέλεσμα για δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο, μακριά από εγώ, εσύ και επιτηδευμένα περιττά υλικά αγαθά. Γι΄ αυτό, οι συνεργασίες είναι πολύ σημαντικές για την επίτευξη δημιουργικού χρόνου και αποτελέσματος στο εμείς.

Ηλίας Παπακωνσταντίνου

Ο Mattia Manco γεννήθηκε στη Γαλατίνα (Λέτσε) της νότιας Ιταλίας. 

Το 2014, δημιούργησε μαζί με τον Beppe Branca το μουσικό ντουέτο “Taxidi”.  Το συγκρότημα πραγματοποίησε πλήθος συναυλιών στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Το ‘Taxidi’, επίσης, πρωταγωνίστησε στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ ‘’Tria Loja’’, το οποίο αποτελεί ένα μουσικό και πολιτιστικό ταξίδι, που από την καρδιά του ελληνόφωνου Σαλέντο μάς μεταφέρει στις ακτές της Ελλάδας. Ο Mattia Μanco είναι ένας από τους λίγους, που μιλούν τα Griko (αρχαία διάλεκτος, ελληνικής καταγωγής που ακόμα ομιλείται σε ορισμένα χωριά του Salento) και έχει αφιερώσει τη ζωή του στη σύνθεση νέων τραγουδιών στα Griko, προσπαθώντας να δώσει σ’ αυτή τη γλώσσα μία νέα πνοή, μέσα από τις τέχνες, μιας και η ίδια πλέον τείνει να εκλείψει.

Επικοινωνία βιβλίου: Ζωή Τριανταφυλλίδη.

Εκδόσεις Φίλντισι

Ξανθίππου 123, Παπάγου, 15669

Τηλ.: 210 6540170

www.filntisi.gr

info@filntisi.gr

Καλύτερα Σκοτωμένη παρά Χωρισμένη | Η αληθινή ιστορία μιας γυναικοκτονίας σ’ ένα συγκλονιστικό βιβλίο

Η λίστα με τις γυναικτοκονίες που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας το 2021 διαρκώς αυξάνεται, αποκαλύπτοντας την ένταση του προβλήματος της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Ένα ζήτημα, το οποίο ωστόσο δεν είναι σημερινό. Κάθε άλλο! Μόνο την τελευταία εξαετία έχουν πραγματοποιηθεί 118 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, ενώ ανατρέχοντας πίσω στο χρόνο, τα περιστατικά είναι πολλά.

Ένα από αυτά και η γυναικοκτονία της Παναγιώτας. Της πρωταγωνίστριας του βιβλίου του Λουκά Κονανδρέα «Καλύτερα Σκοτωμένη παρά Χωρισμένη», το οποίο έχει αποσπάσει 8 βραβεία στην Αμερική όπου πρωτοεκδόθηκε.

Ο Λουκάς Κονανδρέας, ο οποίος εδώ και 35 χρόνια ασκεί το λειτούργημα του ιατρού στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών και έχει φροντίσει πολλές γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, υπήρξε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας της κακοποίησης που υπέστη η θεία του. Με αφορμή την ιστορία της δε, στέλνει ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: «Σπάστε τη σιωπή, μόνο έτσι θα προστατευθείτε».

H ιστορία που μοιράζεται με τον αναγνώστη, περνά-δίχως ίχνος διδακτισμού, πολλά ακόμη μηνύματα, όπως το θάρρος και το υψηλό αίσθημα χρέους και δικαίου. Άλλωστε, ο πατέρας του συγγραφέα ήταν αυτός που, υπερβαίνοντας τις δυνατότητές του, με προσωπικό και οικονομικό κόστος, αγωνίστηκε σκληρά για ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη. Όμως του στάθηκε με γενναιότητα και ο εννιάχρονος γιος του, ο Λουκάς, ο οποίος τον πρόσεχε τα βράδια, αφού κατά τη διάρκεια των δικαστηρίων η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο. Μεγάλο βάρος για ένα παιδί, παράδειγμα αποφασιστικότητας και αφοσίωσης για τους νέους σήμερα.

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος: Καλύτερα Σκοτωμένη Παρά Χωρισμένη- Αληθινή Ιστορία του Φόνου της Παναγιώτας

Συγγραφέας: Λουκάς Κονανδρέας

Σελίδες: 312

Διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία, κατόπιν παραγγελίας.

Μια αληθινή ιστορία

Σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Τότε που η παρθενία των κοριτσιών ήταν υπόθεση όλης της οικογένειας και η οικογενειακή τιμή θέμα ύψιστης αξιοπρέπειας.

Μια αληθινή ιστορία οικογενειακής τιμής, που οδήγησε σ' έναν αναγκαστικό γάμο και κατέληξε στο έγκλημα. Ένα σύστημα δικαιοσύνης που θα ήταν εξίσου ένοχο, όσο και οι εγκληματίες, αν δεν υπήρχε ένας έντιμος ένορκος για να μειοψηφήσει. Ένας αποφασισμένος συγγενής, ο οποίος αγωνίστηκε σκληρά προκειμένου να οδηγήσει τον σύζυγο της ξαδέρφης του με τις τεράστιες διασυνδέσεις, όπως και τον φίλο του, ενώπιον της δικαιοσύνης…

Αυτή είναι η αληθινή ιστορία που συνέβη πριν από 60 και πλέον χρόνια και την οποία αποφάσισε να μοιραστεί με τους αναγνώστες ο Λουκάς Κονανδρέας, διαπρεπής γιατρός στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ και γιος του ξαδέρφου της Παναγιώτας. Της νεαρής γυναίκας από το μικρό χωριό Κουπάκι Φωκίδας που προτίμησε να πεθάνει από το να χωρίσει. Ένα μήνυμα διαχρονικό

Για τη συγγραφή του βιβλίου «Καλύτερα Σκοτωμένη παρά Χωρισμένη- Αληθινή Ιστορία του Φόνου της Παναγιώτας», ο Λουκάς Κονανδρέας επιστράτευσε τις μνήμες του, τα πρακτικά από τις δύο δίκες που έγιναν, τις εφημερίδες της εποχής, καθώς και άφθονο υλικό που συγκέντρωσε ο ίδιος από τις 160 περίπου συνεντεύξεις που πήρε.

 

 

 

Γιατί όμως αποφάσισε να γράψει για έναν φόνο, ο οποίος έγινε πριν από 60 και πλέον χρόνια σε ένα άγνωστο μικρό χωριό; Φυσικά, ήταν ένας φόρος τιμής στην Παναγιώτα και τον πατέρα του που πήρε πάνω του όλες τις ευθύνες συμβάλλοντας στην απόδοση της δικαιοσύνης. Επίσης, μέσα από αυτή τη συγκλονιστική ιστορία, ζωντανεύει και η ελληνική επαρχία των προπολεμικών, κατοχικών και πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, με τη συντηρητική νοοτροπία, τους ιερούς δεσμούς αίματος και την παθολογία της μικρής κοινωνίας που οδήγησε την Παναγιώτα να απαντά, σε όσους την προέτρεπαν να χωρίσει τον σύζυγό της που την κακοποιούσε «Καλύτερα Σκοτωμένη παρά Χωρισμένη».

Όμως πέραν αυτού, η συγκεκριμένη ιστορία κρύβει μέσα της κάτι ακόμη, πολύ πιο διαχρονικό. Το σημειώνει στο βιβλίο του ο ίδιος ο συγγραφέας: «Η συζυγική σχέση στην ιστορία μου είχε στοιχεία που καθαρά έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή του ενός από το ζευγάρι και έπρεπε να έχουν γίνει ενέργειες για να αποφευχθεί το κακό, αλλά η αγάπη σε συνδυασμό με κοινωνικούς περιορισμούς δεν το επέτρεψαν. Γίνεται ακόμη και σήμερα».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Λουκάς Αθανασίου Κονανδρέας είναι γιατρός και γεννήθηκε στο Κουπάκι Φωκίδας. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την στρατιωτική του θητεία και το «αγροτικό ιατρείο» μετανάστεψε στον Καναδά και στις ΗΠΑ για μετεκπαίδευση στην Ιατρική (Τορόντο, Σικάγο και Καλιφόρνια). Άσκησε επείγουσα ιατρική σε διάφορα νοσοκομεία της Καλιφόρνιας και στη συνέχεια μετακόμισε στο Κονέκτικατ, όπου οργάνωσε και διευθύνει μέχρι σήμερα ένα ιατρικό κέντρο επειγόντων περιστατικών. Είναι παντρεμένος με τη Γεωργία, η οποία είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας και έχουν δυο γιους.

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρώτα στα αγγλικά, έχει λάβει στην Αμερική, τις εξής διακρίσεις:

-Χρυσό Βραβείο Beverly Hills, Book Awards, κατηγορία True Crime, 2016 -Xρυσό Βραβείο Global Book Awards, κατηγορία True Crime, 2016 -Χρυσό Βραβείο eLit Awards, Illuminating Digital Publishing Excellence, κατηγορία True Crime, 2016

-Ασημένιο Βραβείο Readers Favorite Book Awards, κατηγορία Κοινωνικά, 2016

-Nonfiction Authors Association of America, Χάλκινο,2014

-Indie Reader,2016

-National Indie Excellence Book Award, Finalist, κατηγορία True Crime, 2016

-Kindle Book Awards, Finalist for nonfiction, 2016

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Στεφανίας Γκουρνέλου "Του ΑπηΝούς Νου"

Σε έναν φιλόξενο χώρο για την τέχνη,στο "A liar man" ,Σωφρονίου,2 στο Γκάζι σας περιμένουμε στις 6:30μμ την Δευτέρα 4/10/2021, για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Στεφανίας Γκουρνέλου,"Του ΑπηΝούς Νου" από τις εκδόσεις Flisvospublics.

Απαγγελίες:

Ιάκωβος Μυλωνάς (Ηθοποιός,Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Θεατρολόγος)

Γιώργος Κοψιδάς (Ηθοποιός)

Δημήτριος Τσιλιφώνης (Ηθοποιός)

Τραγούδι: Ολίνα Ανδρουτσοπούλου (Καλλιτέχνης, Νομικός)

Μιλάνε για το βιβλίο:

Δημήτρης Αρβανίτης (Δάσκαλος υποκριτικής,σκηνοθέτης, Συγγραφέας)

Παντελής Καναράκης (Ηθοποιός)

Χριστιάνα Οικονόμου (Φιλόλογος, κατοχος MPhil στις Θεατρικές Σπουδές)

Στο χώρο θα πραγματοποιηθεί, με αφορμή την έκδοση της ποιητικής συλλογής, έκθεση ζωγραφικής με πίνακες που έχουν κοσμήσει το εξώφυλλο και το εσωτερικό της ποιητικής συλλογής, και όχι μόνο, του Mike Τζαμαλή.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4/10 -19/10

Η ποιητική συλλογή «Του Απηνούς Νου», ένα πάντρεμα της ποιητικής γραφής της Στεφανίας Γκουρνέλου με τις εικαστικές δημιουργίες του Mike Τζαμαλή, συνιστά μια έκφραση υπαρξιακών προβληματισμών για το ταξίδι της ζωής, τον φόβο του θανάτου, και μια ανατομική αποτύπωση των ανθρώπινων σχέσεων. Η κατάδυση αυτή στον κόσμο των αισθήσεων,του ονείρου και του πάθους, συμπληρώνεται από τις εικαστικές δημιουργίες του ζωγράφου και συγγραφέα Mike Τζαμαλή. Ο άνθρωπος αιχμάλωτος των απατηλών νοητικών πληροφοριών με τις οποίες τον τροφοδοτούν οι αισθήσεις του, παγιδεύεται στη δίνη της νοητικής σύγχυσης και αδράνειας παύοντας να λειτουργεί με γνώμονα τον ορθό λόγο, αλλά την απελπισία της ματαιότητας. Ο χρόνος για τον φοβικό άνθρωπο επαναλαμβάνεται κυκλικά και προσλαμβάνει επαναληπτικό χαρακτήρα, χωρίς εξέλιξη, ανατροπές ή κίνητρο. Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, το άτομο προσδοκά τη λυτρωτική έλευση ενός Μεσσία, ακόμη κι αν αυτός ταυτίζεται με το θάνατο, ενώ το ίδιο αυτοπεριθωριοποιείται υιοθετώντας τον ρόλο του απράγμονα θεατή.

Στην ποιητική συλλογή «ΤουΑπηνούς Νου», ο αναγνώστης με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορεί να απολαύσει τις απαγγελίες των καλλιτεχνών Γεωργίου Παντελιά (τραγουδιστή κίτρινα ποδήλατα), Δημητρίου Τσιλιφώνη (ηθοποιού) και της Στεφανίας Γκουρνέλου (ηθοποιού).

Εκδοτικός Οίκος: Flisvospublics, Σταύρου Στυλιανίδη 11, Τ.Κ. 2024, Δασούπολη Λευκωσίας

Email: flisvospublics@gmail.com

Συντελεστές έκδοσης:

Εξώφυλλο: Mike Τζαμαλής

Εισαγωγή-Φιλολογική Επιμέλεια: Χριστιάνα Οικονόμου