Art-Profiles.net

be pART of ART

«John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή» | Από 8 Οκτωβρίου 2022 έως 31 Ιανουαρίου 2023 στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Την εβδομάδα που συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη γέννηση του ζωγράφου John Craxton, εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων η έκθεση- αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του. Πρόκειται για την περιοδεύουσα έκθεση “John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή”, η οποία μετά το ντεμπούτο της στο Μουσείο Μπενάκη, όπου σε πέντε μήνες (Απρίλιο -Σεπτέμβριο) υποδέχτηκε περισσότερους από 25.000 επισκέπτες, εμπλουτισμένη, ετοιμάζεται να καλωσορίσει το κοινό της δεύτερης πατρίδας του Βρετανού καλλιτέχνη, της Κρήτης και ιδιαιτέρως των Χανίων.

Η ανανεωμένη εκδοχή της έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων περιλαμβάνει συνολικά περί τους 100 πίνακες, σχέδια, εκτυπώσεις, φωτογραφίες και αντικείμενα κυρίως από το Craxton Estate, αλλά και  20 έργα, τα οποία παραχώρησαν φίλοι του καλλιτέχνη που ζουν στα Χανιά. Η ταπισερί “Τοπίο με στοιχεία της φύσης” καμωμένη με νήματα 500 διαφορετικών χρωμάτων, την οποία ο Craxton είχε σχεδιάσει όταν κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα, θα κατέχει όπως και στο Μουσείο Μπενάκη, κεντρικό ρόλο στην έκθεση, καθώς αποτίνει φόρο τιμής στην κρητική υφαντουργία. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει εκτός του τόπου δημιουργίας της, του Εδιμβούργου, για χάρη της συγκεκριμένης περιοδικής έκθεσης. Εξίσου, ωστόσο, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και η αναδημιουργία του εργαστηρίου του  Craxton εντός της Δημοτικής Πινακοθήκης. O αυθεντικός χώρος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον εκθεσιακό χώρο, στο παλιό λιμάνι της πόλης, και θα καταστεί επισκέψιμος χάρη σε ψηφιακό πρόγραμμα που ετοιμάζει το Πολυτεχνείο Κρήτης. Ένα επίσης απρόσμενο έκθεμα θα είναι και η  μοτοσυκλέτα εποχής που αποτέλεσε αχώριστο σύντροφο του δημιουργού στα ταξίδια και τις εξερευνήσεις του στα Λευκά Όρη. 

Την επιμέλεια της έκθεσης- η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του καλλιτέχνη και 75 χρόνων από την πρώτη του επίσκεψη στην Κρήτη-  έχει ο φίλος και βιογράφος του καλλιτέχνη, Ian Collins – του οποίου το ευπώλητο βιβλίο “John Craxton: A Life of Gifts” κέρδισε το βραβείο Runciman 2022. Η εν λόγω βιογραφία κυκλοφορεί και στα ελληνικά υπό τον τίτλο “John Craxton, Ο αγαπημένος της ζωής. Μια ελληνική ψυχή” από τις εκδόσεις Πατάκη.

Εξαιρετικός πορτρετίστας και τοπιογράφος, αλλά και ταυτόχρονα  κοσμοπολίτης νομάς, μπορούσε τη μία στιγμή να συναναστρέφεται με τους διάσημους φίλους του- ανάμεσα τους συγκαταλέγονται ο συγγραφέας Πάτρικ Λη Φέρμορ (του οποίου σχεδίαζε τα εξώφυλλα των βιβλίων) και ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης,  για το σπίτι του οποίου φιλοτέχνησε τα φωτιστικά με τη μορφή γοργόνας (αντίγραφα τους φιλοξενούνται στην έκθεση)- αλλά και με ταπεινούς ψαράδες, ναυτικούς και βοσκούς με τους οποίους συνομιλούσε και αποτύπωνε στα έργα του θέλοντας να συλλάβει όσο βαθύτερα μπορούσε το αυθεντικό πνεύμα της Ελλάδας.

Η έκθεση μετά την ολοκλήρωσή της στα Χανιά θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο.

Photo credits: C Estate of John Craxton. All rights reserved, DACS 2022

ΙΝFO:  

John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή”

Διάρκεια:  8 Οκτωβρίου 2022 - 31 Ιανουαρίου 2023

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων Χάληδων 98-102

Τηλ: +30 28210 92294 και  +30 28210 92419

Ιστοσελίδα: www.pinakothiki-chania.gr

Facebook & Instagram: @MunicipalArtGalleryChania

Ωράριο λειτουργίας: 

Δευτέρα έως και Σάββατο 10:00 έως 14:00 και 19:00  έως 22:00   Κυριακή κλειστά

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χάληδων 98, Χανιά

Ομαδική έκθεση | Σβάρτσβαλντ (Μέλανας Δρυμός) 3 | Εγκαίνια: Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, 19:00

Η αίθουσα τέχνης «εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου», παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο Σβάρτσβαλντ (Μέλανας Δρυμός) 3.

Συμμετέχουν: Κωνσταντίνος Ζβες, Νίκος Παπαδημητρίου, Κώστας Τσώλης, Παντελής Χανδρής

Οι Κώστας Τσώλης και Νίκος Παπαδημητρίου μετά τα Σβάρτσβαλντ 1 και 2 στα Καλύβια Αττικής και στο Ηράκλειο Κρήτης αντίστοιχα, παρουσιάζουν την 3η εκδοχή του Σβάρτσβαλντ. Αυτή τη φορά με διευρυμένο σχήμα καλούν τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Ζβε και τον εικαστικό Παντελή Χανδρή να συνεπικουρήσουν στους άξονες καταφυγίου – οχύρωσης - καμουφλάζ. Από τα πεδία κυνηγιού με τις διαφορετικές διατυπώσεις των δυο εικαστικών, τις εικόνες τροπαίων, τον διάλογο επάνω στους άξονες, θύτης – θύμα - θήραμα, εξουσία – επικράτηση - κυριαρχία και σχέση ανθρώπου - άγριου ζώου στην 3η αυτή εκδοχή η εικαστική διερεύνηση επικεντρώνεται σε πρακτικές και μεθόδους κάλυψης – απόκρυψης, θωράκισης - οχύρωσης και καταφυγίου.

Ο Παπαδημητρίου παρουσιάζει 2 τσιμεντένια γλυπτά “bunkers” καθώς και ζωγραφικά έργα - ασκήσεις εστιασμένα σε εκδοχές ψηφιακής παραλλαγής, η οποία χρησιμοποιείται σε στολές, οχήματα, άρματα, πλοία ή αεροσκάφη. Η “pixelized” ψηφιακή εκδοχή παραλλαγής εφαρμόζεται πλέον σαν χρωματικό μοτίβο από στρατούς χωρών σαν καμουφλάζ με σκοπό να μπερδεύει τις κάμερες των κατασκοπευτικών δορυφόρων.

Ο Κωνσταντίνος Ζβες μεταστρέφει χαρακτηριστικά της ακατοίκητης αρχιτεκτονικής του πολέμου και της οχύρωσης σε μια σειρά αντικειμένων- προπλασμάτων που χρησιμοποιούν το καμουφλάζ ως μία πομπώδη μεταμφίεση.

Ο Κώστας Τσώλης παρουσιάζει στην έκθεση έργα με αναφορές σε τρεις εποχές και τις ανά περιόδους διαφορετικές χρήσεις των καταφυγίων. Τα έργα αφορούν τις πρακτικές στα στρατιωτικά καταφύγια της Βέρμαχτ στο Ζόσσεν καθώς και του Σοβιετικού στρατού την περίοδο από το 1937 έως το 1994, έναν οδηγό του 1962 του Τσακ Γουέστ και μια διαφημιστική αφίσα από το διαδίκτυο πιο σύγχρονης περιόδου. Τα επιτοίχια αυτά έργα πραγματεύονται την σχέση ιστορίας και δημοσιευμένης εικόνας.

Ο Παντελής Χανδρής το 2011 παρουσίασε το «Καταφύγιο της Αλίκης» μια τσιμεντένια αρχιτεκτονική μακέτα ενός bunker, ενός κατακόρυφου δαιδαλώδους ριζωματικού χώρου με δωμάτια και διαδρόμους που τα συνδέουν, χώρου εμβύθισης, αναζήτησης και εντοπισμού του Εαυτού. Η τρισδιάστατη αυτή κατασκευή συνοδευόταν από τρία ανάγλυφα, “Αξονομετρικά 1,2,3” τα οποία παρουσιάζει στο Σβάρτσβαλντ 3. Τα επιτοίχια αυτά έργα εμφανίζουν κάποιες πληροφορίες για τη χωρική διαρρύθμιση αυτού του καταφύγιου, με το είδος της πληροφορίας να ποικίλει από την εγχάρακτη σχεδίαση ενός ελάχιστου ίχνους - υπαινιγμού στην αναγλυφότητα- έως τις μεγαλύτερες εσώγλυφες και εξώγλυφες μετατοπίσεις της επιφάνειας.

Εγκαίνια: Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, 19:00

Διάρκεια: 27 Σεπτεμβρίου – 29 Οκτωβρίου 2022

εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου

Βαλαωρίτου 9α, 10671 Αθήνα 

τηλ: 2103607598

fax: 2103607546

email: info@ekfrasi-art.gr 

www.ekfrasi-art.gr

Εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του εικαστικού Γιώργου Στρώνη με θέμα “Μιά μικρή μετατόπιση ” στη Vasiliki galerie d'art" στο Ναύπλιο | 10 έως18 Σεπτεμβρίου

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:30 θα γίνουν, υπό την αιγίδα του ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου, τα εγκαίνια - vernissage της ατομικής έκθεσης του Γιώργου Στρώνη στην γκαλερί της Βασιλικής Ξυλινά, Vasiliki galerie d'art, Σταϊκοπούλου 50 & Φαβιέρου 1, στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου.

Ο Γιώργος Στρώνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια ζει και εργάζεται στο Ναύπλιο. Ζωγραφίζει από παιδί, είναι αυτοδίδακτος κι έχει κάνει εκθέσεις στην Αθήνα και στην Σαντορίνη. Είναι επίσης μουσικός και ασχολείται και με το θέατρο.

Η έκθεση του Γιώργου Στρώνη με θέμα «Μια μικρή μετατόπιση » θα διαρκέσει από το Σάββατο 10 μέχρι και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022.

Στα εγκαίνια θα τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της αγαπημένης φίλης Λένας Πετράκη που από τη πρώτη μέρα υποστήριξε τη πολιτιστική προσπάθεια της Vasiliki galerie d’art.

Vasiliki galerie d’art

Σταϊκοπούλου 50 & Φαβιέρου 1

Παλαιά Πόλη Ναυπλίου

5ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού "Compartments Dance Project": 18 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2022 στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Μετά από τέσσερις επιτυχημένες διοργανώσεις το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Compartments Dance Project» επανέρχεται για 5η χρονιά στην Αμαξοστοιχία - Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ καθημερινά από την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022.

14 χορευτικές ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στο μοναδικό παγκοσμίως σιδηροδρομικό φεστιβάλ σύγχρονου χορού και συνομιλούν με τους θεατές μέσα από πρωτότυπες χορευτικές performances σύντομης διάρκειας (10-20 λεπτά), καθημερινά για ένα συνεχές 15ήμερο.

Σκηνικό χώρο του Φεστιβάλ έως τώρα αποτελούσαν το New Wagon με τα 12 μικρά «διαμερισματάκια» του (compartments) αλλά και κάθε απρόβλεπτος σκηνικός και μη σκηνικός χώρος της Αμαξοστοιχίας-Θέατρο. Στη φετινή διοργάνωση ο προβολέας φωτίζει το νέο εξοπλισμένο υπαίθριο stage της Αποβάθρας του Τρένου στο Ρουφ, όπου οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες επέλεξαν για να παρουσιάσουν τις χορογραφίες τους.

Σχετικά με τη θεματολογία των performances η Τατιάνα Λύγαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, σημειώνει:

Οι νέοι καλλιτέχνες σε κάθε διοργάνωση διευρύνουν το γενικό θεματικό πλαίσιο του «ταξιδιού» που θέτει το φεστιβάλ ερευνώντας θέματα που προβάλλουν οι εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες και οι προβληματισμοί της εποχής. Στη φετινή διοργάνωση το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών εστιάζεται σε προσωπικές και εσωτερικές «διαδρομές» και διεργασίες, στην επιδραστική ιδιότητα του χρόνου, την αναζήτηση της ταυτότητας, τη θέση της γυναίκας απέναντι στα πατριαρχικά και κοινωνικά στερεότυπα, τη θέση του ατόμου απέναντι στις ρίζες, την κοινωνία και το παρελθόν, την αποδόμηση της δυαδικότητας, την αναζήτηση της επικοινωνίας αλλά και την επίδραση της τεχνολογίας στη δημιουργία ψευδαισθήσεων.

Διεύθυνση Τατιάνα Λύγαρη / Υπεύθυνος καλλιτεχνικών ομάδων Ευθύμης Χρήστου / Υπεύθυνος κοινού Βασίλης Ψυλλάς / Φωτογραφίες Υπατία Κορνάρου / Video - Μοντάζ Γιώργος Χαρίσης / Επικοινωνία ArtsPR

PERFORMANCES

Όλες οι performances παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση από τις 19.30 έως τις 23:30 σε ένα κυλιόμενο πρόγραμμα, για ένα συνεχές 15νθήμερο (18/9-2/10/2022).

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Απαραίτητη προϋπόθεση η προμήθεια δελτίων εισόδου. Έναρξη διανομής δελτίων εισόδου για τις performances τής κάθε ημέρας από 19.00 στο ταμείο της Αμαξοστοιχίας. Μέγιστος αριθμός δελτίων εισόδου 3 ανά άτομο/ανά ημέρα βάσει διαθεσιμότητας θέσεων.

Οι performances αναλυτικά:

AUTOPILOT…OFF Ιωάννα Τόλιου

Endless rain New_ton Company

knot Έλενα Σταυροπούλου

Meeting point Έφη Τετρίγγα

My Heart Belongs to ...? Κωνσταντίνος Αργυρίου-Ευαγγελούδης

Oubliette Μιράντα Ζησιμοπούλου

PowerSet – Extract Ολυμπία Αντώνενα

Screenlight Νίκος Σαμουρίδης

Testa: IDs in transition Trial& - performing arts

UterUs L.A.A.V.I. dance company

WORKING RHYTHM | the preview

Είμαι GIALLO Ηλίας Μπαγεώργος

Ομφάλιος Λώρος Λίλα Σαββουλίδου

Χαμάμ LOS - Αντώνης Παπαδάκης, Αλεξάνδρα Παππά

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

τηλ. γραφείου παραγωγής 210 9237076,

τηλ. Θέατρο 210 5298922 - 6937604988

theater@totrenostorouf.gr

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως &Αμφιπόλεως

Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ

10' με τα πόδια από το ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός

Δωρεάν υπαίθριο Parking ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

www.totrenostorouf.gr

www.facebook.com/To-Treno-sto-Rouf-railway-carriage-theatre

https://twitter.com/ToTrenoStoRouf

https://instagram.com/ToTrenostoRouf

https://www.youtube.com/user/totrenostorouf

https://www.facebook.com/FestivalCompartmentsDanceProjectYoungArtists/

 

Αrt Athina 2022 | 16-19 Σεπτεμβρίου 2022 | Ζάππειον Μέγαρο

Με αριθμό ρεκόρ συμμετοχών, εμπλουτισμένο πρόγραμμα και φυσική παρουσία αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καλλιτεχνών και επισκεπτών, επιστρέφει δυναμικά η Art Athina. Η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας, θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 16 έως και τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Στη φετινή έκθεση που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης  συμμετέχουν 80 χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, του οποίου τη διεύθυνση έχει η Σταματία Δημητρακοπούλου, περιλαμβάνει 15 ενότητες, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τομέων και ενδιαφερόντων της σύγχρονης εικαστικής σκηνής.

Σταθερά το πρόγραμμα συνθέτουν οι ενότητες Main, που αποτελεί και το βασικό εκθεσιακό πρόγραμμα της Αrt Athina. Highlights με νέες γκαλερί από το εξωτερικό, ύστερα από πρόσκληση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της φουάρ, Σταματίας Δημητρακοπούλου. Feature με γκαλερί από το εξωτερικό που επιλέγει προσκεκλημένος ανεξάρτητος επιμελητής -για το 2022 είναι η ανεξάρτητη επιμελήτρια Kate Carusο από τη Βρετανία που ζει στο Λος Άντζελες. Projects με ανεξάρτητους χώρους τέχνης. Design με ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές. Talks,  συζητήσεις με προσκεκλημένους καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων και καταξιωμένους επιμελητές. Film & New Media Space με αφιέρωμα στους πρωτοπόρους της ελληνικής video art από τις δεκαετίες του '80 και '90 καθώς και αρχειακό υλικό από παλαιότερες διοργανώσεις της Αrt Athina, σε συνεργασία με το αρχείο της ΕΡΤ. Art Athina X Daata, όπου σε συνεργασία με την βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Daata διοργανώνεται ένα πρόγραμμα προβολών ανοιχτό στο κοινό. Kids' Educational Program σχεδιασμένο  από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA, για παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών, εφήβους και τους συνοδούς τους.

Στην ενότητα Art Athina All Year Round που αφορά σε δράσεις και συνεργασίες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους εντάσσονται το Art Athina Artist Residency Program στο πλαίσιο του οποίου διεθνείς καλλιτέχνες, που εκπροσωπούνται από γκαλερί που εκθέτουν στις ενότητες Feature και Highlights  της Art Athina, μένουν στην Αθήνα για 30 ημέρες και δημιουργούν έργα που θα εκτεθούν στο Ζάππειο. Η δράση φέτος υλοποιείται σε συνεργασία με την αλυσίδα ξενοδοχείων Brown Hotels. Το  Art Athina Educational Program που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη χρονιά  με τη συμμετοχή φοιτητών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπό την ευθύνη της επιμελήτριας Δάφνης Πολίτη και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της πρωτοβουλίας Make Or Break. Tα Αrt Athina Podcasts διαθέσιμα στο Spotify.

Για πρώτη φορά η Art Athina φιλοξενεί μια έκθεση με έργα που είναι αποκλειστικά NFT και τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλη διοργάνωση, ενώ μέσα από την κατηγορία Art Athina Pavilions συνδέει τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης με εκείνον της αρχιτεκτονικής. Επιπλέον καθιερώνεται από φέτος το βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

Η φετινή Art Athina είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στην καθιερωμένη της μορφή μετά την πανδημία, χωρίς ωστόσο τα δύο προηγούμενα χρόνια να διακόψει τους  δεσμούς της με το φιλότεχνο κοινό παρά τις δύσκολες συνθήκες που επιβλήθησαν λόγω του Covid-19. To 2020 υλοποιήθηκε ψηφιακά μέσω Διαδικτυακής πλατφόρμας και το 2021 προχώρησε σε μια υβριδική λύση με το συνδυασμό της ψηφιακής έκθεσης και της συνεπτυγμένης παρουσίασης έργων τέχνης σε φυσικό χώρο, στο lobby του ξενοδοχείου King George, στην πλατεία Συντάγματος.

Οι συμμετέχουσες αίθουσες στο πρόγραμμα της Αrt Athina για το 2022 στις επιμέρους ενότητες έχουν ως εξής:  

Main:   

Tο βασικό εκθεσιακό πρόγραμμα της Art Athina, με γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό που εκτείνεται στους κεντρικούς χώρους του Ζαππείου Μεγάρου.   

Συμμετέχουν οι:

a.antonopoulou.art, agathi-kartalos,Alibi Gallery, Allouche Benias Gallery, Alma Contemporary Art Gallery, Anna Pappas Gallery, Argo Gallery, Art Appel Gallery, Artower Agora, Αrt Zone 42, Astrolavos art galleries, Athens Art Gallery, CAN Christina Androulidaki gallery, Citronne Gallery, Crux Galerie, Cube Gallery, Dio Horia, DL gallery, ekfrasi - yianna grammatopoulou, Eleftheria Tseliou Gallery, Eleni Koroneou Gallery, EPsilon Art Gallery, Ersi Gallery, Gallery 7, Gallery ArtPrisma, Genesis Gallery, Hot Wheels Athens, Ileana Tounta Contemporary Art Center, Kalfayan Galleries, Let Them Eat Cake / M.A.M.A. contemporary, Lola Nikolaou Gallery, Melas Martinos, Mihalarias Art, Papatzikou Gallery, Peritechnon Karteris art gallery, Rebecca Camhi Gallery, Roma Gallery, Sianti Gallery, Skoufa Gallery, Technohoros art gallery, The Blender Gallery, The Breeder, zina athanassiadou gallery, Zoumboulakis Galleries

Highlights:   

Η κατηγορία Highlights παρουσιάζει στην Art Athina νέες γκαλερί από το εξωτερικό, ύστερα από πρόσκληση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της φουάρ, Σταματίας Δημητρακοπούλου. Μέρος της κατηγορίας Highlights είναι οι γκαλερί Voloshyn και Ya Gallery από το Κίεβο. Η Art Athina αναλαμβάνει το κόστος συμμετοχής του περιπτέρου, υποστηρίζοντας την σημαντική εικαστική της Ουκρανίας και την ανάδειξη των σύγχρονων καλλιτεχνών της.   

Συμμετέχουν οι:

Christian Andersen (Copenhagen), Chris Sharp gallery (Los Angeles, Mexico City), Fitzpatrick gallery (Paris), High Art (Paris), Harkawik (Los Angeles), M + B (Los Angeles), Artbeat (Tbilisi), Sophie Tappeiner (Vienna), South Parade (London), UNA (Piacenza, Milano), Voloshyn gallery (Kiev), Pavlo Gudimov Ya Gallery Art Center (Kiev), Zeller van Almsick (Vienna)

Feature:   

Κάθε χρόνο, η Art Athina προσκαλεί έναν ανεξάρτητο επιμελητή να παρουσιάσει την κατηγορία Feature, καλώντας γκαλερί από το εξωτερικό.

Φέτος καλεσμένη είναι η ανεξάρτητη επιμελήτρια Kate Carusο από τη Βρετανία που ζει στο Λος Άντζελες και η οποία επέλεξε τις παρακάτω αίθουσες τέχνης: Arusha gallery (Edinburgh),Bianca D'Alessandro (Copenhagen), Ciaccia Levi (Paris), Et Al. (SF), Ginny on Frederick (London), Larder (Los Angeles), Laveronica gallery (Modica), Luce  Gallery (Turin), Matthew Brown (Los Angeles), Moskowitz Bayse (Los Angeles), The Valley (Taos, Mexico)   

Projects:   

Επιλεγμένοι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης παρουσιάζουν το πρόγραμμα τους σε μια ειδική κατηγορία στην Art Athina 2022. 

Συμμετέχουν: Aetopoulos, Arch, Alkinois, Callirrhoë, Sealed Earth Ceramic Studio and Gallery, SECCMA TRUST, The Intermission x Balice Hertling     Design:    H Αrt Athina 2022 παρουσιάζει την κατηγορία Design, όπου οι γκαλερί Αntiqua και Carwan παρουσιάζουν το πρόγραμμα τους, ενώ οι designers Objects Of Common Interest με έδρα τη Νέα Υόρκη, επιμελούνται μια ομαδική έκθεση με διεθνείς designers.

Art Athina Pavilions:   

Για πρώτη φορά, η Art Athina παρουσιάζει την κατηγορία Art Athina Pavilions. Πρόκειται για εξωτερικές αρχιτεκτονικές κατασκευές μπροστά από την είσοδο του επιβλητικού Ζαππείου Μεγάρου, προσβάσιμες από το κοινό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην Art Athina 2022, συμμετέχουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία LOT Office for Architecture και Point Supreme.

 

Η αθηναϊκή φουάρ διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest. Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Αττική" 2014-2020. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook: https://www.facebook.com/artathina.gr

και στο Instagram https://www.instagram.com/art_athina

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www. aavirtual. gr 

Art Athina 2022

16-19 Σεπτεμβρίου

Ζάππειον Μέγαρο

Ώρες λειτουργίας:

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου: Μόνο με προσκλήσεις

Σάββατο 17  έως Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου: 12.00-21.00

Είσοδος:  Εισιτήριο: 10€

Μειωμένο: 7€ (φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας και άτομα άνω των 65 ετών) 

Δωρεάν είσοδος σε ΑμεΑ, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας με  παρουσίαση της αντίστοιχης κάρτας, μέλη της AICA και παιδιά έως 18 ετών 

Για γκρουπ επισκεπτών άνω των 15 ατόμων, η χρέωση είναι 7€ / άτομο.

Ιφιγένεια Χριστοδουλίδου - Αγλαΐα Πειθή / Μια ενδιαφέρουσα δυαδική έκθεση στην Τήνο

Στο υπέροχο νησί της Τήνου οι εικαστικοί Ιφιγένεια Χριστοδουλίδου και Αγλαϊα Πειθή ενώνουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις στην έκθεση "Αφηγήσεις φθοράς & αφθαρσίας", με έργα ζωγραφικής & ψηφιδωτού στα οποία κυριαρχεί το χρώμα και η υφή.

Οι ανάγλυφες επιφάνειες των πινάκων της Ιφιγένειας Χριστοδουλίδου, δουλεμένες με σπάτουλα και με γυμνό χέρι και η τραχιά υφή της ψηφίδας και της πέτρας στα μωσαϊκά της Αγλαϊας Πειθή, προκαλούν το θεατή να αγγίξει τα έργα, του δημιουργούν την επιθυμία να συμπληρώσει την οπτική εμπειρία που δημιουργούν τα έντονα χρώματα και οι αντιθέσεις των υλικών με την αίσθηση της αφής.

Η έκθεση αυτή είναι μία προσπάθεια των εικαστικών να αναδείξουν τη γοητεία, την ομορφιά και την αλήθεια του φθαρτού και του άφθαρτου.

Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Τήνου 2022 και παρουσιάζεται

στη Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας, Μοσχούλειος Σχολή στη Χώρα της Τήνου. 

Εγκαίνια: Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:30μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 1 - 12 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 18:30 - 21:30 

«ΥΠΕΡΒΑΣΗ» Ατομική έκθεση ζωγραφικής του διεθνούς εικαστικού Γιάννη Καμίνη στη Vasiliki-galerie d’ art / Διάρκεια έκθεσης: 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου

«ΥΠΕΡΒΑΣΗ»

Ατομική έκθεση ζωγραφικής του διεθνούς εικαστικού Γιάννη Καμίνη στη Vasiliki-galerie d’ art, Σταϊκοπούλου 50 & Φαβιέρου 1, στο Ναύπλιο.

Εγκαίνια 26 Αυγούστου ώρα 21:00

Διάρκεια έκθεσης: 26 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου

Η αναδρομική έκθεση του διεθνούς εικαστικού Γιάννη Καμίνη παρουσιάζει επιλεγμένα έργα από τη διαχρονική του διαδρομή στη ζωγραφική η οποία διαπνέεται από τον υπερβατικό τρόπο με τον οποίο δημιουργεί. Έτσι αναδύονται σημαίνοντα, νοήματα, σύμβολα και αρχέτυπα ως ανταπόκριση σε υπαρξιακά ζητήματα. Ο καλλιτέχνης θα παραστεί στα εγκαίνια και θα εξηγήσει πώς η υπέρβαση μπορεί να αποτελεί μια λύση στις δοκιμασίες της ζωής μας στο διηνεκές, ως αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης.

Ο εκθεσιακός χώρος παραχωρείται αφιλοκερδώς και παρέχει προσφορά στην κοινωνία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από την «Vasiliki - galerie d’ art Ελληνογαλλικός Εικαστικός κύκλος», που υποστηρίζει σύγχρονους καλλιτέχνες, αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα των εκθέσεων. Επιθυμία της ιδιοκτήτριας, κυρίας Βασιλικής Ξυλινά, η οποία είναι η ίδια εικαστικός και επιμελήτρια, είναι να αναδεικνύεται η αξία της τέχνης ως σημείο αναφοράς για ποιότητας ζωής μέσα από την καλλιέργεια και ψυχική ανύψωση του ανθρώπου. H γκαλερί τελεί υπό την αιγίδα του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. του Δήμου Ναυπλιαίων.

Σύντομο βιογραφικό Γιάννη Καμίνη:

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1977 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Communication, Culture and Media στο Coventry University (1998) και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές Marketing Communications στο University of Westminster του Λονδίνου (2001). Εργάζεται ως διεθνής σύμβουλος επικοινωνίας για Ευρωπαϊκά θεσμικά διακρατικά έργα στο εξωτερικό και ως επικεφαλής διαφημιστικής εταιρείας στην Ελλάδα. Έχει διδακτική εμπειρία 14 ετών ως καθηγητής πτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Το 2012 ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ψυχαναλυτικής Σχολής Λακανικού Προσανατολισμού, Φροϋδικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και εργάζεται ως ψυχαναλυτής. Το εικαστικό του έργο, ως ζωγράφος, χαίρει διεθνούς απήχησης για την πρωτοτυπία, το νόημα και την καλαισθησία που δίνει στην αφηρημένη τέχνη. Εκθέτει στη Νέα Υόρκη-ΗΠΑ, στη Σεούλ-Ν. Κορέα, στη Βυρηττό-Λίβανο, στο Ριάντ-Σαουδική Αραβία, στο Κούσκο-Περού και στην Ευρώπη από το 2014. Τα έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί ως την εικαστική βάση σε διεθνή συνέδρια, ως εξώφυλλα ακαδημαϊκών βιβλίων καθώς και για τη δημιουργία ρούχων, κοσμημάτων και αξεσουάρ μόδας. Συμμετέχει σε δημοπρασίες και στηρίζει φιλανθρωπικές δράσεις που βοηθούν παιδιά. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στη σελίδα: www.yianniskaminis.gr Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 26 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου και μέρος των εσόδων θα διατεθούν από τον καλλιτέχνη σε παιδιά που έχουν ανάγκη.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις:

Βασιλική Ξυλινά – Vasiliki Galerie d’ Art.

Διεύθυνση: Σταϊκοπούλου 50 & Φαβιέρου 1, Ναύπλιο

email: vassiliki@hotmail.fr K.: 6978983543

Γεώργιος Ορφανίδης Αρχαιολόγος, Ιστορικός Τέχνης

email: georgiosorfa@gmail.com K.: 6946949998

Γιάννης Καμίνης www.yianniskaminis.gr

: yiannis.kaminis@gmail.com K.: 6945958524

 

Ο Γιώργος Ορφανίδης, Αρχαιολόγος, Ιστορικός Τέχνης, Creative Director, Υποψήφιος Διδάκτωρ (Joint Program) – ΑΠΘ & Πανεπιστήμιο Τουλούζης ΙΙ σχολιάζει την έκθεση και δίνει έμφαση στην οικουμενική διάσταση των έργων του Γιάννη Καμίνη.

Όπως ο ίδιος αναφέρει στο κείμενό του:

«Ο εικαστικός Γιάννης Καμίνης αφηγείται ιστορίες με βαθύτατα οικουμενικό υπόβαθρο. Στηλιτεύει την ερμηνεία της πολιτιστικής εξέλιξης του κόσμου, επιδιώκει την ανάπτυξη ενός διαπολιτισμικού διαλόγου, την εύρεση της όασης που θα μας ξεδιψάσει επιτέλους, όποιοι κι αν είμαστε οι συνταξιδιώτες της ερήμου, από όπου κι αν προερχόμαστε. Άλλωστε, πρέπει να συμβιώνουμε, να μοιραζόμαστε κοινές γνώσεις και συναισθήματα, ή με άλλα λόγια, να βαδίζουμε στο δρόμο του μετα-μοντέρνου, χωρίς να μετουσιωνόμαστε σε φερέφωνα μιας «απολιθωμένης παράδοσης». 

Save the Date | Art Athina, 16-19 Σεπτεμβρίου 2022, Ζάππειο Μέγαρο

Η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας, θα πραγματοποιηθεί απο την Παρασκευή 16 έως και τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στη φετινή διεθνή έκθεση που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης συμμετέχουν 81 χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, του οποίου τη διεύθυνση έχει η Σταματία Δημητρακοπούλου, περιλαμβάνει 14 ενότητες, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τομέων και ενδιαφερόντων της σύγχρονης εικαστικής σκηνής.

Σταθερά το πρόγραμμα συνθέτουν οι ενότητες Main, Highlights, Feature και Projects, ενώ το παράλληλο πρόγραμμα περιλαμβάνει Design, Talks, Film & New Media Space, Kid’s Educational Program και για πρώτη φορά τα Art Athina Pavilions, αφιέρωμα στα NFTs και βραβείο νέου καλλιτέχνη.

Στην ενότητα Art Athina All Year Round εντάσσονται το Art Athina Artist Residency Program, το Art Athina Educational Program και τα Αrt Athina Podcasts.

Λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Ακολουθήστε μας στο Facebook: https://www.facebook.com/artathina.gr

 στο Instagram https://www.instagram.com/art_athina

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://https://aavirtual.gr

Εγκαίνια Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου- μόνο με προσκλήσεις

Γενική είσοδος Σάββατο 17 - Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 12.00-21.00

Η αθηναϊκή φουάρ διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest.

εκδήλωση έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική” 2014-2020.

Εγκαίνια της έκθεσης της Χαράς Μαρή-Γρύλου, με θέμα "Αποτυπώματα ", στη "Vasiliki-galerie d'art" στο Ναύπλιο το Σάββατο 13 Αυγούστου

Το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 και ώρα 20:30 θα γίνουν, υπό την αιγίδα του ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου, τα εγκαίνια - vernissage της έκθεσης της Χαράς Μαρή - Γρύλου στην γκαλερί της Βασιλικής Ξυλινά, Vasiliki galerie d'art, Σταϊκοπούλου 50 και Φαβιέρου 1, στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου.

Η έκθεση με θέμα « Αποτυπώματα " θα διαρκέσει από το Σάββατο 13 Αυγούστου μέχρι και την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022.

Η ζωγράφος Χαρά Μαρή - Γρύλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης, σε μια οικογένεια γνωστή για τις ανθρώπινες αξίες της. Σπούδασε Παιδαγωγικές Επιστήμες στην Ελλάδα και Πολιτικές Επιστήμες - Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Louvain στο Βέλγιο. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά. Στην επαγγελματική της πορεία είναι ιδρυτικό μέλος και στέλεχος του Ομίλου Aviareps και Sky Express. Είναι παντρεμένη με τον Ιωάννη Γρύλο και έχει ένα γιό. Από το 2007 ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με τη διακόσμηση και τη ζωγραφική. Στην εικαστική πορεία της, η Χαρά Μαρή- Γρύλου δημιουργεί πίνακες έντονους στα χρώματά τους και μυστηριώδεις στην επεξεργασία τους. Η ζωγράφος δεν είναι προσκολλημένη στην καθαρή αναπαράσταση αλλά στην αναζήτηση της κίνησης, δουλεύοντας τη φόρμα και το χρώμα.

Αποτυπώνει και αφηγείται την ιστορία ενός - γεμάτου και διαφοροποιημένου - ταξιδιού στη ζωή. 

Ευχαριστώ πολύ τη Χαρά Μαρή - Γρύλου που διαθέτει τα έργα της για φιλανθρωπικούς σκοπούς και με τιμά με τη φιλία της.

Βασιλική Ξυλινά

Vasiliki - galerie d’art

Σταϊκοπούλου 50 & Φαβιέρου 1

21100 Ναύπλιο

Η εικαστικός Ελένη Καρνέζη μετατρέπει τον συγκλονιστικό χώρο τέχνης Vasiliki - galerie d' art στο Ναύπλιο σε Οδό Ονείρων, Χρώματα

Σταϊκοπούλου και Φαβιέρου 50

στην παλαιά πόλη του Ναυπλίου υπάρχει ο συγκλονιστικός χώρος τέχνης της κ. Βασιλικής Ξυλινά.

Συγκλονιστικός γιατί διαθέτει άρτιους φωτισμούς για τα έργα που φιλοξενεί σε κάθε έκθεση, γιατί η αγάπη της ιδιοκτήτριάς του για την Τέχνη είναι εμφανής σε κάθε γωνιά της γκαλερί και γιατί βρίσκεται σε ένα σημείο της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου που πολύ απλά αναδείχτηκε περισσότερο από την γοητεία της Τέχνης που ασκεί ο ίδιος ο χώρος και το χαμογέλο και η ευγένεια της ιδιοκτήτριάς του.

Σε αυτόν τον χώρο, η εικαστικός Ελένη Καρνέζη  παρουσιάζει από τις 30 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου την ατομικ΄ή της έκθεσης με τίτλο "Οδός Ονείρων, Χρώματα" με έργα που θα μας κάνουν να ονειρευτούμε μέσα από χρώματα. Άλλωστε σε μια εποχή που οι συνθήκες είναι δύσκολες και βαλλόμαστε από προβλήματα και δυσάρεστα γεγονότα, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να ονειρευόμαστε καιο τα όνειρά μας να είναι έγχρωμα και αισιόδοξα. Αυτό ακριβώς θα νιώσετε, όσοι επισκεπτείτε την ατομική έκθεση της Ελένης Καρνέζη.     

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο, 30 Ιουλίου και ώρα 20:30

Διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου

Vasiliki galerie d' art

Σταϊκοπούλου και Φαβιέρου 50

21100, Ναύπλιο

Υπεύθυνη: Βασιλική Ξυλινά

Ο εκθεσιακός χώρος παραχωρείται αφιλοκερδώς από τη Vasiliki galerie d' art | Ελληνογαλλικός Εικαστικός Κύκλος

Το Ελληνικό Καλοκαίρι της εικαστικού Νάνσυς Ναουμίδου στον συγκλονιστικό χώρο τέχνης Vasiliki - galerie d' art στο Ναύπλιο

Σταϊκοπούλου και Φαβιέρου 50 

στην παλαιά πόλη του Ναυπλίου υπάρχει ο συγκλονιστικός χώρος τέχνης της κ. Βασιλικής Ξυλινά. Συγκλονιστικός γιατί διαθέτει άρτιους φωτισμούς για τα έργα που φιλοξενεί σε κάθε έκθεση, γιατί η αγάπη της ιδιοκτήτριάς του για την Τέχνη είναι εμφανής σε κάθε γωνιά της γκαλερί και γιατί βρίσκεται σε ένα σημείο της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου που πολύ απλά αναδείχτηκε περισσότερο από την γοητεία της Τέχνης που ασκεί ο ίδιος ο χώρος και το χαμογέλο και η ευγένεια της ιδιοκτήτριάς του. 

Σε αυτόν τον χώρο, η εικαστικός Νάνσυ Ναουμίδου παρουσιάζει από τις 16 έως τις 24 Ιουλίου την ατομικ΄ή της έκθεσης με τίτλο "Ελληνικό Καλοκαίρι" με έργα που σίγουρα φέρουν όχι μόνο δικές της μνήμες αλλά και μνήμες όλων μας, γιατί, είτε έχουμε ζήσει ανάλογα καλοκαίρια, είτε είναι τα καλοκαίρια που ονειρευόμαστε να ζήσουμε κάποια στιγμή. 

Εγκαίνια έκθεσης:  Σάββατο, 16 ιουλίου και ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 16 έως 24 Ιουλίου

Vasiliki galerie d' art

Σταϊκοπούλου και Φαβιέρου 50 

21100, Ναύπλιο

Υπεύθυνη: Βασιλική Ξυλινά 

Ο εκθεσιακός χώρος παραχωρείται αφιλοκερδώς από τη Vasiliki galerie d' art | Ελληνογαλλικός Εικαστικός Κύκλος

Ο Έλληνας εικαστικός Γιώργος Ανδρούτσος εκθέτει στη ΓΑΛΛΙΑ | Inner Landscapes IV @ MELKART GALLERY

Inner Landscapes IV 

12 - 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 

Εγκαίνια: 12 Ιουλίου και ώρα 18:00

MELKART GALLERY 

Village Segurane 

2 rue Antoine Gautier

06300 Nice - FRANCE 

Πληροφορίες στο παρακάτω link: 

https://06.agendaculturel.fr/exposition/nice/inner-landscapes-iv.html

«Τάματα: Σῶμα πάσχον, ψυχή ἀλγοῦσα» από τη συλλογή της Λόλας Νταϊφά

Έκθεση αναθηματικών αντικειμένων ικεσίας και προσφοράς Τεκμήρια θεραπείας και σωτηρίας

Η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει στον εκθεσιακό της χώρο την πρωτότυπη έκθεση με αναθηματικά αντικείμενα ικεσίας και προσφοράς από τη συλλογή ταμάτων της συλλέκτριας κυρίας Λόλας Νταϊφά.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 στις 20:00.

Είναι η πρώτη φορά που τα τάματα της κ. Νταϊφά εκτίθενται στο κοινό, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά αντικείμενα που περικλείουν παράκληση, ικεσία, ευχαριστία και προσφορά αλλά και απόδειξη θεραπείας και σωτηρίας του ικέτη πιστού, αντικείμενα τόσο γνωστά και προσφιλή σε όλους μας.

Επιπλέον, με τα εποπτικά κείμενα της έκθεσης, παρουσιάζεται η ιστορία και η χρήση των αναθηματικών αντικειμένων από την αρχαιοελληνική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Η διαχρονικότητα των ταμάτων δείχνει τη διαρκή ανάγκη των ανθρώπων για ελπίδα, η οποία ξεπερνά την ανθρώπινη υπόσταση.

Η κα. Νταϊφά, σε μία σύντομη δήλωση, αναφέρει τα ακόλουθα: «Αισθάνομαι ότι ένα δικό μου τάμα με αυτή την έκθεση πραγματοποιείται… Τα τάματα είναι μια από τις τρείς συλλογές μου. Ξεκίνησα με τα ακροκέραμα, ακολούθησαν τα ιστορικά πιάτα και μετά τα τάματα.

Για να συλλέγεις τάματα χρειάζεσαι δυνατή ενσυναίσθηση, χρειάζεσαι εμπειρία ζωής. Πρέπει να έχεις δει το γελαστό αλλά, τις πιο πολλές φορές, το σκληρό πρόσωπο της ζωής. 

Αυτά τα μικρά αντικείμενα έχουν να κάνουν με πολύ βαθιά συναισθήματα. Είναι προσευχή και επίκληση στο Θείο. Από ασήμι, χρυσό ή ταπεινή λαμαρίνα αφηγούνται ιστορίες γεμάτες πόνο ή χαρά.

Τα τάματα «μιλάνε» και ξετυλίγουν ανθρώπινες ιστορίες αρκεί κάποιος να θέλει να τις ακούσει: τα στέφανα για να στεριώσει ο γάμος, ο στρατιώτης, που πολεμά και μια μάνα τον περιμένει, κάθε λογής πλεούμενο, που αναμετράται με τα κέφια του Ποσειδώνα, το φασκιωμένο βρέφος, τα ζώα του αγρότη, που εξασφαλίζουν τη ζωή της οικογένειας, το σπίτι ως καταφύγιο και ορμητήριο, το βιβλίο για τις εξετάσεις, το πολυπόθητο δίπλωμα και φυσικά η υπέρτατη προσευχή για υγεία.

Η συλλογή αυτή βγαίνει για πρώτη φορά από το σπίτι μου και έχω τη μεγάλη τιμή να φιλοξενείται στη Βυζαντινή πρωτεύουσα της χώρας και στον ευλογημένο, ιστορικό και πανέμορφο χώρο της Αγιορείτικης Εστίας.

Υ.Γ. Αν θέλετε να μάθετε το δικό μου αγαπημένο τάμα, εκείνο που μιλάει στην καρδιά μου…

Είναι μια λιτή ασημένια, πλάκα που γράφει με καλλιγραφικά γράμματα «Παναγιά μου, άκουσε την προσευχή μου. Βοήθησέ με»

Να βοηθήσει η μάνα όλων τον κάθε ένα… .

«Επίβλεψον, επάκουσον και ελέησον.»

Μακάρι…» 

Τη συλλογή της κυρίας Νταϊφά πλαισιώνουν με εικαστικές δημιουργίες τους εμπνευσμένες από τα τάματα οι Θεόδωρος Γαλιγαλίδης, Φανή Γκούντρα, Εύη Δημολαΐδου, Mary Harman, Μάρκος Καμπάνης, Κώστας Καρακίτσος, Μαρία Κομπατσιάρη, Γιώργος Κόρδης, Αλέκος Κυραρίνης, Βασίλης Μόραλης, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Σάκης Παπαγιάννης, Γεώργιος Πολύμερος, Άρις Στοΐδης.

Επιπλέον, θα εκτεθούν και ιδιαίτερα τάματα όπως η σκούπα και το μπουκάλι, χαρακτηριστικό τάμα προς τον Πανορμίτη αρχάγγελο της Σύμης, τα μεταλλικά παπουτσάκια στον αρχάγγελο Μιχαήλ του Μανταμάδου Λέσβου, τα μπάσματα (παντόφλες) στον Άγιο Σπυρίδωνα κ.λπ.

 

Ο πλήρης κατάλογος των ταμάτων της Συλλογής της Λόλας Νταϊφά με τίτλο: «Τάματα: Σῶμα πάσχον, ψυχή ἀλγοῦσα, Συλλογή Λόλας Νταϊφά» σε επιμέλεια και συγγραφή του Δρ. Παναγιώτη Καμπάνη, βρίσκεται επί του πιεστηρίου και ευχόμαστε μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση να έχει κυκλοφορήσει και να παρουσιαστεί στους πανέμορφους κήπους της Αγιορειτικής Εστίας.

Επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια / Έρευνα / Κείμενα Δρ Παναγιώτης Καμπάνης, Αρχαιολόγος - Ιστορικός

Εγκαίνια: Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 στις 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 7 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2022 

Εκθεσιακός χώρος: Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109 Θεσσαλονίκη

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00

Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00

Σάββατο: 09:00 – 14:00

Ξεναγήσεις σχολείων και ομάδων κατόπιν συνεννόησης.

Αγιορειτική Εστία |Τ. 2310263308 | www.agioritikiestia.gr | info@agioritikiestia.gr

“ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ” (GREETINGS FROM ATHENS) | TO ΠΡΩΤΟ ARTISTS RESIDENCY PROJECT ΣΤΗΝ DOMUS ART GALLERY, ΑΘΗΝΑ | CONCEPT ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: MANUELA DE LEONARDIS

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Merima Fetahovic (Σερβία/Ιταλία), Giusy Lauriola (Ιταλία), Stella Sevastopoulos (Αθήνα).

Διοργάνωση: Domus Art Gallery Athens (οδός Προύσης 28, Βάρη, 16672 Αθήνα)

Για περισσότερες πληροφορίες: επικοινωνήστε με την Domus Art Gallery (+306907477997, info@domusartgalleryathens.com)

Ιστοσελίδα: www.domusartgalleryathens.com

Διάρκεια: 2-12 Ιουνίου 2022

Ανοιχτό στούντιο/έκθεση έργων: Πέμπτη 9 Ιουνίου, 6-11μ.μ.

Επισκέψεις κατά τη διάρκεια τoυ residency:

9π.μ.- 1μ.μ., 2-12 Ιουνίου,

κατόπιν ραντεβού (+306907477997).

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ δει εκείνες τις vintage ελληνικές καρτ ποστάλ της Αθήνας, που κυκλοφορούν στα τουριστικά μαγαζιά, που έχουν μπει σε εκθέσεις ακόμα, και που πολλοί έχουν κρατήσει ως αναμνηστικά. Τι κρύβεται όμως κάτω από την επιφάνειά τους; Η Ιταλίδα επιμελήτρια Manuela De Leonardis, η οποία έχει 9 τέτοιες καρτ-ποστάλ, που είχαν σταλεί από την Αθήνα στην Ιταλία, από το 1964 έως το 1983, τις βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Αυτό το αρχειακό υλικό θα αποτελέσει πλέον το εφαλτήριο από το οποίο τρεις καλλιτέχνες θα βουτήξουν στον διάλογο, αλλά και στην άγνωστη αθηναϊκή επικράτεια, κατά τη διάρκεια ενός καλλιτεχνικού residency που θα πραγματοποιηθεί στην Domus Art Gallery Athens, με τίτλο «Χαιρετίσματα από την Αθήνα». Οι καλλιτέχνες Giusy Lauriola και Merima Fetahovic θα μεταβούν από τη Ρώμη (μαζί με την επημελήτρια Manuela de Leonardis, που έχει την Ρώμη ως βάση της), και θα συναντηθούν με την καλλιτέχνη Stella Sevastopoulos (Στέλλα Σεβαστοπούλου) προκειμένου να εξερευνήσουν το θέμα, για το οποίο έχουν ήδη δημιουργήσει προπαρασκευαστικές εργασίες, κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Οι τρεις καλλιτέχνες έχουν προσκληθεί από τη Διευθύντρια της Domus Art Gallery, την Glenda Lorenzani, να λάβουν μέρος στο δεκαήμερο residency (με την επιμέλεια της Manuela De Leonardis), που θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί, 2-12 Ιουνίου. Και ο στόχος; Για να προχωρήσουμε παραπέρα από την καρτ ποστάλ εικόνα της Αθήνας. Να εξετάσουμε πτυχές της Αθήνας που δεν έχουν διερευνηθεί (αν και η έμπνευση από το αρχειακό υλικό είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος αυτού του έργου). Το residency «Χαιρετίσματα από την Αθήνα» υπόσχεται να δει την Αθήνα από καινούργια οπτική.

Μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης δημιουργικής σκέψης, οι τρεις καλλιτέχνες έχουν ήδη επικεντρωθεί σε πολύ διαφορετικές πτυχές της Αθήνας στην προπαρασκευαστική τους εργασία, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο στάδιο αυτού του project (Απρίλιος/Μάιος). Εδώ είναι μερικές από τις κατευθύνσεις που πήραν: Η Giusy Lauriola έχει επικεντρωθεί στην προνομιακή θέση της Εταίρας, στην αρχαία ελληνική κοινωνία, στον μύθο της Εριγόνης και στον ρόλο της γυναίκας. Η Merima Fetahovic έχει επικεντρωθεί στα διαφορετικά πρόσωπα της Θεάς Αθηνάς (η οποία θα μετατραπεί σε κεραμική εγκατάσταση), ενώ η Stella Sevastopoulos εξερεύνησε τα λουλούδια της αρχαιότητας, συνδέοντας τη φύση, και τον πολιτισμό στην δημιουργική πορεία της.

 

 

Τα τρία στάδια:

Στο πρώτο στάδιο, τον Απρίλιο/Μάιο, οι καλλιτέχνες ανέπτυξαν την έρευνά τους σχετικά με το θέμα του residency. Το δεύτερο στάδιο, αποτελεί το residency, που θα πραγματοποιηθεί στην Domus Art Gallery, Αθήνα (2-12 Ιουνίου). Κατά τη διάρκεια του residency, θα παράγονται έργα τέχνης από κάθε καλλιτέχνη, σε συνεχή διάλογο με την επιμελήτρια, την διευθύντρια, και τους άλλους καλλιτέχνες. Το τρίτο στάδιο, είναι η πραγματοποίηση ανοιχτού στούντιο/έκθεσης, που θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του residency, την Πέμπτη 9 Ιουνίου (6-9 μ.μ.), όπου όποιος θέλει να δει τα έργα σε εξέλιξη και να μιλήσει με τους καλλιτέχνες, την επιμελήτρια και την διευθύντρια, θα έχει την ευκαιρία. Κατά τη διάρκεια του residency (2-12 Ιουνίου), οι καλλιτέχνες θα εργάζονται μεταξύ 9π.μ.-1μ.μ. Όσοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη αυτές τις ώρες, μπορούν να το οργανώσουν κατόπιν ραντεβού.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ 

Η Merima Fetahovic γεννήθηκε στο Νόβι Σαντ (Σερβία) το 1979. Αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται στη Ρώμη. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Νόβι Σαντ (Σερβία) το 2003, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Tomislav Todorovic. Βραβεύτηκε ως η πιο πολλά υποσχόμενη καλλιτέχνης της γλυπτικής στο πανεπιστήμιό της. Η κεραμική είναι το υλικό με το οποίο έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής της παραγωγής. Τα τελευταία 15 χρόνια, βελτιώνει την τεχνική του raku. Είναι μέλος του SULUV - Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (Ένωση Καλλιτεχνών της Βοϊβοντίνα). Έχει εκθέσει τα έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

Η Giusy Lauriola γεννήθηκε στη Ρώμη το 1960, όπου ζει και εργάζεται. Ήταν μία από τις φιναλίστ του βραβείου Celeste το 2007 και του βραβείου Capitoline Wolf το 2020. Έλαβε την τιμητική διάκριση από το Circle Foundation for the Arts 2020 και κέρδισε το διαγωνισμό του Μουσείου Pier Maria Rossi το 2015. Θα βρείτε τα έργα τέχνης της στο Μουσείο Τέχνης της Οικογένειας Κοπελούζου της Αθήνας, στη Συλλογή Τέχνης του San Paolo Invest στη Ρώμη και σε άλλες ιδιωτικές και διεθνείς συλλογές. Μπορούμε να τη βρούμε ακόμη και στην έκδοση του 2020 του «Atlas Modern Art» (εκδώσεις De Agostini), που είναι η πιο ολοκληρωμένη συλλογή Ιταλών καλλιτεχνών από το 1950 έως σήμερα. Η Lauriola έχει εκθέσει σε πολλές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Η Stella Sevastopoulos γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Μετακόμισε στην Αθήνα το 1994. Σπούδασε Τέχνη, Αγγλική Λογοτεχνία και Ιστορία της Τέχνης στο Harrow College of Art, στο Lancaster University και στο Reading University. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης και μεταφράστρια σε διάφορες εφημερίδες/εκδόσεις και διευθύνει τον ιστότοπο «Art Scene Athens» (www.artsceneathens.com). Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Το 2020, της ανέθεσαν ένα έργο για μια περιοδεύουσα έκθεση που διοργάνωσε το Εθνικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Έχει δημιουργήσει εικονογραφήσεις για το The Joyful Practice of Stoic Death Writing της συγγραφέας Κathryn Koromilas. Το 2022 συμμετείχε στην έκθεση «Together We Draw», που διοργάνωσε η Sue Tilley στο Hastings Museum and Art Gallery (Ηνωμένο Βασίλειο).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑΣ

Η Manuela De Leonardis γεννήθηκε το 1966 στη Ρώμη, όπου ζει και εργάζεται. Είναι ιστορικός τέχνης, αρχειονόμος εικόνων, δημοσιογράφος και ανεξάρτητη επιμελήτρια. Γράφει για τις εικαστικές τέχνες από το 2004 στις πολιτιστικές σελίδες του il manifesto και στις ενότητες Alias, Alias Domenica και L’ExtraTerrestre. Συνεργάζεται επίσης με τα περιοδικά Il Fotografo, art a part of cult(ure), Exibart και Arttribune. Έχει γράψει διάφορα βιβλία, μερικά από αυτά είναι τα εξής: A tu per tu con i grandi fotografi - Vol. I (Postcart 2011). A tu per tu con grandi fotografi e videoartisti - Vol. II (Postcart 2012). A tu per tu con gli artisti che usano la fotografia - Vol. III (Postcart 2013). CAKE. La cultura del dessert tradizione Araba e Occidente (Postcart 2013). Taccuino Sannita. Ricette molisane degli anni Venti (Ali&No 2015). A tu per tu. fotografi a confronto - Vol. IV (Postcart 2017). Il sangue delle donne. Tracce di rosso sul panno bianco (Postmedia Books 2019). Jack Sal. Chrom/A (Εκδόσεις Danilo Montanari 2019). Guido Levi. Una storia piena di paure, di ansie e di avvenimenti quasi gialli 1942-1946 (με έργα της Giusy Lauriola) (2021). Από το 2016, ανήκει στην επιστημονική επιτροπή του Φεστιβάλ Castelnuovo Fotografia στο Castelnuovo di Porto της Ρώμης και είναι συν-διευθύντρια της Έκδοσης 2021. Έχει επιμεληθεί πολλά έργα και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένων στη Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ιταλία, Τόκιο, Νέο Δελχί, και την Κροατία).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ DOMUS ART GALLERY:

Η Domus Art Gallery είναι ένας εκθεσιακός χώρος που διευθύνει η γκαλερίστα Glenda Lorenzani, η οποία αποφάσισε, μετά από λίγες εβδομάδες μετά τη μετακόμισή της από τη Ρώμη στην Αθήνα το 2014, να δημιουργήσει αυτό το καινοτόμο χώρο, που επικεντρώνεται στη μοντέρνα/σύγχρονη τέχνη. Η Domus Art Gallery καλωσορίζει μηνιαίες συναντήσεις αφιερωμένες σε καλλιτέχνες, φίλους, συλλέκτες, λάτρεις της τέχνης, και όποιον ενδιαφέρεται για τη δημιουργικότητα και την εξερεύνηση της. Η Domus Art Gallery έχει φιλοξενήσει διάφορες εκθέσεις πολλών καλλιτεχνών, κυρίως από την Ελλάδα και την Ιταλία, ενισχύοντας τους πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς δεσμούς μεταξύ αυτών των δύο μεσογειακών χωρών, που μοιράζονται πολλές αξίες.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ / ΓΑΛΛΙΑ

Συντονίστρια: Stella Caviart - (stella.caviart@gmail.com)

ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΕ ΔΥΟ ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ.

1Η ΕΚΘΕΣΗ: 

3/10- 9/10/2022 Classical and mixed media techniques

2Η ΕΚΘΕΣΗ: 10/10- 16/10/2022 Μόνο με έργα αφηρημένης τεχνοτροπίας .

Α- KOINOI ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

1- Μεταξύ 3- 9 Οκτ. 2022 θα πραγματοποιηθεί 1 Ομαδική έκθεση με τίτλο: «ΚΟΣΜΟΣ ΓΗ ΚΙ ΟΥΡΑΝΟΙ No: 4 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ»

Έργα που αφορούν ΓΗ, ΟΥΡΑΝΟ, ΚΑΙ ΑΫΛΑ.. με τεχνοτροπίες Ρεαλισμού, έργα μικτής τεχνικής, Φωτογραφία, Αγιογραφία, κατασκευές για Σταντ, κόσμημα.

Μπορούν να συμμετάσχουν καλλιτέχνες με δύο έργα και μεγαλύτερη διάσταση το 1 μ..

ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ Η ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ.

ΓΕΝΙΚΑ, στην συμμετοχή περιλαμβάνονται, ΟΛΑ, ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ- ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ, όπως θα δείτε παρακάτω λεπτομερώς.

Δηλώσεις και παραγγελία των καταλόγων ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ.

( Προυπόθεση να σταλούν τα έργα σε ρολλό ώστε στο κόστος συμμετοχής να συμπεριλαμβάνονται και τα μεταφορικά έξοδα). 

Δικαίωμα αποστολής έργων υπάρχει και για έτοιμα τελλαρωμένα έργα, με έξτρα κόστος μεταφοράς, ωστόσο με παραλαβή και επαγγελματικό αμπαλάζ από την ίδια Μεταφορική Εταιρεία, για ευνόητους λόγους την άφιξή τους χρονικά μαζί. 

Δυνατότητα συμμετοχής είτε με παρουσία του καλλιτέχνη είτε με την αποστολή του έργου του και την εκπροσώπηση όλων εκ μέρους της Συντονίστριας/ Επιμελήτριας της έκθεσης Στέλλας Χαβιαροπούλου,(Stella CaviART), Εκπροσώπου του Ομίλου για την UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΕΡΓΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΤΟΙΧΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΜΩΣΑΙΚΟΥ, ΚΑΘΕ ΑΛΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΣΤΑΝΤ ΠΕΡΙΠΟΥ 40Χ50εκ. με 2 έργα( κατασκευές, κόσμημα, βιβλία, ζωγραφική μινιατούρες κ.α.)

ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΠΛΗΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ στο mail της συντονίστριας - επιμελήτριας της έκεθσης που αναφέρεται και στην αρχή και στο τέλος του άρθρου. 

ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ.

*ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΝΤΥΠΟΣ – ΒΙΒΛΙΟ Α4 Μεγέθους, ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΜΕ ΟΣΑ ΤΕΥΧΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε Ω Σ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ.

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ - ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

*ΔΗΛΩΣΕΙΣ στο μειλ της Διοργανώτριας stella.caviart@gmail.com

Στη  διάθεσή σας για τυχόν απορίες.

Η Συντονίστρια- Επιμελήτρια , Στέλλα ΧΑΒΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ- “ StellaCAVIART”/ e-mail: stella.caviart@gmail.com

Ατομική έκθεση τέχνης | Η φθορά διηγείται της Ιφιγένειας Χριστοδουλίδου στο Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Ραφήνας | Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 26 Μαΐου (19:00-22:00)

Είτε στην επιφάνεια είτε στο βάθος των πραγμάτων, η φθορά εκφράζει την αναλλοίωτη αλήθεια τους μέσα στον χρόνο.

Η έκθεση " Η φθορά διηγείται " πραγματεύεται αυτή την αλήθεια, την εσωτερική ευγένεια και την κρυμμένη αξία των φθαρμένων από τον χρόνο επιφανειών, τις ιστορίες που αυτές διηγούνται, την αισθητική συγκίνηση που προκαλεί η άγρια ομορφιά τους, την εσωτερική κίνηση που μοιραία υπάρχει στα «σπλάχνα» της και επιβάλλει τον σεβασμό στο αντίκρισμά της, - ακριβώς αυτά που εμπνέουν την εικαστικό Ιφιγένεια Χριστοδουλίδου.

Τα έργα της διηγούνται, «μια φορά κι έναν καιρό ήταν…» ένας φθαρμένος τοίχος με ξεφλουδισμένα χρώματα, ξεκολλημένη ταπετσαρία ή σκισμένες αφίσες παλιών παραστάσεων, μια παλιά πόρτα, ένα παροπλισμένο καράβι στο καρνάγιο που σκουριάζει αβοήθητο...

Ύλη που κάποτε ήταν στενά δεμένη με τους ανθρώπους, που στέγασε ζωές, που ταξίδεψε όνειρα, που πραγμάτωσε στόχους. Η έκθεση προσκαλεί τους επισκέπτες να αναρωτηθούν: τελικά η φθορά της ύλης σηματοδοτεί ακινησία, απαξίωση, εγκατάλειψη; Ή μήπως αποτελεί το όχημα της αξίας τους, που δεν φαίνεται με την πρώτη ανάγνωση, με την πρώτη αναγνώριση; Αξία που θα πάρουμε εμείς αν αφουγκραστούμε προσεκτικά τις ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν σε αυτό το σπίτι, ταξίδεψαν με αυτό το πλοίο, ερωτεύτηκαν, γέλασαν, πόνεσαν, πένθησαν, ναυάγησαν, αναγεννήθηκαν και συνδεθούμε μαζί τους σε μία αιώνια συνέχεια.

Σε αυτό, το δεύτερο επίπεδο είναι που η εικαστικός δημιουργεί, προσεγγίζοντας τη φθαρμένη ύλη με την ευγένεια και τη διακριτικότητα που αρμόζει σε κάθε φορέα ιστορίας, αξίας και ομορφιάς.

Στα έργα της ο Χρόνος λειτουργεί ως ισότιμος καλλιτέχνης. Ο Χρόνος, με τις επιστρώσεις, τη φθορά, τη σκουριά, τη φαινομενική ευτέλεια «δημιουργεί» τη ματιέρα στο υλικό που θα σκαφθεί, θα παραμεριστεί ή θα τονιστεί, για να «μιλήσει» η αληθινή εικόνα.

Η Ιφιγένεια Χριστοδουλίδου παίρνει το αποτέλεσμα του χρόνου πάνω στην ύλη και το μετατρέπει σε ένα «για πάντα», μέσα από τον διάλογο τού «τότε» με την έμπνευση τού «τώρα», δημιουργώντας πίνακες με έντονο εικαστικό ενδιαφέρον, που μας ζητούν να ανακαλύψουμε όσα η ίδια αποκαλύπτει μέσα από την πρωτότυπη ματιά της.

Κι όπως στους ταραχώδεις ωκεανούς η επιφάνεια κλυδωνίζεται από τεράστια κύματα, την ίδια στιγμή που ο βυθός παραμένει ήσυχος και ατάραχος, έτσι και στην παλιά, φθαρμένη, σκουριασμένη και τάχα ευτελή ύλη, την ίδια στιγμή που η επιφάνεια αποποιείται σιωπηλά τη γοητεία της, το εσωτερικό της, αεί κινούμενο στον Χρόνο, μας υπενθυμίζει την ομορφιά και την αλήθεια της.

Μαρία Β. Σταματιάδου

Συγγραφέας

Βιογραφικό

Η Ιφιγένεια Χριστοδουλίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Καλλιτεχνική Σχολή Κερκύρας για 6 χρόνια, με δάσκαλο τον καταξιωμένο Κερκυραίο ζωγράφο Μ. Πιέρη. Ασχολείται πολλά χρόνια με τη ζωγραφική, με ειδίκευση στη μικτή τεχνική. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατέχει 2 μεταπτυχιακά στην Ψυχολογία από το University of London (MSc in Work Psychology, Dip. Ed. Psychology) και πτυχίο Ψυχολογίας από το ΕΚΠΑ. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές.

 

Εγκαίνια έκθεσης

Πέμπτη 26 Μαΐου (19:00-22:00)

Διάρκεια έκθεσης: 26 Μαΐου - 7 Ιουνίου 2022

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Ραφήνας, Αραφηνίδων Αλών 12

Τηλ: 6944 734381

Ώρες λειτουργίας: 10:00-14:00 & 18:00-22:00

Email: ifigeniaartstudio@gmail.com

www.ifigeniaart.com

Αναστασία Γεωργίτση

Δημήτρης Σιδηροκαστρίτης

Osunde Owens

Δημήτρης Καλκαβούρας

Ζωή Παπούλια

Ομαδική έκθεση χαρακτικής | Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών | Α΄ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ

23 Μαΐου – 3 Ιουλίου 2022 στο Καφέ του Μουσείου

Οργάνωση: Ντίνα Κώτσιου, Λία Μπλιούμη, Νίκος Σταυρακαντωνάκης

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Συμμετέχοντες: Ανδρονικίδου Εύα, Ασημακοπούλου Αθηνά, Βέγκου Θάλεια, Βόλονιτς Οξάνα, Γαργαλιάνου Νίκη, Γεωργίτση Αναστασία, Γιαβάση Μαρία, Δωρικού Λήδα, Ελβάνογλου Ραφαήλ, Zurlo Serena, Θάνου Βικτώρια, Καλκαβούρας Δημήτρης, Καντέα-Παπαδοπούλου Αθηνά, Καράμπελα Στεφανία, Καψανάκη Ζωή, Κοράκη Αλεξάνδρα, Κουρή Ειρήνη, Λαδάς Κωνσταντίνος, Λαμπαρδάκη Ασπασία, Λαμπρινίδη Μαρία, Μαστραντωνά Μαριάννα, Μέμμου Έλλη, Μπατσολάκη Νίκη, Νικοκάβουρας Ρωμανός, Ντολαπτσής Γιώργος, Osunde Owens, Παπαδόπουλος Γιώργος, Παπαδοπούλου Σόνια, Παπούλια Ζωή, Roudello Alessandro, Σιδηροκαστρίτης Δημήτρης, Σκωλίκη Ζωή, Στεφάνου Λίνα, Τσουκαλά Νόρα, Φωτοπούλου Θεώνη

Αντλώντας έμπνευση από το αγγείο ως πολυδιάστατη διαχρονία στην ιστορία της ελληνικής αρχαιολογίας και τέχνης, οι φοιτητές του Α΄ Εργαστηρίου Χαρακτικής της ΑΣΚΤ και του μαθήματος Επιλογής: Χαρακτική της ΑΣΚΤ, εργάστηκαν δημιουργώντας νέα έργα. Τα έργα των φοιτητών δουλεύτηκαν επί σειρά μηνών ως ομαδικό project σε συνεργασία με τους τρεις διδάσκοντες των Εργαστηρίων και παρουσιάζονται στο εντευκτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, σε ικανή συνομιλία με τους μοναδικούς θησαυρούς της αρχαίας ελληνικής Αγγειοπλαστικής που φιλοξενούνται στις αίθουσές του. «Τα έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση, αντιμετωπίζουν το αγγείο ως κέλυφος και ως περιεχόμενο, ως σχήμα και φόρμα και ως συναρπαστική επιφάνεια αφήγησης. Κι ακόμη, υποδεικνύουν τη δυνητική χρήση του αγγείου σε χαρές και σε λύπες του βίου (γαμήλιο, επικήδειο, κέλυφος συμποσίων, σπονδών, δοχείο μεταφοράς και εμπορικών συναλλαγών, τη σημασία του ως τεκμηρίου καθημερινής ύπαρξης αλλά και υπέρτατου πολιτισμού», σημειώνει σχετικά η επιμελήτρια της έκθεσης. Το αγγείο ως καταγωγή από το χώμα και τη φωτιά, το αγγείο ως σώμα συγκρίσιμο με το ανθρώπινο, το αγγείο ως ανεξάντλητος κάμπος μυθολογικών, ηρωϊκών, καθημερινών, συμβολιστικών παραστάσεων και μεμονωμένων κοσμητικών μοτίβων, αποτέλεσε το νήμα αφήγησης και οπτικοποίησης της παρούσας έκθεσης. Με έμμεσες αναφορές στα ανεικονικά προϊστορικά αγγεία, στα μελανόμορφα και ερυθρόμορφα ελληνικά αγγεία των αρχαϊκών και πρώιμων κλασικών χρόνων ή τις λευκές νεκρικές ληκύθους που διασώζουν σπουδαία δείγματα της μεγάλης Ελληνικής Ζωγραφικής, με αισθητικές και τεχνικές αναζητήσεις που εντάσσονται στη σύγχρονη διεθνή τέχνη, οι συμμετέχοντες στην έκθεση χαράσσουν και συνθέτουν στα έργα τους πολυσχιδείς αναφορές σε μια από τις σημαντικότερες και ζωτικότερες τέχνες του ανθρώπου, αυτήν του πηλού.

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, ώρα 18:00-20.00

Διάρκεια έκθεσης: 23 Μαΐου -3 Ιουλίου 2022

Συντονισμός: Αιμιλία Κουγιά

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682

Τηλ: 213214 4856/-4858 & 2108834139

Ώρες λειτουργίας του café:

Τρίτη 13:00-19:00, Τετάρτη-Δευτέρα 08:00-19:00

Email: eam@culture.gr

www.namuseum.gr

Αλλού ταξιδεύω,80χ80 εκ., ψηφιακή ζωγραφική τυπωμένη σε βαμβακερή επιφάνεια fine art

Με τα μάτια ενός παιδιού, 80χ80 εκ., ψηφιακή ζωγραφική τυπωμένη σε βαμβακερή επιφάνεια fine art

Σχέσεις ανιδιοτελείς, 80χ80 εκ., ψηφιακή ζωγραφική τυπωμένη σε βαμβακερή επιφάνεια fine art

Η μελαγχολία του ελαιώνα, 80χ80 εκ., ψηφιακή ζωγραφική τυπωμένη σε βαμβακερή επιφάνεια fine art

Το πέρασμα του Τσαρούχη,80χ80 εκ., ψηφιακή ζωγραφική τυπωμένη σε βαμβακερή επιφάνεια fine art

Τοπίο λαμπερό, 80χ80 εκ., ψηφιακή ζωγραφική τυπωμένη σε βαμβακερή επιφάνεια fine art

«Σημεία ονείρων» | Έκθεση ζωγραφικής του Μπάμπη Πυλαρινού 14 Μαϊου-28 Μαϊου

Τον χώρο που «γεννιούνται» τα έργα του, το ατελιέ του, ανοίγει στο κοινό ο εικαστικός Μπάμπης Πυλαρινός και εκθέτει το σύνολο της νέας του δουλειάς υπό τον τίτλο  «Σημεία ονείρων». 

Πρόκειται για μια συλλογή 22 έργων ζωγραφικής εμπνευσμένα από τα όνειρα που αφηγούμαστε στον ψυχαναλυτή για να μπει φως στο σκοτεινό δωμάτιο του εαυτού μας. «Σημεία» στη γλώσσα της καινής διαθήκης σημαίνει θαύματα.

Ο Μπάμπης Πυλαρινός  μας οδηγεί στον αθέατο κόσμο του ασυνείδητου, μέσα από τα όνειρα: Όνειρα που είδαμε αλλά, όταν ξυπνήσαμε τα είχαμε ξεχάσει και χάθηκαν μέσα στη βουή της καθημερινότητας. Κι ύστερα, κάποια στιγμή, ανασύρθηκαν, όταν είδαμε κάτι στον πραγματικό κόσμο.  

Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Τι άλλο είναι η ζωγραφική από τη δισδιάστατη εικονο-«ποίηση» του ασυνειδήτου του ζωγράφου, που είναι ευχής έργον αν είναι κομμάτι από το κοινό μας ασυνείδητο; Ένας τρόπος να στοχαστούμε μαζί πάνω στην τραγικότητα της ζωής. Αφορμή για συν-κίνηση και κοινωνία».

Τα έργα έχουν ζωγραφιστεί ψηφιακά, σε υπολογιστή με γραφίδα, όπου, με μολύβι αντί για πινέλο, το αποτέλεσμα της κίνησης αποτυπώνεται στην οθόνη. 

Με αφορμή κάθε έργο, η ποιήτρια Νόνη Σταματέλου εμπνέεται και γράφει ένα πεζό ή ένα ποίημα το οποίο το συνοδεύει. Εξαίρεση αποτελεί το έργο «Είν΄ ο πατέρας μου γιατρέ» όπου έγινε το αντίθετο, το ποίημα αποτέλεσε την αφορμή να δημιουργηθεί το ζωγραφικό έργο.

Βιογραφικό

Ο Μπάμπης Πυλαρινός γεννήθηκε  στην Ζάκυνθο το 1966. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ζωγραφίζει, δημιουργεί υπαίθριες εγκαταστάσεις ζωγραφικής, εικονογραφεί βιβλία, δημιουργεί με τη ζωγραφική του ταινίες animation, αγιογραφεί φορητές εικόνες και τοιχογραφικά σύνολα σε εκκλησίες. Έργα του κοσμούν πολλά σχολικά βιβλία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Διδάσκει βυζαντινή ζωγραφική μέσω διαδικτύου και διά ζώσης στην Αθήνα, στο Παρίσι και στη Ζάκυνθο στην Sommerakademie Griechenland (SOAK). Τα έργα του παρουσιάζονται στην Αθήνα στο ατελιέ του (Πλατεία Μητροπόλεως 11), στο Παρίσι (Rivoly 59 gallery, Melkert gallery, Desmos gallery) και στη Ζάκυνθο.

«Σημεία ονείρων» 

Διάρκεια: 14-28 Μαϊου 

Mέρες και ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:30-20:30 

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 10:30-14:30

Atelier Pilarinos

Πλατεία Μητροπόλεως 11 (Πίσω από το ιερό της Μητρόπολης Αθηνών) 105 56 Αθήνα

211 4076675 

www.pilarinos.gr

info@pilarinos.gr

Κυριάκος ΡΟΚΟΣ «Άπλετο φως σε 45 εσωτερικούς βιότοπους» έκθεση αυτοδύναμων σχεδίων | 12 Μαΐου – 11 Ιουνίου 2022 | αίθουσα τέχνης «εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου»

Η αίθουσα τέχνης «εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου» παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κυριάκου ΡΟΚΟΥ με τίτλο Άπλετο φως σε 45 εσωτερικούς βιότοπους.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 45 αυτόνομα σχέδια, εύθραυστα ντοκουμέντα μιας εποχής που ξεχύνονται, αβίαστα, από τα μέσα προς τα έξω, πάνω σε λευκά χαρτιά, διαβρωμένους βράχους, ακρωτηριασμένους ευκάλυπτους και χωμάτινες καταβολές… Ανταποκρίσεις χωρίς λόγια, βουβές, που όμως έχουν τη χάρη να διαβάζονται απ’ όσους μπορούν να βλέπουν με τα μάτια τής δικής τους ψυχής… Και είναι τόσο πολλά αυτά που συμβαίνουν!! Μασκοφόροι του 2020, του 2021 και του 2022 στέλνουν μηνύματα απελπισίας με τα βλέμματά τους…

Στα σχέδια αυτά ο ΡΟΚΟΣ αποδίδει τα συναισθήματα των «έγκλειστων του Αλκατράζ», τα συναισθήματά του από την περίοδο που υπήρξε «αυτοβούλως έγκλειστος».

Για την περίοδο εκείνη αναφέρει: «Μ’ άρεσε που μπορούσα να μπαινοβγαίνω και, σαν μυστικός πράκτορας ή, πιο ευγενικά, σαν πολεμικός ανταποκριτής πρώτης γραμμής, να γιομίζω σημάδια την ψυχή μου, άλλοτε υμνώντας, άλλοτε αντιστεκόμενος, άλλοτε καταγγέλλοντας, και άλλοτε ξορκίζοντας, μέσα απ’ το θείο δώρο της ζωής, το να μπορώ να μιλάω όπως νιώθω λεύτερα στα όριά μου».

Έναρξη έκθεσης: Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, 19:30

Διάρκεια: 12 Μαΐου - 11 Ιουνίου 2022

Tην έκθεση εγκαινιάζει ο κύριος Ιωάννης Ζορζοβίλης, Συλλέκτης ασήμαντων αντικειμένων.

Ο Κυριάκος ΡΟΚΟΣ είναι γλύπτης – ομότιμος καθηγητής τού Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΠΑΔΑ, όπου οργάνωσε και το πρώτο εργαστήριο Πλαστικής. Κατάγεται από το Μέτσοβο και γεννήθηκε στα Γιάννενα τον Μάη του 1945. Σπούδασε με υποτροφία τού Ι.Κ.Υ, γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τoν Γιάννη Παππά. Συνέχισε στο Παρίσι, τέσσερα χρόνια με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών (κληροδότημα Ουρανίας Κωσταντινίδη με εξεταστές τους Γλύπτες – Ακαδημαϊκούς Αντώνη Σώχο και Μιχάλη Τόμπρο ) όπου δούλεψε κοντά στον γλύπτη Κώστα Κουλεντιάνο και στην Ecole des Beaux Art στο εργαστήριο του Cesar. Από το 1972 μέχρι το 2022 έχει κάνει 40 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις. Συμμετέχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής εξωτερικού χώρου. Έχει φιλοτεχνήσει μετάλλια και τιμητικές πλακέτες. Έχει πάρει βραβεία και διακρίσεις για το έργο του. Συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν στο Θέατρο Τέχνης, τον Σταύρο Τουφεξή στο Εθνικό Θέατρο, τον Μίνω Βολονάκη για την «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» και τους Γιώργο Αρμένη, Νίκο Παπαδάκη στο Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων και συμμετείχε σε συνέδρια τέχνης. Έργα του υπάρχουν σε Μουσεία, Πινακοθήκες, ιδιωτικές συλλογές και εξωτερικούς χώρους. Από το 1975 κείμενα του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά. 

εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου

Βαλαωρίτου 9α, 10671Αθήνα

τηλ: 2103607598

email: info@ekfrasi-art.gr 

fax: 2103607546

www.ekfrasi-art.gr

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00-20.00,

Τετάρτη: 12.00-18.00

Σάββατο: 12.00–15.00,

Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής | Εγκαίνια: Δευτέρα, 9 Μαΐου 2022 | 6μ.μ. στον ΕΛΛΗΝΟ – ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Η έκθεση διαρκεί από 9 έως 14 Μαΐου 2022

Ο διεθνής εικαστικός Γιάννης Νομικός παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέμου στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι από τη Δευτέρα, 9 έως το Σάββατο, 14 Μαΐου 2022.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Νομικό:

Ο Γιάννης Νομικός γεννήθηκε στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία είχε το ταλέντο της ζωγραφικής. Σε ηλικία 13 χρονών, εργάστηκε και μαθήτευσε σε εργαστήριο κεραμικής στην Αθήνα. Το 1974 μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη όπου σπούδασε στη σχολή ART STUDENTS LEAGUE στο Μανχάταν, με δάσκαλο τον Jack Faragasso. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του, όπως θεωρεί ο ίδιος, είναι σκίτσα που δημιουργεί καθημερινώς από εικόνες που τον συναρπάζουν. Η επίδραση του Σουρεαλισμού και του Ρεαλισμού είναι φανερή στα έργα του. Τα πρώτα του θέματα ήταν επιρασμένα από την ελληνική μυθολογία και still life.’Ακολουθεί η ανθρώπινη παρουσία και μια σημαντική εργασία με άνθη ορχιδέας. Παραλλήλως, εργάστηκε σε τοιχογραφίες και ζωγραφική εσωτερικού χώρου, σε συνεργασία με γνωστούς αρχιτέκτονες στη Νέα Υόρκη.Η καινοτομία της εργασίας του έρχεται με την επανασύνδεση της τέχνης της αρχαίας ζωγραφικής, που έμαθε από τα παιδικά του χρόνια, επάνω σε κώνους κυκλοφορίας στο ερυθρόμορφο στυλ. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε γκαλερί στη Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη, στη Ρώμη, στη Στοκχόλμη (όπου έζησε δύο χρόνια), στην Ελλάδα και στη Κύπρο. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Σεβόμαστε και ακολουθούμε πιστά τις εκάστοτε Υγειονομικές διατάξεις που αφορούν τους πολιτιστικούς χώρους. ΓΕΝΙΚΕΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εγκαίνια: Δευτέρα, 9 Μαΐου 2022 | 6μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: Δευτέρα, 9 έως το Σάββατο, 14 Μαΐου 2022

ΕΛΛΗΝΟ – ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Πλ. Κολωνακίου 2, 4ος όροφος

Κολωνάκι, Αθήνα

(Είσοδος δίπλα στην τράπεζα Πειραιώς)

Ημέρες και Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα έως Παρασκευή: 5 - 9 μ.μ.

Σάββατο: 12 - 4 μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η Αθηνά Σχινά, Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ), αναφέρει για τον Γιάννη Νομικό και το έργο του:

Ο Γιάννης Νομικός είναι ένας αισθητικός και ταλαντούχος καλλιτέχνης, με πολλές δεξιότητες, πνευματική ευελιξία, οξυδερκή παρατηρητικότητα και ταυτόχρονη ικανότητα να στοχάζεται και να εμβαθύνει σε όσα επιλέγει παραστατικά - τις περισσότερες φορές - να εκφράσει, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται από καμιά εικαστική συνθήκη. Η εστίαση, ως προς τα ενδιαφέροντά του, είναι συνήθως η καθημερινότητα, το εγγύτερο αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον, αστικό και περιαστικό, μέσα στο οποίο ζούμε, αλλά και πολλά από τα στοιχεία που κάθε φορά το χαρακτηρίζουν και συνήθως λανθάνουν της προσοχής μας. Τα στοιχεία αυτά, που αποτυπώνουν τις τροπές του φωτός, των εντάσεων ή των ρυθμοτεχνικών τους υφέσεων, όπως και των τονικών σκιάσεων τους, χαρακτηρίζουν την κινησιολογία του κάθε θέματος, μέσα από τις στιγμιοτυπίες του. Η σύνθετη προοπτική που χρησιμοποιείται άλλωστε, αποκαλύπτει στα έργα του Γιάννη Νομικού, εκτός από τις χωροχρονικές προσλαμβάνουσες που μας υπαγορεύει και την εικαστική επεξεργασία του ίδιου του βλέμματος, (ως διαβαθμιζόμενη συνειδητότητα), σύμφωνα με τις οπτικές γωνίες που ο ζωγράφος επιλέγει να εκφράσει.Η συνεχής μεταβλητότητα των χρονικών στιγμών, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους είναι εκείνες παρουσιαζόμενες, μέσα από την αυτονομία κι άλλοτε μέσα από την συνδυαστικότητά τους, προικοδοτούν σχεδιαστικά καιχρωματικά την ατμόσφαιρα και την υφολογία του κάθε έργου, που ωστόσο αντικατοπτρίζει την δική μας διάθεση, μέσα από τις εντυπώσεις που αποκομίζουμε από την ζωή, αλλά και μέσα από τις λειτουργίες ανακλήσεων της μνήμης μας. Ο διάλογος χωροχρονικού και φωτός, καθώς και η αλληλεπίδρασή τους, διατυπώνεται εμμέσως και υποδορίως, ως μια συστοιχία προβληματισμών σε κάθε έργο του Γιάννη Νομικού. Αποφεύγοντας κάθε είδος στείρους ναρκισσισμούς κι αδιεξοδικούς εγκεφαλισμού, ο ζωγράφος αποδίδει με λιτότητα κι αληθοφάνεια, στιγμιότυπα από την πολύβουη μεγαλούποληκαι τους κραδασμούς της. Ο θεατής έρχεται σε επαφή με γνωστές αλλά κι ακατοχύρωτες αντανακλάσεις του εαυτού του, στις σκηνές του δρόμου, απέναντι επίσης στα έργα τέχνης καθώς παρατηρείται από τον ζωγράφο ως «παρατηρών». Ο θεατής επιπλέον καθρεπτίζεται μέσα από τις προσωπογραφίες του καλλιτέχνη, μέσα από τις στάσεις, (σώματος και μεταφορικού μέσου), αλλά και τις «διαβάσεις» των ανθρώπων που συντροφεύονται από τις καθημερινές συνήθειες και τις πληθυντικές τους μοναξιές, από τους εσωτερικούς τους ακόμη μονολόγους και τα σιωπηρά τους αινίγματα ή τους κρυμμένους καημούς και τις μικές χαρές, τις ανάμεικτες με προσδοκίες στις σύντομες ανάπαυλες της ζωής. Μιας ελεγειακής ζωής, που την βλέπει κανείς αλληγορικά να αποδίδεται στις υπέροχες ορχιδέες του Γιάννη Νομικού, καθώς σε άλλη του ενότητα διαμορφώνεται επίσης από τις σκηνές των λεωφορίων και των περιθωρίων, ανάμεσα στις απουσίες και στο παρόν, ανάμεσα στην ροή των γεγονότων και στους συρμούς των παραλειπομένων, αλλά και στις αναδρομές της πολυκύμαντης μνήμης που φωλιάζει κι αχνοφαίνεται σε κάποια κατάλοιπα αλλοτινών εποχών, κυρίως όμως στα λαθραία όνειρα του κάθε διαβάτη κι αναχωρητή.

"Through7" ταινία μικρού μήκους της Ελίζας Σολωμού, στο Studio New Star Art Cinema

Έζησα 7 ζωές, με σοφούς συμπαραστάτες την απλότητα μου και την επιείκεια σας ....

και τώρα ανασηκώνοντας το ιριδίζον πέπλο του 7 ξανά γεννιέμαι και παίρνω θέση εκκίνησης, αψηφώντας τα 7 κακά που με ακολουθούν όπου κι' αν πάω σαν σκιές, γιατί τώρα γνωρίζω πως το παγόνι μου δείχνει δυναμικά το δρόμο που μόνο μια γυναίκα μπορεί να δημιουργήσει!

Trailer: https://youtu.be/R7jG7Clq67A

Παίζουν οι: Μελέτης Γεωργιάδης, Γιώργος Χρανιώτης, Ελίζα Σολωμού, Βασιλική Αγγέλη, Σοφία Αλεξανιάν, Φαίη Βακρινού, Φανή Βασιλακοπούλου, Ειρήνη Γκουρνέλου, Κατερίνα Χολή, Μιχαηλία Μουσάκου.

Πληροφορίες:

Studio New Star Art Cinema

Σταυροπούλου 33 και Σπάρτης, Αθήνα 112 52

Τηλέφωνο: 2108640054

Facebook page: www.facebook.com/studiioartcinema

1η προβολή, τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 στις 18:00

Με ελεύθερη είσοδο

Επικοινωνία: Ζωή Τριανταφυλλίδη,zoi.masoura@hotmail.com

PRECIOUS ENTITIES/ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ στην αίθουσα τέχνης Artshot - Sophia Gaitani

Αν ένα από τα «μαθήματα» της πανδημίας ήταν η βαθιά λαχτάρα και αναγνώριση της ανάγκης για ανθρώπινη επαφή, άλλο τόσο δυνατή υπήρξε και η συνειδητοποίηση της σωτήριας παρουσίας των ζώων- οικιακών και μη- στην καθημερινή ζωή όλων μας. Ξαφνικά και μέσα στην αργή ροή του χρόνου αρχίσαμε να βλέπουμε τις ψυχές τους, όπως εκείνα νιώθουν τις δικές μας ενστικτωδώς από την αρχή της ύπαρξης τους.

Καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι εβδομαδιαίες συναντήσεις τριών καλλιτεχνών με στόχο την επικοινωνία και το μοίρασμα των σκέψεων για τη ζωή και την τέχνη όπως αυτές διαμορφώνονταν από τα γεγονότα, έδρασαν ως σανίδα σωτηρίας για την εικαστική τους εξέλιξη και την προσωπική πνευματική ευημερία τους.

Η Μαρία Φιλιππακοπούλου, η Κωνσταντίνα Καραχάλιου και ο Γιώργος Φερέτος ανακάλυψαν κατά τις συζητήσεις τους ότι εκείνη την εποχή δούλευαν τυχαία ταυτόχρονα πάνω στο ίδιο θέμα, την πολύπλευρη διάσταση της ύπαρξης των ζώων. Από τους προϊστορικούς χρόνους και την μαγική επικλητική τους φύση, στην ευφάνταστη συμβολική τους χρήση ως υποκατάστατα ιδεών και ανθρώπινων χαρακτήρων, στην αγνότητα της ζωής τους στη νατουραλιστική τέχνη, στην παραπομπή στις κοινωνικές τάξεις, στην πολυμορφία τους στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, τα ζώα έχουν υπάρξει συνεχής πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες από τις απαρχές της ανθρωπότητας.

Στο έργο της Μαρίας Φιλιππακοπούλου κυριαρχεί η σχέση των ζώων με το αστικό -και όχι μόνο- περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τοποθετώντας τα σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους όπου η ανθρώπινη παρουσία απλά υπονοείται, τους δίνει ρόλο πρωταγωνιστικό και αποκαλυπτικό. Η ύπαρξη τους αποκτά μια ποιητική διάσταση, καθώς μοιάζουν να θέτουν ερωτήματα οικολογικά, υπαρξιακά και φιλοσοφικά μέσα από την απλότητα τους, σαν μικρά Ζεν ποιήματα με τη δύναμη της περιγραφικότητας τους.

Η δουλειά της Κωνσταντίνας Καραχάλιου αντλεί τη θεματική της από οικεία στιγμιότυπα της καθημερινότητας, εικόνες που συχνά περνούν απαρατήρητες είτε λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής, είτε λόγω της πλήρους ενσωμάτωσης τους στο συνηθισμένο οπτικό τοπίο μας. Τα περιστέρια συμβολίζουν για την καλλιτέχνιδα τον ξεχασμένο παρατηρητή της πόλης, τον flâneur που κινείται αθόρυβα, αλλά είναι παρών παντού, ταυτόχρονα ως αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων και στοιχείο του αστικού ιστού.

Στα έργα του Γιώργου Φερέτου τα ζώα εμφανίζονται ως ψυχολογικές ερμηνείες της ανθρώπινης υπόστασης. Η αφετηρία της μυθοπλασίας των έργων του έχει τις ρίζες της στη μυθολογία, τις θρησκείες και εν γένει την αρχετυπική σχέση μεταξύ ανθρώπου και ζώου. Ενσαρκώνοντας την πολλαπλότητα της φύσης, παραπέμπουν και στην πολυπλοκότητα του ανθρώπου, την ηθική, τη συνείδηση, τα ένστικτα, τη βαθιά του εξάρτηση από το ζωικό κόσμο για τη φιλοσοφική αντιμετώπιση του νοήματος της ζωής.

Βασιλική Βαγενού|Ιστορικός τέχνης

Η έκθεση ξεκινάει την Τρίτη 11 Μαίου

Διάρκεια Έκθεσης: 11 Μαίου - 28 Μαίου 2022

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

ΤΡΙΤΗ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 17.30 - 21.00 ΣΑΒΒΑΤΟ: 12.00 - 17.00

Gallery artshot Sophia Gaitani

Λεμπέση 11, Ακρόπολη, Αθήνα | metro Ακρόπολη

Τηλέφωνο 00306984135085, 00302114044311 artshotgallery11@gmail.com

www.artshotgallery.com

Υπαίθρια σεμινάρια Τέχνης από τη ζωγράφο με σπουδές στο Παρίσι, Μαριέλα Κωνσταντινίδου

Η Μαριέλα Κωνσταντινίδου σπούδασε εικαστικά στο Παρίσι, (U.C.A.D Union Centrale des Arts Decoratifs) και στην πορεία της "δημιούργησε" σε πολλούς τομείς εφαρμοσμένων τεχνών με βασική ενασχόληση τη διδασκαλία της ζωγραφικής από το 1993.

Σημαντικός σταθμός είναι η συνεργασία της με το MDA Hellas (2000 μέχρι 2008) ως υπεύθυνη εργαστηρίου ζωγραφικής ατόμων με κινητικές αναπηρίες.

Το 2009 δημιούργησε κάτι μοναδικό για τον Ελληνικό χώρο, το «Εικαστικό Καφενείο» μέσα από το οποίο διδάσκει ζωγραφική (πολλά και διαφορετικά προγράμματα) μέσω διαδικτύου.

Πρόσφατα συνεργάζεται με την Airbnb προσφέροντας εμπειρίες ζωγραφικής στους δρόμους της Αθήνας.

Έχει πάθος με τη μετάδοση της γνώσης και πιστεύει ότι μπορούμε όλοι να μάθουμε να εκφραζόμαστε μέσα από την τέχνη, όπως ακριβώς όλοι μαθαίνουμε να γράφουμε.

Για το λόγο αυτό δημιουργεί συνεχώς σεμινάρια που είναι μικροί και ολοκληρωμένοι κύκλοι μαθημάτων που αφορούν ένα συγκεκριμένο θέμα κάθε φορά.

Όλα τα προγραμματισμένα σεμινάρια γίνονται σε επιλεγμένους εξωτερικούς χώρους στην Αθήνα.

Εάν μένετε στην επαρχία μπορείτε να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια διαδικτυακά (με γραπτές οδηγίες και βίντεο)

Επιλέξτε λοιπόν το σεμινάριο ή τα σεμινάρια που σας ενδιαφέρουν και δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας.

Με την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα λάβετε στο email σας αναλυτικές πληροφορίες, τον τόπο και την ωρα της συνάντησης, τα υλικά που θα χρειαστείτε.

Διάρκεια:

Μονοήμερο σεμινάριο : Διάρκεια 3 ώρες (11:00 πμ. Με 2:00 μμ.)

Διήμερο σεμινάριο: Διάρκεια 6 ώρες (11:00 πμ. Με 2:00 μμ. και τις δύο μέρες)

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 8 Μαΐου / Ζωγραφική με καφέ

Ποιος σας είπε ότι ο καφές είναι μόνο για να τον πιούμε;; Μπορούμε κια να ζωγραφίσουμε με αυτόν! Μια πολύ ιδιαίτερη τεχνική τόσο σαν υφή όσο και σαν αποτέλεσμα.

Κυριακή 15 Μαΐου / Δημιουργική ακουαρέλα

Παιχνίδια με το χρώμα και το νερό, 3 διαφορετικές τεχνικές με αναπάντεχα και πολύ δημιουργικά αποτελέσματα. Θα σας καταπλήξει!

Κυριακή 22 Μαΐου / Εικαστική ματιά στην αρχιτεκτονική του τοπίου

Κάθε τοπίο γύρω μας είτε αστικό είτε φυσικό έχει μια δομή και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θα τα ανακαλύψουμε παρέα και θα δούμε πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για ένα άκρως εικαστικό αποτέλεσμα.

Κυριακή 29 Μαΐου / Το χρώμα της Αθήνας

Εάν κοιταξουμε την Αθήνα από ψηλά, διακρίνουμε μπετόν και ένα ακαθόριστο γκρι. Εάν την παρατηρήσουμε από κοντά διαπιστώνουμε πόσο πολύχρωμη μπορεί να είναι!

Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Ιουνίου / Ταξιδιωτικό ημερολόγιο - Οδοιπορικό

Θα περπατήσουμε στους δρόμους της Αθήνας και θα καταγράψουμε τις εμπειρίες μας εικαστικά. Ιδανικό σεμινάριο για να μάθετε να ταξιδεύετε ελαφριά και να δημιουργείτε αναμνήσεις από τα ταξίδια και τις διακοπές σας.

Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Ιουνίου / Δημιουργική έκφραση

“Τα δέντρα” Το πράσινο είναι ένα από τα πιο δύσκολα χρώματα και τα δέντρα παρουσίαζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον στη ζωγραφική καθώς το καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες. Ελάτε να δημιουργήσουμε τις μορφές τους!

Επικοινωνία για περισσότερες πληροφορίες:

Email: mariela663@gmail.com

https://www.facebook.com/marielartwork

 

«Digital Art, A New World» στο THE EUROPEAN CENTRE/Contemporary Space Athens

Το Chicago Athenaeum: Μuseum of Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies και το PROJECT 2 ATHENS παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο «Digital Art, A New World» και σας προσκαλούν στα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 18.00 στο THE EUROPEAN CENTRE/Contemporary Space Athens, Μητροπόλεως 74, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Η έκθεση «Digital Art, A New World» που παρουσιάζει την δουλειά 28 καλλιτεχνών και πάνω από 80 έργα τέχνης είναι αφιερωμένη στην ψηφιακή τέχνη και περιλαμβάνει ψηφιακά κολλάζ, βίντεο, animation, έργα επαυξημένης πραγματικότητας, φωτογραφία, εγκαταστάσεις και ψηφιακή μουσική.

Σκοπός της έκθεσης είναι να προβάλλει την ευρεία χρήση ψηφιακών μέσων στην τέχνη σήμερα, την μεταβολή στην αισθητική και παρουσίαση που επιτελείται από την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται με την ψηφιακή τεχνολογία στην διάδοση, χρήση και απόκτηση της τέχνης σήμερα. Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστούν δυο διαλέξεις με θέμα την ψηφιακή τέχνη και τις νευροεπιστήμες και την χρήση της τεχνολογίας των NFTs στην τέχνη σήμερα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις διαλέξεις θα ανακοινωθούν σύντομα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Αντωνόπουλος Μιχάλης, Γερολυμάτου Άννα, Γρυλλάκη Νίκη, Ηρωίδου Αντωνία, Katsiaficas Diane, Κούρτη Μαγδαληνή, Κρυωνίδης Νίκος, Λιαρού Σοφία, Μελή Άννα, Μουζακίτη Γιολάντα, Μουζακίτη Φιόνα, Μπαραμπούτης Άρης, Μπούρμπου Μαρία, Μπρισνόβαλη Αγγελική, Μπρουσκομάτης Θόδωρος, Πανταζή Δέσποινα, Πέτρου Σούλα, Πιτσιρή Γιώτα, Σπύρου Βασιλική, Συρογιάννη Πηνελόπη, Σχετάκη Ελένη, Τσεκούρα Αιμιλία, Τσιάρα Μάρθα, Τσιστράκη Στέλλα, Τσίτσελα Κατερίνα, Φερεντίνου Βούλα, Χατζηστεφάνου Άννα Μαρία. Ομιλητές: Δρ. Πωλίνα Ζιώγα, Ανδρέας Σταματίου

Επιμελήτριες: Δέσποινα Σταύρου, Φιόνα Μουζακίτη, Ιστορικός Τέχνης

Η παρουσία σας θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά!

THE EUROPEAN CENTRE/Contemporary Space Athens:

Μητροπόλεως 74, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 3428511, 6944637697

Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Μαΐου από 18.00 έως 22.00

Μητροπόλεως 74, 10563, Πλάκα, Αθήνα,

Mail: konstadina@europeanarch.eu

Τηλέφωνο: +30 210 342 8511 - Fax: +30 210 342 8512 –

www.contemporaryspaceathens.com

Διάρκεια έκθεσης: 5/5/2022 – 15/5/2022

Ημέρες & Ώρες: Τετάρτη έως Κυριακή, 12.00 - 19.00

 

Επικοινωνία :

Project 2 Athens: Δέσποινα Σταύρου: 6937281839, Φιόνα Μουζακίτη: 6944637697, e-mail: project2art@yahoo.com

Σημείωση: Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για τον covid-19.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

1.Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΙ Ο ΓΙΟΜΟ Δευτέρα 2 Μαΐου και ώρα 20:00

Ιστορίες από μύθους της Αφρικής ( Συμμετοχή Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Ελένης Καρασαβίδου )

2.Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ Σάββατο 7 Μαΐου 2022 και ώρα 12:00

Η σχέση του ανθρώπου με τη φύση...

3.ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑΣάββατο 7 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00

Και ξαφνικά το κόκκινο κορίτσι βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν φοβερό κίνδυνο...

4.ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ Κυριακή 8 Μαΐου 2022 και ώρα 14:00

Τότε τα παιδιά είπαν , αυτός δεν είναι σαν κι εμάς, εμείς είμαστε καλύτεροι... Όταν όμως κατανόησα πως δεν υπάρχουνε διαφορές μεταξύ μας, τότε σκέφτηκα...

5.Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ Κυριακή 8 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00

Η πανέμορφη κοπέλα ζήτησε από τον πατέρα της να της φέρει ένα κατακόκκινο τριαντάφυλλο...

6.Τ0 ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΟΣΜΟ Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 και ώρα 20:30

Μία φορά και έναν καιρό έκανα ένα ταξίδι και τότε εκεί συνάντησα το αληθινό νόημα της ζωής...

7.MYΘΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ Σάββατο 14 Μαΐου 2022 και ώρα 12:00

Ομως ο κροκόδειλος θα γίνει φίλος των παιδιών και διασώστης τους...

8.ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ Σάββατο 14 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00

Τότε... όλα τα ζώα του δάσους τα ερπετά τα έντομα οι πεταλούδες τα μυρμήγκια... τα πουλιά αποφάσισαν να τον στηρίξουν και ξαφνικά...

9.ΧΑΡΑ Κυρακή 15 Μαίου 2022 και ώρα 12:00

Ένα κομψό αηδόνι κελαηδάει ζωηρά ! , Βέβαια δεν αντέχει τις παραφωνίες !

10.ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ

Κυριακή 15 Μαΐου 2022 και ώρα 17:00Ο

τούτος, ο εκείνος, η μυστήρια γυναίκα, και η παράξενη φύση... ένας από όλους έχει το κλειδί... ή μήπως υπάρχουν και αντικλείδια ;

11.Η ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ 7 ΝΑΝΟΙ Κυριακή 15 Μαΐου 2022 και ώρα 20:00

Να ένα ολόδροσο και κατακόκκινο μήλο!!!. Πρόσεξε αυτό το μήλο δεν είναι όπως φαίνεται....

12.ΈΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΜΟΝΑΧΙΚΟ Κυριακή 22 Μαΐου 2022 και ώρα 12:00

Η μοναξιά δεν είναι καλή παρέα, και είναι καλύτερα να απολαμβάνεις τη φύση και τον κόσμο μαζί με άλλους και όχι μόνος σου.

13.Η ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΠΙΘΑ Κυριακή 22 Μαΐου 2022 και ώρα 15:00

Στο μπλε βαθύ ωκεανό συναντήθηκε ένας πανέμορφος Αστερίας με μία αινιγματική αχιβάδα ..

14.Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Κυριακή 22 Μαΐου 2022 και ώρα 21:30

Πάνω από τους θεούς και τους νόμους υπάρχει ... το ανθρώπινο δίκιο...

● Πανέμορφα κλασικά παραμύθια αθάνατα στο χρόνο ζωντανεύουν στο 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραμυθιού.

● Ένα υπερθέαμα μουσικοθεατρικών παραστάσεων για τους μικρούς φίλους και όλους όσους παραμένουν παιδιά!

● Με εικαστικές δημιουργίες σκηνικών και θεαματικών μασκών.

●Με τραγούδια χορό , μουσική.

● Με φαντασμαγορικά κουστούμια.

● Από την κοινωνική δράση του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παραμυθιού “Η ΑΓΑΠΗ ΕΝΩΝΕΙ” 2Ο22

●Γιατί πάντα θέλω να ονειρεύομαι έναν καλύτερο κόσμο..

Αλμπέρτα Τσοπανάκη

Με την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Χορηγοί Επικοινωνίας : ΕΡΤ , 2ο Πρόγραμμα Ραδιοφωνίας , Unesco Πειραιώς & Νήσων

εισιτήριο παραστάσεων Φεστιβάλ Παραμυθιού: 10 ευρώ

Θέατρο Παραμυθίας

Παραμυθίας 27

Κεραμεικός

τηλέφωνο επικοινωνίας για κρατήσεις θέσεων: 6974646343

http://www.paramithias.gr/

11ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών "Τα 12 Κουπέ", 15-29 Μαΐου 2022, Αμαξοστοιχία - Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «τα 12 Κουπέ», πιστό στο ετήσιο ανοιξιάτικο ραντεβού του από τον Μάιο 2011, οργανώνεται και φέτος από την Αμαξοστοιχία - Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ για 11η χρονιά.

Νέες καλλιτεχνικές ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες δημιουργούν και παρουσιάζουν καθημερινά επί ένα συνεχές δεκαπενθήμερο performances σύντομης διάρκειας (10-30 λεπτών) από την Κυριακή 15 Μαΐου έως και την Κυριακή 29 Μαΐου 2022.

Στα 11 αυτά χρόνια, το μοναδικό παγκοσμίως πολιτιστικό σιδηροδρομικό Φεστιβάλ που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η Τατιάνα Λύγαρη, ανέδειξε, ενθάρρυνε και προώθησε νέους καλλιτέχνες και ομάδες από τους χώρους του Θεάτρου, της Μουσικής, του Χορού και των Εικαστικών προσφέροντας βήμα έκφρασης και δημιουργίας αλλά και έναυσμα για νέες συνεργασίες σε περισσότερες από 170 ταλαντούχες νεανικές ομάδες με συνολικά περισσότερους από 700 καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της Τέχνης 

Στην πορεία, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των συμμετεχόντων καλλιτεχνών και των performances, προστέθηκε και κάθε απρόβλεπτος, σκηνικός και μη σκηνικός χώρος της Αμαξοστοιχίας. Φέτος, εκτός των υπολοίπων χώρων, προστίθεται και το πλήρως εξοπλισμένο υπαίθριο stage που διαθέτει πλέον η απλόχωρη Αποβάθρα του Τρένου στο Ρουφ.

Σχετικά με τη φετινή 11η διοργάνωση του Φεστιβάλ η καλλιτεχνική διευθύντριά του Τατιάνα Λύγαρη σημειώνει:

«Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «τα 12 Κουπέ» απευθύνεται σε καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της τέχνης και μπορεί να περιλαμβάνει θεατρικές και μουσικές performances, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, χορευτικές performances, stand-up comedy κα. Φέτος ο προβολέας φωτίζει κυρίως το Θέατρο με πληθώρα θεατρικών παραστάσεων σύντομης διάρκειας αλλά περιλαμβάνει και εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, παραστάσεις χορού και μουσικά live. Η φετινή θεματολογία ποικίλει, κυρίως όμως μετατοπίζεται σε θέματα πιο κοινωνικά και πολιτικά όπως ο ρατσισμός, το προσφυγικό, η μετανάστευση, τα ηθικά διλήμματα σε καιρό πολέμου, η αναζήτηση δικαίωσης του ατόμου απέναντι σε αυθαιρεσίες και λιγότερο σε θέματα ανθρωποκεντρικά όπως πχ. η μετάβαση από τη ζωή στον θάνατο κά. Το τρένο βέβαια, όπως πάντα, όχι μόνο ως περιβάλλων χώρος αλλά και ως σύμβολο μετακίνησης και διαδρομής, είναι πάντα κυρίαρχο και αποτελεί πρόκληση έμπνευσης και δημιουργικότητας για τους καλλιτέχνες.»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τατιάνα Λύγαρη

Υπεύθυνος καλλιτεχνικών ομάδων: Ευθύμης Χρήστου

Υπεύθυνος κοινού: Βασίλης Ψυλλάς

Φωτογραφίες: Υπατία Κορνάρου

Επικοινωνία: ArtsPR PERFORMANCES

Όλες οι performances παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση από τις 19.00 έως τις 23:45 σε ένα κυλιόμενο πρόγραμμα, για ένα συνεχές 15νθήμερο (15-29/5/2022).

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Απαραίτητη προϋπόθεση η προμήθεια δελτίων εισόδου.

Έναρξη διανομής δελτίων εισόδου για τις performances τής κάθε ημέρας από 18.30 στο ταμείο της Αμαξοστοιχίας.

Μέγιστος αριθμός δελτίων εισόδου 3 ανά άτομο/ανά ημέρα βάσει διαθεσιμότητας θέσεων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τηλ. γραφείου παραγωγής 210 9237076,

τηλ. θεάτρου 210 5298922

theater@totrenostorouf.gr

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως & Αμφιπόλεως

Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ

Δωρεάν υπαίθριο Parking 

Ο 6ος και τελευταίος κύκλος του επιτυχημένου προγράμματος Art-Wagons του δωρεάν διαδικτυακού "ταξιδιού" χορού και μουσικής για εφήβους των απομακρυσμένων κυρίως περιοχών της Ελλάδας καθώς και για παιδιά με αναπηρία

Art-Wagons δωρεάν διαδικτυακό «ταξίδι» χορού και μουσικής για εφήβους των απομακρυσμένων κυρίως περιοχών της Ελλάδας καθώς και για παιδιά με αναπηρία

Ο 6ος και τελευταίος κύκλος του επιτυχημένου προγράμματος ξεκινάει στις 2 Μαΐου 2022

Κάνε την εγγραφή σου δωρεάν και ταξίδεψε μαζί μας στον κόσμο των Τεχνών!

Με τον 6ο κύκλο του προγράμματος που ξεκινάει στις 2 Μαΐου ολοκληρώνεται το επιτυχημένο πολιτιστικό διαδικτυακό «ταξίδι» του «Art-Wagons» που προσφέρει δωρεάν σε κάθε άκρη της Ελλάδας η Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΞΑΝΑ και η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ με την ευγενική αρωγή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.). Το «Art-Wagons» είναι ένα διαδικτυακό πολιτιστικό πρόγραμμα με ψυχαγωγικό χαρακτήρα που προσφέρεται δωρεάν σε παιδιά και εφήβους που ζουν κυρίως σε απομακρυσμένες ορεινές ή νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας ή/και σε παιδιά με αναπηρία, ηλικίας από 7 έως 15 ετών και έχει στόχο τη γνωριμία με τον κόσμο των Τεχνών για την περαιτέρω ανάπτυξη της προσωπικότητας και των δεξιοτήτων τους. Πρόκειται για μία δημιουργική εξερεύνηση στον Χορό και τη Μουσική μέσα από δύο διαδικτυακά εργαστήρια που πραγματοποιούνται με όρους εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης.

Ι. Μουσικοί Ταξιδευτές με θέμα τη Μουσική για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ηλικίας 7-12 ετών.

ΙΙ. Σώμα εν Κινήσει με θέμα τον Σύγχρονο Χορό για εφήβους, ηλικίας 12-15 ετών.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία οι 5 κύκλοι του προγράμματος με τη θερμή ανταπόκριση παιδιών, γονέων/κηδεμόνων αλλά και εκπαιδευτικών από όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

O 6ος και τελευταίος κύκλος του «Art-Wagons» πραγματοποιείται από τις 2 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου 2022 με διάρκεια 5 εβδομάδες. Το κάθε παιδί, επιβάτης αυτού του πολιτιστικού «ταξιδιού», με την εγγραφή του στο πρόγραμμα, παίρνει το «εισιτήριό» του (τον προσωπικό του κωδικό), επιβιβάζεται στο «Art-Wagons» και πλοηγείται στην διάρκεια των 5 εβδομάδων σε 5 videos – σταθμούς λαμβάνοντας πληροφορίες και υλικό με τη μορφή video, κειμένων, εικόνων, ήχων κ.ά. υπό την καθοδήγηση καταρτισμένων εκπαιδευτών-«μηχανοδηγών». Στη συνέχεια καλείται να εργαστεί σε απλά ζητούμενα που απαιτούνται σε κάθε video-σταθμό, να πειραματιστεί, να εκφραστεί, να ανακαλύψει και να γίνει τελικά ο δημιουργός του προσωπικού διαδικτυακού του artwork. Τα θέματα που περιλαμβάνονται στον κάθε σταθμό και ο τρόπος παρουσίασης τους είναι ελκυστικά, εύκολα στην κατανόηση, εμπεριέχουν το στοιχείο του παιχνιδιού και της έκπληξης και ταυτόχρονα είναι σχεδιασμένα με γνώμονα τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες των συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων. Με την ολοκλήρωση του «ταξιδιού» δημιουργείται μια εικονική αμαξοστοιχία, η οποία αποτελείται από τα «βαγόνια», δηλαδή τα έργα των παιδιών-επιβατών που συνδέονται μεταξύ τους σε μια ψηφιακή σύνθεση σε μορφή βίντεο, puzzle κ.ά.

Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια δεν απαιτείται προηγούμενη ενασχόληση με τη Μουσική ή τον Χορό. Όλα τα παιδιά-επιβάτες που ολοκληρώνουν το εργαστήριο, λαμβάνουν δίπλωμα πιστοποίησης ολοκλήρωσης του προγράμματος «Art-Wagons». Στο πρόγραμμα «Art-Wagons» διδάσκουν οι εκπαιδεύτριες-«μηχανοδηγοί»: Φωτούλα Καρατζάνου: Εκπαιδεύτρια Μουσικής, Κοινωνιολόγος Πέπη Ζαχαροπούλου: Χορογράφος, Καθηγήτρια Χορού Μαρία Αδαμοπούλου: Χορογράφος, Καθηγήτρια Χορού Καλλιτεχνική επιμέλεια: Τατιάνα Λύγαρη Ηθοποιός, Σκηνοθέτης Επιστημονική Σύμβουλος: Σεβαστή Σοφία Ανθοπούλου, Εμπειρογνώμων της Εκπαίδευσης

Βγάλτε το εισιτήριο σας, ανυπομονούμε να συνταξιδέψουμε!

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://artwagons.totrenostorouf.gr/

Βρείτε μας www.totrenostorouf.gr https://www.facebook.com/trenostorouf https://twitter.com/ToTrenoStoRouf https://instagram.com/ToTrenostoRouf

με την ευγενική αρωγή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, Βουλή Τηλεόραση, 102 FM, 9,58 FM, Νέα Τηλεόραση Κρήτης, Αργολίδα TV

Προβολή – επικοινωνία 

ArtsPR Πτολεμαίων 4, 11635, Αθήνα

https://artspr.gr/

contact@artspr.gr

Anton | Έναρξη: Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, 17:00 - 21:00 | εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου

Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου» παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Αντόν από 14 Απριλίου – 7 Μαΐου 2022.

Ο Αντόν ερευνά την πρόσκαιρη και εύθραυστη παρουσία των όντων και των πραγμάτων. Ένα χέρι, ένα βιβλίο, λίγα βράχια, μια ανθρώπινη φιγούρα. Δουλεύοντας εδώ και 30 χρόνια τη φωτογραφία με την τεχνική της αργυροτυπίας, καθώς και με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και το βίντεο, επιχειρεί να συλλάβει τη φευγαλέα παρουσία των πραγμάτων και των φυσικών όντων, όπως και των αντικειμένων που έχτισε ο άνθρωπος μέσα στον χρόνο. Σώματα σε κίνηση, σκεπασμένα πρόσωπα, φιγούρες φανταστικές ή μεταμφιεσμένες σε άγρια τοπία, πέφτουν σαν νοητές εικόνες, διάσπαρτα μαύρα προσχέδια της ύπαρξης, μαρτυρίες μιας σταδιακής εξαφάνισης.

Η ιστορικός τέχνης Χριστιάνα Γαλανοπούλου μεταξύ άλλων γράφει για την έκθεση:

...Πρωτόπλαστοι διωγμένοι από κόσμους που δεν επέλεξαν, πουλιά, παράγκες, έρημα σπίτια και τοπία, ένα χέρι, μια μάσκα, ένα δέντρο: όλα ιδωμένα με ένα βλέμμα που διστάζει ανάμεσα στη συμπόνια και την αίσθηση του ανοίκειου. Αφήνουν ίχνη οι σκιές; Με έναν παράξενο τρόπο όλα όσα εικονίζονται αφήνουν το ίχνος τους για μια στιγμή στο βλέμμα του θεατή. Με κάποιον τρόπο όλα όσα εικονίζονται είναι παρουσίες. Και σε κάθε παρουσία αξίζει ένα πορτρέτο. 

Ο Anton (Αντώνης Νίκογλου) γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα και ζει στο Παρίσι από το 1965. Είναι διπλωματούχος Αρχιτεκτονικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού. Από το 1970 αρχίζει τις πρώτες περιπλανήσεις του στο χώρο της τέχνης. Ζωγραφική, μουσική, φωτογραφία, video. Συνεργάζεται με τους Κεσσανλή, Takis και Μολφέση. Δημιουργεί την ομάδα design αντικειμένων και χώρου AHA.

Ο Jean Luc Godard γράφει γι’ αυτόν: «’Άραγε λίγο μπλε, γκρι ή μαύρο μπορούν να κάνουν ζωγραφική;» Ίσως όχι, αλλά ο Anton δεν ζωγραφίζει το μπλε ή το γκρί. Ζωγραφίζει την ανάμνηση του μπλε, τον απόηχο του γκρί, την αναπόληση του μαύρου. Ίσως λοιπόν, μια μέρα υπάρξουν στ’ αλήθεια. Γιατί η ζωγραφική δεν είναι παρά αυτό το ίσως. Το παιδί θα μεγαλώσει. Το σημαντικό είναι ότι η ζωγραφική δέχτηκε τον Anton σαν να ήταν το παιδί της…»

εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου

Βαλαωρίτου 9α, 10671Αθήνα

τηλ: 2103607598

email: info@ekfrasi-art.gr 

fax: 2103607546

www.ekfrasi-art.gr

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00-20.00,

Τετάρτη: 12.00-18.00

Σάββατο: 12.00–15.00,

Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Σύμφωνα με τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας αποφυγής της διασποράς του Covid-19, παρακαλούμε να κρατήσετε 2 μέτρα απόσταση από άλλους επισκέπτες και υπενθυμίζουμε πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την διάρκεια της επίσκεψης σας. Με βάση τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την καταπολέμηση της Covid-19, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για την είσοδό σας στη γκαλερί είναι απαραίτητη η επίδειξη:

1. πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης είτε αρνητικού Rapid / PCR test με ισχύ 48 ωρών.

2. δελτίο ταυτότητας.

 

Ο χώρος τέχνης, Ηώς παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης της Χρυσούλας Σκεπετζή, Αδέξιες Μοναξιές II

Ο χώρος τέχνης, Ηώς παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης της Χρυσούλας Σκεπετζή, που φιλοτεχνήθηκε πριν και κατά τη διάρκεια των lɒckdown της πανδημίας του covid19 με τον τίτλο: Αδέξιες Μοναξιές II

Επιμέλεια: Γιώργος Καραταράκης

Χώρος Τέχνης Ηώς,

Χέυδεν 38,

Πλατεία Βικτωρίας Αθήνα

Έναρξη 5-4-2022 και ώρα 19.00 έως 23:00

Διάρκεια έκθεσης από 5-4-2022 έως 7-5-2022.

Ώρες λειτουργίας: 12:00-20:00

Θα εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των επισκεπτών κατά του covid19

Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Καραταράκης γράφει:

Αδέξιες Μοναξιές.

Με αυτόν τον υπαινικτικό και αρκούντως συμβολικό τίτλο, μας σύστησε η Χρυσούλα Σκεπετζή το δημιούργημα της, αποτελούμενο από τσιγαρόκουτες, εφημερίδες, μικρά διάφανα κουτιά και σχέδια με μελάνι. Η πληθωρική τόσο σε νόημα, όσο και σε όγκο εγκατάσταση, είναι γέννημα της περιόδου της καραντίνας. Θέματα της, το ζήτημα της ύπαρξης στη σύγχρονη κοινωνία, η απομόνωση, ο εγκλεισμός, είτε αν αυτός είναι άμεσα επιβαλλόμενος, είτε όχι.

Τα διάφανα κουτιά, που άλλοτε ανοίγουν καλώντας τον θεατή για αλληλεπίδραση και άλλοτε μένουν κλειστά, κατάλληλα μόνο για ηδονοβλεπτικές περιπλανήσεις, δημιουργούν ιστορίες ελεύθερης ερμηνείας και τοποθέτησης. Μας παραπέμπουν στις οθόνες ή ενδεχομένως σε μικρά διαμερίσματα, κλειστά θωρακισμένα σκηνικά, που προστατεύουν, απομονώνοντας. Ο θεατής ως άλλος James Stewart στον Σιωπηλό Μάρτυρα, του Hitchcock, παρατηρεί, προσλαμβάνει και ερμηνεύει, άλλοτε μηχανικά και άλλοτε κριτικά. Οι εφημερίδες δρουν αινιγματικά δημιουργώντας συνειρμούς προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τον ρόλο τους στις ζωές μας και στη λήψη των αποφάσεων μας.

Τα σχέδια με μελάνι που συνοδεύουν την εγκατάσταση, αντηχούν με τη σειρά τους το ευρύτερο πνεύμα του έργου. Διατηρώντας σε μορφοπλαστικό επίπεδο μία essans ιαπωνικού manga, παρουσιάζουν ανθρώπους σε καθημερινές αστικές ασχολίες. Άνθρωποι καθήμενοι και άνθρωποι όρθιοι με ένα κοινό μοτίβο να επανέρχεται, αυτό του καθοδηγητή, που μιλάει αλλά δεν ακούγεται, που σου δίνει τη δυνατότητα να σηκωθείς, αλλά εσύ παραμένεις αδρανής.

Πιστή στην εννοιολογική τέχνη η κα Σκεπετζή φιλοτέχνησε έργα με πολυεπίπεδα στρώματα σύνταξης, κατανόησης και πρόσληψης. Η αφήγηση αν και καθοδηγείτε από το ίδιο το δομικό πλαίσιο των έργων και της μαεστρίας της δημιουργού, δεν επιβάλλεται σε καμία περίπτωση στον θεατή, ούτε προσπαθεί να πείσει για κάτι. Σχεδόν σαν αόρατος μάρτυρας απλώς παρατηρεί, τον αναγνώστη του έργου που με τη σειρά του ξεδιπλώνει τις ιστορίες. Οι σαφείς αναφορές της καλλιτέχνιδας στα ανθρωπάκια του Γιάννη Γαΐτη, στα απομονωτικά αστικά περιβάλλοντα των Edward Hooper και George Tooker, αναδεικνύουν ότι ο εγκλεισμός και η μοναξιά στη σύγχρονη πραγματικότητα δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο της πανδημίας.

H άντληση μορφών-περιεχόμενου από την εννοιολογική τέχνη, καθώς και οι επίκαιροι τους προβληματισμοί, καθιστούν τα έργα της κα Σκεπετζή τόσο καίρια, όσο απαραίτητα. Φανερώνουν μία υποθάλπτουσα ευαισθησία για την σύγχρονη ύπαρξη στα μεγάλα αστικά κέντρα, δημιουργούν συνειρμούς, σκέψεις και απορίες εγείροντας ερωτήματα με τις επιδέξιες σιωπές τους.

Η Γκαλερί “Χρυσόθεμις” παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής “ΕΥ-ΤΟΠΙΑ” της Έφης Μάνου

Η Γκαλερί “Χρυσόθεμις” παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής “ΕΥ-ΤΟΠΙΑ” της Έφης Μάνου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τη 1 έως τις 30 Απριλίου 2022.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Πρωί: Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 11.00 – 14.00 // Σάββατο: 11.00 -14.30 Απόγευμα: Τρίτη: 18.30 – 21.00, Πέμπτη: 17.30 – 20.00, Παρασκευή: 18.30 – 21.00

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση έχουν ως κεντρικό στοιχείο τη φύση και την αλληλεπίδρασή της με τον άνθρωπο. Πρόκειται για έργα που περικλείουν στιγμιότυπα της καθημερινότητας μακριά από την πόλη. Αποτυπώνουν τοπία και στιγμές που ανακαλούνται από την ιδιαίτερη πατρίδα, στην Ήπειρο. Σε τελική ανάλυση, είναι έργα που παρότι δημιουργήθηκαν κατά τη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας, καταφέρνουν, ωστόσο, να αποτυπώσουν τη φύση στην πιο παραγωγική στιγμή της, εμπεριέχοντας την ανάταση, την αίσθηση της δημιουργίας και της αναγέννησης κατά τη στιγμή της αποτύπωσής της.

Δυο λόγια για την Έφη Μάνου:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε αρχικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία (1975- 1977) και στη Σχολή Νηπιαγωγών (1977-1978). Συνέχισε με σπουδές ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ (1980-1985) κοντά στους Δ. Μυταρά και Η. Δεκουλάκο, χαρακτικής κοντά στο Θ. Εξαρχόπουλο και σκηνογραφία με καθηγητή τον Β. Βασιλειάδη. Σπούδασε, επίσης, στο Royal College of Arts του Λονδίνου με καθηγητή τον Peter de Francia και στη New York Academy με καθηγητές τους L. Gervitz,-μέθοδος Repin- και τον John Wellington. Έχει πραγματοποιήσει ομαδικές και ατομικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, τη σκηνογραφία, αλλά και με μεταφράσεις.

Από το 1985 διδάσκει στη ΣΧΟΛΗ ΜΑΝΟΥ, της οποίας τη διεύθυνση έχει από το 1997.

Γκαλερί Χρυσόθεμις

Διεύθυνση:

Καλογρέζης 14, Χαλάνδρι, Aθήνα, 15232

Email: gall.chryssothemis@gmail.com

www.chryssothemis.com

f.gallery chryssothemis

Τηλέφωνο: 210 68 11 418

APRIL - MAY 2022 EXHIBITION | OPEN CALL TO ALL ARTIVISTS | Artivism: The Power of Art for Social Transformation

Exhibition description:

This month-long multi-venue Artivism exhibition aims to bring artwork and visual statements to the global community by exhibiting art for a purpose, moving from the traditional idea of an art exhibition in the museum or gallery setting to a more public space for all.

This exhibition aims to showcase artists addressing social concerns.

This interdisciplinary, multi-institutional collaboration aims to engage people in transforming society through the power of art.

The vision of Artivism: The Power of Art for Social Transformation is to generate a movement with committed social artivists in response to historic global unrest.

Artivism aims to generate community through multi-disciplinary teamwork for a more dignified and meaningful coexistence, however you define these terms.

This initiative aims to nurture confidence in taking continuous action from wherever you are through reciprocity.

A QR code with an image will be displayed at the venues for sculpture, dance, music, film or video, audio, or large artworks.

Digital images may be submitted for artists exhibiting work that cannot deliver the original pieces to a venue.

The deadline for submission of artwork is March 18, 2022.

MAIL: artivism@adelphi.edu

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΕΤΕ | Η ΤΕΧΝΗ ΕΚΠΟΛΙΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ ΟΥΤΕ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ

Θυμό και ανησυχία πρέπει να προκαλεί η εκ μέρους της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη οδηγία «να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς». Το Υπουργείο Πολιτισμού μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε ότι «παγώνει» εκδηλώσεις με πολιτιστικούς οργανισμούς από τη Ρωσία. Η ήδη αναβληθείσα εκδήλωση του Gala Όπερας, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 3 Μαρτίου, ακυρώθηκε. Ακυρώνεται επίσης και η μετάδοση της παράστασης "Η Λίμνη των Κύκνων", στο πλαίσιο του κύκλου The Bolshoi Ballet Live from Moscow, την Κυριακή 6 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Έτσι βλέπουμε η Τέχνη από γέφυρα ειρήνης και επικοινωνίας των λαών, από βασικό στοιχείο πνευματικής καλλιέργειας και εξύψωσης του ανθρώπου, να γίνεται φτηνό πολεμικό εργαλείο, στο όνομα της διακοπής διπλωματικών σχέσεων και να υπηρετεί τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή.

Βέβαια αυτό το «πογκρόμ» κατά των καλλιτεχνών από τη Ρωσία το έχουν υιοθετήσει κι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου σε προχτεσινή ανακοίνωσή της δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως την έκκληση της Ουκρανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να μποϊκοτάρει τον ρωσικό κινηματογράφο (δηλαδή να μη συμμετάσχουν σε φεστιβάλ ταινίες παραγωγής της Ρωσίας). Όπως ανακοινώθηκε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία «θα αποκλείσει τις ρωσικές ταινίες από τα φετινά Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου και παρέχουμε την υποστήριξή μας σε κάθε στοιχείο του μποϊκοτάζ». Αλλά και ο δήμαρχος του Μιλάνου αποφάσισε ότι ο διεθνούς φήμης Ρώσος μαέστρος Βαλέρι Γκεργκίεφ, δεν θα διευθύνει τις παραστάσεις στη Σκάλα του Μιλάνου αυτή την εβδομάδα, καθώς δεν υπέγραψε πιστοποιητικό φρονημάτων! Επιπλέον όπως ανακοινώθηκε ο μαέστρος πρόκειται να χάσει τις θέσεις του στις ορχήστρες του Μονάχου και του Ρότερνταμ.

Αναρωτιόμαστε:

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΛΣΤΟΪ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΥΣΚΙΝ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ;

Το ΕΕΤΕ παλεύει για την ελευθερία της έκφρασης και δημιουργίας. Λέμε ΟΧΙ σε κάθε σκοταδιστική πράξη, σε κάθε πράξη εναντίον της Τέχνης και του πολιτισμού.

• Λέμε όχι σε αυτό τον πόλεμο, που μόνο δεινά φέρνει για τους λαούς

Λέμε:

• Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο. Η χώρα μας να μην γίνει πεδίο βολής για τα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά συμφέροντα! Ο λαός μας να μην γίνει στόχος για αντίποινα. Οι λαοί δεν έχουμε συμφέρον να διαλέξουμε ανάμεσα στον Πούτιν και το ΝΑΤΟ.

• Καμία στρατιωτική βοήθεια και διευκόλυνση να μην δοθεί μέσω της Αλεξανδρούπολης και των άλλων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα.

• Καμία αποστολή εξοπλισμού η έμψυχου δυναμικού, κανένας Έλληνας φαντάρος να μη γίνει εύφλεκτη ύλη.

Εγκαίνια: 9 Μαρτίου, 17:00-21:00 | Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Στέφανος Δασκαλάκης: Ζωγραφική 2013 - 2021 | 16 Φωκίωνος Νέγρη

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 από τις 17.00 έως τις 21.00 εγκαινιάζεται στον χώρο «16 Φωκίωνος Νέγρη» η ατομική έκθεση του ζωγράφου Στέφανου Δασκαλάκη με τίτλο «Συλλογή Σωτήρη Φέλιου - Στέφανος Δασκαλάκης: Ζωγραφική 2013 - 2021» σε επιμέλεια της Ειρήνης Οράτη. Η έκθεση παρουσιάζει 25 ζωγραφικές συνθέσεις, κυρίως μεγάλων διαστάσεων, από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου και ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, όπως την Τράπεζα της Ελλάδος, τη Συλλογή Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., τη Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου και τη Συλλογή Δανή Κοτζαϊβάζογλου.

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες, η πρώτη αποτελείται από έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί από το 2004 - 2009 και ανήκουν στην Συλλογή Σωτήρη Φέλιου, και η δεύτερη από έργα που έχουν δημιουργηθεί την περίοδο 2013 – 2021, μετά την αναδρομική έκθεση του Στέφανου Δασκαλάκη στο Μουσείο Μπενάκη το 2013, και ανήκουν σε συλλογές ιδρυμάτων και ιδιωτών. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν έως σήμερα εκτεθεί.

Ακολουθώντας μια χρονολογική προσέγγιση, η έκθεση φανερώνει στους θεατές την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Στέφανου Δασκαλάκη, μέσα από τις θεματικές ενότητες που τον απασχολούν: η ανθρώπινη μορφή και η γυναικεία φιγούρα, η σημασία της τοποθέτησης του μοντέλου στο ατελιέ και η κατάλληλη «σκηνογραφία» της εικόνας, η παρατήρηση της πραγματικότητας την ώρα της ζωγραφικής πράξης, η αποτύπωση του φωτός και της σκιάς και οι εσωτερικοί χώροι.

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της η επιμελήτρια της έκθεσης Ειρήνη Οράτη: «Ο Δασκαλάκης δεν αναζητά μια ιδεατή ομορφιά, δεν δημιουργεί εντυπώσεις «ωραίου». Με το πινέλο σκάβει, προσθέτοντας ολοένα στα πρόσωπα, στοιχεία που εκείνος διακρίνει, που εκείνος έχει επιλέξει να προβάλλει και συχνά, να φωτίσει. Εδώ ανήκουν οι θαυμάσιες μορφές της Μυρτώς, της Ναταλίας, της Ιωάννας, της Ελένης, πάνω σε αυτοσχέδιες βάσεις -μεταχειρισμένες ξύλινες παλέτες που λειτουργούν ως αναπάντεχα βάθρα-, αλλά και οι αρκετές συνθέσεις πάνω στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και κάπως αλλοπρόσαλλο πρόσωπο του Λεωνίδα.»

Τέλος, ο Σωτήρης Φέλιος αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα του καταλόγου:

«Με τη ζωγραφική του Στέφανου Δασκαλάκη πολλές φορές αναρωτιέμαι αν αυτό που αντιλαμβάνομαι με τα μάτια μου κοιτάζοντας τους πίνακες, υπάρχει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και πέρα απ’ την αντίληψή μου (εκεί που ξέρω ότι υπάρχει ένα «χάος»), ή αν ο Στέφανος Δασκαλάκης μου δίνει μαζί και μια «ζώνη ασφαλείας» για να ψηλαφίσω το χάος και να το «απολαύσω», όπως τον γύρο του θανάτου, απ’ τα πανηγύρια που πήγαινα παιδί στην Τρίπολη τον Δεκαπενταύγουστο;»

Την έκθεση συνοδεύει πλήρως εικονογραφημένη δίγλωσση έκδοση.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης θα ανακοινωθούν σύντομα.

Διοργάνωση: Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία»

Επιμέλεια: Ειρήνη Οράτη

Χώρος: 16 Φωκίωνος Νέγρη, 112 57 Αθήνα

Εγκαίνια: 9 Μαρτίου 2022, 17.00 - 21.00

Διάρκεια: 9 Μαρτίου – 7 Μαΐου 2022

Ωράριο λειτουργίας:

Τετάρτη - Παρασκευή: 16.00 - 20.00

Σάββατο: 12.00 - 17.00

Ακολουθούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του COVID19

 

 

Έκθεση ζωγραφικής Χρήστου και Στέργιου Κοβατσιάδη | Βαφοπούλειο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης

Με αφετηρία το Βαφοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2022, οι δύο ζωγράφοι, Χρήστος και Στέργιος Κοβατσιάδης παρουσιάζουν στο φιλόξενο χώρο τουτις "Πινελιές της Άνοιξης". Η νέα τους δουλειά άλλοτε συμβατή, άλλοτε ασύμβατη, σιωπηλή και εκρηκτική συνάμα ανοίγει τον χρωματικό κύκλο, αφήνοντας το φως να κυριαρχήσεικαι να δώσει ζωή στον άνθρωπο, που στέκεται μέσα στον άφθαρτο χρόνοως σημείο αναφοράς σε όλη την πορεία της ζωής του. Σώματα, πρόσωπα, τοπία κι αντικείμενα, καθώς και το υγρό στοιχείο βρίσκονται σε μια διαρκή κίνηση, που χωρίς να την καθορίζουν, καταφέρνουν να προκαλέσουν το συναίσθημα του θεατή. Τα εγκαίνια της ατομικής τους έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 4 Μαρτίου και ώρα 19:00 υπό την αιγίδα του Βαφοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης (Βαφόπουλου 5, Θεσσαλονίκη). 

Διάρκεια έκθεσης: 4 -19 Μαρτίου 2022

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00

Τέχνη Τώρα | Τα Γυμνά | Καλλιόπη Κουκλινού, Ατομική έκθεση | Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κολλάρου

Tο artAZ παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Καλλιόπης Κουκλινού “Τα Γυμνά” – μία συλλογή έργων που εξερευνά το ανθρώπινο σώμα ως μέσο έκφρασης της ανθρώπινης φύσης και όχημα πλοήγησης στο ταξίδι της ζωής. Η έκθεση, σε επιμέλεια Αλεξάνδρας Κολλάρου, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος “Τέχνη Τώρα”.

“Το γυμνό με αφορά ως θεματολογία, είναι γύρω μου, μπορώ να συσχετιστώ με αυτό”. Ο ερωτισμός ωστόσο δεν είναι απαραίτητα η αφετηρία για τη δημιουργία των έργων, αφετηρία είναι η αλήθεια της καλλιτέχνιδας και η επιθυμία της να τη μοιραστεί με τον κόσμο. “Φτιάχνω έργα για να μοιραστώ την προσωπική μου ερμηνεία της ύπαρξης μας. Η σύνθεση για εμένα ολοκληρώνεται με την παρέμβαση του θεατή, με την ερμηνεία που θα δώσει ο ίδιος στο έργο”.

Οι φιγούρες συνήθως δεν έχουν πρόσωπα, είναι ρευστές, μοιάζουν να αιωρούνται στον χώρο. Πρωταγωνιστής είναι πάντα η σύνθεση και ζητούμενο η αναζήτηση της απλής γραμμής, μία διαδικασία διαρκούς αφαίρεσης. “Δεν αντιλαμβάνομαι την πραγματικότητα ως δομή μόνο, δε με ενδιέφερε ποτέ η αντιγραφή της.”

Η καλλιτέχνης ρέπει προς το εικαστικό πείραμα, οδηγούμενη από την επιθυμία της να εξερευνήσει τις δυνατότητες των μέσων που έχει στη διάθεση της, όποια και αν είναι αυτά. Η δουλειά έχει αναφορές στη χαρακτική, τις μήτρες, τις αντιδράσεις και τις αλληλεπιδράσεις των υλικών και των επεξεργασιών. Τα τελικά έργα παραπέμπουν αμυδρά σε σχεδιασμένες εκδοχές χαρακτικών, σαν μία αντιστροφή των μέσων: σχέδια που ξεκίνησαν από υποθετικά χαρακτικά, αντί για το αντίθετο που είναι το σύνηθες.

Τα έργα χωρίζονται σε 8 ενότητες: Τα Εσωτερικά, Το Δέρμα, Το Κόκκινο & το Μαύρο, Τα Τοπία, Άνδρας & Νεραντζιά, Οι Κόκκινες Γραμμές, Τα Ζευγάρια και τα Σχέδια του Sketchbook. Η τελευταία αυτή ενότητα έχει ιδιαίτερη σημασία για την καλλιτέχνιδα. Έφτιαξε τα σημειωματάρια στη διάρκεια της καραντίνας, σαν αντίδραση στη νέα πραγματικότητα, ξεκίναγε την κάθε μέρα της ενσωματώνοντας και εξωτερικεύοντας τα ερεθίσματα, προκειμένου να τα επεξεργαστεί. Ήταν μια “άσκηση υγείας”.

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, στις 16:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Απριλίου 2022. Μπορείτε να την επισκέπτεσθε, σε 24ώρη βάση, στη διεύθυνση: https://alexandrakollaros.com/kalliopi-kouklinou-ekthesi-ta-gymna/ .

Σχετικά με την καλλιτέχνιδα Η Καλλιόπη Κουκλινού γεννήθηκε στη Γερμανία το 1970. Σπούδασε Παιδαγωγική και Ιστορία της Τέχνης. Ειδικεύθηκε στη χαρακτική στο εργαστήριο του Prof. Dr. Schuetz. Από το 2001 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές διεθνώς. “Τα Γυμνά” είναι η δεύτερη ατομική της έκθεση. @kalliopi.kouklinou

Σχετικά με την Αλεξάνδρα Κολλάρου Η Αλεξάνδρα Κολλάρου ασχολείται με την προώθηση της σύγχρονης τέχνης τα τελευταία 27 χρόνια, στοχεύοντας στο να την κάνει προσιτή σε όλους. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Ελληνική Τέχνη από το Α έως το Ω». @alexandrakollaros

▪ www.alexandrakollaros.com

Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να κατεβάσετε απευθείας από τη σελίδα της έκθεσης: https://alexandrakollaros.com/kalliopi-kouklinou-ekthesi-ta-gymna/

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο info@artaz.gr

 

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | Αναδρομική έκθεση - αφιέρωμα στον Μιχάλη Μιχαήλ

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης με τα έργα του Μιχάλη Μιχαήλ, ενός από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς κόμικς και εικαστικούς της δεκαετίας του ’80.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 στις 19.00

Ας ακολουθήσουμε μαζί την βόλτα που έκανε στη ηλεκτρική σύγχρονη πόλη χρησιμοποιώντας χρώμα για να δείξει τα σκοτάδια της.

Πάντα μέσα από αντιθέσεις, δίπολα σε εύθραυστη ισορροπία: Την παρακμή, την εγκατάλειψη και τη φαντασμαγορία . Τη βία και τη τρυφερότητα . Το σκοτάδι και το φως. Το θόρυβο και τη σιωπή. Τη στέρηση, το πάθος και την έκσταση.

…και μετά τη βόλτα μαζί του ίσως…

όπως έλεγε και εκείνος…

Την τελευταία στιγμή μωρό μου θα υπάρχει πάντα ένας ήρωας..

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Στέλλα Μιχαήλ για την παραχώρηση των έργων

Επιμέλεια Έκθεσης: Ντόρα Βυζοβίτου, Έλενα Παπαδημητρίου

Διάρκεια έκθεσης: 4 - 18 Μαρτίου 

Δευτέρα έως Κυριακή: 18:00 - 22:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

Η καταστροφή της Σμύρνης, ελληνική εξωτερική πολιτική και ο ελληνικός τύπος της εποχής: Η Αφήγηση μιας καταστροφής | Webinar από τον ομογενειακό σύλλογο “Hephaestus Wien–Österreichisch/Griechischer Integrationsverein“

Ο Ομογενειακός Σύλλογος “Hephaestus Wien–Österreichisch/Griechischer Integrationsverein“ με την ευκαιρία της επετείου των 100 Χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, σας προσκαλεί στην διαδικτυακή εκδήλωσή με θέμα:

Η καταστροφή της Σμύρνης, ελληνική εξωτερική πολιτική και ο ελληνικός τύπος της εποχής: Η Αφήγηση μιας καταστροφής

Χαιρετισμό θα απευθύνουν:

Ο Dr. Heinz Gstrein, σχολιαστής, εκ μέρους του Συλλόγου “Hephaestus Wien–Österreichisch/Griechischer Integrationsverein”.

Ο ομότιμος Καθηγητής Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Την εκδήλωση θα προλογίσουν:

Ο βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο ομότιμος καθηγητής Νίκος Ουζούνογλου, Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών.

Ομιλητής:

Ο καθηγητής Νικόλαος Παναγιώτου, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Η Ιφιγένεια Μωραϊτίνη – Πατριαρχέα θα διαβάσει απόσπασμα από την «Αιολική Γη» του Ηλία Βενέζη

Συντονίζει: η Εύα Μούσιου, φοιτήτρια Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Κυριακή 20-2-2022

18:00 ώρα Κ Ε,

19:00 Ελλάδος

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας.

Σπονδή στο Συναίσθημα του Νίκου - Γιώργου Παπουτσίδη στην Art Place του Κυριάκουν Πεταλίδη

Η ιστορία της ταύτισης του εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου με την Ημέρα των Ερωτευμένων ξεκίνησε το 1382, από την Αγγλία του ύστερου Μεσαίωνα, με την πρώτη γραπτή αναφορά να γίνεται στο ποίημα ‘’Το Κοινοβούλιο των Πτηνών’’ (Parlement of Foules) του Τζέφρι Τσόσερ. Το ποίημα των 699 στίχων είναι ένα ενύπνιο εμπνευσμένο από την παράδοση, κατά την οποία την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα πουλιά διαλέγουν ερωτικούς συντρόφους («...for this was Saint Valentine's Day, when every bird cometh there to choose his mate...»).

Ο Κυριάκος Πεταλίδης και η Art Place gallery, παρουσιάζουν τις έντεχνες προτάσεις του διακεκριμένου, διεθνώς, εικαστικού Νίκου – Γιώργου Παπουτσίδη, οι οποίες αποτελούν σπονδή στο συναίσθημα. Με τους συμβολισμούς του σίδερου, του μπρούτζου ή του κασσίτερου, σε φόρμες οικείες, χρώματα αγαπημένα και μηνύματα εγνωσμένης αξίας, ο δημιουργός προσφέρει την δική του χοή, στα συναισθήματα που μυστικά ή φανερά επιθυμεί ο καθένας να μεταδώσει…!

Διάρκεια έκθεσης: 11 Φεβρουαρίου έως 12 Μαρτίου 2021

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 11:00 – 15:00

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 – 20:00

Υπενθύμιση: Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή σας στους χώρους της έκθεσης

Κυριάκος Ι.Πεταλίδης

Σκουφά 27 / Αθήνα - 10673

k.petalidis@gmail.com

2121072771- 6985085812

Η Άσπα Σβώλου στην πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο RE30 | La Brasserie gallery | Ηράκλειο Κρήτης | 7 - 20 Φεβρουαρίου

LA BRASSERIE GALLERY

Κοραή 5,

Ηράκλειο (1ος όροφος) | Κρήτη

7-20 Φεβρουαρίου 2022

⏱ 19:00-22:00 καθημερινά Δευ-Κυρ

Εγκαίνια Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 19:00

Επιμέλεια Γιώργος Καραταράκης

Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Γιώργος Καραταράκης γράφει:

«Ο Harold Rosenberg υποστήριξε ότι ορισμένοι ζωγράφοι στη Νέα Υόρκη στη δεκαετία του 1940, έκαναν κάτι ριζοσπαστικό. Σταμάτησαν να αντιμετωπίζουν τον καμβά ως την επιφάνεια πάνω στην οποία ζωγραφίζεις μία εικόνα, και ξεκίνησαν να την βλέπουν ως ένα μέρος στο οποίο μπορείς να καταγράψεις ένα γεγονός, μία πράξη (action). Κάπως έτσι η action painting εισήλθε στην Ιστορία της Τέχνης. Οι δεκαετίες στις οποίες τα αφηρημένα του Jackson Pollock και του Franz Kline μεσουρανούσαν, σίγουρα έχουν παρέλθει. Η έκθεση RE30 της Άσπας Σβώλου έρχεται εν έτει 2022 για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ παλιού και καινούργιου. Αποδεικνύοντας ότι τεχνικές όπως το dripping και το pouring παραμένουν διαχρονικές. Οι εικαστικές της μέθοδοι, όπως και ο ίδιος ο τίτλος της έκθεσης συμβολίζουν την αναγέννηση, την επανεκκίνησή, την επαναφορά. Με το αφαιρετικό Re που παραπέμπει στο Restart, στο Rebirth και στο Reset, μαζί με το 30 που αναφέρεται στην ηλικία κατά την οποία ξεκίνησε να ζωγραφίζει, η δημιουργός μας καλεί να δούμε τα έργα της που μέσα από την αφαίρεση της μορφής και του μελετημένου σχεδίου, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Η αυτοδίδακτη δημιουργός φιλοτέχνησε έργα πλούσια σε αυτοβιογραφικές αναφορές. Το καθένα μοναδικό, συμβολίζει σταθμούς στη ζωή της, συναισθήματα και γεγονότα που την ενέπνευσαν. Τα χρώματα κατά βάση ακρυλικά επιλεγμένα, για να αποδώσουν, το γεγονός και το αντίστοιχο συναίσθημα του. Η δυναμική ζωγραφική ήρθε για εκείνη φυσικά, ως μέσο εκτόνωσης συναισθημάτων. Με απλά υλικά όπως χρώματα και κατσαβίδια, κατόρθωσε να αποδώσει ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας παράλληλα τη μουσική, που για την ίδια είναι ένα απαραίτητο συστατικό για να δημιουργήσει. Το κάθε έργο της έχει φιλοτεχνηθεί υπό τον ήχο ενός τραγουδιού που άκουγε σε επανάληψη όταν το ζωγράφιζε. Ένα τραγούδι διαφορετικό για κάθε έργο, πάντα ταιριαστό με το συναίσθημα και το γεγονός που βίωνε. Η μίξη εικαστικής δημιουργίας και μουσικής χαρακτηρίζει τη διάθεση της ζωγράφου προς μία πιο ενεργή τέχνη, που θα περιλαμβάνει τόσο τα χρώματα, τα πινέλα, τις φόρμες, όσο και τις ψυχικές διαθέσεις, του καλλιτεχνικού υποκειμένου, ενσωματωμένες και πλήρως ορατές, όχι μόνο στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά και στην ίδια τη διαδικασία της δημιουργίας.»

Θόδωρος Δασκαλάκης | Lasciatemi Cantare | 17 Φεβρουαρίου – 12 Μαρτίου 2022 | εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου

Η αίθουσα τέχνης «εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου», παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Θόδωρου Δασκαλάκη με τίτλο Lasciatemi Cantare.

Η έκθεση αποτελείται αποκλειστικά από έργα που εγκαινιάζουν έναν καινούριο κύκλο δημιουργίας του καλλιτέχνη, που συνδιαλέγεται αδιάλειπτα με την ιστορία –της τέχνης, του ανθρώπου και της φύσης- αποτυπώνοντας όλα τα στάδια ενός σχεδόν αδύνατου εγχειρήματος. Σκοπός του νέου αυτού κύκλου έργων είναι να ανακαλύψει και να αφηγηθεί ένα αντικείμενο που τελεί μόνιμα υπό διαμόρφωση, επινοώντας εκ νέου τις ρέουσες και σκιερές συνάψεις που δένουν τον άνθρωπο με τη φύση και το πεπρωμένο του.

«Ζωγραφικές που θρηνούν, χλευάζουν, οργίζονται. […] Εικόνες θριαμβόλεθρων. Χρώματα εωσφορικά που πολεμούν το καλό γούστο και αμφισβητούν την ύπαρξη της ομορφιάς και της αλήθειας ως εννοιών.»,

παρατηρεί στον κατάλογο της έκθεσης ο Μάνος Στεφανίδης.

«Το τωρινό µου έργο, αποτελεί συμπύκνωση δύο βασικών στοιχείων που κατείχαν κεντρική θέση στα έργα των προηγούμενων ετών. Το στοιχείο του τραγικού και η στιγµή της έκστασης. Τα δύο αυτά στοιχεία δεν πρέπει να αναζητηθούν απαραίτητα, ή ίσως και καθόλου, στη θεµατική των έργων. Αυτό που µε συγκλόνιζε πάντα είναι η αδιάλειπτη αποτύπωση του τραγικού –µε τη διττή του σηµασία, δηλαδή αυτή που αντλεί από την αρχαία τραγωδία και εκείνη της καθημερινής ζωής– στα πρόσωπα και τις κινήσεις των ανθρώπων.»,

αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Άγγελο Ήβο και την Μαργαρίτα Καρκαγιάννη.

Έναρξη: Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022, 15:00 – 21:00

Διάρκεια: 17 Φεβρουαρίου - 12 Μαρτίου 2022

Ο Θόδωρος Δασκαλάκης είναι ζωγράφος γνωστός για το έργο του στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού όπως στη Γερμανία, στην Αυστρία, στο Βέλγιο και στην Κύπρο. Γεννήθηκε στην Γερμανία το 1968 και αποφοίτησε από την Ακαδημία του Μονάχου (MunichKunstakademie). Ξεκίνησε την καριέρα του ως ζωγράφος στο Μόναχο και στο Βερολίνο. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε το 1999. Πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης καθώς και στις Η.Π.Α. Πραγματοποίησε εκθέσεις σε γνωστές γκαλερί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου

Βαλαωρίτου 9α, 10671

τηλ: 2103607598

email: info@ekfrasi-art.gr 

www.ekfrasi-art.gr

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00-20.00, Τετάρτη: 12.00-18.00 Σάββατο: 12.00–15.00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Αλέκος Φασιανός 1935 - 2022 | Ο καλλιτέχνης πρέπει πάντα να έχει μία σημασία

Παραφράζοντας τη δική του φράση "Το χρώμα πρέπει πάντα να έχει μία σημασία" θεωρώ ότι πέτυχε στη ζωή του και στην πορεία του ως καλλιτέχνης να έχει πάντα μία σημασία και το πιο βασικό απ' όλα η κάθε εποχή τελικά να τον ακολουθεί κι όχι να την ακολουθεί. 

Στην ιστοσελίδα του https://www.alekosfassianos.gr/ εύκολα καταλαβαίνει κανείς τη σημαντικότητά του. Αρκεί να διαβάσεις τη ζωή του στην αρχική σελίδα, όπως ο ΄ίδιος την αφηγείται:

"Ο παππούς μου ήταν παπάς. Γεννήθηκα το 1935 δίπλα ακριβώς στην εκκλησία που λειτουργούσε ο ίδιος. Είχαμε ένα μικρό σπίτι με δειλινά στους Αγίους Αποστόλους κάτω από την Ακρόπολη. Από πολύ μικρός και εξ αιτίας του παππού μου, τριγύρναγα στις μισοσκότεινες μεταβυζαντινές εκκλησίες και τον βοηθούσα άλλοτε φέρνοντας του το θυμιατό και άλλοτε διαβάζοντας τον Απόστολο. Πιο πολύ όμως και από το θρησκευτικό μέρος με είλκυαν οι εικόνες οι βυζαντινές η οι λαϊκές.

Μου έκαναν εντύπωση οι άγιοι καβαλάρηδες με τα φωτοστέφανα και τα σπαθιά τους που έβγαζαν φλόγες και σκότωναν θηρία. Τα ξερά βυζαντινά βουνά στο βάθος, τα περίεργα δέντρα και τα φυτά και οι χρυσοί ουρανοί. Προσπαθούσα να αντιγράψω τις εικόνες. Όμως ήθελα να κάνω και δικές μου, να εκφράσω και τον δικό μου κόσμο, όπως κι όλας είχε διαπλαστεί από όλα όσα έβλεπα.

Η μητέρα μου ήταν φιλόλογος και είχε μανία με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Αυτή με πήγαινε συγχρόνως στα Μουσεία η την Ακρόπολη και παντού όπου μπορούσε να συναντήσει αρχαία πράγματα. Μου άρεσαν πολύ τα εικονογραφημένα αρχαία βάζα, ιδίως οι λευκές λήκυθοι, που εικόνιζαν νεκρικές παραστάσεις. Πιο πολύ όμως με συγκινούσαν τα κυκλαδικά ειδώλια με στυλιζαρισμένα χέρια, τα μονοκόμματα σώματα που μοιάζανε με παιχνίδια.

Ο πατέρας μου ήταν μουσικός και έτσι έμαθα να παίζω βιολί. Δεν νομίζω ότι αυτό με επηρέασε καθόλου. Γιατί ήθελα να ζωγραφίζω από μικρό παιδί. Μέχρι τα δεκαεφτά μου χρόνια ζωγράφιζα μόνος μου και είχα όλο τον μαγικό κόσμο των εικόνων, στις εκκλησίες, και από την άλλη μεριά την αγαλματολατρεία των αρχαίων Ελλήνων.

Ύστερα πήγα και σπούδασα στην Σχολή Καλών Τεχνών. Για πέντε χρόνια ασχολήθηκα με το σχέδιο αρχαίων κεφαλών και γυμνών μοντέλων.

Δεν μπορώ να πω ότι δεν έμαθα τίποτε. Το αντίθετο. Ο δάσκαλος μας ο Μόραλης είχε μια επιρροή επάνω μας τόσο σαν καλλιτέχνης, όσο και σαν άνθρωπος. Μάθαμε να βλέπουμε τις επιδράσεις του σκότους επί του φωτός και τανάπαλιν καθώς και τις αλλοιώσεις των σχημάτων των αντικειμένων εξ αιτίας του φωτός. Μάθαμε να συγκρίνουμε και τα πράγματα. Όμως πάντα σκεφτόμουνα τους αγίους με τα φωτοστέφανα, τα κοντάρια τους, τα σπαθιά τους, τις πολυποίκιλες στολές τους και τα κόκκινα η άσπρα άλογα που πηδούσαν πάνω από φλεγόμενους δράκοντες. Λιγότερο τώρα σκεφτόμουνα τα κυκλαδικά.Μου άρεσε επίσης και η γιαπωνέζικη τέχνη και η ινδική ζωγραφική-Ταντρική. Όμως δεν είχα την μυστικοπάθεια. Άρχισα να ζωγραφίζω πάλι ανθρώπους με στολή και παράσημα μέσα σε κήπους. Δεν είχαν καμία κίνηση. Ήταν ανέκφραστοι και κρατάγανε λουλούδια. Αργότερα οι μικρές αυτές φιγούρες των ανθρώπων με τις στολές που έκανα άρχισαν να διαλύονται, να γίνονται τα όντα τα χρωματιστά με τα λουλούδια γύρω γύρω, άλλοτε καλά, άλλοτε τρομερά.

 

 

 

Και τώρα αυτά που ζωγραφίζω κρατούν φλεγόμενα σπαθιά όπως οι βυζαντινοί άγιοι. Είναι όμως πλάσματα απόκοσμα, της δικιάς μου φαντασίας, όπως προήλθαν μέσα από τις σκοτεινές εκκλησίες. Μου αρέσει η κόκκινη μάζα η η μπλέ, όχι όμως αφηρημένη. Θέλω όμως να συμβολίζει κάτι το χρώμα η οι γραμμές. Για αυτό πάντα οι φιγούρες που ζωγραφίζω είναι διαλυμένες και ζουν στα λουλούδια. Ίσως είναι πεθαμένες” 

Αλέκος Φασιανός - Αθήνα 1964

Και τώρα αυτά που ζωγράφισε είναι έργα που ο ανθρώπινος νους θέλει να "κλέψει" για να μπορεί να ζει σε έναν κόσμο που παρά το γεγονός ότι είναι εφήμερος, τον νιώθει τόσο μόνιμο και καταπιεστικό!!!

Το ταξίδι στην αιωνιότητα ξεκίνησε, μόνο που τα έργα του είναι εκείνα που κρατούν την αιώνιότητα από το χέρι.  

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ - ΕΡΓΑ

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ - ΕΡΓΑ

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ - ΕΡΓΑ

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ - ΕΡΓΑ

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ - ΕΡΓΑ

ΛΙΖΑ ΜΕΡΛΙΝ ΒΑΣΙΛΑΤΟΥ «Τόπων Ανάμνηση ΙΙ» - Ζωγραφική - Διάρκεια: 27 Ιανουαρίου έως 19 Φεβρουαρίου 2022 | Περί Τεχνών Καρτέρης

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 12.00 στην αίθουσα τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης η ατομική έκθεση της Λίζας Μέρλιν Βασιλάτου με τίτλο «Τόπων Ανάμνηση ΙΙ».

Θα παρουσιαστούν έργα μικρών, μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων δουλεμένα με λάδι σε καμβά και λαδοπαστέλ.

«Το προσωπικό της βιώμα η ζωγράφος το επεξεργάζεται σε έργο τέχνης, δηλαδή σε εικόνα, που είναι πια μια μετάπλαση της πραγματικότητας με βάση το δικό της το αίσθημα και την ιδιαιτερότητα της κοσμοθεωρίας της. Το φως και το χρώμα είναι πάντοτε πρωταρχικό, εκφραστικές αξίες, που συντείνουν στο να είναι αυτή η εικόνα περισσότερο εύγλωττη και δυναμική!»

Καθηγητής Στέλιος Λυδάκης

Την ημέρα των εγκαινίων η γκαλερί θα είναι ανοικτή από τις 12 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της παραμονής σας εντός της γκαλερί.

Στο χώρο μας τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12.00 – 18.00

ΤΕΤΑΡΤΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ 12.00 – 15.00

ΚΥΡΙΑΚΗ - ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

GALLERY ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ,

Ηροδότου 5 Κολωνάκι,

10674 Αθήνα

Τηλ. (+30) 210 8239465 – Κιν. (+30) 6947 277 684 peritechnon@yahoo.gr | www.peri-technon.com |

facebook peritechnon karteris

youtube peritechnon karteris | instagram peritechnon karteris

Υπό την αιγίδα του υπουργείου παιδείας ο Πανελλήνιος διαγωνισμός μονολόγου της Ε.Σ.Ε.

Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελου Συρίγου ετέθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπου Μονολόγου επί Σκηνήςπου προκήρυξε η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Συρίγος υπογράμμισε ότι ο διαγωνισμός προσφέρει μια δημιουργική αλλά και συναισθηματική διέξοδο στους πολίτες όλης της επικράτειας, λόγω των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία, οι οποίοι έπληξαν ιδιαίτερα τον πολιτισμό.

Ο διαγωνισμός αποτελεί μια καινοτόμο, ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, με την υποστήριξη της Τέχνης Πολιτεία, υπό την αιγίδα και της Περιφέρειας Αττικής και σε συνεργασία με 23 Δήμους σε όλη την επικράτεια.

Λεπτομερείς πληροφορίες και οι όροι συμμετοχής στον Διαγωνισμό παρέχονται στην ιστοσελίδα της Ένωσης, στη διεύθυνση https://senariografoi.gr/gr/news/stories/i1389/

Δείτε εδώ το βίντεο με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελου Συρίγου: https://senariografoi.gr/gr/news/events/i1444/

Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένη η δήλωση του κ. Συρίγου:

«Η περίοδος της πανδημίας αποτέλεσε δοκιμασία για ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας. Αυτό φάνηκε κυρίως στα θέματα πολιτισμού. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η μοναδική δυνατότητα και διέξοδος πολιτισμού ήταν μέσω της τηλεοράσεως και του ραδιοφώνου, όπου οι πολίτες αυτής της χώρας ήταν απλοί θεατές.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η πρωτοβουλία της Ενώσεως Σεναριογράφων Ελλάδος να προχωρήσει σε διαγωνισμό μονολόγου σε όλη τη χώρα αντιμετωπίστηκε εξαιρετικά θετικά από το Υπουργείο Παιδείας, διότι προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες μέσα από λόγο, έμπνευση, συμμετοχή, να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο και ξεχωριστό και να συμμετέχουν άμεσα, προσφέροντας μια συναισθηματική διέξοδο στην καθημερινότητά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που του Υπουργείο Παιδείας έθεσε υπό την αιγίδα του τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους συντελεστές και τους συμμετέχοντες».