Logic Unlogic | Έκθεση του εικαστικού Βάιου Παρασκευά στο Spiti Art Bar | 25 Νοεμβρίου - 11 Δεκεμβρίου

Διογκώσεις και συρρικνώσεις νοοτοπίων βρίσκουν δυσδιάκριτες συντεταγμένες μέσω μιας εγκεφαλικής εκπνοής, ο χρόνος σταματάει και οι παλινδρομούσες καταστάσεις μεταξύ λογικού και μη λογικού μορφοποιούνται αυτόματα. Έργα μέσω μίας προσπάθειας εναγκαλισμού της μη συνεκτικής στιγμής της ύπαρξής μας, σκέψεις μεταξύ των σκέψεων, ο άδειος νοητικός χώρος μεταξύ των προμορφοποιημένων συναισθημάτων, ο ρυθμός χωρίς ήχο στον οποίο κινούμαστε όταν το φως είναι νοερό.

Στο Spiti Art Bar, στον υπέροχο χώρο του ορόφου, ο οποίος εμπνέει για συνδιαλλαγή μεταξύ ανθρώπων και οπτικών οργανισμών, παρουσιάζω μεγάλο μέρος των τελευταίων έργων μου, ονομάζω την έκθεση Logic Unlogic και σας προσκαλώ.

-----ΠΟΥ: Spiti Art Bar, Ευπατριδών 7, Κεραμεικός

-----ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 25 Νοεμβρίου - 11 Δεκεμβρίου

-----ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ: Τρίτη έως Κυριακή 21:30 – 00:00

Ο χώρος της έκθεσης λειτουργεί ανεξάρτητα από τα εκάστοτε live – συναυλίες.

Η έκθεση είναι με δωρεάν είσοδο.

Παρόλα αυτά αν κάποιος επιθυμήσει να καθίσει και στο live της βραδιάς θα πρέπει να έχει υπόψη ότι το live έχει είσοδο μαζί με το ποτό του.

Για περισσότερες πληροφορίες:

vaiosparaskevas@gmail.com

+30 6977610224

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΟΥΛΙΑΣΗ | Πορεία προς την εξέλιξη | 22 - 29 Νοεμβρίου | BLACK DUCK gallery

Η γκαλερί του Black Duck φιλοξενεί την έκθεση ζωγραφικής της Αικατερίνης Πουλιάση με με θέμα «Πορεία προς την εξέλιξη» από τις 22 έως και τις 29 Νοεμβρίου 2022.

Η ατομική έκθεση της Αικατερίνης Πουλιάση επιχειρεί να αναδείξει στοιχεία, μέσα κι εκδηλώσεις της ανθρώπινης εξέλιξης. Η πορεία και τα στάδια της ζωής συνιστούν στοιχεία μόνο της γέννησης και της φθοράς του ανθρώπου. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι που καθιστούν τον άνθρωπο εν δυνάμει εξελισσόμενο ον. Η αναζήτηση στιγμών ξεγνοιασιάς κι επικοινωνίας, δικαιοσύνης και φωτός ωθούν τον άνθρωπο στην δημιουργία κι αποκατάσταση μιας εσωτερικής ισορροπίας. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει, η απελευθέρωση από τα δεσμά της ύλης κι από φθοροποιές καταστάσεις, το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον, και τέλος η συμπαντική ενέργεια κι η θεϊκή ύπαρξη ωθούν τον άνθρωπο σε εσωτερική εξέλιξη κι ανέλιξη.

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα έως Σάββατο: 13:00 - 21:00

Κυριακή: 18:00 - 21:00

BLACK DUCK gallery 

Χρήστου Λαδά 9α

Αθήνα

τηλ. 210 3234760

https://blackduck.gr/el/

” Πολεμώντας με την Ανθρωπότητα…” | Έκθεση στο χώρο Art 16 Creation Space

” Η εκθεση αυτή έχει αφορμή την θλίψη, που νιώθω για τον πόλεμο στην Ευρώπη και γενικώς τον πόλεμο, οπως και για την κακοποίηση των γυναικών στην μέση Ανατολή. ”

Με αυτά τα λόγια αναφέρεται χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης Μιχάλης Οικονόμου, που είναι ο δημιουργός των εικαστικών έργων, αλλά και της σκηνικής παρουσίασης της έκθεσης.

Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα σύνολο από εικαστικές εκφράσεις του καλλιτέχνη, όπως πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά, καθώς και κείμενα με αφορμή τον πόλεμο και την κακοποίηση των γυναικών που, δυστυχώς, λαμβάνει χώρα σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο χρονικό διάστημα και στη χώρα μας.

Στο χώρο της έκθεσης θα ακούγεται ηχογραφημένη η απαγγελία των κειμένων με τις φωνές των ηθοποιών Σπύρου Σπαντίδα και Σοφίας Μανωλάκου

Την ηχογράφηση, την μείξη ήχου και τη σύνθεση στο πιάνο επιμελήθηκε η Εύα Λουκάτου, με την υποστήριξη του melissa music lab.

Η έκθεση θα διεξαχθεί στο χώρο Art 16 Creation Space, Αρτεμισίου 16 στον Κεραμεικό, που παραχωρήθηκε από την εταιρεία Vaktak.

Η έκθεση θα διαρκέσει από την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.

Ωρες επίσκεψης 18.00 εώς 20.00

Facebook: Mike's Art

Instagram: @mikeoikonomoucom

https://uniquepedia.com/artist/mike-oikonomou

Από 15 - 21 Νοεμβρίου 2022 παρουσιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Τάssas Μπιτσάνη - Πέτρου με θέμα "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΕΙ ΣΥΜΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ"

Αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ

Αγίας Σοφίας 38 

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά: 11:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00

Σάββατο: 11:00 - 14:00

Δια΄ρκεια έκθεσης: 15 - 21 Νοεμβρίου 2022

ΤΟ ΚΑΝΑΔΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ "THE OCEAN INSIDE" ΤΗΣ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗΣ ΚΑΝΑΔΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ EVELINE KOLIJN

Το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα παρουσιάζει “The Ocean Inside”, ένα πολυδιάστατο εικαστικό έργο της Ολλανδο-καναδής καλλιτέχνιδας Eveline Kolijn που εστιάζεται στους Ωκεανούς και την Κλιματική Αλλαγή. Το έργο, που χρησιμοποιεί διάφορα οπτικοακουστικά μέσα, αποτελείται από μια ταινία της καλλιτέχνιδας που προβάλλεται σε ένα χειροποίητο πέπλο δικής της δημιουργίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό ταξίδι στο βυθό που εστιάζεται στον ωκεανό, την επιστήμη και την σύνδεση μεταξύ του ανθρώπου και της θάλασσας. Τ

ο ενδιαφέρον της Eveline για τις βιολογικές επιστήμες και η αγωνία της για το περιβάλλον εκφράζεται μέσα από την τέχνη της, δηλαδή την χαρακτική και τις γλυπτικές εγκαταστάσεις φτιαγμένες από συνθετικά υλικά που έχουν βρεθεί τυχαία. Το πάθος της για το περιβάλλον ενθαρρύνεται από μια διεθνή παιδική ηλικία στην Γαλλία, Βενεζουέλα, Βέλγιο, Ολλανδικές Αντίλλες, Ολλανδία και Αυστραλία. Μεγαλώνοντας στην Καραϊβική, έζησε από κοντά τόσο την ομορφιά όσο και την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων.

Η Eveline ζει στο Κάλγκαρι του Καναδά. Σπούδασε πολιτιστική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία και Καλές Τέχνες στο Alberta College of Art+Design στον Καναδά, όπου έλαβε το βραβείο Governor General's Award για τις ακαδημαϊκές της επιδόσεις.

Η παρουσίαση του "The Ocean Inside" θα διαρκέσει 18-26 Νοεμβρίου και θα συμπεριλάβει διάφορες εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών την ελληνική πρεμιέρα της ταινίας "Winterreise - Musings on a Winter's Journey, the Sublime and Climate Change", η οποία γυρίστηκε, μονταρίστηκε και παρήχθη από την Eveline Kolijn και είναι εμπνευσμένη από τη σύνθεση του Franz Schubert.

«Η θάλασσα κατέχει μια αναδυόμενη ιστορία εξέλιξης: η ζωή βλαστάνει, αξιοποιεί το φως του ήλιου και δημιουργεί ωκεανούς που αναπνέουν και μας δίνουν οξυγόνο. Έχω γίνει μάρτυρας της υποβάθμισής της με την πάροδο του χρόνου, ιδίως των κοραλλιογενών υφάλων. Τα παραπάνω αποτελούν τη βάση της καλλιτεχνικής μου δημιουργίας. Αφού δεν έγινα ποτέ θαλάσσιος βιολόγος, είμαι καλλιτέχνης-θαλάσσιος βιολόγος.» - Eveline Kolijn

Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα

Ορμηνίου 3A 11528

18-26 Νοεμβρίου 2022

Εγκαίνια: 18 Νοεμβρίου 2022 στις 19.30

Ανοιχτό για το κοινό: Δ-Τε-Πα 11.00-13.00 & Τρ-Πεμ 17.00-19.00

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Συζήτηση με την καλλιτέχνιδα: 22 Νοεμβρίου 2022 στις 19.30

Προβολή ταινίας “Winterreise” σε ελληνική πρεμιέρα: 24 Νοεμβρίου 2022 στις 19.00

Συζήτηση στα αγγλικά με θέμα “Ocean pollution & climate change”: 26 Νοεμβρίου 2022, 11.00-14.00 (Συμμετέχουν: Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος-HELMEPA, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών-ΕΛΚΕΘΕ, Eveline Kolijn)

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι στα αγγλικά.

Προ-εγγραφή: info@cig-icg.gr.

ΑΡΤΕΟΝ / ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ

Η Αρτέον Εκδοτική, οι Μονάδες Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου το Εργαστήριο Οικολογίας ΒΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), διοργανώνουν

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ

Έμπνευση στη σκιά των δέντρων!

5/11 - 12/12/2022 ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΙΟΠ Καφεθέατρο «ΟΛΥΜΠΙΑ» Νησάκι Ιωαννίνων

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ • ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ • ΟΜΙΛΙΕΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ • ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ • ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τον πλούτο και την ποικιλία των δέντρων του βουνού και του λόγγου της ελληνικής φύσης και να προβάλλει τη σχέση τους με τον πολιτισμό, την ιστορία, τον μύθο και τις τοπικές κοινότητες της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, να αναδείξει την προσφορά των δέντρων και κατ’ επέκταση του δάσους στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και σε όλες τις μορφές ζωής, ως συστατικού τόσο της φυσικής όσο και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το Φεστιβάλ έχει ως έμπνευση την εικονογραφημένη έκδοση «Τα Δέντρα του Τόπου μας» (Αρτέον Εκδοτική, 2021) που αποτελεί το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης, συλλογικής έρευνας, μελέτης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες, που προστατεύουν και προστατεύονται από τα δάση, με την πλούσια βιοποικιλότητα και τη ζωογόνο παρουσία τους και μας διδάσκει «να μελετάμε τα δέντρα» και τα ευεργετήματά τους, χωρίς αλαζονεία, αλλά με περίσκεψη και γνώση!

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΙΟΠ

ΕΚΘΕΣΗ 30 Εικαστικά Δέντρων Αρτέον από την εικονογραφημένη έκδοση «Τα Δέντρα του Τόπου μας» (Αρτέον Εκδοτική, 2021)

30 Ξυλόγλυπτα & Έργα Τέχνης Συλλογή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΛΥΖΟΥ

Αρχαία ξύλινα μουσικά όργανα Συλλογή ΘΩΜΑ ΜΠΑΛΤΑ

Έργα τέχνης από ξύλο Συλλογή NIKOY OΚΚΑ

Ξύλινα παραδοσιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το Μέτσοβο

Ήχοι του Δάσους από τον PETER ANNEAR

AΡΤΕΟΝ Εκδοτική

Ατομική έκθεση Pebble Art της Σελίνας Κρητικού «ΒοτσαλοΠοιήματα ΙV» | 11 έως 21 Νοεμβρίου 2022 | Οπλοθήκη De Milly - Ρόδος

Ο ΔΟΠΑΡ σας προσκαλεί στην ατομική έκθεση Pebble Art της Σελίνας Κρητικού «ΒοτσαλοΠοιήματα ΙV»

Διάρκεια έκθεσης : 11 έως 21 Νοεμβρίου 2022

Από τις 11 έως τις 21 Νοεμβρίου διαρκεί η έκθεση Pebble Art της εικαστικού Σελίνας Κρητικού, «ΒοτσαλοΠοιήματα IV» στον ιστορικό χώρο της οπλοθήκης de Milly.

Τα βότσαλα ζωντανεύουν ξανά και σκορπούν συναισθήματα διηγούμενα τις ιστορίες τους. Ιστορίες καθημερινές, ιστορίες αγάπης, ιστορίες ανθρώπινες, ιστορίες ξεριζωμού και προσφυγιάς. Ένα ταξίδι δημιουργικό που συνεχίζεται, ανανεώνεται, πηγαίνει όλο και «μακρύτερα» παρασύροντας τους θεατές σε μία περιήγηση στο σαγηνευτικό κόσμο του Pebble Art. Τα βότσαλα ενσαρκώνουν ρόλους με απόλυτα φυσικό τρόπο, προβάλλοντας την «ψυχή» τους στα μάτια του θεατή ως μία μοναδική αποκάλυψη . Αυτή η μύηση ανοίγει νέους δρόμους που εξάπτουν το συναίσθημα και τις μνήμες ολοκληρώνοντας την περιήγηση στον όμορφο κόσμο του Pebble Art (η Τέχνη της Πέτρας).

Η Σελίνα Κρητικού ζει και δημιουργεί στη Ρόδο. Έχει στο ενεργητικό της 5 ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το έργο της ¨Φυγή¨ επελέγη και δημοσιεύθηκε από το διεθνές περιοδικό τέχνης «Artist talk magazine” .

Έργα της συμμετέχουν σε πολυτελές βιβλίο-λεύκωμα σύγχρονων εικαστικών.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια έκθεσης : 11-21 Νοεμβρίου 2022

Οπλοθήκη De Milly (απέναντι από τη ΔΕΗ) - ΡΟΔΟΣ

Ώρες λειτουργίας : 18:00-21:30

Είσοδος ελεύθερη

"Τάσος Λειβαδίτης 100 χρόνια από τη γέννησή του" | ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στον “ποιητικό κόσμο του Τάσου Λειβαδίτη”, σας προσκαλούν να ταξιδέψετε μαζί τους, η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση “Νόστος – Αργεντινή”, το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ και ο Σύλλογος “Hephaestus Wien – Österreichisch/Griechischer Integrationsverein”, την Κυριακή 6/11/2022 με θέμα:

"Τάσος Λειβαδίτης 100 χρόνια από τη γέννησή του"

Θα χαιρετήσουν:

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Η Χριστίνα Τσαρδίκος, Πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης “Νόστος – Αργεντινή”.

Η Ινώ Μάτσου, Ηθοποιός, Μέλος του ΔΣ του “Hephaestus Wien – Österreichisch/Griechischer Integrationsverein”.

Ομιλητές:

Η Μαριέττα Σταμίρη, Φιλόλογος, με θέμα: "Το διεθνιστικό πνεύμα και η έννοια της αλληλεγγύης στην ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη"

Ο Γιώργος Δουατζής, ποιητής, με θέμα: Ο Λειβαδίτης όπως τον έζησα.

Ο Νικόλαος Ψαρομμάτης, μαθητής του Γυμνασίου, Λυκείου Λουμπουμπάσι Λ.Δ. του Κονγκό, θα παρουσιάσει το βιογραφικό του Τάσου Λειβαδίτη.

Η Μαριάννα Αποστολοπούλου, μαθήτρια της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, θα απαγγείλει το ποίημα “Αν θέλεις να λέγεσαι Άνθρωπος” .

Μουσικά την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Σχολή ΣΑΧΕΤΙ της Ν. Αφρικής με 2 τραγούδια σε στίχους Λειβαδίτη:

“το Βρέχει στη φτωχογειτονιά” και “Δραπετσώνα”.

Θα διαβαστούν στίχοι από το “Απάνθισμα” σε διάφορες γλώσσες.

Θα συμμετάσχουν Πρόεδροι Ελληνικών Ομοσπονδιών από διάφορα Κράτη.

Συντονίζει: η Lena Kyropoulos, Association European Journalists.

Κυριακή 6-11-2022 18:00 CET, 19:00 Ελλάδος

Η εκδήλωση τελεί υπό: την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας.

Meeting ID: 825 8660 7208

Passcode: 679980

Επίσης ζωντανά και στο επίσημο κανάλι της ιστοσελίδας του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης Γιοχάνεσμπουργκ στο You Tube:

Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Νεκρή φύση, 2007, λάδι σε χαρτόνι, 15 x 27 εκ.

Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Νεκρή φύση, 2007, λάδι σε χαρτόνι, 15 x 27 εκ.

Έκθεση: Poetics of the Ordinary: Νεκρές φύσεις από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου | Πρόγραμμα Φιλοξένιας Ακαδημαϊκής και Επιμελητικής Έρευνας

Το Πανεπιστήμιο Ιστορίας της Τέχνης, The Courtauld Institute of Art, London και η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου μέσα από το «Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ακαδημαϊκής και Επιμελητικής Έρευνας Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης» παρουσιάζουν την έκθεση Poetics of the Ordinary: Νεκρές φύσεις από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου, σε επιμέλεια του Kirk Patrick H. Testa.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18.00-21.00 στον χώρο τέχνης «16 Φωκίωνος Νέγρη», Αθήνα.

Η έκθεση Poetics of the Ordinary: Νεκρές φύσεις από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου είναι η πρώτη έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλοξενίας και αποτελεί το επιστέγασμα της εξάμηνης παραμονής του επιμελητή Kirk Patrick H. Testa στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε τη δυνατότητα να εμβαθύνει τις γνώσεις του σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, μέσα από συναντήσεις με δημιουργούς, κοινότητες και πολιτιστικούς φορείς του εικαστικού χώρου της Αθήνας, καθώς και τη συναναστροφή του με τα έργα της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, σχέδια και γλυπτά από τους καλλιτέχνες: Τάσο Αριδά, Χρήστο Μποκόρο, Χρόνη Μπότσογλου, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Στέφανο Δασκαλάκη, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Κωνσταντίνο Κερεστετζή, Αλέκο Λεβίδη, Αφροδίτη Λίτη, Ανδρέα Λόλη, Ναταλία Μελά, Λουίζα Μίσσιου, Βάλλυ Νομίδου, Κώστα Παπανικολάου, Βασίλη Παπανικολάου, Κωνσταντίνο Παπατριανταφυλλόπουλο, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Γιώργο Ρόρρη, Παύλο Σάμιο, Μισέλ Φάις, Πάνο Φειδάκη, Άννα Μαρία Τσακάλη, Πόπη Τσουκάτου, Μαρία Χατζηανδρέου και Δημήτρη Χαντζόπουλο.

ΓΙΑ ΤΟΝ KIRK PATRICK H. TESTA

Ο Kirk Patrick H. Testa ολοκλήρωσε το 2019 τις σπουδές του στην Ιστορία της Τέχνης και στην Φιλοσοφία στο Κολέγιο Vassar (Poughkeepsie, NY) και το καλοκαίρι του 2022 αποφοίτησε από το The Courtauld Institute of Art, Λονδίνο με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης. Η έρευνα του εστιάζει στην παγκόσμια εννοιολογική τέχνη, καθώς και τη διασταύρωση του μέσου της ζωγραφικής με το ψηφιακό χώρο.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ακαδημαϊκής και Επιμελητικής Έρευνας της Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης του ακαδημαϊκού ινστιτούτου, The Courtauld Institute of Art και της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, έχει ως στόχο τη δημιουργία καναλιών υποστήριξης για νέους επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ακαδημαϊκής έρευνας γύρω από την σύγχρονη ελληνική τέχνη και τη σύνδεση της με τη διεθνή εικαστική σκηνή. Το Πρόγραμμα λαμβάνει χώρα δύο φορές το χρόνο απευθύνεται σε διδακτορικούς, μεταπτυχιακούς και τριτοετείς φοιτητές με ακαδημαϊκό υπόβαθρο στην επιμέλεια, ιστορία και θεωρία της τέχνης και δίνει την ευκαιρία να εμπλουτίσουν την έρευνα τους σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, μέσα από τη συναναστροφή τους με τα έργα της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, συναντήσεις με δημιουργούς, κοινότητες και πολιτιστικούς φορείς του εικαστικού χώρου της Αθήνας.

Επιμέλεια Kirk Patrick H. Testa

Συντονισμός Δάφνη Πολίτη Υπεύθυνη Σχεδιασμού & Επίβλεψη Υλοποίησης Προγράμματος Φιλοξενίας

Εγκαίνια Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, 18:00-21:00

Διάρκεια 02 - 26/11/2022

Ώρες λειτουργίας Τετάρτη - Παρασκευή 16:00-20:00

Σάββατο 12:00-17:00

Χώρος 16 Φωκίωνος Νέγρη, 112 57, Αθήνα

Άγγελος Σκούρτης | ΟΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΙΗΣΗ | Εγκαίνια: Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, 19:00

Άγγελος Σκούρτης

ΟΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΙΗΣΗ

3 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2022

Η αίθουσα τέχνης «εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου», παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Άγγελου Σκούρτη με τίτλο ΟΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΙΗΣΗ.

Ο Σκούρτης παρουσιάζει ένα σύνολο έργων που λειτουργούν ως μονάδες αλλά και σαν μέρος συνόλων πολλών άλλων έργων. Aφήνοντας τα σχήματα και τα χρώματα τους να λειτουργούν άλλοτε επιθετικά και άλλοτε γλυκά και επικοινωνιακά, αντιμετωπίζουν τον χώρο ανάμεσα τους, καθώς και όλο το χώρο της γκαλερί, όχι σαν κενό ή χώρο υποδοχής έργων αλλά σαν ανυπόστατο και οργανικό μέρος τους. Ο δε θεατής περιδιαβαίνοντας ανάμεσα τους, γίνεται και αυτός μέρος τους, συμπαρασύροντας τον σε ένα ταξίδι εκεί όπου αυτός θέλει και επιθυμεί να βρεθεί. Δυο ποιητές στάθηκαν δίπλα του αυτά τα δύσκολα χρόνια δημιουργίας των έργων του, ο Τ. Σ. Έλιοτ με τον στίχο του «Δεν θα σταματήσουμε να εξερευνούμε. Και το τέλος της εξερεύνησής μας θα είναι όταν θα φτάσουμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε και θα ανακαλύψουμε το μέρος για πρώτη φορά.» , όπως και ο Νίκος Καρούζος, ένας ποιητής που πολύ αγάπησε την ζωγραφική και τους ζωγράφους, με το ποίημά του ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ.

Εγκαίνια: Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, 19:00

Διάρκεια: 3 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2022

εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου

Βαλαωρίτου 9α, 10671

τηλ: 2103607598

email: info@ekfrasi-art.gr

Αθήνα fax: 2103607546

www.ekfrasi-art.gr

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00-20.00,

Τετάρτη: 12.00-18.00

Σάββατο: 12.00–15.00,

Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Aτομική έκθεση Αγγελικής Αντωνέα «Βλέμματα μετέωρα, τοπία πλέοντα» | GalleryArtPrisma, 14 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2022

14 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2022

Aτομική έκθεση Αγγελικής Αντωνέα

«Βλέμματα μετέωρα, τοπία πλέοντα»

GalleryArtPrisma,

Kουντουριώτου 187,

Πειραιάς

Επιμέλεια: Λουίζα Καραπιδάκη

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη,Πέμπτη,Παρασκευή 11.00-15.00 & 18.00-21.00,

Τετάρτη, Σάββατο 11.00-15.00

Ατομική εικαστική έκθεση του Γιάννη Καμίνη, “Mystic”, Οκτώβριος 2022, Spice Art Gallery, Θεσσαλονίκη.

Η Spice Art Gallery (Μητροπόλεως 66, Θεσσαλονίκη) σας προσκαλεί στη νέα έκθεση του διεθνούς εικαστικού Γιάννη Καμίνη.

Ο εικαστικός θα παρουσιάσει και θα αναλύσει τη θεματική της έκθεσης μαζί με τον επιμελητή τέχνης Γιώργο Ορφανίδη την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου.

Στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει special event με τους music performers: Γιάννα Λελίδου (τρομπέτα), Ειρήνη Αλεξίου (σαξόφωνο), και Αποστόλη Λάσχο (πιάνο).

Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Γιώργος Ορφανίδης γράφει μεταξύ άλλων για την έκθεση:

...Στην παρούσα αναδρομική έκθεση ζωγραφικής επί καμβά και μεταξωτών υφασμάτων, ο Γιάννης Καμίνης μεταφέρει τη ζωή που χάρισε κάποτε σε κατάλευκες επιφάνειες μέσω της δικής του διαλογιστικής πορείας σε πολυτελή φουλάρια- απαραίτητα αξεσουάρ μιας σύγχρονης unisex ενδυματολογικής ταυτότητας, όλα εμποτισμένα σε μείγματα σχημάτων και χρωμάτων σαν από μύησης αποστάγματα.

Γεώργιος Ορφανίδης, Αρχαιολόγος, Ιστορικός Τέχνης, Creative Director georgiosorfa@gmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.spiceart.eu

info@spiceart.eu

Athens Science Festival 2022 «Κόσμοι του Αύριο» | “Worlds of Tomorrow” Παρασκευή 21 – Κυριακή 23 Οκτωβρίου. Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

130 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί οργανισμοί | 70 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα | 25 εργαστήρια για παιδιά | 15 workshops | 20 ομιλίες | εκθέσεις τέχνης και επιστήμης | διαγωνισμοί | stand-up science | ποικίλες δράσεις για κάθε ηλικία Θέλεις να παίξεις ποδόσφαιρο και σούμο με ρομπότ; Θες να αγγίξεις έναν πλανήτη; Να δημιουργήσεις τα δικά σου χρωματιστά αστέρια και ηφαίστεια; Tο Athens Science Festival, η μεγάλη γιορτή της επιστήμης, επιστρέφει από 21 έως 23 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν την επιστήμη μέσα από την τέχνη, τη διάδραση και το παιχνίδι σε ένα συναρπαστικό φεστιβαλικό τριήμερο στην καρδιά της πόλης.

Με έμπνευση το Foresight, τη στρατηγική διερεύνηση διαφόρων πιθανών εκδοχών του μέλλοντος, το φεστιβάλ μάς μεταφέρει στους «Κόσμους του Αύριο» που έρχονται με φόρα και φέρνουν μαζί έννοιες όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και η αειφόρος ανάπτυξη. Μέσα από βιωματικά εργαστήρια και διαδραστικά εκθέματα, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την υπολογιστική όραση, θα προγραμματίσουν και θα οδηγήσουν το δικό τους Minibot, θα ταξιδέψουν νοητά στο ηλιακό μας σύστημα και θα ανακαλύψουν τον ρόλο που συντελεί η δορυφορική τεχνολογία στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το πρόγραμμα του Athens Science Festival είναι πλούσιο και πολυσυλλεκτικό με δράσεις για όλους: 70 διαδραστικά δρώμενα, 25 εργαστήρια για παιδιά, 15 workshops για ενήλικες, 20 ομιλίες, εκθέσεις τέχνης και επιστήμης, διαγωνισμούς και stand-up science μεταξύ άλλων. Ακόμη, και φέτος κορυφαίοι επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο θα δώσουν το «παρών» στο φεστιβάλ επιχειρώντας μέσα από τις ομιλίες τους να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά από σύγχρονα ζητήματα.

Δείτε το video του Athens Science Festival 2022: https://youtu.be/OLVfIDpO8kg

Η προπώληση ξεκίνησε! Κλείσε τώρα το εισιτήριό σου: https://www.viva.gr/tickets/festival/athens-science-festival-2022/

Πληροφορίες: Παρασκευή 21 έως Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 5€ Μειωμένο εισιτήριο: 3€ (Α.Μ.Ε.Α-Άνεργοι-Φοιτητές), με την επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού στα ταμεία τις ημέρες διεξαγωγής.

Περισσότερα: www.athens-science-festival.gr

Μερικά από τα highlights του Athens Science Festival 2022

Η Minoan Robotsports Competition (MRC) προσκαλεί τους συμμετέχοντες σε έναν συναρπαστικό διαγωνισμό αθλητικής ρομποτικής ποδοσφαίρου και σούμο, σε διοργάνωση του Ελληνικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, H.E.R.O.

Η βραβευμένη διαδραστική έκθεση “Planets in your Hand”, που διοργανώνει το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστρέφει. Μικροί και μεγάλοι θα αγγίξουν και θα αντιληφθούν δια της αφής και της όρασης τις ιδιαιτερότητες του κάθε πλανήτη, όπως τις ατμοσφαιρικές και γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές, τη θερμοκρασία και τον άνεμο.

Ο Mr Chem μας μεταφέρει στο εργαστήριό του και ετοιμάζει μαζί με τα παιδιά τα πιο εντυπωσιακά πειράματα με απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα. Δημιουργεί χρωματιστά αστέρια, φτιάχνει τα δικά του ηφαίστεια και διαβάζει κρυφά μηνύματα. Διοργάνωση: Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ.

Επιπλέον, γι’ ακόμη μια χρονιά κορυφαίοι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας δίνουν ραντεβού στην Τεχνόπολη με στόχο να μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Ανάμεσά στους φετινούς καλεσμένους:

Ο δρ. Sanjay Sharma, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών, Πληροφορικής και Μαθηματικών (SECAM) στο Πανεπιστήμιο του Plymouth, θα βρεθεί στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, για να παρουσιάσει τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στη ναυτιλία και τα σημαντικότερα βήματα προς την επίτευξη θαλάσσιας αυτονομίας. Η ομιλία του με τίτλο «Πλοία με “καπετάνιο” την τεχνητή νοημοσύνη» θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική σκηνή με την υποστήριξη του British Council.

Ο δρ. Matthew Gardiner, καλλιτέχνης και βασικός ερευνητής στο Ars Electronica Futurelab θα μας συστήσει την οριμποτική (origami + ρομποτική). Στην ενδιαφέρουσα ομιλία «Η Τέχνη & η Επιστήμη των Origami & της Ρομποτικής», που θα γίνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, θα μάθουμε πώς σχετίζεται η έρευνά του με τη μελέτη της αναδίπλωσης στη φύση και θα γνωρίσουμε τα Oribotics, τις μεθόδους Origami Robotic και τις διάφορες εφαρμογές τους. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα.

ΑΝΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ - Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΕΦΑ - 11 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου 2022

Επιμέλεια: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός τέχνης - μουσειολόγος

Εγκαίνια: Τρίτη, 11 Οκτωβρίου | 19:30 

Δημοτική Πινακοθήκη ΛΕΦΑ 

Ι. Κοκκώνη 15, Ψυχικό

τηλ. 210 6717097

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Τρίτη - Πέμπτη: 12:30 - 15:30 

Σάββατο - Κυριακή: 17:00 - 20:00

Κατόπιν ραντεβού: egerolimatou@yahoo.co.uk 

Η χρήση μάσκας εντός της Πνακοθήκης ΛΕΦΑ είναι υποχρεωτική!!!

Λίγα λόγια για την εικαστικό Άντα Αναστασοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα.

Είναι Αρχιτέκτων Μηχ. Ε.Μ.Π.(1989).

Συμμετείχε σε πολυετή σειρά μαθημάτων ελευθέρου σχεδίου και ειδικών μαθημάτων χρώματος, στο εργαστήρι του ζωγράφου Γιώργου Βογιατζή (1979-1983).Παρακολούθησε ειδικά μαθήματα ζωγραφικής στην Αρχιτεκτονική Σχολή (Ε.Μ.Π.) με τον καθηγητή ζωγράφο Βλάση Κανιάρη και τους ζωγράφους Σωτήρη Σόρογκα, Γιώργο Μήλιο και Γιάννη Δραγώνα.

Η ενασχόληση με την αρχιτεκτονική συνεχίζεται σε παράλληλη σχέση με τη ζωγραφική ,τη φωτογραφία και τις εικαστικές τέχνες. Είναι πολλαπλά βραβευμένη στην αρχιτεκτονική και έχει αποσπάσει (2007) δύο βραβεία σε διαγωνισμό φωτογραφίας του Ε.Ο.Τ. με θέμα τον πολιτισμό.

Έχει συμμετάσχει σε 16 ομαδικές εκθέσεις εικαστικών στην Αθήνα και στη Βιέννη-Αυστρία.

Η έμπνευση για την ίδια προκύπτει από μέσα. Τα καταγεγραμμένα εντός βιώματα, εμπειρίες, αισθήσεις, συγκινήσεις, εκφράζονται μέσω της "δράσης" και καταγράφονται άμεσα στον ζωγραφικό καμβά. Παράλληλα το "πλέγμα" και το "όριο" διερευνώνται μέσω της εικαστικής γλώσσας. Τα έργα της ολοκληρώνονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τη χρήση της ελεύθερης φόρμας. Έργα δουλεμένα στο πάτωμα (all over),σε πολλαπλά layers και με την τεχνική dripping, ως στάξιμο χρώματος. Πιστεύει στην ελευθερία της έκφρασης.

«John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή» | Από 8 Οκτωβρίου 2022 έως 31 Ιανουαρίου 2023 στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Την εβδομάδα που συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη γέννηση του ζωγράφου John Craxton, εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων η έκθεση- αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του. Πρόκειται για την περιοδεύουσα έκθεση “John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή”, η οποία μετά το ντεμπούτο της στο Μουσείο Μπενάκη, όπου σε πέντε μήνες (Απρίλιο -Σεπτέμβριο) υποδέχτηκε περισσότερους από 25.000 επισκέπτες, εμπλουτισμένη, ετοιμάζεται να καλωσορίσει το κοινό της δεύτερης πατρίδας του Βρετανού καλλιτέχνη, της Κρήτης και ιδιαιτέρως των Χανίων.

Η ανανεωμένη εκδοχή της έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων περιλαμβάνει συνολικά περί τους 100 πίνακες, σχέδια, εκτυπώσεις, φωτογραφίες και αντικείμενα κυρίως από το Craxton Estate, αλλά και  20 έργα, τα οποία παραχώρησαν φίλοι του καλλιτέχνη που ζουν στα Χανιά. Η ταπισερί “Τοπίο με στοιχεία της φύσης” καμωμένη με νήματα 500 διαφορετικών χρωμάτων, την οποία ο Craxton είχε σχεδιάσει όταν κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα, θα κατέχει όπως και στο Μουσείο Μπενάκη, κεντρικό ρόλο στην έκθεση, καθώς αποτίνει φόρο τιμής στην κρητική υφαντουργία. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει εκτός του τόπου δημιουργίας της, του Εδιμβούργου, για χάρη της συγκεκριμένης περιοδικής έκθεσης. Εξίσου, ωστόσο, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και η αναδημιουργία του εργαστηρίου του  Craxton εντός της Δημοτικής Πινακοθήκης. O αυθεντικός χώρος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον εκθεσιακό χώρο, στο παλιό λιμάνι της πόλης, και θα καταστεί επισκέψιμος χάρη σε ψηφιακό πρόγραμμα που ετοιμάζει το Πολυτεχνείο Κρήτης. Ένα επίσης απρόσμενο έκθεμα θα είναι και η  μοτοσυκλέτα εποχής που αποτέλεσε αχώριστο σύντροφο του δημιουργού στα ταξίδια και τις εξερευνήσεις του στα Λευκά Όρη. 

Την επιμέλεια της έκθεσης- η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του καλλιτέχνη και 75 χρόνων από την πρώτη του επίσκεψη στην Κρήτη-  έχει ο φίλος και βιογράφος του καλλιτέχνη, Ian Collins – του οποίου το ευπώλητο βιβλίο “John Craxton: A Life of Gifts” κέρδισε το βραβείο Runciman 2022. Η εν λόγω βιογραφία κυκλοφορεί και στα ελληνικά υπό τον τίτλο “John Craxton, Ο αγαπημένος της ζωής. Μια ελληνική ψυχή” από τις εκδόσεις Πατάκη.

Εξαιρετικός πορτρετίστας και τοπιογράφος, αλλά και ταυτόχρονα  κοσμοπολίτης νομάς, μπορούσε τη μία στιγμή να συναναστρέφεται με τους διάσημους φίλους του- ανάμεσα τους συγκαταλέγονται ο συγγραφέας Πάτρικ Λη Φέρμορ (του οποίου σχεδίαζε τα εξώφυλλα των βιβλίων) και ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης,  για το σπίτι του οποίου φιλοτέχνησε τα φωτιστικά με τη μορφή γοργόνας (αντίγραφα τους φιλοξενούνται στην έκθεση)- αλλά και με ταπεινούς ψαράδες, ναυτικούς και βοσκούς με τους οποίους συνομιλούσε και αποτύπωνε στα έργα του θέλοντας να συλλάβει όσο βαθύτερα μπορούσε το αυθεντικό πνεύμα της Ελλάδας.

Η έκθεση μετά την ολοκλήρωσή της στα Χανιά θα συνεχίσει το ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο.

Photo credits: C Estate of John Craxton. All rights reserved, DACS 2022

ΙΝFO:  

John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή”

Διάρκεια:  8 Οκτωβρίου 2022 - 31 Ιανουαρίου 2023

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων Χάληδων 98-102

Τηλ: +30 28210 92294 και  +30 28210 92419

Ιστοσελίδα: www.pinakothiki-chania.gr

Facebook & Instagram: @MunicipalArtGalleryChania

Ωράριο λειτουργίας: 

Δευτέρα έως και Σάββατο 10:00 έως 14:00 και 19:00  έως 22:00   Κυριακή κλειστά

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χάληδων 98, Χανιά

Ομαδική έκθεση | Σβάρτσβαλντ (Μέλανας Δρυμός) 3 | Εγκαίνια: Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, 19:00

Η αίθουσα τέχνης «εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου», παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο Σβάρτσβαλντ (Μέλανας Δρυμός) 3.

Συμμετέχουν: Κωνσταντίνος Ζβες, Νίκος Παπαδημητρίου, Κώστας Τσώλης, Παντελής Χανδρής

Οι Κώστας Τσώλης και Νίκος Παπαδημητρίου μετά τα Σβάρτσβαλντ 1 και 2 στα Καλύβια Αττικής και στο Ηράκλειο Κρήτης αντίστοιχα, παρουσιάζουν την 3η εκδοχή του Σβάρτσβαλντ. Αυτή τη φορά με διευρυμένο σχήμα καλούν τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Ζβε και τον εικαστικό Παντελή Χανδρή να συνεπικουρήσουν στους άξονες καταφυγίου – οχύρωσης - καμουφλάζ. Από τα πεδία κυνηγιού με τις διαφορετικές διατυπώσεις των δυο εικαστικών, τις εικόνες τροπαίων, τον διάλογο επάνω στους άξονες, θύτης – θύμα - θήραμα, εξουσία – επικράτηση - κυριαρχία και σχέση ανθρώπου - άγριου ζώου στην 3η αυτή εκδοχή η εικαστική διερεύνηση επικεντρώνεται σε πρακτικές και μεθόδους κάλυψης – απόκρυψης, θωράκισης - οχύρωσης και καταφυγίου.

Ο Παπαδημητρίου παρουσιάζει 2 τσιμεντένια γλυπτά “bunkers” καθώς και ζωγραφικά έργα - ασκήσεις εστιασμένα σε εκδοχές ψηφιακής παραλλαγής, η οποία χρησιμοποιείται σε στολές, οχήματα, άρματα, πλοία ή αεροσκάφη. Η “pixelized” ψηφιακή εκδοχή παραλλαγής εφαρμόζεται πλέον σαν χρωματικό μοτίβο από στρατούς χωρών σαν καμουφλάζ με σκοπό να μπερδεύει τις κάμερες των κατασκοπευτικών δορυφόρων.

Ο Κωνσταντίνος Ζβες μεταστρέφει χαρακτηριστικά της ακατοίκητης αρχιτεκτονικής του πολέμου και της οχύρωσης σε μια σειρά αντικειμένων- προπλασμάτων που χρησιμοποιούν το καμουφλάζ ως μία πομπώδη μεταμφίεση.

Ο Κώστας Τσώλης παρουσιάζει στην έκθεση έργα με αναφορές σε τρεις εποχές και τις ανά περιόδους διαφορετικές χρήσεις των καταφυγίων. Τα έργα αφορούν τις πρακτικές στα στρατιωτικά καταφύγια της Βέρμαχτ στο Ζόσσεν καθώς και του Σοβιετικού στρατού την περίοδο από το 1937 έως το 1994, έναν οδηγό του 1962 του Τσακ Γουέστ και μια διαφημιστική αφίσα από το διαδίκτυο πιο σύγχρονης περιόδου. Τα επιτοίχια αυτά έργα πραγματεύονται την σχέση ιστορίας και δημοσιευμένης εικόνας.

Ο Παντελής Χανδρής το 2011 παρουσίασε το «Καταφύγιο της Αλίκης» μια τσιμεντένια αρχιτεκτονική μακέτα ενός bunker, ενός κατακόρυφου δαιδαλώδους ριζωματικού χώρου με δωμάτια και διαδρόμους που τα συνδέουν, χώρου εμβύθισης, αναζήτησης και εντοπισμού του Εαυτού. Η τρισδιάστατη αυτή κατασκευή συνοδευόταν από τρία ανάγλυφα, “Αξονομετρικά 1,2,3” τα οποία παρουσιάζει στο Σβάρτσβαλντ 3. Τα επιτοίχια αυτά έργα εμφανίζουν κάποιες πληροφορίες για τη χωρική διαρρύθμιση αυτού του καταφύγιου, με το είδος της πληροφορίας να ποικίλει από την εγχάρακτη σχεδίαση ενός ελάχιστου ίχνους - υπαινιγμού στην αναγλυφότητα- έως τις μεγαλύτερες εσώγλυφες και εξώγλυφες μετατοπίσεις της επιφάνειας.

Εγκαίνια: Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, 19:00

Διάρκεια: 27 Σεπτεμβρίου – 29 Οκτωβρίου 2022

εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου

Βαλαωρίτου 9α, 10671 Αθήνα 

τηλ: 2103607598

fax: 2103607546

email: info@ekfrasi-art.gr 

www.ekfrasi-art.gr

Εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του εικαστικού Γιώργου Στρώνη με θέμα “Μιά μικρή μετατόπιση ” στη Vasiliki galerie d'art" στο Ναύπλιο | 10 έως18 Σεπτεμβρίου

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:30 θα γίνουν, υπό την αιγίδα του ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου, τα εγκαίνια - vernissage της ατομικής έκθεσης του Γιώργου Στρώνη στην γκαλερί της Βασιλικής Ξυλινά, Vasiliki galerie d'art, Σταϊκοπούλου 50 & Φαβιέρου 1, στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου.

Ο Γιώργος Στρώνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια ζει και εργάζεται στο Ναύπλιο. Ζωγραφίζει από παιδί, είναι αυτοδίδακτος κι έχει κάνει εκθέσεις στην Αθήνα και στην Σαντορίνη. Είναι επίσης μουσικός και ασχολείται και με το θέατρο.

Η έκθεση του Γιώργου Στρώνη με θέμα «Μια μικρή μετατόπιση » θα διαρκέσει από το Σάββατο 10 μέχρι και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022.

Στα εγκαίνια θα τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της αγαπημένης φίλης Λένας Πετράκη που από τη πρώτη μέρα υποστήριξε τη πολιτιστική προσπάθεια της Vasiliki galerie d’art.

Vasiliki galerie d’art

Σταϊκοπούλου 50 & Φαβιέρου 1

Παλαιά Πόλη Ναυπλίου

5ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού "Compartments Dance Project": 18 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2022 στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Μετά από τέσσερις επιτυχημένες διοργανώσεις το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Compartments Dance Project» επανέρχεται για 5η χρονιά στην Αμαξοστοιχία - Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ καθημερινά από την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022.

14 χορευτικές ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στο μοναδικό παγκοσμίως σιδηροδρομικό φεστιβάλ σύγχρονου χορού και συνομιλούν με τους θεατές μέσα από πρωτότυπες χορευτικές performances σύντομης διάρκειας (10-20 λεπτά), καθημερινά για ένα συνεχές 15ήμερο.

Σκηνικό χώρο του Φεστιβάλ έως τώρα αποτελούσαν το New Wagon με τα 12 μικρά «διαμερισματάκια» του (compartments) αλλά και κάθε απρόβλεπτος σκηνικός και μη σκηνικός χώρος της Αμαξοστοιχίας-Θέατρο. Στη φετινή διοργάνωση ο προβολέας φωτίζει το νέο εξοπλισμένο υπαίθριο stage της Αποβάθρας του Τρένου στο Ρουφ, όπου οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες επέλεξαν για να παρουσιάσουν τις χορογραφίες τους.

Σχετικά με τη θεματολογία των performances η Τατιάνα Λύγαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, σημειώνει:

Οι νέοι καλλιτέχνες σε κάθε διοργάνωση διευρύνουν το γενικό θεματικό πλαίσιο του «ταξιδιού» που θέτει το φεστιβάλ ερευνώντας θέματα που προβάλλουν οι εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες και οι προβληματισμοί της εποχής. Στη φετινή διοργάνωση το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών εστιάζεται σε προσωπικές και εσωτερικές «διαδρομές» και διεργασίες, στην επιδραστική ιδιότητα του χρόνου, την αναζήτηση της ταυτότητας, τη θέση της γυναίκας απέναντι στα πατριαρχικά και κοινωνικά στερεότυπα, τη θέση του ατόμου απέναντι στις ρίζες, την κοινωνία και το παρελθόν, την αποδόμηση της δυαδικότητας, την αναζήτηση της επικοινωνίας αλλά και την επίδραση της τεχνολογίας στη δημιουργία ψευδαισθήσεων.

Διεύθυνση Τατιάνα Λύγαρη / Υπεύθυνος καλλιτεχνικών ομάδων Ευθύμης Χρήστου / Υπεύθυνος κοινού Βασίλης Ψυλλάς / Φωτογραφίες Υπατία Κορνάρου / Video - Μοντάζ Γιώργος Χαρίσης / Επικοινωνία ArtsPR

PERFORMANCES

Όλες οι performances παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση από τις 19.30 έως τις 23:30 σε ένα κυλιόμενο πρόγραμμα, για ένα συνεχές 15νθήμερο (18/9-2/10/2022).

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Απαραίτητη προϋπόθεση η προμήθεια δελτίων εισόδου. Έναρξη διανομής δελτίων εισόδου για τις performances τής κάθε ημέρας από 19.00 στο ταμείο της Αμαξοστοιχίας. Μέγιστος αριθμός δελτίων εισόδου 3 ανά άτομο/ανά ημέρα βάσει διαθεσιμότητας θέσεων.

Οι performances αναλυτικά:

AUTOPILOT…OFF Ιωάννα Τόλιου

Endless rain New_ton Company

knot Έλενα Σταυροπούλου

Meeting point Έφη Τετρίγγα

My Heart Belongs to ...? Κωνσταντίνος Αργυρίου-Ευαγγελούδης

Oubliette Μιράντα Ζησιμοπούλου

PowerSet – Extract Ολυμπία Αντώνενα

Screenlight Νίκος Σαμουρίδης

Testa: IDs in transition Trial& - performing arts

UterUs L.A.A.V.I. dance company

WORKING RHYTHM | the preview

Είμαι GIALLO Ηλίας Μπαγεώργος

Ομφάλιος Λώρος Λίλα Σαββουλίδου

Χαμάμ LOS - Αντώνης Παπαδάκης, Αλεξάνδρα Παππά

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

τηλ. γραφείου παραγωγής 210 9237076,

τηλ. Θέατρο 210 5298922 - 6937604988

theater@totrenostorouf.gr

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως &Αμφιπόλεως

Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ

10' με τα πόδια από το ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός

Δωρεάν υπαίθριο Parking ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

www.totrenostorouf.gr

www.facebook.com/To-Treno-sto-Rouf-railway-carriage-theatre

Αrt Athina 2022 | 16-19 Σεπτεμβρίου 2022 | Ζάππειον Μέγαρο

Με αριθμό ρεκόρ συμμετοχών, εμπλουτισμένο πρόγραμμα και φυσική παρουσία αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καλλιτεχνών και επισκεπτών, επιστρέφει δυναμικά η Art Athina. Η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας, θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 16 έως και τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Στη φετινή έκθεση που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης  συμμετέχουν 80 χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, του οποίου τη διεύθυνση έχει η Σταματία Δημητρακοπούλου, περιλαμβάνει 15 ενότητες, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τομέων και ενδιαφερόντων της σύγχρονης εικαστικής σκηνής.

Σταθερά το πρόγραμμα συνθέτουν οι ενότητες Main, που αποτελεί και το βασικό εκθεσιακό πρόγραμμα της Αrt Athina. Highlights με νέες γκαλερί από το εξωτερικό, ύστερα από πρόσκληση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της φουάρ, Σταματίας Δημητρακοπούλου. Feature με γκαλερί από το εξωτερικό που επιλέγει προσκεκλημένος ανεξάρτητος επιμελητής -για το 2022 είναι η ανεξάρτητη επιμελήτρια Kate Carusο από τη Βρετανία που ζει στο Λος Άντζελες. Projects με ανεξάρτητους χώρους τέχνης. Design με ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές. Talks,  συζητήσεις με προσκεκλημένους καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων και καταξιωμένους επιμελητές. Film & New Media Space με αφιέρωμα στους πρωτοπόρους της ελληνικής video art από τις δεκαετίες του '80 και '90 καθώς και αρχειακό υλικό από παλαιότερες διοργανώσεις της Αrt Athina, σε συνεργασία με το αρχείο της ΕΡΤ. Art Athina X Daata, όπου σε συνεργασία με την βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Daata διοργανώνεται ένα πρόγραμμα προβολών ανοιχτό στο κοινό. Kids' Educational Program σχεδιασμένο  από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA, για παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών, εφήβους και τους συνοδούς τους.

Στην ενότητα Art Athina All Year Round που αφορά σε δράσεις και συνεργασίες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους εντάσσονται το Art Athina Artist Residency Program στο πλαίσιο του οποίου διεθνείς καλλιτέχνες, που εκπροσωπούνται από γκαλερί που εκθέτουν στις ενότητες Feature και Highlights  της Art Athina, μένουν στην Αθήνα για 30 ημέρες και δημιουργούν έργα που θα εκτεθούν στο Ζάππειο. Η δράση φέτος υλοποιείται σε συνεργασία με την αλυσίδα ξενοδοχείων Brown Hotels. Το  Art Athina Educational Program που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη χρονιά  με τη συμμετοχή φοιτητών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπό την ευθύνη της επιμελήτριας Δάφνης Πολίτη και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της πρωτοβουλίας Make Or Break. Tα Αrt Athina Podcasts διαθέσιμα στο Spotify.

Για πρώτη φορά η Art Athina φιλοξενεί μια έκθεση με έργα που είναι αποκλειστικά NFT και τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλη διοργάνωση, ενώ μέσα από την κατηγορία Art Athina Pavilions συνδέει τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης με εκείνον της αρχιτεκτονικής. Επιπλέον καθιερώνεται από φέτος το βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

Η φετινή Art Athina είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στην καθιερωμένη της μορφή μετά την πανδημία, χωρίς ωστόσο τα δύο προηγούμενα χρόνια να διακόψει τους  δεσμούς της με το φιλότεχνο κοινό παρά τις δύσκολες συνθήκες που επιβλήθησαν λόγω του Covid-19. To 2020 υλοποιήθηκε ψηφιακά μέσω Διαδικτυακής πλατφόρμας και το 2021 προχώρησε σε μια υβριδική λύση με το συνδυασμό της ψηφιακής έκθεσης και της συνεπτυγμένης παρουσίασης έργων τέχνης σε φυσικό χώρο, στο lobby του ξενοδοχείου King George, στην πλατεία Συντάγματος.

Οι συμμετέχουσες αίθουσες στο πρόγραμμα της Αrt Athina για το 2022 στις επιμέρους ενότητες έχουν ως εξής:  

Main:   

Tο βασικό εκθεσιακό πρόγραμμα της Art Athina, με γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό που εκτείνεται στους κεντρικούς χώρους του Ζαππείου Μεγάρου.   

Συμμετέχουν οι:

a.antonopoulou.art, agathi-kartalos,Alibi Gallery, Allouche Benias Gallery, Alma Contemporary Art Gallery, Anna Pappas Gallery, Argo Gallery, Art Appel Gallery, Artower Agora, Αrt Zone 42, Astrolavos art galleries, Athens Art Gallery, CAN Christina Androulidaki gallery, Citronne Gallery, Crux Galerie, Cube Gallery, Dio Horia, DL gallery, ekfrasi - yianna grammatopoulou, Eleftheria Tseliou Gallery, Eleni Koroneou Gallery, EPsilon Art Gallery, Ersi Gallery, Gallery 7, Gallery ArtPrisma, Genesis Gallery, Hot Wheels Athens, Ileana Tounta Contemporary Art Center, Kalfayan Galleries, Let Them Eat Cake / M.A.M.A. contemporary, Lola Nikolaou Gallery, Melas Martinos, Mihalarias Art, Papatzikou Gallery, Peritechnon Karteris art gallery, Rebecca Camhi Gallery, Roma Gallery, Sianti Gallery, Skoufa Gallery, Technohoros art gallery, The Blender Gallery, The Breeder, zina athanassiadou gallery, Zoumboulakis Galleries

Highlights:   

Η κατηγορία Highlights παρουσιάζει στην Art Athina νέες γκαλερί από το εξωτερικό, ύστερα από πρόσκληση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της φουάρ, Σταματίας Δημητρακοπούλου. Μέρος της κατηγορίας Highlights είναι οι γκαλερί Voloshyn και Ya Gallery από το Κίεβο. Η Art Athina αναλαμβάνει το κόστος συμμετοχής του περιπτέρου, υποστηρίζοντας την σημαντική εικαστική της Ουκρανίας και την ανάδειξη των σύγχρονων καλλιτεχνών της.   

Συμμετέχουν οι:

Christian Andersen (Copenhagen), Chris Sharp gallery (Los Angeles, Mexico City), Fitzpatrick gallery (Paris), High Art (Paris), Harkawik (Los Angeles), M + B (Los Angeles), Artbeat (Tbilisi), Sophie Tappeiner (Vienna), South Parade (London), UNA (Piacenza, Milano), Voloshyn gallery (Kiev), Pavlo Gudimov Ya Gallery Art Center (Kiev), Zeller van Almsick (Vienna)

Feature:   

Κάθε χρόνο, η Art Athina προσκαλεί έναν ανεξάρτητο επιμελητή να παρουσιάσει την κατηγορία Feature, καλώντας γκαλερί από το εξωτερικό.

Φέτος καλεσμένη είναι η ανεξάρτητη επιμελήτρια Kate Carusο από τη Βρετανία που ζει στο Λος Άντζελες και η οποία επέλεξε τις παρακάτω αίθουσες τέχνης: Arusha gallery (Edinburgh),Bianca D'Alessandro (Copenhagen), Ciaccia Levi (Paris), Et Al. (SF), Ginny on Frederick (London), Larder (Los Angeles), Laveronica gallery (Modica), Luce  Gallery (Turin), Matthew Brown (Los Angeles), Moskowitz Bayse (Los Angeles), The Valley (Taos, Mexico)   

Projects:   

Επιλεγμένοι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης παρουσιάζουν το πρόγραμμα τους σε μια ειδική κατηγορία στην Art Athina 2022. 

Συμμετέχουν: Aetopoulos, Arch, Alkinois, Callirrhoë, Sealed Earth Ceramic Studio and Gallery, SECCMA TRUST, The Intermission x Balice Hertling     Design:    H Αrt Athina 2022 παρουσιάζει την κατηγορία Design, όπου οι γκαλερί Αntiqua και Carwan παρουσιάζουν το πρόγραμμα τους, ενώ οι designers Objects Of Common Interest με έδρα τη Νέα Υόρκη, επιμελούνται μια ομαδική έκθεση με διεθνείς designers.

Art Athina Pavilions:   

Για πρώτη φορά, η Art Athina παρουσιάζει την κατηγορία Art Athina Pavilions. Πρόκειται για εξωτερικές αρχιτεκτονικές κατασκευές μπροστά από την είσοδο του επιβλητικού Ζαππείου Μεγάρου, προσβάσιμες από το κοινό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην Art Athina 2022, συμμετέχουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία LOT Office for Architecture και Point Supreme.

Η αθηναϊκή φουάρ διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest. Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Αττική" 2014-2020. 

Ακολουθήστε μας στο Facebook: https://www.facebook.com/artathina.gr

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www. aavirtual. gr 

Art Athina 2022

16-19 Σεπτεμβρίου

Ζάππειον Μέγαρο

Ώρες λειτουργίας:

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου: Μόνο με προσκλήσεις

Σάββατο 17  έως Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου: 12.00-21.00

Είσοδος:  Εισιτήριο: 10€

Μειωμένο: 7€ (φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας και άτομα άνω των 65 ετών) 

Δωρεάν είσοδος σε ΑμεΑ, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας με  παρουσίαση της αντίστοιχης κάρτας, μέλη της AICA και παιδιά έως 18 ετών 

Για γκρουπ επισκεπτών άνω των 15 ατόμων, η χρέωση είναι 7€ / άτομο.